Alpine Fescue

Faʻamatalaga o ituaiga autu o feʻau

Fescue - fatu o le vao. O le galuega autu o lenei mutia e faapitoa lava le teuteuina, o le mafuaaga lea e matua fiafia tele i ai tagata e faia ata. O se mea manaia, taua tele ma manaia. O le le faʻatagaina o le fesesa o le puipuia lea i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

O le genus Fescue e sili atu ma le 150 ituaiga, ae ua tatou iloa le sili ona lauiloa oi latou ma tuuina mai o latou uiga.

Alpine Fescue

O le aʻa o lenei fescue e matua mafiafia ma atiaʻe. I le lona tolu o tausaga o le ola, ua totoina ai le laau i totonu o se semi-superhuman, ma ua faia ai se tamai sulu i luga. E mafai ona oʻo mai le umi o le 70 cm le umi.

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le 10-30 cm mai le eleele. Alofa tele i le malamalama. E i ai le maualuga o le faapalepale ma le faigata o le taumalulu. O foliga o se vao matagofie o se paolo paʻepaʻe. I le taimi o le fualaau aina e tatau ona tipi. I le mamanu o le laufanua e fautuaina ai e totoina le laau i le tuufaatasiga o le vao vao, tosoina, faapea foi ma faatoaga.

Amethyst fescue

O se laʻau tetele tele lenei o lanu lanumoana lanumoana. Amethyst fescue o le a avea ma se mea teuteu matagofie i le togalaau. O le tagata matua matua e faia se uʻu manogi e oʻo i le 60 cm le maualuga. E susulu matagofie i le amataga o le taumafanafana. O fugalaau fugalaau e maualuga i luga o laulaau matamata i luga o le tele o laulaau. Latou te leai ni mea taua teuteu, o lea e tatau ai ona vavae ese ina ia aua neʻi faʻaumatia le laau. I le sefulu o ona tausaga o le amethyst fescue e fai se ie puipui e oʻo atu i le mita e tasi le lautele. E ola lelei i luga o le malamalama, eleele suamalie. E le taliaina le faʻafeiloaʻi o le vai ma e fiafia i le susulu o le la, e maua i luga o le loloto ma le loloto o le lanu.

E taua! E le fautuaina e faʻataʻoto i luga o eleele lelei ma lalo o le paolo, aua e le toe maua lona matagofie.

E sili atu le totoina o le laau i vaega o le 3-5 kopi. I matagi malulu, e mafai ona lau lau laʻau, ae vave ona toe foi i le masani. I le togalaau e foliga lelei i le pito i luma. E mafai ona totoina o ni teuteuga teuteu ma ata alpine. E matagofie foi i tafatafa o le vai, faasaga i tua o maa ma tamai maa. Faʻaalia i soʻo se mea faʻafefiloi, lau fugalaau fugalaau ma rockeries.

Valissa fescue (Tipchak)

Totoga o laau o laasaga o steppe. Laʻau faʻafefete e pei o le fugalaʻau ma le lanu-lanumeamata o laulaau, lea e tupu ai le fuga. O se mea manaia e oʻo i le 40 cm le maualuga. O laulaʻau laititi e laʻititi ifo nai lo le milimita ma faʻafefete i luga i luga, ae sili atu ona puupuu nai lo le uʻu, i fafo e vevela i le paʻi. O le taimi vavalalata e oʻo mai i le faaiuga o Me - o le amataga o Iuni. Valissa fescue sun-alofa, fiafia i nofoaga mago ma oneone oneone. Faʻafeiloaʻi le susu tele. E mafai ona ola i le tasi nofoaga e oʻo atu i le lima tausaga. O le fescue fescue o loʻo faʻaaogaina i totonu o togalaau pei o se kapeta ola, ma e lelei foi le tele o isi togavao, e faʻaalia ai lona matagofie faalenatura.

E te iloa? I seneturi ua tuanai, sa i ai se gagana faapitoa o fugalaau, lea na taua o "nuu". Faatasi ai, o tagata i le taimi o le tuuina atu o ni fugalaau faapitoa sa latou faaalia manino soo se lagona!

Laveʻa sili ona maualuga

E tupu i luga o lauʻeleʻele paʻu lanu enaena ma le paʻu, e pei foi ile eleele maso-sodzolic oneone. O le feʻau sili ona maualuga o se laau faʻasolosolo faʻatasi ma laʻau paʻu paʻu i le pito i lalo. O le vavae ua vaeluaina e toetoe lava i le pito i lalo ma faigata i le paʻi. Pepa laupepa e laugatasi, e leai ni nusipepa i luga. Polycolle panicles ma le salalau lautele o lala. O laʻau Spikelet o loʻo ufiufi paʻu. O fua o fuga o loʻo i luga o le fogaeleele atoa ma e tusa ma le 6 mm le umi. Anetusi i le uumi 3.5 mm. Apio ovary ma le lauulu ulu.

Lafo faʻatau

O se laʻau maualalo laʻau e sili atu i le 15 cm le maualuga. O foliga vaaia teuteu ona o ona lau lanu mumu. O loʻo i ai se lanu siliva-lanumeamata.

Laveʻa mumu

O se laau faʻamauamole, saʻo saʻo e tusa ma le 80 cm le umi ma e toetoe lava a leai se laʻau. O fualaau veveative e lafoaʻi, lanu meamata ma se mumu mumu. O laulaau e vaapiapi, e pipii umi, e oʻo i le 40 cm le umi. O le faʻalavelave e faʻalavelave ma faʻafefete, 12 cm le umi, ma le vevesi i lālā. O le lanu mumu o le malulu ma e lelei le faʻafefeina o le suavai, faʻapea foʻi lologa.

Afai o loʻo e mafaufau pe faʻapefea ona totoina le laufanua laufanua ina ia lelei atoatoa, e lanumeamata ma tumu, o le a fetaui lelei oe ma lenei ituaiga o fesaga. O lenei laʻau vao e matagofie tele pe a umi. I le tausaga muamua, o le tuputupu ae o le mutia e telegese lemu, ae o le isi lua tausaga na sosoo ai ua fausia ai se kapeta lanumeamata lanumeamata. E oo i le lona fa o tausaga o le olaga, e tupu atoatoa.

Laveʻa mumu i le faʻasologa o le laufanua, e pei ona faʻamatala mai e le faʻamatalaga, e faia le vaega o le laʻau muamua. Mo nei faʻamoemoe, e tatau ona e filifilia ni ituaiga laau se lua: rhizomatous-rykhlokustovuyu ma ryhlokustovuyu.

Meadow Fescue

O se mea faʻaleleia lelei lenei ma se fulufulu fetolofi puupuu. O le vaega o loʻo i luga o le eleele e faʻasaina, maualalo, e le sili atu i le 1.2 mita le maualuga. O laulaau e laugatasi, ma o loʻo i ai se uiga mataga i pito ma luga. O latou lautele e le silia le 5 mm. I le pito i lalo o le laupepa e iai taliga. O le umi le umi o le panicle e ese mai i le 6 i le 20 cm. E i ai se palale vaivai i luga o lanu mumu.

Fuga o le vao i le taumafanafana. E masani lava ona faʻaaogaina vao vao e fai ai se mutia. I le faaopoopo atu i ai, o le fale o loʻo i ai le maualuga o le tau fafaga.

Mayra Fescue

O le nofoaga masani o le tuputupu ae o lenei fiafiaga o Atlas Mountains i luga o le maualuga e silia ma le lua kilomita. O laau taʻitasi o Myra e fausia ai se lalelei matagofie o le lanu lauulu-lanumeamata e oo i le 60 cm le maualuga. O lenei tagata felelei e mafai ona talia lelei le vevela ma le faʻavaivaia o vai. E faasolosolo malie lemu, ae o le matua matua matua umi lava. E mafai e Mayeri ona totō i moega fugalaau, rabatki, mixborders ma le vavao.

E te iloa? O le mea moni e faʻaalia e laau i tagata e pei o mea ola na faʻamaonia. Sa faia se suesuega lea na toesea ai e le tagata e toatasi le toto o fugalaau, ma o le lona lua o le tafaogaina o ia ma se tausiga faapitoa. Faatasi ai ma le fesoasoani o masini faapitoa na tusia ai se eseesega o tali i tagata e toʻalua.

Pancake fescue

Maota o le Atunuu - o Pyrenees. O se laʻititi laʻititi lea o le laau - e oo atu i le 15 cm le maualuga ma pulou. O laulaau e manaia ma lalelei, e oo i le 8 cm le maualuga. E fuga mai ia Iuni, ma o fatu ua saunia e Iulai. A maeʻa le 2-3 tausaga o le tuputupu aʻe, faʻafefe o fesaia e fai ma tele vao vao. E matua lelei lava ona ola i lalo o le la, ae e le o faatuai foi ni tamai fale paolo.

Faʻaipoipoina le vaevaeina o laau matutua i le amataga o le tautotogo po o le tautotogo. A maeʻa le taumalulu, e toʻatele e feoti ma e manaʻomia ona aveese i le amataga o le tautotogo. E vave lava ona toe maua lo latou tuputupu ae tusa lava pe maualalo le vevela. Lelei mo rockeries.

Fafaga mamoe

I le natura, e tupu tele i Iukureini ma Europa i Sisifo. O se laau e leai ni mea totino e faʻafefeteina, tafatolu tafatafa luga. O laulaʻau e vevela, umi, faʻafeololo ma pisa. O le fulu e faʻaloloa, vaʻavaʻai, ma le teena o lālā. Spikelets o se malamalama lanumeamata lanumeamata.

E faʻaaogaina i luga o fugalaau ma fugalaau fugalaau lapopoa, auala ma lata ane i le vai. O le lūlūina o se mutia o le galuega a se mamoe e laveaʻi. E ola lelei i luga o eleele vevela, oneone ma palapala. Faatasi ai ma a latou fesuiaiga o loʻo faia ai se kapeta gaogao eleelea, lea e maumaututu loloto loloto loloto i le palapala. Suʻe manuia i luga o le papago. Ona o le maualalo o lona tuputupu aʻe, o loʻo faʻaaogaina lelei i luga o eleele matutu. O le lafu mamoe e gasegase le mamafa o le soli ma moa e oo atu i le 3.5 cm. E matua tupu lelei i totonu o le paolo ma lalo o pine. I luga o le oneone malulu, o le fesi mumu o lana paaga. Latou te faia se kapeta faanatura tulaga ese ma le aafiaga o se tasi o le au faigofie.

Squat fescue

O le sui sili o le fescue ma le katinkami laitiiti. E pupuu lau laulaau, ae o le laau e foliga ma le matagofie ma le ofoofogia i maʻa. I le taufaaiuiuga o le taumafanafana, o lala laau ma tamai paʻu o fugalaau laiti. Seʻi oʻo i le taufaʻaiuiuga o le autumn, e mafai ona e faamemelo i le sili atu o le tele o mea leaga o le sikuea sikola. E faʻaleleia e le vaevaega ma fatu.

Siberian Fescue

O le laau e tupu i le natura i Siberia, Manchuria ma Mongolia i luga o mauga, papa ma o nisi taimi i luga o le oneone. O le Siberian Fescue o se lala elemene faʻatasi ma lanu paʻepaʻe. Panicle e vaʻaia solo ma lala tetele. O fua o Spikelet e toetoe lava a maeʻa ma e matuā ese lava mai sikula maualalo. O le pito i tua o loʻo ufiufi ese i fafo ma ni tamai manoa ma tusi i le pito i luga. Ovary i le pito i luga ma le lauulu. E leai se mea e maua ai fatu, e maua mai i le itu i le itu i luma o le fale, ma se laina umi o fatu.

Grey Fescue (Calle)

O le lauʻeleʻele o le togalaau o Eastern and Central Europe, o Baltic States, Western Ukraine, Urals ma le Caucasus. O le vao laʻitiiti lenei o laufanua lanu meamata. Folasaga e ufiufi i le 60 cm le maualuga. O laulaau e vaapiapi, laina mai le lauulu-lanumeamata i le lanumoana lanu. A maeʻa ona faʻapupulaina o fua o le a avea ma mea enaena. O le vaitau vavalalata ia Iuni ma Iulai. Totoina le lanu uliuli po o le lanumoana i luga o le eleele matutu po o le soga. Na ia aumaia le toe faʻafouina i le tuufaatasiga o poloka. O se ogaumu vevela, e tupu tele i oneone oneone ma suavai lelei ma malamalamaʻaga. Sun-alofa. E ave le lime i le palapala. A mavae le 4 tausaga, e tatau ona vaevaeina le laau. Ina ia valivali laulaau e sili ona tumu, o laulaau e manaʻomia ona suia i le lua tausaga. I tausaga malulu, o le lanumoana lanumoana e malosi malosi. E masani ona faʻaaoga e avea o se mea e ufiufi ai eleele, ae o le tausia lelei o le fesa ma i se tasi foliga e matua faigata lava. Vaʻaiga i luga o paʻu alpine ma tupu i luga o eleele matitiva ma malogo.

O le Calle fescue e tamaoaiga i lona ituaiga varietal. Ese eseese i le lanu eseese, o nisi taimi o lenei eseesega e toetoe lava a le mafai ona tupu. O nisi oi latou e sili atu le le fiafia, o isi o sili atu le siliva. E ese foi le maualuga.

E te iloa? O fugalaau ei ai le tomai uiga ese o le aʻoaʻoga i le taimi. I le 1720, na foafoaina ai e Carl Linnaeus le uati muamua o le fugalaau i se tamai taulaga i Suitiselani.