Laʻau

5 mea sese e te faia pe a tuputupu ae roses i le atunuu

O le teuteuina o lou fale mafanafana i laʻau manogi matagofie ma le manogi o le miti a le toʻatele. Ae ina ia mafai ona maua se motu matagofie, o le a le lava le tasi. E tele mea faʻapitoa i la latou faʻatoʻaga: mai le totoina o laau fou e faʻasaoina i latou i le taimi o le taumalulu. O le a tatou iloiloina mea sese autu e faia e le tele o fai togalaau pe a tausia nei fugalaau.

Tuʻu le tui i luga ole palapala

A e faʻatau se rosa ma se tui mo le totoina, e tatau ona e suʻesuʻe ma le totoʻa uiga o le totoina. Ina ia malamalama i nei togafiti, e taua le iloa o le laau toto ua faapipiiina i luga o selu vao, o lona uiga o soʻo se faʻaogaina faʻatasi ma le site o rootstock o le a taʻitaʻia ai iʻuga le lelei. O le tui tui lava ia o se vaivaiga vaivai ile fatu. O lona tulaga le saʻo i le taimi o le totoina e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni e faapea, nai lo o se lūlū susunuina o le vao, o le a tuputupu ae se faila faigofie. O lenei e uiga i tulafono:

  • o le nofoaga o tui e tatau ona tanumia i le eleele e le itiiti ifo ma le 3 inisi leta. O iinei e tatau foi ona e mafaufau pe o le a le ituaiga palapala ile luga ole laupepa: afai o oneone - faateleina le loloto, pe a fai o le ele - ona faʻaitiitia lea ile 1.5 - 2 cm;
  • pe a tuua le tui i luga o le eleele, o le a amata ona ola lau paʻu i luga o le faʻatau. Latou te fai ma sui o le tuputupu aʻe o le vao ma faʻavaivaia le vaega faaleaganuu o le laau, aveesea meaʻai mai ai;
  • o le a le mafai ona mauaa le fuga, o le ua o le aʻa i le taimi o le susu o le a amata ona susu ma pala, ma o lou matagofie, leai se taimi e faafiafia ai o ia i le tele o fua, o le a oti i le tausaga muamua.

E te tipi le rosa mo le taumalulu

O le teuteuina e tatau ona faia i le vaitau o le tau vevela: aveese fugalaau ua mamae ma lala ua faaleagaina, tipi pupu matala e faalautele ai le fugalaau. I se tulaga lautele, o le taimi sili mo le teuteuina o rosa o le amataga lea o le vaitau o le taumafanafana, lea e masani ona tupu i le tautotogo. Ua i ai ia Aperila o le a manino lava le iloa o le a malolo manumalo, ma o loʻo maʻi, pe ua mamae. Aveesea o auʻau vaivai i le faaiuga o Aperila po o le amataga o Me, ao amata lau laulaau muamua, o le a mafai ai e le fugalaau ona maua le malosi ma faatonutonuina ai i latou i le atinaʻeina o fuʻa maloloina. E tatau ona vavae ese ni ogalaau i le nofoaga o le fuga muamua i luga o le fugalaau, ma lala mumu i lalo o le faavae.

Pe a sauni le rosa mo le taumalulu, e fautuaina e teu i le tautoulu, ae aua le faʻaalu. Ua lava le faia o se moli teuteu o tumutumu. O le teuteuina tele o le a mafua ai le tuputupu ae o ni vaovao fou, lea o le a aveesea uma ai le malosi mai le laau ma o le a alu ese ai le taumalulu vaivai. Ae o le laʻau na totoe i rosa, ona tuu lea e pei ona i ai. Tuu atu i le laau e filifili pe a faʻaputu le laʻau. O loʻo i ai se sapalai o meaʻai e taua mo le laau i le taimi o le taotoga o le taumalulu.

E masani ona e fagogo i se rosa

E ui lava i le mea moni o lenei masiofo o fugalaau e matua faʻaleagaina, e le fiafia i taimi uma ma tele le suāsusu. O ia ituaiga vai e mafua ai le atinaʻe malosi o le aʻa ma le faʻaumatia i le faagasologa o le tatalaina. E sili atu le faʻaaoga o le palapala o le suavai po o le timu mo le faʻavaivai, ma le faʻafeinu mai vaituloto o loʻo i luga o le 'upega tafaʻilagi e talafeagai. O le togavao e tali atu ma le tiga i le le lava o le susu - e ola pea taʻaleʻale talavou, o le laʻau ua magumagu, ma o laʻititi e laʻititi, ma o le a laiti. Tulimulitaʻi i le masani faʻatulagaina: i le tau vevela, 5 lita i le vao faʻatasi ma le faalua 2 pe 3 taimi i le vaiaso. I taimi o timuga timuga, e faʻaititia le taimi ole fafaga i le 1 taimi.

O lenei la e sauniuni mo le taumalulu. Ua oʻo i le faaiuga o Aokuso, e tatau ona faʻaitiitia le taimi e fafaga ai, ma i aso muamua o Setema e tatau ona faʻaumatia atoa. Afai o le tau vevela ua timu, o nei aso ua suia i le taimi muamua. Mo se taumalulu lelei, o le palapala i lalo o le rosa e tatau ona matutu. I le tulaga aoao, o lenei fugalaau, faatasi ai ma lona saʻo atoatoa i le vai, e le mafai ona faapaleni eleele susu. O le umi o ona aa i totonu o se siosiomaga sili ona malu, o le tele lava o le oti ona o le le lava o le susu. Ae o le a le taliaina le taumalulu, aua o le aʻa e mafai ona malolo, ona o le susu o le eleele e sili atu le vave ona sola.

E te faʻamago muamua aʻo le i pa'ū

O Rose e fiafia i fugalaisa ma tali atu i la latou talosaga ma le matagofie o le fugalaau. Ae o mea uma e manaʻomia ona faia faʻamalosi ma i le taimi atofaina. E le mafai ona e faʻafefeina, ia lava mo le lua fafagaina mo le vaitau o le tau vevela: i le amataga o le tautotogo ma le taumafanafana. O fualaau taʻitasi e iai lona lava taimi:

  1. O le uluai fafaga o loʻo faʻatalatalataina ia Me, o se fomaʻi faʻapitoa e aofia ai le nitrogen, fuamosa ma le calcium ua faʻaofiina.
  2. O le laei lona lua pito i luga e pau i luga o le aso muamua o le tau vevela ma e manaʻomia e faʻagaoioia le tuputupu ae o laʻau ma fausia ai le lanu meamata. O le Nitrogen o loʻo faʻalauiloaina i lenei vaitaimi, ma a vave ona amata ona amataina, amata ona faaopoopo le phosphorus ma le potassium mo le tele o fugalaau.

O le faʻaopopoina o le eletise - i le afa lona lua o le taumafanafana - o le a faʻaosoosoina ai le tupu aʻe o ni taamilosaga fou e leai se taimi e tupu malosi ai ma faʻaalu i le malulu malulu. Faatasi ai ma isi mea, o le a latou maʻi ma osofaia e meaola faalafua. Aʻo lei oʻo i le taumalulu, pe tusa o le ogatotonu o Setema, laʻei pito i luga ma se falaoamata-paluga paluga lea o le a fesoasoani e tatalia ai faʻamaʻi ma malulu, ma faʻaleleia le matua o le fafie.

E te vavalo vao vao mo le taumalulu

O le saunia o lenei lalelei malu mo le taumalulu, e tatau ona e tausia se fale lelei o le aʻa. O ia o le sili atu ona afaina i le kiona. Ma o fai togalaau masani e faʻaaogaina eleele mo lenei mea, ae e tatau ona e faia lenei mea saʻo ina ia le afaina ai le laau. Aua le faʻafefeteina vao ma peat mo le taumalulu. E maua ai le tele o susu ma i le mafanafana timuga o le taumalulu, o aʻa o roses e ala mai i luma o le taimi, o le a oso atu ai le ola i le tuputupu ae ma o le a mafua ai ona maliu le maalofia.

O nisi o fai togalaau e ufitia i eleele matutu, i luga o le mataupu faavae o le faaputuina o le pateta. E le o se filifiliga leaga lea, ae i le faagasologa, ei ai se tulaga maualuga o le faaleagaina o le aʻa ma le tatalaina o le fugalaau aʻo leʻi oʻo i le taumalulu. O le galuega o le tumutumu o le puipuia o aʻa mai le susu ma le matua. O le mea lea, o le fale e tatau ona manava ma natura. Fai se paluga o le afa o le lalolagi ma pe tusa o le tele o le vaitafe o le vaitafe ma le laʻau tele, faʻamaʻi ma faʻagogo maeʻa. I le faaiuga o Oketopa, sasaa lenei paluga i lalo o le togavao ma se maualalo maualalo e oʻo i le 10 centimita le maualuga, ma pe a oʻo i le vevela o le vevela, sasaa se palanikeke moni i luga. O se vaega o le eleele matutu e tatau ona i ai le itiiti ifo ma le 30 senitimita.

Afai e te mafaufau i mea sese uma e masani ona faia e tagata nonofo i le mafanafana pe a tutupu ae roses, e le gata ina mafai ona ola maloloina laau i lau eria, ae ia fatuina foi se mea lanu piniki ma fiafia ai i fualaau faisua ma le manogi o fugalaau tupu mo le silia ma le tasi vaitau.