Fua

Lychee: mea e maua mai le kalori, fatuga, manuia ma le afaina

O fualaau aina suamalie ua faateleina le ulufale mai io tatou olaga. Afai na muamua ona matou fiafia i fualaau 'aina ("pusa tioata", "pineapple in our juice", ma isi mea), i le taimi nei i soʻo se supermarket e faigofie ona e faʻatau mai fua fou mai le isi pito o le paneta. Vaʻa faʻasalalau - faʻaalia i meaʻai vevela e faʻaaogaina ma le tele o lanu, manogi, ituaiga eseese. Ae peitai, o le faatauina mai o se fualaau e le masani ai atonu o le paso (e le o mea uma, e malolo i Thailand po o Bali) ma siitia fesili e tele: o le a le fua o fualaau oona, auala e ai ai fualaau aina ma mea e mafai ona sua ai, pe faapefea ona tofo ma pe o maloloina.

E te iloa? O le tala e sili ona leva o le litchi laau e taʻi mai i le tausaga 59 (o le vaitau o le aiga o Han Oriental) o se tala e uiga i se tamalii, o le na faʻatautaia faʻamaonia le Emperor Liu Zhuang e uiga i meaʻai na maua (e ui lava e iai tala e uiga ia Emperor Wu Di, 2 TLM Na ou manaʻo e vaʻaia fanua i le itu i matu o Saina). E foliga mai o le nofoaga na fanau ai le litchi o Saina i saute. E iloa i le senituri lona valu, na auina atu e le Emperor Tang Xuanzong le 600 fitafita e aumai nei fualaau mo lana palake pele, o Yan Yuhuan (o le tamaʻitaʻi lauiloa i Saina ma Iapani), o le e alofa tele ia i latou. O le Vietnamese na talitonuina na maeʻa i totonu o Saina e pei o se meaalofa mai le emeperoa o Vietnamese o le malo o Mai (e ui lava e iloa e leai se ituaiga tupuga i Vietnam, sa i ai se "emeli eleelea May" - o se tagata mativa na fouvale faasaga i le Saina ma folafolaina o ia o le emperor). O se misiona tele ma meaalofa (lea na aofia ai i latou) na o atu i Saina ma le na faavaeina le malo o Mac - Dang Zung. Ae ua uma nei i le 1529.

O le a le lyche

Lychee (Litchi chinensis) o se laau faʻamalosi ma se pale lautele. E tupu i le maualuga o le 30 mita. E tupu i totonu o vailaʻau ma vailaʻau o Eurasia, Aferika ma Amerika. O Lychee e tele isi igoa: "Pulu Saina", "Limes", "mata o tarako", "vine vine", "Lisi", "Linches". O laʻau e faʻafiafiaga, lafoaʻi, lanu lanumeamata lanumoana.

A oʻo ina tupu, o fugalaau e aunoa ma ni gaʻo e gaosia ai ni mea faʻapitoa. Ole Lychee o se meaola matagofie matagofie (e paʻi muamua i pi). O fua e ola i fuifui (13-15 fasi vaega i latou taʻitasi) ma faʻatoʻa ia Me-Iuni. O le seleselega e sau mai le 10 kilokalama (i luga o le malulu) i le 150 kilokalama (i tulaga sili ona lelei).

O fualaau o le Lychee e foliga mai o le foliga, o le lapoa mai le 2 i le 4 cm, o le mamafa e oo i le 20 kalama. Fuʻu fualaʻau mumu ma le paʻu paʻu. E faigofie ona vavae ese le paʻu o le Lychee (ufiufi i se ata mai totonu) ma tatala le laʻau papae paʻepaʻe. O le aano e manaia le suamalie ma le manaia, o le tofo pupuu laiti o plums ma vine. I totonu o le fualaau aina o se ponaivi lanumoana faigata (pei o se acorn).

E ui i le tele o ituaiga (sili atu i le 100), o le sili ona lauiloa o:

  • tautau lanu meamata - o se tasi o mea sili ona tuai ma seasea. Taofi le fou e aunoa ma se pulu mo aso e tolu;
  • sisi poloka kuki. O tagata e felafoaʻi i le meli ma se fatu laititi (o nisi taimi e le oi ai i le lautele);
  • Huaychi ("fagu o vine i lima");
  • Mati Mati (mumu i luma o mea uma);
  • Yang Yuhuan ataata (vave ona matua, suamalie mūmū i totonu o le peel);
  • malie osmanthus. Maua le manogi o fugalaau osmanthus.

Latou te aoina mai fua o le lūlū i fuifui (e sili atu le faʻaleleia oi latou, e teuina umi). E masani lava, mo le saogalemu sili atu i le taimi o femalagaaiga, latou te seleseleina vave. Lychee e tumau lona tofo moni e sili atu i le tolu aso talu ona maeʻa.

E te iloa? O foliga vaaia i Europa ma le tufatufa atu o le tusi i le lalolagi atoa o le tiute lea i le Farani o Pierre Sonner (1748-1814). Sa malaga le saienitisi i Indochina, Saina ma aumaia faatasi ma ia ia faamatalaga e uiga i laau e le o vaaia, ae faapena foi a latou laau toto. E fiafia le Farani i le tofo o le litchi i le 1764 i le Matua. O le uluai togalaau o lenei laau na toto e Reunion (ingénia J.-F. Charpentier de Cossigny de Palma). O le Farani na tulaʻi mai i luga o le litchi. Madagascar (na avea ma tagata faʻatau oloa i lenei lalolagi). Na amata ona faalauteleina Lychee i Aferika i Saute, Ausetalia, i Iapani i Saute, Amerika Tutotonu, Pasila ma Amerika.

Kalori, meaʻai ma le faʻasoa o le lychee

Lychee e iloga ile maualalo ile kalori- -66 kcal, maualalo i le gaʻo ma le protein. O fua e sili ona taua i vitamini ma minerale. O le Ascorbic acid (71.5 mg) e avea ma tulaga maualuga ile vitamini. O se nofoaga taua e nofoia e vitamini o le vaega B - niacin, thiamine, riboflavin, pyridoxine, pantothenic ma folic acid. E i ai foi se mea e le masani ai Vitamin K poo le phylloquinone (taua mo le toto masani), E (tocopherol), D (viosterol) ma le H (biotin).

Ole vaega ole vailaʻau e faʻapipiʻiina i elemene ma mea elemene: fuamosa, potassium, calcium, copper, magnesium, sodium, zinc, seleni, iron, manganese, iodine.

E taua! O le anufe Lychee e tele ni suauu taua. Latou te aumaia le tofo fua. I meaai, o ponaivi ma pulu e le o 'aina.

I le avea ai o se tulafono, o 'avekese e' aina fou pe faʻamaʻi (pe a aofia ai mea sili ona aoga). I Initia, Indochina ma Saina e mafai ona e mauaina ia mea e taʻua o "litchi nuts" ~ fualaau mama i totonu o le peel. I le taimi o le vevela, e faʻamalosi le peʻa ma, pe a lūlūlūina, o le nucleolus maroke e toto i totonu (e itiiti lava vitamini, ae o le mineral composition e faʻasaoina.)

O le a le mea e lelei mo le tino?

Tuʻu faʻatasi o vitamini ma minerale, maualalo le kalori oloa taua ma mea tau le soifua maloloina.

Puipuiga o le anemia

Faʻaaoga masani o fualaau fuālaʻau fesoasoani lelei i le puipuia o le anemia. O se pasene maualuga o le kopa i le litchi e tele sona sao i le faateleina o le numera o lela mumu.

E te iloa? O le tea a Congo ua lauiloa i Asia. Pe a vavaeina, e faʻafeiloaʻi se manogi suamalie, ao tofo i ai o loʻo i ai se mana faapitoa o le suamalie o le lyche. O le mealilo o lenei lauti o loʻo faʻaopoopoina i luga o fasi pepa paʻu. I Taialani, o lenei lauti ua onā i le aisa e pei o se vai inu.

Fesoasoani i le faʻaleleia o otaota

O le Lychees e aofia ai filo solubles, faasaʻoloto le manava ma le gaʻo mai mea oona ma mea leaga, faʻamaonia le faʻaogaina o otaota (faʻaitiitia le papita). Lychee pulp o loʻo i ai ni mea faʻapitoa, faʻaitiitia le nausea, fesoasoani i le manava manava, o le malosi o le manava ma le dyspepsia. Malosiaga palapala eleele i togafitiga masani a Initia ma Viatename fesoasoani lafoaʻia anufe, tagofia faʻafitauli o le gastrointestinal tract.

Mo le matagofie o le paʻu

O le foliga mai o le paʻu o foliga ma le tino e mafai ona aafia i le tino o le litchi. O le tamaoaiga i le tele o vaega e lelei mo le paʻu, faʻaleleia ma faʻamagoina, maua ai mea faʻaleagaina, fesoasoani e toe faʻaleleia le faʻapalapala, faʻaleleia foliga vaaia, smorink sighs. I le fale, e faigofie ona fai se mata puipui mai fua fou. Gels ma kulimi o loʻo maua ai le vaega o le lyche lautele na faʻaaogaina mo le tausiga o paʻu.

Mo le malosi o le ponaivi

Minerale (fulukalama, magnesium, manganese, calcium, ma isi) lelei ona tausisia le tulaga o ponaivi ma nifo. O le Lychee pulp foi o loʻo i ai le vailaʻau D (lea e taua mo le tino e faʻafefiloi ai le kesi).

E te iloa? Ole lauiloa Lychee o le malosi o le aphrodisiac. I Saina, e talitonuina o le fualaau o le litchi e faʻatautaia ai le malosi "Yang" i le pito maualuga - "e tutusa ma sulu afi e lua," o se faailoga o le alofa ma le tamaʻitaʻi. O manatu tutusa i luga o le lyche e iai i vailaau o tagata Initia - ao le i faatasia, e fautuaina le fiafia o se ulugalii i fualaau suamalie, ma o ona faamanuiaga o le a faaalia i le faaleleia atili o le tane ma le fegalegaleaiga.

Slimming

Mai le pulupulu o fualaau aina, ua totoina le oligonol, lea e aoga faʻaitiitia le tino gaʻo ma faʻaleleia le toto. O le Lychee extract ua aofia i fualaau oona. O le iloa le lelei ona 'ai lelei (faʻaaogaina fou e oo i le 250 g i le aso) o le a fesoasoani ia i latou e mananao e aveesea le mamafa. Ole fua o le Lychee e 82% le vai, low-calories, free cholesterol, e aofia ai fiva maloloina ma pectin.

Mo le fatu

O le tele o polyphenols (15% sili atu nai lo o latou mea i fualaau vine), o se maualuga o meaola o le nicotinic acid, potassium, copper ma le manganese i se tulaga atoatoa e mafua ai le taumafa Lychee e matua aoga tele mo tagata ei ai le loto ma faʻafitauli faʻapitoa. Lychee aveesea le cholesterol sili atu, faʻaitiitia le toto toto, faʻasolosolo le taimi ole feteʻenaʻiga o le muso o le fatu, faʻasolosolo le maualuga o le mamafa, ma isi.

Contraindications ma tapulaa i le taumafaina

O le faʻaaogaina o tusi e le tagata matutua e leai ni tapulaa faʻapitoa, ma e leai lava se faʻailogaina mo i latou (sei vagana ai le le faʻamaonia). E oʻo lava i le tele o le faʻaaogaina o le tusi, o le mea sili ona leaga e mafai ona tupu o le mucosal afaina ma le kesi i totonu o le manava, o le mea lea, e sili atu ona lelei le faʻapulaʻaina o le faʻaaogaina o le ono i le fitu fua.

E taua! Tamaiti e le i lalo o le tolu tausaga le matua e le mafai ona 'aina fualaau suamalie.. O i latou e silia i le tolu tausaga e manaʻomia le faʻapulaʻaina o numera o lyche (lua pe tolu vaega) ma, o le mea e sili ona taua, aua le tuʻuina atu i luga o se manava gaogao. I le 2017, na maua ai e saienitisi mafuaʻaga o faʻamaʻi faaletausaga i tamaiti i Initia: mo le 25 tausaga mai le ogatotonu o Me ia Iuni, na maua ai se gasegase tele o tamaiti ei ai le gaselaopathy tetele (40% o maʻi na maliliu). O le mafuaʻaga o le fuamoa o le lychee e aofia ai le hypoglycine ma le methylenecyclopropylglycine (latou te poloka le faʻasologa o le glucose). O nei tamaiti uma na latou 'ai faʻamalosi i le popo o le faʻamaʻi i luga o se manava gaogao, ma o latou kulūkose ua paʻu lemu.

O le mea lea, o le faʻagaloina o le aoga aoga oMo le tino o le tamaititi, e le talafeagai, ae e tatau ona tausisi i tulafono faigofie: aumai fualaau aina pe a uma se taumafataga, filifili fualaau mama ma fualaau fou, ia mautinoa e leai ni mea e afaina.

Lychee i vailaau ma le cosmetology

O le vailaʻau faʻapitoa o fualaau aina e mafai ai e oe ona faʻaaoga fualaau aina ma ona mea aoga i mea mama uma ma i le tulaga o se siʻosiʻomaga i meaʻai, o se vaega o vailaʻau, mo togafitiga ma le puipuiga o le tele o faamai (aemaise lava le galulue i Saina, Korea, Iapani).

Ua faʻateʻaina e saienitisi polyphenol oligonol mai le litchi, lea solo ese le tino o tuusao saoloto. O fualaau o Lychee e aoga tele mo le vaai - aofia ai le zeaxanthin.

O loʻo aofia i totonu o le tuufaatasiga o fualaau faasaina, meaola, le puipuia o le tino, fatu, anti-edema, tale ma isi vailaʻau. Lychee syrup fesoasoani i le anemia. O vailaʻau masani e faʻaaogaina ai fualaʻau, pi, fatu, fugalaau fugalaau mo le togafitiga o le tele o faʻamaʻi.

E te iloa? O le tele o le faʻamatalaga o le litchi ua faia i totonu o fale suesue i Taialani ma Saina. O le suʻega e maua mai fualaau mago mago ma togafiti ua togafitia ma solvents organic. A maeʻa le fufulu ma le faʻamago, o le paʻu samasama e aunoa ma le manogi ma le manogi e maua. Vaega o loʻo faʻaaoga i le gaosiga o vailaʻau ma vailaʻau.

Lisi Litchi i le tuufaatasiga o tapenapenaga teuteu (po ma le kulimi o le aso, shampoos, balms, sulu o le la, masini, varnishes, sprays, ma isi) ei ai sona aafiaga lelei:

  • faamalūlūina ma faʻamamā le paʻu ma le paʻu faʻafitauli;
  • toe faʻafouina sela;
  • puipuia e faasaga i le vevela ultraviolet;
  • tausia le faapaleniina o le vai i le paʻu;
  • ei ai sona aoga aoga i le lauulu (fafagaina, faʻamalosia aʻa ma faʻataʻitaʻiga o le lauulu, toe faʻaleleia nofoaga e faaleagaina).

E faʻapefea ona filifili le fua saʻo o le gaioio pe a faʻatau

Lychees na amataina ia Iuni-Iulai. Mafaufau i le taimi tatau mo le felauaiga (i Europa mai Taialani, Vietnam, ma isi), o fualaau aina e leʻo faʻapipiʻi (faʻalautele i luga o le auala), o lea e tatau ai ona e iloa le auala e filifili ai laki saʻo. O le vavalalata vavalalata e sau i a tatou fata i le amataga o le tautotogo. Pe a filifilia ni fua e tatau ona gauai atu i:

  • i lanu. O le fua e tatau ona mumu (o le pogisa o le paʻu o le a tautala e uiga i le matua, mama, samasama - o le le atoatoa);
  • i luga o le 'au (e tatau ona aunoa ma ni paʻu);
  • i luga o le peel (e aunoa ma ni paʻu ma mea leaga);
  • i luga o le maualuga (e tatau ona e lulu - o le ai ai se tuʻituʻi tuʻituʻi. O le faailoga lenei e leai se pala);
  • i le manogi (e tatau ona lagona le manogi manogi mumu).

E taua! Ole fualaau o le Lychee e le gafatia ona teu umi. I le vevela o le potu, latou te taoto mo le lua pe tolu aso. I totonu o le pusaaisa, e mafai ona e faʻalauteleina le ola ola e oʻo i le vaiaso. Afai e te le vavaeeseina le fua mai le fusi - e oo i le lua vaiaso ile pusaaisa. O se filifiliga - o le lychee e mafai ona faʻamaʻi (e le afaina ai le tofo, ma o le a puipuia uma vitamini). E tatau ona fufulu fualaau aina aʻo leʻi faʻamaisa.