Laʻau

Lavatera - fua tele o se rose vao

Lavatera o se fua o le tausaga taʻitasi poʻo le faʻalauiloaina o laau mai le aiga Malvaceae. I le vao, e mafai ona maua i Europa i Saute poʻo Aferika i Matu. I le faʻaopoopoga i meaola autu, e tele isi ituaiga mea e fiafia i ai ma le tele o lanu eseese o petals. Faʻasamaʻi ona faʻamalosi, faʻatoʻaga laau faʻatoʻaga laau tetele, e ufitia tele i fugalaau tetele e tutusa lelei ma gramophones. O tagata o Lavater e mafai ona maua i lalo o igoa "hatma" poʻo le "rose vao". O taʻavale e masani lava ona i ai foliga matagofie teuteuina ma e talafeagai mo se togalaau i se auala masani ma mo le fagaina o le faga.

Faamatalaga faʻatau

Lavatera ei ai se malosi malosi faʻalauteleina. Vaʻa, lalalalalalala ua ufitia i se paʻu lanu meamata lanumoana luga aʻe o le eleele. O le maualuga o le 30-150 cm. O lālā malolosi o loʻo ufiufi i petilate laulaʻau, ma vaevaeina i le 3-5 sea. I le va o veins, o le laulau laʻau e vaivai, vevesi pe pala. Ua valiina i le lanu uliuli lanu meamata. I le lautele, o le laʻau e 15-35 cm. O laʻau e tutupu ma le le talitonu i luga o le umi atoa o le aʻa. O faʻataʻitaʻiga pito i luga e laʻititi lava nai lo le mea e fai.

Lavater e talisapaiaina ona o le tele o lona fugalaau. E amata ia Iuni ma e tumau seia oo i le taumalulu taumalulu. E 5-10 cm le umi o le corolla e pei o nifo, e aofia ai laʻau e lima. E mafai ona valiina i le lanu se tasi pe maua foi se lanu lanu. O le petal e agai atu i le ogatotonu ma o loʻo i ai se mea faʻapipiʻi. O fugalaau bisexual e faʻaputuina i tafaoga faʻasalalau e aunoa ma se faʻasalaga i totonu o laʻau ma le pito i luga o le ala. Latou te fuga i ni nai vaega ma faasolosolo malie le suia e le tasi o le isi. I le ogatotonu o le fugalaau o se koluma puupuu ma le saʻo, e ufitia i ni uumi umi uumi ma le ovary.









Fugalaau e sau faatasi ma se mea manogi lelei e tosina ai iniseti. Lavatera o se fale lelei o le meli. A maeʻa le palotaina, faʻafeiloaʻi, pusa fatu pusa e pei o pamu. I totonu o fatu lauulu-paʻu e, pe a luluina, taia i puipui o le pusa.

Meaola ma mea teuteu

O le genus Lavatera e aofia ai 25 ituaiga. E mafai ona vaevaeina i latou i ni taʻutino taʻitasi ma taʻutaʻua. E masani lava, e sili atu le teuteuina e le aufaatoaga o mea teuteu, ma o le mea moni e na o le lua ituaiga e lauiloa i le aganuu.

Lavatera tausaga (tolu-masina). O le laau toto e fai ai vao vao ma le maualuga o le 50-120 cm. O laulaʻau lanu lanumeamata o loo i luga o le umi atoa o le mama ma ua laiti. I le masina o Iulai, e fuga mai lau fugalaau fugalaau i totonu o laʻau. E oʻo atu i le 10 cm le maualuga o le laʻau. O le fugalaʻi e umi ma tele. Eseesega:

  • Matagofie - o se vao laʻau umi ma le paʻepaʻe sinasina, lanu piniki po o fugalaau;
  • White Sherub - o le tele o ituaiga (e oo atu i le 35 cm) faʻatasi ai ma le mamafa o le snow-white inflorescences;
  • Paʻu siliva - o se togavao e oʻo i le 70 cm le maualuga e ufiufi i fugalaau siliva-lanu piniki ma fasi paʻu;
  • Tweens Hot Pink - fugalaau fugalaau susulu i luga o se togavao e oo i le 40 cm le maualuga;
  • Tanagra - lanu mumu e teuteu le vao vao e oo i le 50 cm le maualuga.
Lavatera tausaga (tolu-masina)

Lavatera perennial (Thuringian). O se laau toto e oo i le 2 m le maualuga e ola aʻei luga o ni lala uamea ua ufiufiina i se fatu e pei o le fatu pe lapotopoto. I luga o laulaʻau ma fatuga o loʻo i ai se faaputuga palakalafa faigata. O fuga o le gaugala vao e tupuga mai i le au o laulaau i le ogatotonu o Iuni. O le limite o le nimbusin tubular e 1.5-7 cm. O laʻau o lenei ituaiga o loʻo i ai faʻalapotopotoga faʻamalolo. Eseesega:

  • Mystic Marilyn - o se togavao e oo atu i le 180 cm le maualuga e ufiufiina i le lanu violē po o le fugalaau;
  • O punavai a Bregon - o fugalaau lanu piniki ma fuga vine e toto i luga o moli mamana 1.3 mita maualuga;
  • Barnsley Baby - o se vavao o le maualuga maualuga e ufiufi i paʻe papae ma piniki.
Lavatera perennial (Thuringian)

Tuputupuina Lavara mai Fatu

O ituaiga uma o le lavatera e faigofie lava ona faʻaleleia e fatu. E le gata i lea, o le laau e maua ai le tele o le totoina o le tagata lava ia. O le mea lea, ua lava le totoina muamua ma e le tatau ona e tausia le totoina atili. I se tau le lelei, o le lavater ua vave totoina i le avanoa. Latou te totoina i Lavater i le faaiuga o Aperila. Muamua eli le 'upega tafaʻi ma le faapalaga ma le nitrophos. O fatu mamago e tufatufaina e aunoa ma le uluai togafitiga i togalaau i le loloto o le 1 cm. Ua totoina fatu i le palapala ma ufiufi. E aoga le ufiufi i pepa.

A oʻo i le faaiuga o le vaiaso muamua, faʻapipiʻi puʻepaʻi, pe a uma ona aveese le fale. A oʻo ina ola le laau toto i le 5 cm le maualuga, e faʻamaeʻaina. I le va o laau matutua e tatau ona matauina se mamao o le 20-25 cm. O fua o le tausaga e fuga muamua. A maeʻa le 2.5-3 masina, e aliali muamua mai i luga o latou. O le vaitau na amata mai i le faaiuga o Me, o fualaau o loʻo tupu muamua.

E tatau ona toto laʻau mo tipu i le amataga o Mati, ona oʻo mai lea ia Me o le tele o vaomatua o le a saunia mo le teuteuga o le togalaau fugalaau. O pusa o loʻo i ai le eleele lelei lelei e saunia mo le totoina. O fatu e tufatufaina i le loloto o le 1 cm. O le fogaeleele ua sosolo i le vai ma ufiufi i le tioata. O le kiona e tuʻuina i se mea manaia ma mafanafana. A maeʻa le 10-15 aso, ona aliali mai lea o laau. A maeʻa lena, ona ave lea o le ufiufi ma o le palapala e masani ona susu. Lavater e matua nofouta lava i le malulu o le malulu, o lea e le mafai ai ona e faanatinati i totonu o se avanoa. Faʻamatalaga mai le atigipusa i le faaiuga o Me, e totōina fatu i se nofoaga tumau.

Totoina ma le tausiga

I le eleele tatala, e sili ona fiafia le lavater i eleele lafulemu lelei ma nofoaga matala. Ua sili atu le leaga o Hatma i le eleele eleʻele nai lo o chernozems poʻo le oneone oneone. E le gata i lea, e le tali lelei atu le laau vevela i gusts o le matagi malulu.

I le taimi lava e maea ai le totoina o laau totō, e faʻamamaina ai le palapala, ma a maeʻa le vaiaso ona faʻatinoina lea o le pito i luga luga o le paʻu o le potassium-phosphorus complex. O laau laiti e manaʻomia se tausiga sili atu. Latou te manaʻomia le veleina ma le vevela masani. O laʻasaga maualuga vave mafaufau i luga o le lagolago, talu ai e mafai e le aʻa ona vavae ese mai le matagi ma timuga mamafa.

E tatau ona e faʻafeinu vai masani i taimi uma. Laʻau tele e faʻasaʻo le tele o le susu ma, pe a le lava le vai inu, mago. O le leai foi o vai e faaitiitia ai le numera o lanu. I lenei tulaga, o le vai uma e tatau ona oʻo loloto i totonu o le palapala, ma aua le faʻafefe i aʻa. I aso vevela, faʻafefe ma faʻasusuina e faia i le afiafi, ina ia le maua ai ni mumu i luga o le lau.

Mai le taimi o le totoina seia oo i le faaiuga o le taumafanafana, e faalua ona fafagaina le lavater i le masina. A o fausia e le laau le lanu lanumeamata, e tatau ona i ai le malosi o le nitrogen ma le potassium i mea o minerale. I le amataga o Iuni, ua faaitiitia ai lo latou tulaga, ae ua faateleina le vaega o le phosphorus.

Aʻo fuga fugalaau, e fautuaina i latou e teuteuina. O lenei mea e fesoasoani i le tuʻuina o fugalaau fugalaau fou. E maitauina o fugalaau mama i le fesoʻotaʻi ma le timu o le timu e faʻafefiloi mea mucous e susunu ai laulaau.

I le autumn, ua uma ona seleseleina le atoaga o tausaga taʻitasi, ma eliina le saite. Latou te taumafai e punou le fale o le tagata i le eleele ma ufiufi ai lau laʻau poʻo lala laʻau. I le tautotogo, e aveeseina fale, ma o le a vavae ese se vaega o le tipu.

E seasea lava, e mafai e se lavater ona pagatia mai le laulaʻau pe a mumu pe lanu enaena ma foliga mai e foliga mai i luga ole laulaau. Togafitiga mai le "copper sulfate" poʻo le "Bordeaux liquid" e laveaʻi mai le faʻamaʻi. E le masani ona faʻataunuʻu le paluga i luga o le laau, sei vagana o loʻo ola latalata ane se togavao faʻamaʻi, e mafai ona faʻafeiloaʻi aphids ma whiteflies i le laureate. Togafitiga ma se iniseti ("Actara") e mafai ai ona e faʻaumatia faʻamaʻi faʻamaʻi.

Toto i le faʻasologa o laufanua

Lavater e matua teuteu, o lea e masani lava ona totoina tutoʻatasi. O togi maualuga e lelei na o ia, e mafai ona latou nanaina fale leaga po o isi mea le fiafia. O ituaiga o meaola laiti e faʻaaogaina e faʻaleleia auala poʻo le faʻatulagaina o se nofoaga. I le totoina o se faʻafefiloi o ituaiga o lavatera, e mafai ona e faia se mea teuteu lanu i luga o le eleele.

Pe a faʻapipiʻi le lalaga i totonu o se togalaau fugalaau ma isi laau, e tatau ona taulai atu i le lanu o fugalaau. White Lavatera e lelei lava i le gaosiga lanu viole ma le ageratum. Pink - i le verbena, sage, iris ma le delphinium.

Faamalologa meatotino

O laʻau ma aʻa o le perennial lavatera o loʻo i ai faʻamalolo o meatotino. Laʻau e aoina i le vaitau o le vavao, ma aʻa - pe a maeʻa. O mea gaosia na aoina ua faʻamaluluina i se mea malulu, paolo ma teuina mo le tausaga i pepa poʻo taga pepa.

O se teuteuga mai aʻa e faʻamalosi ai le puipuiga o le tino, fesoasoani e tau le malulu, gasefits sputum ma e iai sona faʻamoemoe. O le suāuʻu ma le suauu mai laulaau e faʻaaogaina e togafitia ai le faʻaleagaina, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o faʻamaoniga o neuragia ma le rūmū.