Laʻau

Malosiaga malosi i luga o gooseberries - fua e faʻafefete ai fuga papaʻe

O le paʻu palapala i luga o gooseberries o se faʻafitauli e aʻafia ai faifaatoaga uma. E masani lava ona tuua o ia e aunoa ma le gauai atu, ma faʻaalia o ia lava e le o se vaitau tasi. Ae ui i lea, o le auai i le galueaina o fualaau aina suamalie, e le tatau i se tasi ona manatu faatauvaa i lenei maʻi. O loʻo i ai le tele o fuataga lelei e mafai ai e oe ona vave iloa le maʻi ma amata togafitiga.

O le a le paʻu paʻu?

O le pulupulu (sferotek) o se faʻamaʻi faʻamaʻi lea e salalau faʻasalalauina e microscopic spores. E mafai ona feaveaʻi e manulele, iniseti, faʻapea foʻi ma matagi malolosi. O le maʻi na aliali i luga o le vao mo le tele o tausaga i le laina. Afai i le vaitau muamua o le a taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le gaosiga ma le fua itiiti, ona oʻo lea i vaitau mulimuli ane o le le lava o togafitiga e mafua ai le faʻaitiitia o le tuputupu ae o le vao, ma mulimuli ane oʻo i lona maliu.

O le a le manogi e foliga mai

E mafai e fusi anufe ona ufiufi fugalaau, ovaries, vine ma lau. A maeʻa ona amata lea ona latou atinaʻe a latou mekasini. Afai i le laasaga muamua e foliga mai o se laupega manifinifi, ona sosoo ai lea ma le atinaʻeina mulimuli ane o loʻo faʻamauina se paʻu paepae i luga o le kulisi. I le faagasologa o le tuputupu aʻe, o le lanu paʻepaʻe ua suia i le enaena, e ufiufi ai vaega uma na aafia o le togavao ma le lagona o le laumei.

Mo se faʻamatalaga! O le lauʻeleʻele o lenei lauusiusi o North America. I lo matou atunuu sa foliga mai i le afa muamua o le 20 seneturi, vave ona salalau ma mafua ai se afaina tele i togalaau aina.

E ola le paʻu palapala i luga o le laau seia oʻo i lena taimi, seia oo ina oʻo atu i lona oti. Pe a afaina le anufe i lenei malie, o le a pauu fua fua, ma pe a faaleagaina le sua, e mafai ona lanu paepae ma taofi le tuputupu ae.

I le taumalulu, o le pathogen e sulu i totonu o lau paʻu ma i luga o lala ua faaleagaina, o le mafuaʻaga lea ua amata ai ona tupu le maʻi i le amataga o le tautotogo. I le taimi lea, o le numera fou o spores ua matutua i le taimi o le taumalulu na lafoina i fafo. O Sferoteka o loʻo sili atu ona lamatia i le amataga o le taumafanafana, pe a oʻo ina tupu le vaitau ma fua. A fua le fua ile fualaau o gooseberries, o le a faʻaitiitia le faʻaleagaina o le paʻu paʻu.

Gooseberry Brown

Faailoga e mafai ona iloa ai le maʻi

O paʻu palapala, e pei o le paʻu i luga o gooseberries, e aliali i luga o le vao i le faaiuga o le fuga. I le taimi lea, o laulaau talavou ma laʻau atonu e amata ona paʻepaʻe. O le foliga mai o le paʻu o loʻo faʻamatalaina i se fausaga lafoaʻi ma e mafai ona faigofie ona tapeina mai papatusi pepa.

Malosiaga malosi i luga o le phlox: auala e lafoai ai

E mafai foi ona e masalomia se faamaʻi e ala i faailoga nei:

  • Lafoaʻi le paʻepaʻe paʻepaʻe vave ona liua i le paʻu enaena enaena.
  • Ua paʻu palasi leaga, taofi le ola ae mago.
  • O pepa laupepa e amata ona fai, maua ai se fausaga eleelea.
  • O pusi e mafai ona ufiufi i le paʻu, ma le gaʻo ma sasaa.

Afai e masalomia le paʻu mūmū i luga o gooseberries, e tatau ona vave amataina le faʻatonutonuga o le pule. Afai e le togafitia, o le a mate le vao i le vaitau 2-3. I le faʻaopoopoga, i le faagasologa o lona atinaʻe, o loʻo faʻapipiʻiina spores e iniseti ma le matagi, e aʻafia ai le faateleina o numera o fualaʻau.

Taua! E mafai e le galo ona faʻafeiloaʻia gutu malulu, o lea la e tatau ona faigata tele le tau faasaga i ai, mai le amataga o le tautotogo seia oʻo i le tautotogo.

Malosiaga o le Pulea Mildew Measures

O anufe o le Gooseberries na 'aina laʻau, auala e taulimaina ai faʻamaʻi pipisi

E ui lava i le lavelave o lenei faʻamaʻi, e mafai ona laveaʻi gooseberries e ala i le faʻatasi.

Gooseberries na afaina i le paʻu palapala

Faʻataʻitaʻiga faʻapitoa

Faʻaaogaina tekinolosi faʻauluuluga i le amataga o le atinaʻe o le faletusi. O lona uiga o gaoioiga nei:

  • filifilia o kulukose ituaiga e puipuia i lenei maʻi;
  • le teuteuina masani o lala ua pisia i le tautotogo ma le autumn;
  • ogaoga ua pagatia;
  • fufuluina o le tautotogo o laʻau pau i tafatafa o le vao;
  • aveeseina o laʻau ma laʻau ua faaleagaina;
  • aʻo leʻi tupu le fatu o gaʻo, togafitiga o le mutu ma se faʻafefe vevela o le potassium faʻasalalau;
  • faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalama ma le konatela.

Vailaau Mataʻutia

Afai e tulaʻi mai le fesili: ua lilofia gooseberries i le paʻepaʻe paʻepaʻe, faʻafefea ona togafitia ma faʻafefea ona togafitia?

Faʻalogo! O vailaau vailaʻau e sau i le laveai, lea e sili ona aoga i le tulaga o le tele o le faʻaleagaina e le paʻu palapala. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, o loʻo aʻafia laau totō aʻo lei oʻo i le vaʻaiga ma a maeʻa.

O fualaau nei ua faʻamaonia lelei ai i latou lava:

  • HOM - faʻafesoʻotaʻi faʻataʻitaʻiga fungicide. E mafai ona faʻataʻitaʻia le malie i faʻatasi ma isi vailaʻau.
  • Rayek - o se meafaigaluega mo le puipuia ma le togafitiga o le potutusi o le lalolagi. Valivali mo se vaiaso. E le mafai ona fufuluina i le fafaga poʻo timuga.
  • Vectra o se vailaʻau mo togafitiga i le amataga o se faʻamaʻi. E mafai ona faʻaaogaina i le 4 taimi i le vaitau.
  • Topaz - o le fualaau faasaina e aoga i le amataga o le faʻamaʻi. E aofia ai le totoina o gooseberries ma toe fai pe a uma le 10 aso.
  • O Cumulus o se sauniuniga o le sulfur sa faʻaaogaina i le vaitau o le tuputupu ae. E aoga tele i le tau faasaga i faʻamaʻi faʻamaʻi i luga o vao ma laau.

Gooseberry Spring Processing

Fofo faʻapitoa

O le a le mea e fai pe afai o ni vine gooseberry e ufiufi i le paʻepaʻe paʻepaʻe?

Faʻalogo! E mafai ona e liliu i metotia a tagata e faʻafefe ai le faʻamaʻi.

O fua o loʻo mulimuli mai e sili ona manaʻomia i totonu o faifaatoaga:

  • O se vaifofo o le ammonium nitrate. Ina ia faia, o le ae manaomia le 50 g o lenei oloa i le 10 lita o le vai. O le fufuluina o kusikeke e fufulu ai le filo e tatau ona faia i le taimi e tasi pe a uma ona tupu.
  • Soda ma aspirin. O le tuufaatasiga e aofia ai le 5 lita o le vai, 1 le faʻaoga. aspirin, 1 tbsp. l suauu ma le suauu sulu, 1 lepp. fufulu suavai. O le fofo e faʻaaogaina e togafitia ai vao faʻamaʻi faʻatasi ma le faalua o le 2 taimi i le masina.
  • Suavai vevela. Suavai suamalie ao lei liusua le kiona, o le kulisi vine ma le eleele o loo siomia ai i latou ua faasusuina.
  • Faʻaaogaina o fafie fafie. Ina ia saunia, e manaʻomia le 10 lita o le vai ma 1 kg o le apa. O vaega e faʻaaogaina mo le vaiaso e faʻaosofia ai taimi. I le faaiuga o le fuaitau, ua uma ona faʻamamaina le faʻafefete. E mafai ona sosogiina e le gata i laau afaina, ae ia maloloina foi mo le puipuiga.
  • Kefir Mo le 8 lita o le vai o le a e manaʻomia ai le 1 lita o susu susu pe o se pafi o le kefir, faʻapea foi ma le 10 g o le dissate poʻo le fasimoli vai. O le vaifofo e mafai ona fagogo le gooseberries i le 2 taimi aʻo lei tupu ma 2 taimi mulimuli ane.
  • Faʻafefeteina o le sipisi. 250 g o le paʻu ua faaopoopo i se atigipusa e 10 l o le vai ua kuka. E faʻaaogaina mo le 2-3 aso, pe a uma ona togafitia le kulisi. E fautuaina le pulupulu muamua aʻo leʻi oʻo i le fugalaau, faʻapea foʻi i le amataga o le tautotogo.

Auala e puipuia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi: puipuiga

Pests o fomaʻi: togafitiga o togafitiga ma le pulea o parasite

O le galuega autu o le puipuia o le potutusi o le faletusi o le tausia masani lea o faiga faifaatoaga. O le mea e le tatau ona e mafaufau ai: pe faʻapefea ona taulima paʻu paepae i luga o gooseberries, e tatau ona tausi le puipuiga muamua.

Puipuiga o Milderw Mildew

Mea e tatau ona amata mai le taimi o le faʻatauina o mea totō. O le totoina o le tipi e sili ona lelei i totonu o se nofoaga lelei ma malamalama, talu ai o le mushroom e fiafia i se nofoaga malulu ma susu.

Faʻalogo! O le totoina o tipi e tatau foi ona faia i se mamao o le itiiti ifo i le 1 m mai le tasi ma le isi i le va o laina e 1.5 m.

O ia ituaiga o faʻailoga e taua tele ina ia maua ai le lelei o le totoina ma le faʻamagoina o le eleele. E taua foi i le filifilia o se nofoaga e taʻitaʻia e le au muamua o gooseberries. E le fautuaina e totoina pe a uma fugalaau, currants ma isi togavao.

I le tulaga lautele, o puipuiga e aofia ai faiga nei:

  • filifiliga o ituaiga kulukisi e puipuia mai i le paʻu palapala;
  • faʻaaoga masani o vao;
  • seleseleina ma le susunuina mulimuli o le mutia ma lau paʻu;
  • teuteuina faaletausaga o lala ua faaleagaina ma mamago;
  • tatalaina o le eleele aʻa;
  • fuālaʻau faʻasamaʻi ma paluga faʻasaina;
  • fufulu eleele;
  • fufuluina o laau toto ma le faʻaogaina o faʻamaʻi.

Faʻalogo! O togafitiga puipuia e aoga mo togafitiga maloloina, faapea foi ma le tuufaatasiga ma le togafitiga o paʻu paʻu.

Tulaga e le lelei mo le atinaʻeina o le faamaʻi

E mafai ona faʻaititia le lamatiaga o le atiaʻeina o le maʻi pe afai e te faia ni tulaga le lelei mo le pathogen i lau togalaau.

  • Tuuina atu le togalaau kusiisi ma le tausiga masani i lona togi. O laau vaivai ua sili atu ona faigofie ona maua i faʻamaʻi faʻamaʻi, e aofia ai le potu tusi.
  • Vaʻavaʻai laʻau ma togi mo papaʻe papaʻe ma isi faʻaʻailoga.
  • Aloese mai le tele o le eleele ma le suavai.
  • Taʻu vao i se taimi tatau, aveese faʻamaʻi ma paʻu tuai. O le tele o le vao tele e faateleina ai le avanoa e maua ai maʻi.
  • Aveese vao ma lau paʻu i luga o vine, e pei ona mafai ona teuina i totonu ia spores spores.
  • O tautotogo taitasi e eli ai le palapala. O lenei faiga e faʻaleleia ai le fesuiaiga o le ea o le eleele, lea e puipuia ai le atinaʻeina o meaola ninii i totonu.
  • Faʻaitiitia le faʻaaogaina o le faʻamaʻi faʻamalosi. Nai lo lena, e mafai ona faʻaaoga faʻamalama ma le potassium.

Vailaʻau Vaaiga e Tetee i le Maʻi

Faʻalogo! O le puipuiga lelei o le paʻu o le paʻu o le filifiliga lea o ituaiga ma le puipuiga mai lenei faʻamaʻi.

Eseesega ma le puipuiga

O ituaiga o kulisi o loʻo mulimuli mai e puipuia i le paʻu palapala:

  • Grushenka o se ituaiga tele-tele e leai ni vao tuitui. E sili atu le puipuia e le gata i faʻamaʻi faʻaleagaina, ae faʻapea foi i le lamala ma le malulu.
  • O le taʻitaʻifono o se fua faʻataunuʻu muamua lava ma se mea e le masani ai.
  • Faʻafeiloaʻi o se ituaiga maualuga ma le maualuga o fualaau suamalie.
  • Kuibyshevsky o se kulupu vine fugalaau ma se numera itiiti o vao tuitui.
  • Iupeli - vavao vao i vao tuitui. Na te taliaina le lamala ma afa malulu.
  • O le Harlequin o se ituaiga maualuga e gaosia ma le malulu.

O le vailaʻau e puipuia ai le malosi

Eseesega ma le leai o se faʻalavelave i faʻamaʻi

O ituaiga o kulisi o loʻo i lalo e ono iai se faʻafitauli masani ile paʻu palapala:

  • O Sirius o se ituaiga e maualuga lona totoina ma le malosi e tetee atu ai i faamaʻi afaina. O lala e toetoe lava a leai ni pine. O fualaau suamalie e lelei tele.
  • O Leningrad o se ituaiga tele-tele ma le itiiti ifo o numera o tuitui. O lanu mumu lanu e ola tele ma e lauiloa mo o latou manogi suamalie ma le manaia. E maualalo le vevela.
  • O le Black Sea o se malosi malosi, lauiloa e masani ai ona o ni mea e le masani ai. O fua lapopoa e mafai ona tuputupu ae lanumoana ma toetoe lava uliuli i le lanu. E manaia ma faʻamalosi i le tofo. Gooseberries e faʻafeiloaʻi lelei le manumalo. E i ai le puipuiga tele i faʻamaʻi faʻamaʻi ma, aemaise lava i le paʻu palapala.
  • O le minx o se fualaau laʻau tele-tele ma le leai atoa o vao tuitui. O le togalaau e ola laitiiti ma lanumeamata. O loʻo faʻaalia i le puipuia o le puipuiga i le paʻu palapala. E maua ai le maualalo o le vevela ma le lamala.

Faʻalogo! E mafai ona faʻamalolo gogoberries i le vevela pe afai e faia ni fua faʻapitoa e faʻafefe ai faʻamaʻi fatu. O faʻatoʻaga faʻatoʻaga, tausiga masani, togafitiga faʻasaʻo ma togafitiga vave o le a le gata ina laveaiina ai fualaau kusiisi, ae faapena foi laau totō.