Fua o le gaosiga

O le tuputupu ae o le sami buckthorn: o togafiti o le totoina ma le tausiga o togalaau

O le tele o laau, laau toto ma laau totō e totoina i totonu o togalaau o tagata taʻutaʻua taʻitasi, ae mamao ese mai laufanua uma e mafai ona e maua ai se mea e foliga mai e le mafaamatalaina e pei o le tao buckthorn. O a itu o le sami buckthorn, tulafono o le totoina, totoina ma le tausiga, o le a le ituaiga o faatoaga e mafai ona tatou aoina ma pe o le a le mea e saunia mai ai - e uiga i mea uma i lenei tusiga.

Sea buckthorn: faʻamatalaga faʻailoga

Sea buckthorn (Latin Hippóphaë) o le laau talatala poʻo le vao mai le 1 i le 3 mita le maualuga, o le aiga Lokhovae (Elaeagnaceae). O laulaau e lanumeamata, umi ma vaapiapi, i se vavae papaʻe.

E le o se mea e iloagofie ai le sami i le taimi o le fugalaau, aua e fulafula lemu, ma o fugalaau e laiti ma o mai ao lei amata ona fuga lau. O fua ua teuteuina poʻo fua faʻasolosolo, mai le samasama i le moli lanumeamata ma le mūmū sesega, teuteu lala i vaomatua mafiafia (lea o le igoa o le laau). Fua o le aina e amata i le tau mafanafana o le taumafanafana ma le ogatotonu o le autumn ma e le malepelepe pe a matua, ma e mafai ona tautau i luga o paranesi i le taimi atoa o le taumalulu.

O le laau muamua na salalau i luga o le teritori o Central ma Northern Asia, ma i le taimi nei e mafai ona maua i le lalolagi atoa.

E sili le fiafia i oneone ma oneone, e masani ona maua i luga o auvai, vaʻa ma vaitafe.

E taua! Sea buckthorn ei ai le tane (2) ma le fafine (1) laau. E taua le faʻamalamalamaina, aua o le fua e na o le tamaitai. E sili atu le vaaia i le tautotogo i le fuga o fatugaʻo. O gaʻo tama e 2 taimi sili atu o fafine, o loʻo ufiufi 5-7 sikula ae na o le toalua lava tamaitai. Ae o le a le fua mai le laau seʻi vagana ua e totoina se tamaʻi vaovao i tafatafa o le fale mo le palotaina.

Vaega o le totoina o le sami buckthorn

O le tulaga sili ona taua o le galueaiina o le auala saʻo ma le agavaa lea i le totoina o se laau. Seʻio tatou vaai pe faapefea ona toto se laau ina ia le gata ina amata, ae amata foi ona atiina ae ma fua mai.

O le a le ituaiga malamalama e faʻafeiloaʻi ai le alofa i le sami?

O le sami buckthorn o se laau malamalama ma alofa. Ua totōina i le la, e le o ufiufi e isi vaega o vaomatua ma e manaʻomia faapitoa le tausiga i tausaga muamua o le tuputupu aʻe.

Afai e te totoina se laau laitiiti ma faatagaina le malosi o le vevelaina e vao, o lea ua uma nei le tausaga muamua i le togalaau o le a avea ma suʻega mo le laau, ma e faigofie lava ona maliu ona o le leai o se malamalama.

Filifiliga o eleele mo le totoina

O le susu i totonu o le eleele e matua talafeagai lava i le amataga o le ola o le laau. Laʻau moa po o le loam o le a lelei, aʻo latou taofia le susu mo se taimi umi, e puipuia ai le vave faʻaleleia mai le eleele. I le taimi lava e tasi, matou te filifilia se nofoaga e sili ona manaia, talu ai e le taliaina e le sami buckthorn ni vai loloto.

Le totoina lelei o le sami buckthorn tipu

O le totoina lelei o laau toto o se faʻamaoniga o le lelei o le atiina ae o laau ma se seleselega tele i le lumanaʻi.

O le ae fiafia e faitau e uiga i le totoina lelei ma le tausia o paʻu pele, plum, walnut, cherry, apricot, apple.

Totoina o aso: pe a totoina le sami buckthorn, i le tautotogo po o le tautoulu

O le mea aupito sili ona lelei o le totoina lea i le tautotogo, aʻo le manava, pe a oʻo i le taimi e toto ai le sami buckthorn, o le pasene o le ola ola e vaivai tele. Ma afai tatou te totō i le tautoulu, ona oʻo lea i le amataga o Oketopa, pe a lava lava aso mafanafana e faʻamalosi ai le fatu.

Filifiliga ma sauniuniga o fualaau mo le totoina

O fualaau e lua tausaga le matua e sili ona lelei, ae afai e te tausia ma le faaeteete se laau taʻitasi, e mafai foi ona e totoina se laau malosi ma fua mai. O se fatuga lelei i le maualuga o le 35-50 cm, ma le lautele o le 0.6-0.8 cm, ei ai le sili atu ma le 3 aʻa autu ma le tele o fibrous. O le paʻu o le fatu e tatau ona foliga faʻalelei, e aunoa ma ni lanu enaena ma faʻapogisa, o lona uiga e malulu le laau i le taumalulu, ma e le talafeagai mo le totoina.

E te iloa? E mafai e le tane tane ona palola i se mamao e oʻo i le 15 mita, ma afai ua uma ona ola i le fanua tuaoi, ona mafai lea ona e saogalemu na o le fafine, faʻaola se avanoa i le togalaau.

Oliina le pu

O fale mo le totoina o le eliina ma le tele 0.6 x 0.6 x 0.6 m. O le taʻiala o le alavai o le 10-12 cm e moe i le pito i lalo. E tatau ona fausia se sulu i totonu o le lua ma e tatau ona tuu saʻo le fatu i luga, ma faʻaeteete le faʻamautuina o aʻa. Ole sasaa suamalie ole paluga o le fugalaʻau eletise, oneone ma le eleele i tutusa tutusa ma le aʻa o le ua i le eleele 3-5 cm O le taimi lava tatou te toto ai le sami buckthorn, matou te faia se pu, sasaa 2 pakete vai i le taimi e tasi, ma mulimulu.

Faʻamasinoga faʻalelei

Aua neʻi galo e manaʻomia ona matou totoina tane ma fafine. O le atinaʻeina o le pale o le sami sami e mafai ai ona tatou malamalama o le mamao i le va o laau e tatau ona le itiiti ifo ma le 2.5 m. E lua metotia mo le totoina o le sami buckthorn:

  • tane toto i le ogatotonu, ma le fafine;
  • tane toto i le itu i lalo, sosoo ai ma le tele o fafine.

Tulafono mo le tausiga o le sami buckthorn i le togalaau

O le mea lea, o le laau ua uma ona faatuina lelei i la tatou togalaau, o lea e taua ai le aua le lafoaia, ae ia tausia lelei ma tausia i se taimi talafeagai.

Pe a faʻafefea se vai

I le avea ai o se fale e susulu i le susu, e fiafia le buckthorn moana e faʻafeinu i taimi uma. I le taimi o le tuputupu aʻe o le vaitau, aemaise lava i le tausaga muamua talu ona totoina, ia sasaa soo 3 pakete vai i totonu o le lua, ma i le taimi e gaosia ai le 5-6 pakete e mafai foi.

E taua! Laʻau susu i le eleele ma vai inu e mafai ona faaleagaina ai aʻa o le laau ma poloka le avanoa i le ea. I le faasusuina, matau le fua.

Faʻaleleia eleele

O le palapala e tatalaina i taimi uma, ae e taua le aua nei galo o aʻa e maualuga, o le tatalaina e tatau ona faia e le sili atu i le 7 cm, ma le eliina e le masani ai.

Totoga meaai

Faatasi ai ma lenei mea, o tausaga taʻitasi e manaʻomia ai e le laau le paʻu. I le tausaga muamua, e le mafai ona e fufuluina, ma i le lumanaʻi o tautotogo uma latou te aumaia i totonu o mea faʻalaʻau (compost poʻo humus i le fua faatatau o le 1 pakete i le 1 sq. M. Le latalata i le paʻu). Nitrogen supplements e lelei tele mo le 1 le pakete vai - e oo atu i le 30 g, lea ei ai sona aafiaga lelei i le tuputupu ae o laau ma fua o le gaosiga.

E faʻafefea ona teuteuina le moana buckthorn

Afai o se laau talavou i tausaga muamua ua lelei ona fausia, ona le mafai lea ona vavae le laau. Afai e toalaiti ni taameni, e tatau ona faapuupuuina le pusa. I le 4-5-tausaga le matua faia le teuteuina lelei, aveese le le talafeagai ma tutusa ma le ogalaau o le paranesi.

O se laau matua e manaomia le teuteuina ma le faaeteete, e pei o le tele o lala ua mamago ma fualaau aina ua faaitiitia. O mea tuai uma, o lālā mamago ua aveeseina ma toe faʻafouina le laau ile taʻi tolu tausaga. Aua nei galo e uiga i aʻa o aʻa, lea e tatau ona sili atu ona latalata i le aʻa, ina ia le toe fausia se fou i luga o aʻa.

Aoao atili e uiga i le teuteuina lelei o le peleni, pi, cherry, apple, apricot, vine.

Se mea itiiti e uiga i le fausiaina o le sami buckthorn

Sea buckthorn faʻailoga e ala i tipi, fatu, fatu ma le faapipiiina.

  • O le auala pito sili ona faigofie e maua ai se laau fou o le vavaeeseina lea o se togitogi ua tupu i tafatafa ane o le tina, vai, ma toe totoina i se nofoaga fou i le tautotogo.
  • O fatu e seasea aumaia le lelei o laau varietal, ae afai e te filifili e filifili lenei auala, e sili ona lelei le luluina i le tautotogo, pe a uma ona galo mo le 4-5 aso i le vai. E tatau ona vevela le eleele, ma pe a uma ona totoina fatu, tuu i totonu o vaieli 5-7 cm loloto.
  • I le taimi o le toe gaosia e ala i le faʻapipiʻiina o togalaau, i le taufaʻaiʻuina o le autumn e tasi le lua pe lua lua tausaga le matutua ua vavaeina, lea e paʻu i le vevela o le 0 - +2 ° C. I le tautotogo, e selesele 15-20 cm le umi, 10 cm loloto i le eleele, ma tuu ai fatugaʻo i luga ae o le eleele. Fafagaina i aso taitasi, i le tautoulu o le a maua ai ni aʻa ma se aʻafiaga ma aʻafiaga.
  • Ole tui e le o le masani masani lea o le toe gaosia. I le avea ai o se tulafono, ua faapipiiina tane i le fafine mo le palotaina, pe afai e le mafai ona totō se laau atoa e lata ane i ai.

Tele faʻamaʻi faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi

O le mea sili ona taatele o mea faʻamaʻi faʻamaʻi:

  • moth buckthorn moa;
  • sami sami;
  • sami buckthorn aphid;
  • gaite mite.
E mafai ona e tauina i latou e ala i le suʻeina o fomaʻi faapitoa, lea e faʻatau atu i faleoloa faapitoa.

O le laau e maʻi i le paʻu, endomycosis, vae lanu uliuli ma le mimiti. I le taua o le a fesoasoani i le copper oxychloride, o se vaifofo o le palatini o aso taʻitasi poʻo sauniuniga e faʻavae i le "Nitrafen".

E te iloa? Toto - o se tasi o togafiti sili ona fiafia i ai o "fili" o le sami buckthorn, aua o le asiasiga ma le faagasologa e tatau ona faia i le amataga o le vaitau tuputupu ae.

Sea buckthorn: seleseleina

Ona oo mai ai lea o le taimi ua loa ona faatalitali i ai e oo i le taimi e selesele ai se fua o le totoina totoa. Pe a maua e vine se lanu moli lanu enaena, e ola, ae le paʻu, filifili le aso o le potopotoga ma se vevela e le laʻititi ifo i le -15 ° C. Faaputuputu fua i le taeao po o le afiafi, toso pe tipi ese mai lala. Ma e mafai ona faʻataunuʻuina i luga o le taumalulu. O faʻamau e teuina i le kiona pe faʻagogo i totonu o se pusa paʻu i se mea pogisa mo le ono masina. Sea buckthorn ei ai se numera tele o vitamini aoga ma elemene taua e faigata ona maua tutusa tutusa. Totoina lenei laau i lau togalaau ma o le ae fiafia e le gata i lona matagofie teuteu, ae faapena foi i le faamaloloina o meatotino o ona fua.