Laʻau

I le phlox, o laʻasaga pito i lalo e lanu samasama: o le a le mea e fai

O le lauolaola matagofie o le fugalaau phlox o se tasi lea o fualaau sili ona pele i fugalaau. O fugalaau matagofie e fiafia i mata i le gasologa o le vaitau, e ui e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa. Ae ui i lea, o nisi o taimi e mafai ona puipuia o latou fugalaau e faʻamaʻi e faʻavaveina ai le faʻaaogaina o le auala. E le gata i lea, o faʻamaʻi ogaoga e mafai ona salalau atu mai fugalaau faʻamaʻi i tuaoi soifua maloloina, lea e aʻafia ai le fugalaau atoa. O le mea sili ona taatele o le faʻamaʻi o le samasama o laʻau pito i lalo o le laau. I lalo ifo o le tusiga, o loʻo iloiloina auiliili pe aisea e lanu samasama ai le lanu samu ma le auala e taulimaina ai.

O a faʻamaʻi e mafai ona avea ma mafuaʻaga

Atonu o le a aafia Feliki:

  • faʻamaʻi viral;
  • mala funga;
  • mycoplasmal faʻamaʻi;
  • meaola faalafua.

Laulelei lauulu o le phlox

E le gata i lea, ona o le le lelei o le tausiga o le fugalaau, e ono tupu ai le faaleagaina o le tino.

Taua! Afai e le lelei le togafitiga, ae masalomia le vaomatua, e tatau ona totoina mai le malologa pe ufiufi i taga lino ma mea e leai ni mea. O le faʻaogaina o le fugalaau e puipuia ai le salalau o le faʻamaʻi i le taimi atoa o le moega fugalaau.

I le phlox, o laʻasaga pito i lalo e lanu samasama: o le a le mea e fai

Maʻi faʻamaʻi

O faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi e faʻasalalau e togalaau faʻatoʻaga: aphids, ticks, cicadas, ma taʻoto. O nei ituaiga o siama e seasea lava ona tupu ma e le afaina ai fua o fugalaau. Ae ui i lea, o le malamalama i mafuaʻaga o faʻamaʻi o le phlox ma le iloa o metotia mo togafitiga e mafai ona puipuia ai laau ma puipuia ai faʻamaʻi pipisi.

O le lanu samasama o laulaau e mafai ona faʻaalia ai le faaleagaina o le laau i le siama siaki. I lenei tulaga, o se faʻaaliga faʻalelei o laʻau e tupu. O latou laʻau e ufiufi i le tele o lanu samasama po o le uliuli, o le vevela e lanu enaena, o laʻau e amata ona mago, ma ua feliuliuaʻi lau o latou lau. O le togavao, o loʻo i ai ni pupuʻu vaivai vaivai, e maua ai faʻamaufaʻailoga o le faʻafefe. Ua galo Falosolo lo latou gafatia e ola ae na o latou lava ma atonu foi e oti.

Faʻalogo lelei! Ina ia teuina le laau, e tatau ona e faʻaaogaina le vailaʻau faʻasolosolo sauniuni mo fugalaau (poʻo lona tutusa). A maeʻa ona aveese faʻamaʻi pipisi (lanu samasama ma lanu uliuli) mai le vao, e tatau ona e fufuluina i le vailaʻau.

E le gata i lea, e tatau ona aveese uma otaota i lalo o le laau. Afai e leai se mea e fesoasoani e aveesea ai le siama, ona tatau lea ona eli ma faʻaumatia le laau.

I le faʻaopoopoga, e mafai ona aʻafia le phlox e ala ile mama mama. O le maʻi na ia lagonaina mai le faaiuga o le tautotogo i le amataga o le taumafanafana. O le faailoga muamua o le faʻaalia o le malamalama po o lanu samasama i laulaau. O le siama e salalau atu i le taimi atoa i le malae lanumeamata. O le alo o Phlox e mimilo, ua pala le laau, o le vao e foliga tiga. O le mafuaʻaga o faʻamaʻi o loʻo iai i le gaioiga o le nematode palapala. I le tele o tulaga, e le o togafitia le togafitiga.

O le isi laasaga ina ua uma ona e iloa le mafuaaga e mafua ai ona lanu samasama le malamalama o mea e tatau ona faia e togafitia ai le laau. Faatasi ai ma le suʻesuʻeina ma le maeʻaeʻa o mea totō, faʻamatalaga vave ma le faʻaleagaina o fugalaau mamaʻi, o aʻafiaga ogaoga o le gaioiga o le tele o siama e mafai ona alofia. O avega autu o siama-lamatiaga matautia o ni mea e le talafeagai. Muamua lava, e tatau ona siakiina le eleele mo faʻamaʻi faʻatasi ma nei tagata e tele. Pe a iloa, e togafitia le saite ma nematicides.

E le gata i lea, e mafai ona avea le mea na tupu i le togalaau (secateurs) e mafua ai le salalau o siama. O le siama e mafai foi ona ave e moli, fugalaau paʻu mai laau mamai ma isi otaota. Sa maitauina e fugalaau o faʻamaʻi e ono mafai ona faʻauluina e ala i le faʻaaogaina o ni afu ma fatu mai laau mamaʻi.

Faʻalogo lelei! Mo le vave ona feagai ma le faʻafitauli i le faʻamaʻi pipisi, ua fautuaina e faʻavasega se tamai vaega (faʻamaʻi) mo le faʻaaogaina o fua. E le gata i lea, o lua o loʻo i ai fugalaau faʻamaʻi e tatau ona afaina.

Fungal maʻi

O faʻamaʻi faʻamaʻi e masani ona paʻu i luga o le laau ma timuga. E tupu lenei mea pe afai o le fugalaau e tupu i le ea fou ma e leai sona fale puipui. O timuga malulu ma fesuiaiga o le vevela o se taimi lelei mo le atinaʻeina o spores spores.

Afai o laʻau pito i lalo o phloxes na ufiufi i lanu samasama-enaena, ma o le lau o le pito i luga na maua se lanu samasama, o le mea lea e foliga mai o se phomosis. O lenei faʻamaʻi na mafua mai i le gaioiga a Tomasi, lea e aʻafia ai le pito i lalo o fugalaau fuga ma fusi i latou i lanu enaena. 6-7 aso pe a mavae le faʻamaʻi, o laulaau e amata ona pisi ma malogo. Mai le pito i lalo, o le laulau faʻapipiʻi e ufiufi i togitogi uliuli ma faʻafefe. O le vaivai o le paʻu e faʻaitiitia, e mafai ona tupu. E fuga le fugalaau ile eleele pe malepe foi. O le siama e masani lava ona osofaia osofaʻiga (2-3 tausaga le matua).

Fungal maʻi

I le taimi nei, e tatau ona e mafaufau pe o le a le mea e fai pe afai o le phlox e samasama laulaau ona o se maʻi afaina.

Togafitiga o le phomosis o se galuega faigata tele, o le mea lea, e tatau ona amataina le taualumaga pe a fai o le vailaʻau o loʻo aʻafia e mafua mai i se mea e le masani ai. O le taualumaga e faapenei:

  1. Oti ese tumutumu mai pana e le lelei.
  2. Faʻasaga ia mea o loʻo i ai i se vaifofo malie (foundationazole, maxim).
  3. Faʻamauina i latou i se nofoaga mamao ma motu mamao.

Faʻalogo lelei! Mo le taofiofia o le salalau o siama, e tatau ai ona pipiʻi le phlox ma se mea e faʻapipiʻi ai le uʻamea i le tasi taimi i le 10 aso (Apelu, fale ma Bordeaux liquid 1% o tali talafeagai).

Mycoplasmal faʻamaʻi

O faʻamaʻi mafuaʻaga o faʻamaʻi o mycoplasma o meaola faʻapitoa. O faʻamaʻi pipisi o nisi o ituaiga o cicadas. Pe a ulufale atu le mycoplasma i totonu o le tino, ona amata lea o le taimi e faʻaolaina ai, o lona uiga o le salalau o faʻamaʻi e sili atu lona lemu nai lo isi ituaiga faʻamaʻi. O le faasalalauina o le faamai e mafai foi ona afua mai i le toe gaosia o le phlox (i taimi o vaomatua).

O le auala e sili ona lelei e tau ai, o le faʻaumatia lea o fugalaau mamaʻi. Ae ui i lea, oi latou ua matua faanoanoa e faʻaumatia le laau atonu e taumafai e fofo. E tatau ona faia lenei mea e ala i le faʻaaogaina o vaifofo o vailaʻau.

Pests

Aisea e amata ai ona lanu samasama ma le mea e fai

I le faʻaopoopoga, o faʻamaʻi pipisi e faʻaaogaina i luga o fusi ma le sua o nei fugalaau e mafai ona aafia ai le samasama o phloxes. O nisi nei o:

  • caterpillars
  • paʻu vale;
  • slugs.

Pests

Auala e taulimaina ai

O le auala e sili atu le faʻaogaina o le siosiomaga o le maua lea o manuʻa. E mafai ona aoina ma le lima poʻo le mailei. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le pia ma le fefete e tosina lelei ai slugs. E le gata i lea, o le lime, ash ma superphosphates e talafeagai mo le tau. O nei vailaʻau e mafai ona fesoasoani pe afai e faʻasalalau i latou i le vao.

Faʻalogo lelei! E le gata i lea, e mafai ona faʻaleagaina le laau, e mafai ona faʻafefeteina i le fesoasoani a le dog dog shampoo, e pei foi o mea e le o taʻua muamua, lea e tuua ai le fugalaau e toetoe lava a leai se avanoa e fofo ai.

Togi vaʻalele

O le isi meaola matautia o se vaʻavaʻai. O se iniseti anufe laitiiti e masani lava ona masani ona fai ile laulaau. Afai e mataʻituina ni laumei mumu i laulaau, ona avea lea ma vaega o le gaoioiga o le uila vaʻaia.

Ole suauu ma le fasimoli ole a fesoasoani i le aveesea o nei iniseti. E le gata i lea, o le a aoga lava pe a faʻaaogaina tupe i pamu lava ia. I le avea ai o se mea faʻapipiʻi, e mafai ona e fufuluina se vaifofo vaivai o le fasimoli ma le suauu i luga o laau toto e oʻo atu i le 1 taimi i le lua vaiaso. O nisi o fai togalaau e fautuaina le taofiofi o meaola faalafua ma se masini carbaryl.

Togi vaʻalele

Uma malosi

Aisea e lanu samasama ai fugalaau i totonu - mea e fai

O le isi mafuaaga mo le samasama o lau pito i lalo o le phlox o lona susu tele. I le tele o tulaga, e manaomia e le phlox se eleele talafeagai lelei mo le faʻaleleia masani. I le tele o le suavai, ua le toe lava le meaʻai e maua mai e le laau, lea e mafua ai le suavai o aʻa ma le vaivai o le okesene. O se taunuuga, o le rhizome ua amata ona pala, ma o le faailoga muamua o nei lanu samasama.

Faʻalogo lelei! E leai se mea e tatau ona faʻafefeteina ai le phlox pe a fai e tumu le paluga (2-3 cm) i le susu. Pe a faʻavaivai le vai, e tatau ona mafaufau e uiga i le faʻaleleia o alavai, ma faapalemole ma pepbles laiti (i ni vaega laiti) e tatau ona faaopoopo i le pito i luga.

Le mea e fai e fesoasoani ai i le fale

O faʻamaʻi o geranium, i geranium lau lanu samasama ma mamago - o le a le mea e fai?
<

O le tausiga lelei o le fugalaau o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o lona maʻi. Mo lenei, e tatau ona faʻaauau pea ona faia ni fuafuaga puipui. O le tausisia o tekinolosi tau faatoaga (vaiinu masani, aveeseina o vao ma meaola faalafua, togafitiga mama ma laei pito i luga) o le a puipuia tele ai le laau mai lamatiaga matautia. E le gata i lea, e tatau ona manatua i le mafaufau o le tupu aʻe o le phlox i le eleele e tasi mo se taimi umi e faʻaalia ai le faʻaopoopoga o microorganisms e aʻafia ai le fugalaau. Aua nei galo e uiga i le tumama o le nofoaga o le tuputupu aʻe. Afai ua maʻi le laau, e tatau ona fuafua le mafuaʻaga o siama ma, e fuafua i lenei, filifili se tasi o togafiti togafitiga o loʻo faʻamatalaina i vaega ua mavae.

Fesoasoani i le laau

<

Aisea e liua ai lau lanu samasama i phloxes? O le mafuaaga autu o le le tausia lelei o le laau. Atonu o le eleele le talafeagai, le lava / masusu o le susu po o le asiasiga lē tumau o le fugalaau. O le puipuia o se isi itu taua, o le le amanaʻiaina lea e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe ma le salalau o le faʻamaʻi. Ae peitai, afai o le maʻi ua uma ona aafia ai le laau, ma o faailoga o le samasama ua amata ona aliali i luga, ona tatau loa lea ona faia ni mea faanatinati. E tusa lava pe le mafai ona laveaʻiina le phlox maʻi, o le a mafai ona faʻasaoina e isi gaioiga o lenei aganuu mai aʻafiaga leaga.