Fua o le gaosiga

E faʻapefea ona tipi gooseberries

O le tausia o mea manogi i luga o le 'upega tafaʻilagi ua faʻaititia i le masani masani mo tagata fai togalaau. Ae o nisi oi latou o loʻo i ai pea le faigata mo le amataina. E faʻaaoga muamua lava i le gaosiga ma le aveesea o lālā. O ia ituaiga galuega e manaʻomia ai nisi malamalama, ma o lenei iloiloga o le a tatou tilotilo ai pe faʻafefea ona teuteuina gooseberry, pe afea ma pe faapefea ona fai saʻo.

Aisea e teuteuina ai gooseberries

O le mea lautele, e iloa e tagata uma le tali: afai e te le mulimuli i le vao, o le a vave ona latou liua i vao. O le mea moni, o le kulisi e maua ai le tele o tipu i le taimi e manaʻomia ona faʻatonuina.

Siaki nei ituaiga o kulisi: "Commander", "Gingerbread Man".

E i ai isi mafuaagalea e talafeagai ma masani ai lenei togafitiga:

  • O vao tetele e le mafai ona faʻaaogaina i le malamalama, lea e mafua ai tulaga uma mo le faʻaalia o faʻamaʻi ma faʻamaʻi.
  • Faatasi ai ma le tele o le vaeluaina o paranesi, o le a avea le suamalie ma mea laiti.
  • O le tele o lālā - o le mea itiiti o meaʻai e maua eseese. O le iʻuga, o le faʻaititia o le gaosiga.

E taua! E naʻo luga o le fatugaʻo o loʻo faia i luga (o loʻo tu i le pito i totonu o le paranesi).
  • O lala uumi ma le tuputupu ae e pauu i luga o le eleele ma maua aʻa. A maeʻa le tausaga pe lua, o se "lapopoa" e le toe fua mai ma e ono lamatia mo isi mea totō: o faʻamaʻi pipisi i luga o laʻau ma lau.
Ina ia aloese mai ia faafitauli, o loo taumafai le vao e fai i le teuteuina, ma mautinoa ai le gaosia. O le vave o le faʻatinoga ma le auala tonu o le faʻatinoga e oʻo mai i luma.

Faitau foi pe faʻapefea ona vavaeina vine, cherries, pears, apples, peaches, plums, apricots.

Le taimi e teu ai

O le teuteuina o le kuluti e sili ona aoga i le tautotogo, aʻo lei amata le vaitau vegetative. Faʻatupulaia atili lala o le "momoe" i le sefulu tausaga muamua o Mati, o le ae mautinoa le tuputupu ae masani o le kulisi ma "tuu i lalo" i se auala o se seleselega lelei.

Ae o loʻo i ai se tasi o faigata: faʻafefe o le gap amata vave lava, e moni lava i matagi muamua o le tautotogo o le la. O le "maua" o le taimi sao ma le alu i le fale i le taimi e le mafai mo tagata uma, ma i le faaiuga o Mati - amataga o Aperila, ua iloa uma laulaau laiti. O lea e tatau ai ona e faʻatali seia oʻo i le autumn. E le manaomia le faia o fasi "ola", e afaina ai le laau.

E te iloa? I Rusia, na totoina fualaau aina talu mai le seneturi lona 15. Ma i le XIX, o ituaiga eseese na suia ai ituaiga eseese. - O le tele naua o laina Peretania.
I le tau mafanafana, na o lala eseese e aveeseina, ma pe afai e matua faaleagaina pe afaina.

O le filifiliga pito sili ona lauiloa o le teuteuina i le faaiuga o le vaitau, lea e faia i le maeʻa o le pala. O lenei mea e mafai ona taʻua o le tumama mama: o lala talafeagai e "faʻaalia" ma ua aveeseina ai le tele o tanu. Muamua aveese le taamilosaga ma le pito sili (e toetoe a uliuli i lanu).

Faatoaga mea faigaluega mo galuega

Suʻe ni mea faʻapitoa faigofie: faʻapipiʻi ma sekeke. E faigofie, ae o loʻo i ai ni nuances iinei. Mo se faʻataʻitaʻiga faila sau sau toʻatasi pe faaluaina. Muamua e sili ona faigofie, e tutusa ma seleulu, meafaigaluega. O se tasi o latou laʻau e avea o se taofi, aʻo le lona lua - o le tipi.

E iloa uma e tagata le faigata o le tipiina o se lala mamana ma fagu. Mo ia faamoemoega, faʻaoga se masini ma se masini e faʻaaogaina ai le faʻaogaina o le lau ma lona alualu i luma. Loppers aveese vao (3-5 cm) lala vao. O le mea moni, o nei lava mea e tasi o le aufaʻataʻitaʻi, ae faʻatasi ma lima uumi. E sili atu ona faigofie le galulue faatasi ma i latou - o le au e taʻalo i le gaioiga o le leve ma faʻaliliu atu se taumafaiga tele i le taua, puipuia o lima mai le vaivai.

E taua! A e faʻatau se meaʻai, vaʻai i le mafiafia o le lau ma lipine lagolago. Afai o le a vevela, ona lelei lea o le mea faigaluega mo le tipiina o lala vevela, ma o le a le mafai lava ona faʻatautaia le faagasologa tele.
Manatua o nei masini e lua e le suitulaga, ae faʻalagolago le tasi i le isi - o le meaʻai e lelei mo le "meli", ma ua maeʻa le galuega ma le tele o laʻau, o loʻo faigata ona aʻafia ai.

E iai foi pulupulu fufulu, ae o loʻo i ai se tasi toe foʻi: latou "ave" le maualuga o le 25 mm, ma o faʻataʻitaʻiga faʻatasi ai le itu e sili atu le itiiti. I la tatou tulaga, e talafeagai lelei mo na o vao laiti.

O mea faigaluega e manaʻomia:

  • maualuga le lelei, e le tatau ona pipiʻi i luga;
  • mamafa mamafa;
  • le avanoa e galue ai ma se taumafaiga tele;
  • toso lelei; o le mea e fai mai ai e le afaina, o le mea autu lava e tatau ona i ai ni mea faʻapipiʻi e taofia ai le lima mai le paʻu;
  • tapuniti vavalalata e le faaleagaina ai lala lata ane;
  • saogalemu ma lanu lanu - o se masini e faigofie ona maua i totonu o vao.

Faʻasoʻotoina togalaau gooseberry e fuafua i tausaga

O le aofai o le galuega ma ona uiga e faʻatatau i se mata i luga o le matua o le vao. Mo vaitau eseese, ua na o "a latou lava" faiga e teu ai mea e talafeagai, lea o le a tatou iloiloina nei.

Bryzhevnye momo kulisi e matua lauiloa lava.

I le tausaga muamua

E amata uma aʻo leʻi tulaʻi. I luga ole laʻitiiti talavou e faʻapuʻupuʻu ai aʻa uma. I luga o lala malolosi tuu 3-4 togi mai le palapala, i luga o le tuputupu ae vaivai, 2 ua lava foi. O le a tupu mai na mafuaʻaga ona o le le amanaiaina. Latou te leai ni faʻamoemoega, o lea ua vavae ese loa. Ae ua faʻavaivaia sina tamai togavao. O lenei teuteuga e taulai i le lelei o taumafa o le togavao ma le faatuina o lala skeletal i le lumanai.

I le gasologa o le vaitau, o le a ola lelei aʻa ma faʻafouina lala fou fou. Autumn "gaioiga" i le tausaga muamua pe a uma ona totoina le togalaau - ia siaki pe o maloloina lala, ma tuu le 5-6 popo taʻitasi mo le taumalulu.

E te iloa? 100 g o fualaʻau e na o le 43 kcal. E le gata i lea, e toetoe lava leai ni puipuiga ma gaʻo (0.7 ma le 0.2 g, i le faasologa) - O se oloa sili ona lelei ma maloloina "mo le mamafa o le mamafa.

I le tausaga lona lua

I le tautotogo, e oʻo atu i le 5 laulaau elemene na totoe; o nei mea e tatau ona soifua maloloina, ma faʻatulaga lelei. Laʻau vaivai, e le oʻo i le 20 cm, vavae ese atoa. E tatau ona fai lenei mea - o mea laiti laiti i le vaitau o le tuputupu ae na o le tele naua o meaʻai mo i latou lava, ma aveesea ai i latou mai mea e sili atu ona atiaʻe.

Le faʻaleleia o le faʻala teuteu lala malolosi o tuputupu ae i luga (pe tusa ma le 30 cm mai le eleele). E tutusa foi le faaaogaina i ni faiga laiti. Ae o lālā puipui e aveeseina e aunoa ma le faʻafefe - e leai ni pusi o le a le fesoasoani iinei.

E taua! I le tautoulu, o togavao e togafitia i le faatoaga togalaau. O se tasi lea o fua o kulimi faʻamafanafana: e vevela ese 60 ml o le ava malosi ma 0.5 kilokalama o le fafie laupapa e faʻafefiloi e ala i le faaopoopo 2 tbsp. l suauu mama. Taofi lelei le paluga i totonu o se pa tapuni.
Faatasi ai ma lenei auala, e tolu (2) tausaga ma le numera tutusa o vaomatua o le a faia i luga o se togavao i le tautoulu.

Mo le 3-4 tausaga

O le taimi lenei o le tuputupu vave vave.

I le tausaga lona 3, o loʻo faʻavaivaia uma le taʻavaʻava vaivai ma le taamilosaga. Afai ei ai se faʻalauteleina o le tuputupu ae ma le le taua, o mea o loʻo totoe e "toe ola", faapuupuu e le 12-15 cm. I le faaiuga o le lona tolu o vaitau i luga o se laau ola maloloina e tatau ona 12-18 lālā o vaitausaga eseese. O le autu lenei o le "skeleton" o le vao.

I le lona 4 o tausaga talu ona totoina, o le kuliki ua manatu ua maeʻa, ma o le teuteuina ua sili atu ona talafeagai. E oʻo mai i le maeʻa maeʻaina o taʻaleʻale talavou, e aofia ai i latou na amata mai i le aʻa aʻa. I le latalata atu i le taumalulu, o le togavao e alu i luga o se foliga manaia maualuga.

5 ma le tele o tausaga

O le "Five-Year Plan" o le pito sili lea o le seleselega, pe a oʻo atu i le 30 lala o vaitausaga eseese. Faatasi ai ma sea avega, ua matua faigata le togavao.

Iinei taua tele taui. I le tautotogo, e vevela le vao, aveese uma lala mafiafia ma tuua ai na o se vai malosi. O loʻo i ai se isi, sili atu auala faʻamalositino mo le "gaosiga" o le vaitau o tausaga: latou te totoe na o le 5 o lala sili ona malolosi, aveese uma isi. Faatasi ai ma le tausiga masani, o ia togavao o le a toe fou.

A uma ona toe teuteu teuteu, aua le faanatinati e lafo ese lala tipi, faatasi ai ma le fesoasoani a latou e mafai ona e faateleina gooseberries.

E te iloa? Gooseberries toeitiiti atoa le 40 tausaga o taumafai e sopoia i cur currants. O se taunuuga, o le ituaiga Siamani "Yoshta" na aliali mai. Na sau o ia i le USSR i le vaitau o le 1980 ma sa vave ona taliaina i le aganuu.
Aua nei galo e uiga i le puipuiga: i le taumafanafana, afai ua maua se lala ua faaleagaina pe mamaʻi, e tatau ona faapuupuuina i se nofoaga maloloina pe ia matua "talepe" (i mataupu sili ona maualuga).

E pei ona e maitauina, o galuega o loʻo faʻamatalaina i luga e faʻatatau i le tautotogo. Leai se mea e sili atu ona taua le teuteuina o le kulisi. O ana tulafono faavae nei:

  • Faʻamalamalama le vao. Gooseberry, mauaina le malamalama tele, e maua ai fua tetele ma suamalie. O le fegalegaleaiga ma le vevela, e te lamatia ai le "tamoe" paʻu palapala i luga o vao.
  • Trimming ua faia mai le pito i lalo. E mai lenei nofoaga ua vavaeina ai pine tuai (silia ma le 5 tausaga). Afai o le vao e "tipi", aua e te fefe - i le tautotogo o le a toe ola.
  • I luga o luga o togalaau tuai ua aveeseina ai taʻi pepe. O le toʻatele oi latou o le a taʻitaʻia atu ai i latou i le "leai o se tamaʻitaʻi" poʻo le faʻaalia mai o ni fua laititi.
  • Ua vavae ese laulaʻau lanumeamata. E ono le mafai ona latou ola i le taumalulu.
O nei tulaga faʻataʻitaʻi, "masani" auala mo le gaioiga faaletausaga. O togafitiga faʻapitoa e le o iinei - naʻo le faʻatusatusaga ma le saʻo.

Trimming gooseberry vao e tamoe

E masani ona lafoaiina e le Faatoaga le gaosiga o vao vao. Ioe, ma tulaga e eseese - mo se faʻataʻitaʻiga, mo le 1-2 tausaga o le toesea o le 'auʻaunaga, aiga e le o gauai atu i le kulisi, ma ua maeʻa maeʻa.

E taua! E mafai e le kuliki ona paʻu ona o maʻi. O le tele o taimi e mafua mai i le paʻu palapala. Afai e leai ni laʻau faʻapitoa i laulaʻau, ia tilotilo i papatusi i totonu. - atonu o le a iai ni vaega o moth leaga.
"Toe faʻaolaina" o ia laau totō ua faʻaititia i galuega nei:

  • I le tautotogo, e oʻo lava i le amataga o le vaitau tuputupu aʻe, o loʻo vaivai uma vai vaivai, maʻi, malepelepe ma maualalo. Latou te faʻamafanafanaina le pito i lalo o le vao, lea e pei o pulu e pei o pulumu. I lenei vaega tele, o le a tatou tuua 5-6 malolosi "annuals".
  • Afai o le laveai e amata i le tautoulu, taumafai e aveese le tele o "tausaga" lala ao le i toʻa. E sili atu le pogisa nai lo le malologa ma ua aveʻesea i lalo. O lenei mea e mautinoa ai le tuputupu ae o le mama fou i le tautotogo.
  • Ia mautinoa e fufulu lala mamago.
Ina ia mafai ona ola le gooseberries, o le a faʻaaogaina le 2-4 tausaga, i le taimi nei o le togafitiga e faia e tusa ai ma le fuafuaga lava e tasi. Ae e aunoa ma le faalumaina - i le aofaiga o le 2 teuteu (spring and autumn) e mafai ona e aveesea le sili atu i le 1/3 o lala i luga o le vao. O se ituaiga o "tiga tiga" o le laau.

Auala e le o ni auala masani o le faia o se togavao

Ua uma ona tatou iloa pe faʻafefea ona faʻataunuʻuina le faʻataʻitaʻiga (aka "classic"). Ae o loʻo i ai isi ituaiga faʻavae e taua le taʻua.

Tapena

Mo le tuputupu ae o ituaiga malolosi ma le tele o laʻau o loʻo sauniuni ai le solo. O lenei le faasologa o sea faagasologa:

  • O fualaau e tuʻuina e tusa ai ma le polokalame: 1.5 m i le va o laina ma le 60-70 cm i le va o vao.
  • I le va o laina faʻatasi ai ma se vaitaimi e tuʻu ai le lagolago (ogaumu, uʻamea mafiafia). I laina e 3 e faʻasaʻo ai le uaea. O le laina muamua - 50 cm mai le eleele, o le isi - 80 cm ma le 1 m.
  • O lala malolosi e fesoʻotaʻi i laina maeʻa (e oʻo i le 5 fasi vaega), ma tausia se vaitaimi o le 20-25 cm.
  • O le seleselega faaletausaga e oʻo mai i lalo e aveese ai fautuaga o pulapula o le tausaga talu ai i le 1/3 (itiiti ifo - i le afa). Tuʻu 4-5 gaioiga masani, ae le o le faʻamalosi.
  • E pei o le matua ua toe faafouina le vao.
O le filifilia o fualaau aina mai ia togalaau o se mea fiafia. E moni, e tatau ona galue i le amataga.
E te iloa? O nei vao sa masani ona taʻua o le kryzhami poʻo le persenhami. I nisi itulagi, o nei igoa e mafai ona lagona nei.

Stambov

I se faaupuga, o le auala lenei e liliu ai se mea i totonu o se laau. O le galuega e matua faigata lava, ae e aoga tele: o le vao e foliga sili atu le agalelei, e sili atu ona talafeagai mo le seleselega, ma sili atu ona faigofie ile tausiga - e le tatau ona e taulimaina togafiti i taimi uma.

O le polokalame o lea togavao e faapenei:

  • I le togavao ua filifilia le pupuʻu e sili ona mamana, ma o le a avea ma "pou".
  • Filifili luga le maualuga o le shtamb maualuga. E masani lava e 1 le mita. E oʻo i lenei tulaga o loʻo faʻapeteina lala uma i luga o le ogalaau. O nisi tagata e afifiina i se meli mita umi pe faʻapipiʻi se masini e le faʻasalalauina le malamalama - o le a faʻaitiitia ai le manaʻoga mo le teu i le faʻavae.
  • O le laau e vave ona nonoa i se pine.
  • I tausaga na sosoo ai, e 4-5 le malosi o le "vaitau" o lala o totoe, ao tipi le afa o le tausaga talu ai. O tagata maʻi e faʻasaga, gau, pe matua (7 tausaga pe sili atu) ua aveesea. E tutusa foi le mea e faaaoga i pana e foliga mai i le faavae.

E taua! Mo le puipuia, e fafagaina le vao: aʻo leʻi faʻamalo le tumutumu, 30 g o le mamafa i le sikuea mita e faʻaaogaina. m. E mafai ona suia i le ammonium nitrate (25 g).

Ua uma ona matou iloa e uiga i le lelei o lenei metotia, ae e iai foi ni mea le lelei. Muamua o le tausaga o se "laau": e tasi le fana ua ave, ma ua matua, ma le 12 tausaga mo le ogaumu o le lala laau o le tapulaa lea. Sei o tatou faaopoopo i ai ma faafitauli i taimi o le taumalulu - naʻo ituaiga o le malulu e talafeagai. Ia, o tau o le galuega e sili atu le maualuga: o le ae manaomia le "fetuutuunai" o pine ma tu i ni nai taimi i le vaitau.

Na e vaʻaia le auala e galue ai ma gooseberries, o lea e fiafia ai le mata ma avatu ai ni seleselega sili. O nei teuteuga e le o se mea lilo i le au faitau. Suiga i le atunuʻu!