Laʻau

Ficus - tausiga ile, ficus maʻi

Ficus o se tasi o fale e sili ona lauiloa i totonu o laau. O mafuaaga autu mo lenei filifiliga a le au fai togalaau o le le mautonu lea o le laau, o ona foliga matagofie ma mea taua o le fugalaau.

​​Ficus transplant pe a uma ona faʻatau i totonu o se ulo

Fugalaau totonu poʻo teuteu teuteu e le manaʻomia ai le tausiga faigata. I le mulimuli ai i ni nai faʻataʻitaʻiga, e mafai ona ola i se laau ola maloloina ma maualuga. O tulafono mo le tausiga o le faalagolago i luga o le eseesega, o lea e tatau ai ona e iloa pe a faʻatau pe o ai le fale. Mo se faʻataʻitaʻiga, fesuisuiaʻi sina eseesega i le tuua mai lau laulamole.

Ficus fugalaau

A maeʻa le faʻatau, e tatau ona totoina le laau. Afai e te le faia i le taimi, o le fugalaau e mafai ona taofi i le tuputupu ae ma le atinaʻe, ma e le umi ae oti loa.

Mea e te manaʻomia mo le tulaʻi

Mo le tulaueleele o le a e manaʻomia:

  • O le fagu. E mafai ona avea ma palasitisi, sima poʻo laupapa. O le fagu fou e tatau ona i ai le 4-5 cm le tele nai lo le tasi tuai i le pito.
  • Faʻamau faʻaleleia. Aua e te misia lenei mea, aua o le fesoasoani o le alavai, o le tele o vai e le faaputuputu i lalo ma puipuia ai le faagasologa o le pala o le aʻa. Soo se auala lelei e talafeagai mo le faʻapipiʻiina: masani le faalauteleina o le kele, peleni, piʻamea gaʻo, e oo lava i polotini mumu.
  • Le palapala. O le eleele mo ficus ua faatauina atu o se paluga ua saunia i faleoloa fugalaau, ua tumu i minerale talafeagai ma elemene mo le atinaʻeina o le fugalaau.

Alavai mo totonu o laau

Taua! I luga o le fautuaga a le au fai togalaau ma tagata fugalaau faila, e tatau ona sili atu le lelei o masini vai ma alavai. E ala atu ia i latou, o le tele o vai o le a faʻafefe i le sulu.

Auala e filifili ai le nofoaga sili ona lelei

I totonu o le vao, e tupu aʻe ai ficus i le mafanafana o tulimanu o la tatou paneta, aemaise lava i Initonesia, Aferika, mai le talafatai o le Pasefika ma Initia. Aiga laau, pei o latou aiga o le vevela, e sili e ola i luga o le la. I le fale, e le tupu le faagasologa o le fugalaau.

Nofoaga lelei mo le laau toto:

  • mafanafana
  • susulu ma susulu;
  • vasa.

Taua!Ficus e le mafai ona tausia i le susulu o le la, aua latou te faaleagaina le fausaga o le lau. I tulaga ogaoga, e na ona mimiti lava.

I le vevela o le vaitau, e mafai ona e ave le fugalaau i luga o le auala poʻo le faletalimalo, i le mea o le a paʻu ai. O le la o le a faʻatumu ai laʻau ma lanu ma avatu ia i latou lanu.

Faʻasolo i lau lanumeamata lanumeamata, mo se faʻataʻitaʻiga faʻamaʻi, e sili atu ona puipuia i le vevela ma le malamalama. E ui lava e leiloa e le ituaiga o le moa le lanu ma e faigata tele ona suia suiga i le tau.

Laasaga taʻitasi i lea laasaga

O le tausi lelei atoatoa e aofia ai le faʻamalosia, laʻei pito i luga, le vevela ma le malamalama, faʻalauga. O se vaitau tatau mo le faʻaaogāina e taʻua o le amataga o le tautotogo. I le vaitau e oʻo atu i le 3 vaiaso talu ona faʻamalosi, e mafai e le ficus ona lafo uma ona laʻau, o lea e tali atu ai i le atuatuvale. O se tulaga masani lenei mo ia.

E taua le iloa!I le taimi lava e uma ai le faʻatau, e faʻasaina le faʻaaogaina o le totogo. E tatau ona faʻaaoga le laau 2-3 vaiaso i se nofoaga fou.

Ina ia mafai ona itiiti le tumau o le fetuʻutuʻuga o le fetuunaiga, o loʻo ufiufi i se pusa paʻu. O lenei metotia o le a fatuina ai se aʻafiaga mo le kiona ma o le a sili atu ona faʻalelei le fale.

E faʻapefea ona toto faʻasolosolo, faatonuga i lea laasaga ma lea laasaga:

  1. Faʻalu le eleele pe a ma le 24 itula ao le i toe totoina.
  2. I le pito i lalo o le ulo, sasaa le paluga o alavai (faʻalautele le palapala, pebbles) i totonu o se papa e leai se maualuga e maualuga atu i le 2 cm.
  3. Faʻasusu ma se vaega itiiti o le palapala ua saunia i le taimi muamua.
  4. Aveese le fugalaau mai le ipu tuai ma le faʻaeteete ma lemu. Ina ia faatelevaveina le faagasologa, e mafai ona e pipiʻi puipui o le ulo.
  5. Mafaufau ma le faaeteete i le aʻa. E naʻo ni aʻafiaga lelei e mafai ona faʻavasegaina. E mafai ona ufiufi vaega o loʻo mafatia i le pefu.
  6. Tui toto le fugalaau i se fagu fou.
  7. Fafaso i luga o itu i le manaʻomia o le eleele.
  8. Faʻamaʻa faʻafefe le palapala ia lava, e aunoa ma le pau i luga o le laau, ma se vai mafanafana, mautu.
  9. Faʻaofi i totonu o se potu susulu ma mafanafana.

O fugalaau uma lava e faʻaaogaina i le 3-4 tausaga. O se mea e manaʻomia mo le umi, ola maloloina, tuputupu ae ma le atinaʻeina o soʻo se fugalaau i totonu. I le tautotogo ma le autumn, e tatau ona e faia luga o ofu e faaleleia ai le alualu i luma ma le soifua maloloina.

O le faagasologa o le toe totoina i totonu o se fagu fou

Ficus propagation

Ficus rubbery - tausi fale

O fusi e eseese ituaiga - Rubber, Benjamin, Elastic, Lyrovidny, Binnedika. E mafai ona faʻalauteleina ituaiga taʻitasi i auala e lua: e ala ile tipi ma le tupu mai se laulaau. A o lei amataina le faagasologa o le totoina o se fugalaau fou, e fautuaina e le au atamamai le gauai atu i nisi o faamatalaga:

  • filifili le vaitau mafanafana - tuai o le tautotogo po o le mafanafana e atoatoa;
  • o le laau totō faatoa totōina o loʻo tuʻu i lalo o le paolo, aua e le taliaina se aofaiga tele o le la;
  • A o lei faia le vavae, e tatau ona e iloa o aʻa laiti e le aʻa.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

E mafai ona e faʻaogaina ni mea mai le ogatotonu o le pu poʻo luga. Ina ia vavae ese le 'au mai le mea autu, e lelei tele le faʻaaogaina o le paʻu mata. E leʻi faʻamaonia.

E mafai ona e tipiina le umi o le au, ae o le i ai o se failautusi o se mea muamua lea. A aunoa ma lenei, o le a le mafai ona aliali mai se pepa fou. O le maualuga pito sili ona lelei o le ficus shank e ese mai i le 11 i le 15 cm. E mafai ona maua mai le 5 i le 7 lau. E mafai ona aʻago se 'au i le vai poʻo le eleele.

Le faagasologa ma le aʻa ua maeʻa

Le faagasologa o le toe gaosia i le vai:

  1. Ia fufuluina lelei le pito o le aʻa mai le sua suamalie i lalo o le vai malulu. O lenei sua e mafai ona puipuia le vave aʻafia o ficus.
  2. Faʻaiʻu le pito o le au i se fagu vai mafanafana ma manino. Ole pepa e le tatau ona paʻi i le vai.
  3. I lenei tulaga, e tatau i le fatu ona 2-3 vaiaso i se la.
  4. A oʻo mai aʻa muamua, ona totoina lea o le laau i le eleele ua saunia. Suavai mama.

A maeʻa le 3 vaiaso, o le a tupu mai le tupu muamua. O le faaopoopoga o sauniuni mo le totoina e mafai ona tuu i totonu o se ulo umi ma se ua vaivai.

Faʻapipiʻiina o vavae i le eleele:

  1. E pei ona i ai i le mataupu talu ai, o le fasi pepa mai le susu susu ua fufulu lelei i lalo o le vai tafe.
  2. Tuu le mata e faʻamago mo le 30-40 minute.
  3. O ni pu e faia i totonu o se ipu palasitika.
  4. Totoina ma ufiufi ile eleele i le ua. Ina ia faʻavaveina aʻa, e mafai ona e totoina se totogo i totonu o le eleele na faʻatau - faʻafefiloi eleele.
  5. E le manaomia le faʻatau. Ulutala pito i luga i se pusa paʻu.

O lau muamua o le a aliali i totonu o le 3-4 vaiaso talu ona totoina.

Fiafia e iloa!Afai o le toe gaosia sa faia i le tautotogo, ona oʻo lea i le faaiuga o le taumafanafana e mafai ona e faʻapipiʻi le laau i totonu o se fagu tele.

Fafagaina o le vao

E lua auala e tutupu aʻe ai se fuataga mai se laulaau:

  • tuputupu aʻe aʻa i le vai;
  • eleele vave i le palapala.

O le auala muamua e faʻaleleia lelei ai le ficus e sili ona faigofie ma sili ona galue. I lenei tulaga, o le aʻa i totonu o le vai ina ia aua nei paʻi i le lau. Mo se vave aʻafiaga, e mafai ona e togi sina mataua o le tuputupu ae o le osofaʻiga mo ficus.

A mavae le 2 vaiaso, o le a amata ona aliaʻe aʻa muamua. O le totōina vave i latou e le aoga. Atonu latou te le atiina ae i le eleele, ae na o le taufaalili. O le mea lea, 1.5-2 cm o le aʻa e tatau ona tupu, ona totoina lea ile eleele palapala.

Laʻau ua totoina i totonu o le vai

O le auala lona lua e umi se umi. O lenei metotia e aofia ai le totoina o le lau tipi vave i le eleele. O tagata fai togalaau fugalaau e fautuaina le umiaina o le meaʻai i le vai faatasi ma se tagata e tuputupu ae tuputupu aʻe mo le itiiti ifo i le 12 itula aʻo lei totoina. Afai e leai se taimi e faatali ai, e mafai ona e faʻaopoopoina le faʻamalosia i le paʻu vave i le palapala.

E afifiina le laulaau ma nonoa faʻamalosi i le lipine poʻo le filo. O se laau laau e faʻapipiʻiina i totonu o le pipili ua avea o se lagolago. Faatofu le aʻa i le eleele faatasi ma le fatugaʻo. A maeʻa le 3-5 vaiaso, o le a amata ona amata le laasaga.

Ficus: tausiga ile

E faʻapefea ona tausia lelei le sao i le fale? O lenei fugalaau e fiafia i le mafanafana, malamalama lelei ma le susu i taimi uma. E faigofie ona faʻamafanafana ia te ia.

E faʻafefea ona faʻafefe vai

Ficus Benjamin - Fale tausi

O le faʻaaogaina o le vai e fesuisuiai e fuafua i mea taua: tulaga o le tau, vaitau, fualaau o laau, tulaga o le eleele, tulaga ma le vaega o le atinae, o le i ai o faamaʻi.

Fiafia e iloa!Ua fautuaina le fugalaau e suavai le tamaititi pe a maeʻa le eleele ile 2 cm i le loloto. E faapefea ona siaki? I le paʻi. Tau lava togi lou tamatamailima i le eleele: afai o le eleele e matutu, ona le tumau lea ma o le faailoga muamua lea e manaʻomia ai le suāsusu.

I le taumafanafana, o le vai o loʻo totoe, o le tioata i totonu o le alavai, o loʻo totoe i totonu o le apa. I le taumalulu, i se isi itu, ua faʻafefe le vai.

Lafu ma palapala palapala i luga o laʻau lapopoa o ficus, pe a uma le fufuluina e tatau ona e fufulu uma.

O le fufuluina o se auala faigofie e faamama ai lau.

Fiafia e iloa!I le vaitau o le mafanafana, e mafai ona felafolafoaʻi tele laau tetele mai le fagu moli i vai.

Laʻei pito sili

O le tuputupu ae vave o laau e amata mai le amataga o le tautotogo ma faaauau ai seia oo i le ogatotonu o le autumn. I le taimi nei, o ficus ua faʻasaina i aso uma e 15-17. E manaʻomia lou suia o mea faʻaopopo minerale ma faʻalavelave. O le mea lea, i se masina o le fugalaau o le a maua uma le tasi ma le lona lua. I faleoloa fugalaau, o le tele o fugalaau faʻasaina mo ficus.

E mafai ona faʻafeinu vai ma ituaiga eseese o mea faʻaopopo e na o le palapala, e faʻasaina le taia o laʻau. O ia mea faʻafefiloi e mafai ona tuʻuina ai mumu i luga o le laulaau.

Fafagaina na o le totoina o fugalaau fou e le fautuaina. O le eleele o loʻo aofia ai le tele o elemene elemene, o le a naʻo le leaga lava.

Fugalaau fugalaau, i le taimi o lo latou tuputupu ae olaola, ua fafagaina i fugalaisa ma le maualuga o mea oona. E faʻamalosia le faʻaleleia o fanua ma lanu ai le saturation.

Sauniga o le taumalulu

Ficus o se fale vevela e faʻaaogaina i se vevela mafanafana ma vevela. O le malo malosi o Rusia e faigata mo i latou ona latou tauaveina. O le tausiga i masina sili ona vaivai o le tausaga e tatau ona ese.

I le taimi o le mafanafana, o le faʻaititia o le susu i totonu o le potu, e ono afaina tele ai le tulaga masani o le ficus. Ina ia faʻaleleia le faʻamamaina, e faʻapipiʻiina se mea e faʻaaogaina le faamamaina ile potu i totonu ole potu. O lana galuega o le a aoga e le gata i mea taua, ae faapea foi i le tagata.

O le taalili o se masani masani mo tagata fai togalaau i le taumalulu. Soo se fugalaau e tatau ona aveesea mai le fola ma siitia atu i le faamalama faamalama.

Ficus i luga o le windowsill

Afai e maualuga le laʻau, ona faʻapalapala lea o le ulo ma le palapala. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e tuʻu nusipepa, mekasini, polystyrene. O le sini o le puipuia o aʻa mai le malulu.

O le faʻataʻitaʻiga o se isi lea mafuaʻaga o le oti. O le itiiti o le tafe o le ea malulu e mafai ona i ai se aafiaga leaga i luga o le fusi.

E taua le taulai atu o lau e le paʻi i luga o le malulu, o le tioata faamalama. O le taunuuga o le a mimilo ai le lau, suppuration ma le oti o le fugalaau atoa.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o ficus

Hoya fale tausiga, faʻamaʻi ma meaola faalafua

Ficus e le manaʻomia se tausiga faapitoa. Ae i le tulaga o le le tausisia o tulafono ua taua i luga, o le fugalaau atonu e mamae pe matutu. O faʻamaʻi pipisi e mafai ona tupu ona o se tausiga le talafeagai, fungal infections, faʻamaʻi pipisi.

Fiafia e iloa!O le faʻamaʻiina ma gaʻo poʻo faʻamaʻi pipisi e mafua ona o matala tatala. Suga o sigi, ave i lalo, nofo i luga o le laʻau ma amata ona faʻaumatia.

Short list of diseases:

  1. Malosiaga palapala - o se faʻamaʻi masani e iloa i le paʻu paʻepaʻe luga o laulaau, lea e mafai ona fufuluina i vai paʻu. I le atinaʻeina o le fugalaau, o le fugalaau e afaina atoatoa ma vavaeese laulaau.
  2. Cercosporosis o se maʻi faʻaleaga. O se faailo o le siama o ni lanu uliuli ma uliuli i le itu sese o le laulaau, ma o le mafuaʻaga ua faʻalauteleina ai le manogi.
  3. O le sikuea o se iniseti lea e afaina ai ma 'ai ai totonu o le fale.

Lea na aafia ai Cercosporosis

Aisea e sui ai lanu samasama

Lafoaʻi le lanu lanumeamata masani mo mafuaaga nei:

  1. Afai e le mulimulitaia tulafono faʻavae.
  2. Afai o le ea i totonu o le potu e malogo mo se taimi umi.
  3. Sunburn.
  4. Le lava meaʻai fualaʻau. Tuai lau lanu samasama, ma o lau laʻau fou e pauu ese.
  5. O le eleele e susu tele. O le fugalaau ua na o lofia ma ua amata ona pala.
  6. I foliga, e mafai ona lanu samasama lau lanu - o le mea masani lenei.

O le tele o taimi, ua lava lea e faʻaaogaina ai le mafuaaga ina ia le toe lanu samasama laulaau.

E faʻafefea ona totoina le fusi ina ia fuluʻi

O fusi faiva e fesoasoani i le matagofie o le pale ma le manaia. O se mea faʻapitoa, o lea o meafaifaʻaili uma e faʻaaogaina e tatau ona faʻamaonia. Ae e te leʻi amata faia se pale, e tatau ona e suesue ma le totoʻa i foliga masani o le fusi.

O le tipiina o afifi apani e faʻaolaina ai le atinaʻeina o le pito i luga. E naʻo le manaʻomia ona vavaeeseina i luga aʻe o le pi, e pei lava o se uʻamea talavou. Afai e mafiafia le uʻu, e lelei tele ona tipi i se tulimanu.

O le a tafe mai le sua mai le manua, solo i se ie susu ma mama seia maeʻa. A uma ona fufuluina i se pusa o le malala.

Taua!Aua e teu pe a suia le fugalaau. O le a tele naua ma faigata mo lenei laau.

Faatasi ai ma le tausiga lelei ma le maualuga, o le a tuʻuina atu ai lau o le a teuteuina totonu, o le a fiafia i mata ma fesoasoani i ana aoga aoga. O le mea e mafai ai ona faʻamalosi le ea, faʻaaogaina i totonu o le suka ma amino acids. O le mea lea, o le a le gata ina maua ai le fiafia i lona vaaiga matagofie, ae o le a aumaia foi le tele o faamanuiaga.