Laʻau

O le a le mea e foliga mai ai le larch, pale ma foliga aʻa

O le a le mea e le iloa e tagata uma. O le a lona foliga mai i le natura, oa ona meatotino, o le a le eseesega mai isi conifers, pe fia ituaiga o ituaiga o lenei ituaiga, o se faʻamatalaga o lenei laau tulagaese o le a ofoina atu i lenei tusiga.

Aganuʻu faʻamatalaga

Ua faapea mai le saienisi o le biology o le larch e maua mai i le gymnosperms, vasega Conifers, o laau maualuluga o le Pine pine. E tusa ma le 150 miliona tausaga ua mavae, o nei laau tulagaese na pulea ai le paneta. I aso nei, o loʻo taʻalo ai gymnosperms i conifers, lea e aofia ai le larch.

O le a le mea e foliga i ai le laʻau?

E i ai le tele o ituaiga o meaʻai, ae o nisi o nei mea e foliga tutusa ma le tasi i foliga vaaia ma faʻalauteleina. O le maualuga o le laau i le averesi e oʻo atu i le 50 mita. O le pou e saʻo, e ufiufi i le paʻu i le ituaiga o lanu enaena po o le lanu enaena. I le fusi, o nisi pito e oʻo atu i le sili atu i le 1 m. O lālā o loʻo i ai taʻalo taʻitasi taʻitasi ma o le vaʻaiga puupuu ma ola i le itu taumatau i le ogalaau, punou i luga.

O le umi o togitogi o le larch e 3-4 cm. O nila e mama, ma se lanumeamata lanu meamata. I luga o pine tele, e faatulaga ai ni nila i se siosiolio, o nilala e ola aʻe i fua o 30-50 pcs., O le mea lea e mafai ona tatala ai le pale o le pale.

Mo faʻamatalaga! E ola vine ola mai le 10 i le 12 tausaga. O nisi taimi latou te faaauau pea ona tuputupu ae ma fausia le tuputupu ae o paranesi.

Larch crown foliga

O le pale o foliga o le lapopo i se talavou e foliga mai o se pusa. I le aluga o taimi, pe a tupu aʻe le laʻau tele ma sili atu, e manaʻomia le foliga o foliga o le laʻau.

E mafai ona faʻafeiloaʻi le aʻa o le aʻa i ituaiga eseese o palapala. O le laau e fetaui lelei i le ituaiga o eleele e mafua mai i le paʻu o aʻa, ma faʻaogaina ai le faʻaogaina o auala. I le aau, oneone, papa maa po o totonu o se ogaumu matutu, e tupu tele ai le faʻaaogaina o le tulaga ese o ona aʻa i luga o se laufanua tele i tafatafa o le fogaeleele. O lālā pito i lalo o loʻo i lalo e mafai ona aʻa, lea e faʻamalosia ai aʻa ma fesoasoani ai i le laau e puipuia matagi malosi.

Auala e fuga ai

A oʻo i le 15 pe 20 tausaga, amata ona fuga le laau. Laka le pala i Aperila poʻo Me. O le taimi o le vavalalata e 1.5 vaiaso. Faatasi ai ma ni fagu fou, o fua e foliga mai i ni foliga laiti. Talu ai ona o le laau e tasi, e iai fugalaau fafine ma tama. Fugalaau fugalaau e foliga e pei o laititi lanu vaivai o lanumeamata lanumeamata poʻo le mumu-violet, e tutusa ma laʻau rosa. O tamaitai e fausia i luga o lanu lanumeamata lanumeamata. E le gata i lea, o tamaʻitaʻi tamaʻitaʻi e ola i luga o le paranesi e tasi.

Fuga

I le oʻo mai o Setema, ua maeʻa ai le papa. E i ai le foliga o le 4 cm i le lapopoa. O le fua e maua ai se lanu uliuli, e sili atu ona mamafa, lafoaʻi. O laʻau o le apaʻau e faʻataʻapeʻapeʻa pe a matutua matua, ae ina ia mafai ona totoina laau fou mai ia i latou, e manaʻomia le vevela ma le maualuga o le maualuga. O se faʻalavelave i le auala mai le fatu i le faʻaalia o le laau o le alofa tele lea o manulele ma mammani i totonu o vaomatua mo fatu. O le seleseleina o laau fou e eseese mai le 5 i le 9 tausaga. Cones pe'ā uma ona faʻasalalauina fatu e mafai ona tautau i luga o le laau mo le tele o isi tausaga.

O fea e tupu ai ma pe fia

Larch o se laau alofa ma le malulu. I le Itulagi i Matu, i le mea e tupu ai le tele, e sili atu i le 70% o vaomatua o vaomatua tele. E maua i Siberia, Sasaʻe Mamao, Amerika i Matu, Western and Northern Europe, Himalayas ma Tibet. O le a le tele o tausaga e faalagolago ai le tele o le ola i le nofoaga e tupu ai.

Faʻalogo lelei! O le faʻamoemoe o le ola o le laau e tusa ma le 400-500 tausaga, e ui lava o loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga e oʻo atu i le 900 tausaga pe sili atu foi. Mo se faataitaiga, i totonu o le Crimea, ma o lenei ua i ai ni laau, uo o le faavaeina o le aai.

Aisea e faʻapalapala ai nila

O le tagi ma le tele o isi laau momomo mo le togalaau

Larch e fiafia tele i le malamalama, o se tasi lea o mea taua i lona alualu i luma alualu i luma. O nisi taimi e taʻua o ia o le afafine o le La. O lona maofa i eleele ma le vevela o le tau e ofoofogia. O le fesili e tulaʻi mai, pe o le a se laʻau faʻamalosi poʻo se lau o le laau pe afai e lafoaina ona laʻau e pei o isi laau palasi?

Laʻau i le autumn

O le mea moni, o le larch o se laau ola, ae o le amataga o le tautoulu o ona tola e lanu samasama, ma i le oʻo mai o le taumalulu na vaʻaia ai e le laau, pei o uso palota. O lona uiga taua lenei mai isi conifers. O le mea lea e sau ai le igoa o lenei laau.

Taua! I le taumalulu, e faigofie lava ona iloa i nai laumei laiti laʻitiiti o loʻo i luga o le umi o le paranesi. E tusa lava pe leai ni nila, o lenei laau e pei o se laupepa tatala.

Laʻau i le taumalulu

Mea moni fiafia

O le mati poo le fig - faʻamatalaga o foliga o le fua

E mautinoa o le toʻatele e leʻi iloa lena mea:

  • O le laau o le Larch tree ei ai mea taua. O meaʻai maualuluga e maua ai le malosi tele ma le faʻasao i le pala, o fale ma mea e faia mai le laʻau e faʻasaoina mo le tele o seneturi. Faatasi ai ma se taimi umi i totonu o le vai, e maua ai e lenei laau se faigata e le mafai ona tietie pe toso mai se fao e aunoa ma le solia. I le taimi o le viliina o le mauga o Altai Mountains, na maua ai oloa o le larch, e sili atu i le 25 afe tausaga.
  • Larch pakiaka laau e sili atu ona malosi nai lo le ogalaau. O oloa mai rhizomes e toetoe lava ola pea, e ui lava latou te galulue malosi e faʻagasolo. E oo mai i le aso, o se pakete na faia i le 18 senituri o loo teuina i le Falemataaga a Zagorsk. E taofia 1.5 pakete vai.
  • Siberia i aso anamua sa latou iloa mea faʻamalolo o lenei laau. Ma i le asō, o se suimasi manogi ma le suamalie na faia i lona resin, o loʻo i ai ni mea faʻalavelave ma mea e puipuia ai le vevela o gaʻo mai faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi eseese, e sili ona lauiloa. E suitulaga atoa le sipuni pe'ā tatau.
  • O lenei laau e toetoe lava a leai se otaota pe a uma ona gaosia. O le tasi kupita mita o lona fafie e mafai ai ona e oʻo atu i le 700 lita o le alcohol alcohol, 200 kilokalama o le cellulose, 1.5 mano mita o le siliki artificial, ma le rosin, o le suauu, vali, acetic acid ma le tele o isi mea aoga e maua mai le otaota o totoe.

I le natura, pine ma le lapisi masani e eseese ina ia le mafai ona fenumiai. E iloa uma e tagata le mea e foliga tutusa ma le auala e ese ai mai pine. Ae pei o le fafie, o nei laau e faigata ona iloa i se tagata valea. A e faʻatau mea e fau ai le fale, e tatau ona e vaʻaia le eseesega o nei meaola, ina ia aua neʻi sola ese, talu ai e sili atu le taugata.

Faʻafefete faʻamalosi - pe faʻapefea ona foliga ma pe o fea e tupu ai

Muamua lava, e tatau ona e gauai atu i le paʻu o fafie. Larch o loʻo i ai se fale tele, vaʻaiga loloto ma se mea mumu mūmū. Pine o loʻo i ai se paʻu manifinifi o lanu enaena-lanu samasama.

Taua! Larch e sili atu le mamafa nai lo pine. Afai e susu le laupapa i le vai, e mafai ona e iloa le eseesega i le fausaga o le fafie.

O le paina e leai se mamanu manino, ao le laupapa pito i luga o le mamanu. A oʻo i totonu o le vai, o le a goto ifo ai le paʻu. Afai e te setiina se afi i fafie, o le a le susulu le laupapa pito i luga ma o le a mumu umi.

Talu ai ona o le tele o ituaiga o meaola, e faʻaaogaina e le gata i le alamanuia, ae faʻapea foi i le tele o manaʻoga i le faʻataʻitaʻiga. E sili atu ma le 20 ituaiga o mea i le lalolagi, o le tele o ia mea e mafai ona agavaa i teuteu o soo se togalaau. Ona o le fausaga o lala ma nila, e le faalavelave le laau i le susulu o le susulu o le la mo le totoina i le eria i lalo o lala.

Faʻaaloalo

Tatala tatala, paleni lanu mai le lanumeamata lanumeamata i le tautotogo i auro i le tautoulu, matagofie i luga o se mauga papa, ma pe a mamanuina se auala togalaau. E tele laau tetele e olaola i malae tetele ma togalaau. Mo togalaau laiti togalaau, o le filifiliga sili o le a avea ma tulaga masani. I le tautoulu, pe a fai e le laau ni nila, e faigofie ona tipi lala ma fausia ai se pale.

  • Mo le mamanu o togalaau aina, o ituaiga e pei o le Eurok repch repens ma pendula Iapani e masani ona faʻaaogaina. E iai se pale sili atu nai lo le mita e oʻo i le maualuga o le 1.5 mita, e sili ona faigofie i le avanoa faatapulaa o se tamai togalaau.

Iapani

  • Pendula Iapani e oʻo atu i le 8 mita ma e iai le palealii e oo i le 4 mita. I le gasologa o taimi, o lala e fai ai se lanu lanumeamata i luga o le ogalaau, lea e manaia tele i soo se togalaau.
  • I le faʻaopoopoga i tulaga, o ituaiga pepe, e pei o le tolauapi, e faʻaaogaina e teuteu ai moega fugalaau ma auala. O lenei meaola o se vao e foliga mai o se uluga lanumeamata, o le a teuteu ai se mauga maumaututu po o se auala i totonu o le togalaau.

Kempfera

Ona o ona uiga uiga ese, o le larch o se fale e faʻasaina. O le maualuga o le fatu o le laau e puipuia ai oloa mai i le faatamaia e ala i le susu, ma avea ai le fafie e tutusa lelei ma le maa. Ole faʻafesoʻotaʻi ile sua fou ma le masima e faʻaleleia lona malosi ma faʻamaua ai i le fausiaina o vaa ma le fausiaina o fausiaina o vai.

Mo faʻamatalaga! O se aotelega puupuu i le talafaasolopito o le a taʻuina atu ai ia te oe, i luga o tumutumu o Venice ma St. Petersburg. Ua maua e tagata suʻesuʻe i le eleele suʻesuʻe ia fale anamua o le tele o tausaga, o latou tausaga e silia ma le 15 seneturi.

Larch papa

I le aluga o taimi, o lenei laau e le pa'ū, ae ua malosi. O le kulimi masini ma mea inu kulimi i totonu o fafie e taofia ai mai le pala ma pala. I le tulaga o le malosi ma le talafeagai mo le fausiaina, o le anufe e le itiiti ifo i le oak, ae sili atu nai lo nisi auala. O se ogalaau sao ma le leai ni mea e mafai ona faʻaaogaina e mafai ai e oe ona maua se laupapa sili ona lelei. O laupapa ma laupapa e matagofie la latou mamanu ma lanu 12 o lanu: mai le enaena i le auro.

O mea ofoofogia ma le matagofie o mea e gaosia mai le Siberia ma le Daurian larch ua faateleina le manaʻoga i le maketi o fale. O oloa mai lenei fafie e sili ona puipuia i le masini ma aafiaga o le fetogi ma taofia o latou foliga i le taimi atoa o le taotoga.

O lenei laau e le faʻamalosia le vevela ma e mafai ona faʻaputuina ma faʻaputuina. O le faʻamaeʻaina o le fale ogalaau i ia mea e faʻatagaina ai oe e te mafanafana i le fale i le tau malulu ma malulu i le taumafanafana.

Faʻalogo lelei! I se taimi ua leva, e tusa ai ma suli, o tagata nonofo i eria o le tele o mea faataitai na maua mo laau i totonu o vaomatua lea e tafe ai nila i le tautoulu, tipi i lalo ma aumai i latou i o latou fanua e fausia ai se fale. O le fafie mo le fausiaina na fafaguina mo le tele o tausaga. O le mea na tupu e na o se suli o le tele o augatupulaga e mafai ona fausia se fale o le larch.

I le faaopoopo atu i le tetee atu i le pala, afi ma meaola faalafua, malosi ma le matagofie, o le larch o loo i ai le faamalologa o meatotino. O le maualuga o meaʻai, antioxidants ma phytoncides i totonu o fafie e iai sona aafiaga aoga i le tino o le tagata. O se fale e fausia i fafie o lenei ituaiga o le a puipuia ai le soifua maloloina ma faʻamalolo ai le vaivai o aso uma ma le atuatuvale o le aai. E oo lava i le tele o tausaga talu ona fausia, o le a le mafai e le fafie ona le toe maua lona fale faamalolo.

Taua! I lenei tulaga, tatou te talanoa na o le Siberian larch, talu ai o meaola Europa io latou meatotino e maualalo nai lo pine ma e le fesootai i ituaiga meaola.

Pine pine

O mea le lelei o le larch, e pei o se fale, o lona taugata ma le faigata ona gaosia. Felauaiga mai uta mai Siberia, o le le mafai ona sopo i vaitafe, o le maualuga o le faʻaaogaina o gaosiga ma auala e avea ai fale o ia laau o se mea taugata taugata.

Larch e le gata o se laau tulagaese, ae o se mea e le mafaamatalaina. O nisi o ana mealilo ua uma ona foia, ae o se isi mea ua lilo i le mea lilo. I aso anamua, mo le tele o ituaiga, o lenei laau o se faʻafefe. Ma i le taimi nei ua aloaiaina o se faailoga o Rusia. Ae e le gata o le tala faasolopito ma tala fatu e le iloa ai lenei laau. Ua maitauina e saienitisi o le laau o le laau ua faaauau pea ona tupu mo le tele o isi tausaga. E foliga mai o vaega o le lapoʻa o loʻo nonofo i le taimi lata ane i le laau o loʻo i lalo o le laau ua avea ma se aʻa e tasi. O le mea lea, o manatu uiga ese o le tifaga "Avatar" e uiga i le natura masani o le "Initoneti" e moni.

Faʻalogo lelei! I le gasologa o tausaga, o le gaʻo i luga o le ogalaau e tapunia atoa, puipuia o isi laau mai faʻamaʻi, ma i le taimi lava e tasi, o loʻo ola pea le opo mo le tele o tausaga ona o le meaʻai lautele o le aʻa atoa.

Ona o le maualuga o le photosynthesis, o le larch o se ituaiga o vao. Faʻafetai i lenei meatotino, o le tuʻuina atu o le faʻamalamaina o le taulaga e mafai ona foia i le lumanaʻi. O le mea na tupu ia Yekaterinburg e faʻamaonia ai o lenei laau o le filifiliga aupito sili lea mo auala tetele o le taulaga. Ae le o mea lilo uma nei. E tusa ai ma le natura o le faʻatulagaga o larch massives ma le vailaʻau o latou laupapa, e mafai e saienitisi ona faʻamautinoa ma le maualuga le tulaga o le tuumuli o paipa o kimberlite ma le i ai o taimane. I lenei auala, na maua ai se taimane i Yakutia.

I luga o le talafaasolopito atoa o le tagata, o le tele o mea moni, o sailiga ma talatuu ua faaputuputu e faamatala mai ai le tele, e uiga i se laau matagofie o le Northern Hemisphere ei ai mea e le masani ai, tulaga ese ma foliga. E sili atu ma le 20 ituaiga o ituaiga o lenei ituaiga, lea e mafai ai ona faʻaaogaina e le gata i le fausiaina, ae faʻapea foi i le togalaau togafiti, suʻesuʻega, vailaʻau ma naʻo le fiafia i le matagofie o vaomatua.