Fualaau aina

Fuafanua anufe: mea ofoofogia, ae matautia le tuaoi

Iniseti o le tele lea o vasega o manu i la tatou paneta. O le numera o ituaiga meaola e sili atu i le fuainumera o ituaiga o laau ma isi meaola ua tuufaatasia.

E le o se mea e ofo ai, e aofia ai i nei eseesega meaola faalafua i le togalaau ma le faatoʻaga ma faatoʻaga.

Aemaise lava, o se anufe masani o le moth, o le numera o ituaiga e sili atu i le 15,000, o se faataitaiga masani.

Ma mafaufau i le ituaiga o moa anufe.

Faʻamatalaga o le faʻaalia o le anufe moth

E pei o le pata, o anufe o moa ia i ai se lanu maseio lona lanu e faʻalagolago i le ituaiga o vaomatua o le autu autu lea o meaʻai o le iniseti.

O tino ola e toetoe lava a leai ma e leai se mea. Oie faʻamatalaina ma le malosi e faafoliga ai e faafoliga o ni lala, togi, otaota ma isi vaega o le laau, ona o lea mea e matua faigata lava ona latou iloa, tusa lava pe i ai se sailiga vavalalata.

Ata o ituaiga eseese o fuafanua:

Aʻo faʻamalosi i le tulaga o le osofaʻi e ala i le uuina o le tasi paʻu o vae o le manava i tua o se lala o se laau, latou te le iloa atu eo latou fili vave - manu iti, tits, nightingales ma isi tamai manulele. Latou te ausia lea tulaga faʻafefe ona o le atinaʻeina o musika.

I le tulaga o le pa'ū i le tulaga o le malosi o le matagi po o le lamatia, o le iniseti e alu i luga o le filament lea e faapipii ai i laulaau ma lālā.

E taua lenei mea! O le mea autu o lenei aiga o anufe o le tulaga tulaga ese o vae o le manava. O loʻo i luga o le 6th ma le 10th (o nisi taimi 5 ma le 6 ma le 4 ma le 4 ma le 5) vaega o le tino, o loʻo faʻamatalaina ai la latou auala e le masani ai, o le taimi lea o le pito i tua o le sulu e oso i luga, e pei o le mamao o le va i le vaʻa. O le mea moni, faʻafetai i lenei mea ua latou mauaina o latou igoa.

O le gaogao e le masani ai o le punou o le tino na maua ai le ola i se isi igoa o lenei aiga - e masani foi ona taʻua i latou o fuafanua o fanua anufe.

Eseesega eseese o fuafanua

O ituaiga masani o caterpilla i totonu o lo tatou atunuu o le taumalulu, paina, moa (peeled) ma masi.

Ho le moa i le faagasologa o le tuputupu ae e oʻo atu i le 5 laasaga o le atinaʻe, lea e fa 4 taimi. O loʻo i ai se uiga lelei e lanu le lanu meamata ma se laina pogisa i luga o le pito i tua ma tolu paʻu paʻepaʻe i itu.

I le ogatotonu o Iuni, o le anufe i le taumalulu e alu ifo i le eleele ma, tanumia 15 cm i le eleele, pupate. I le taufaʻaiuga o Aokuso ma le amataga o Setema, e foliga mai e le mafai ona felelei lele, o le mea lea mo mating latou te aʻe i luga o ogalaau o laau.

O le mea e faʻaaogaina ai le masonry e filifilia e masani lava o ni tamai vaʻa latalata ane i fatugaʻo, lea teuina i le 400 fuamoa.

O le moa pine e iai foi lanu lanumeamata.ae e tele atu ona lanu paʻepaʻe lima - 5. O tamaiti aoga i le taufaʻaiʻuina o le autumn, o loʻo tafe atu i totonu o le vaomatua.

O le moli vine e matua paʻepaʻe uma i faʻamaʻi uliuli ma samasama. I luga o laau paʻuʻau e mafai ona e maua ai ni anufe matutua o le moa o le pala o le tele o lanu uliuli ma lanu samasama ma lanu uliuli ma lanu samasama samasama i le itu.

O a laau e aafia ai moa?

O caterpillars o lenei faʻatulagaga e faʻatatau i le taufaamatau i toetoe lava o laau afu ma laau totō o tutupu i Rusia ma atunuu CIS.

Vaitaimi galue pine pa'ū Iulai - Setema. A o faagasolo lea taimi, o le anufe o loʻo faʻatautaia le faʻaleagaina o vaomatua, ma 'aina uma ai nila o laau.

O fualaau aina e 'ai ni laʻau e le gata o kulisi, ona o lona igoa o lona uiga, ae e fiafia foi e 'ai i le currants ma le vao o le hazel i le tautotogo ma le autumn.

Peppered-ragged itiiti ifo togi ma 'ai le laʻau o le tele o laau laʻau, e aofia ai fua.

Winter o le moa o le autu o le fili o togalaau uma ma laau, e aofia ai apu, pi, fua ma fualaau.

Auala e faʻafefe ai caterpilla

Tulaga sili ona matautia mo togalaau ma togalaau aina o se motu malulu. E tusa o le 6-8 tausaga uma, o fafine o lenei ituaiga o meaola e faʻaalia tele le maualuga., o loʻo i ai se gasegase o le toe gaosia, lea e mafai ona oʻo atu i le 3 tausaga.

O se tasi auala e sili ona lelei e faʻafefe ai, o le faʻaleleia maeʻaina o le eleele i lalo o fualaau aina ma laau talatala, i le taimi e siaki ai palu uma mo le i ai o le pupae i totonu.

Faʻalogo! O le tauivi ma le motu taumalulu e le muta iina ma faaauau pea i le taimi o le tuputupu ae o vaitau o laau ma laau.

I le faʻaopoopoga i le eleele masani eli i soo se 2-3 vaiaso, o auala sili ona aoga o:

  • Togafitiga Cron oleocuprite ma DNOC i le amataga o le tautotogo seia maeʻa atoa le leiloa o le kiona. Tau fualaau fualaau lelei 30 foi.
  • Faʻaleleia o laau aʻo leʻi amataina le faʻafefete karbofos.
  • Tomaʻi faʻamaʻi pe a aliali mai i fafo le anufe muamua.
  • E le gata i lea, o le numera o tagata taʻitoʻatasi o le miti o le taumalulu e lelei ona puleaina e se fusi paʻu faapipii, lea e faʻapipiʻi saʻo i luga o ogalaau i le mamao 20-30 cm mai le eleele. O se pepe e alu i luga o le ogalaau o se laau e tuu ai fuamoa e le mafai ona na o le aveeseina o lenei mea. Ia Oketopa, o lena fusi e tatau ona ave ma susunuina.
E taua lenei mea! O se isi auala lelei, lea e manaʻomia ai le leai o ni mea faʻalavelave, o le faatosina mai lea o manulele - manu felelei ma fetu. O faʻamatalaga uumi e faaalia ai o le i ai o falesa ma fafaga i le togalaau e mafai ai ona e aloese mai le afaina o le tele o toe gaosia o anufe.

Ae o le moa pine, o le faʻatauina o le vaomatua i le taimi o le tautoulu e oʻo atu ai i le oti o le tele o pupae. O le fafagaina o puaa i totonu o aiga o se auala lelei foi lea e tau ai, talu ai o iniseti ni mea e sili ona fiafia i ai.

Le faʻaumatia gogaberry moth lava e maua ai aoina masani o anufe mai laau aina suamalie ma laau ma lo latou faafanoga mulimuli ane i le susunuina. Ona o la latou lanu, ua manino lava le vaaia o aʻa, o lea la, o na amioga o le a le mafua ai ni faigata tetele. O le faʻapipiʻiina foi o le fofo o le arsenic o le a fesoasoani. i le amataga o le tautotogo.

Faʻasalaga i le galue o se auala lelei o tauiviga faʻaaoga o fusi faʻalanu.

I Rusia, o le vaega o lenei poloaiga o Iniseti e tusa ma le 12-15% o lepidoptera uma. Ona o le mea moni e faapea o nisi ituaiga o meaola e afaina i le afaina o le tele o le toe gaosia, lea e siitia, aemaise lava, i le faateleina o le tau malulu i le tele o lo tatou atunuu, o nei iniseti e ono tulai mai ai se lamatiaga ogaoga i togalaau ma togalaau aina ma togavao.

Matou te ofoina atu se vitio e uiga i le anufe moth: