Laʻau

Tricirtis i le avanoa

O Tritsirtis o se vaovao lauolaola mai le aiga tele o Liliaceae, e tusa ma le 20 ituaiga o meaola. O le tele o nei mea e olaola, ma o nisi ua ola e pei o togalaau aina. O nei fugalaau matagofie e pei lava o fugalaau, ae sili atu ona le lelei i le tausiga.

I le gagana Eleni, o le upu tricirtis e faitauina o le "tolu tubercles" - o lona igoa e mafua mai i le mea moni o lenei fugalaau e tolu nati. O le laau e sau mai itu i sasaʻe, e masani ona maua i Himalaya ma Iapani. E pei o fugalaau o togalaau, o tricirtis ua ola talu mai le seneturi lona 9, ae ua sili ona lauiloa i le seneturi 20.

Igoa o Tricirtis

Tricirtis e tolu isi igoa:

  • I Filipaina, o lenei fugalaau mananaia ua taʻua o le "lily lily," e pei ona faʻaaogaina e le nuʻu lona sua mo le pusi pe a latou tulituliloaina meaʻai e 'ai.
  • I Iapani, ua taua lea o le "cuckoo" ona o lanu lanu, e toe faamanatu mai le fulufulu o lenei manulele.
  • I totonu o Europa, e taua o le "togalaau o le togalaau" ona o le matagofie, fugalaau muamua o lenei fugalaau mananaia, lea, e ui lava e le tutusa le itu i fafo o se orchid, ae e sili ona manatuaina i le matagofie ma foliga.

Faamatalaga o Tricirtis

Tritsirtis - e faatatau i mea teuteu teuteu, fua o laau totō. E tupu i totonu o vaomatua vaʻavaʻai, fiafia i le susu, eleele paʻu. Na te faʻafeiloaʻi se vaitau malulu, ae o le malulu o le manumalo o se tofotofoga sili ona ogaoga mo ia.

O le aʻa e le loloto, e atiaʻe, mafai ona toe faʻaleleia. O le au e saʻo (o loʻo i ai le faʻanoanoa), palaniki, mimiti, ma le maualuga o le 60 i le 100 cm, o nisi taimi e sili atu.

Lafoaʻi e aunoa ma ni aʻa, ia ufiufi puʻu i le umi atoa. O latou foliga o le oval poʻo le faʻaloloa (fusipaʻu). O le umi e mafai ona oʻo i le 15 cm, lautele e oo i le 5 cm. O fugalaau tetele e foliga mai o se faʻaaloaloa, e mafai ona tuʻu tasi i le taimi pe faʻaputuina i ni faʻalavelave. O latou lanu e manaia, e mafai ona faʻapipiʻi (paʻepaʻe, piniki, beige, lanu viole, lanumoana) poʻo ni togitogisa, e masani lava o le violē.

I le autumn, o fualaau 'aina uliuli po o le lanumoana e aliali mai, o loʻo i luga o paʻuulu lautele.

O le tele o ituaiga vao o nei fugalaau e maua i vao vavalalata o le sone eleele. O le mea lea, e oʻo mai i nei aso, o loʻo maua e tagata o loʻo ola i le eleele ni faʻataʻitaʻiga fou e le i iloa muamua.

O ituaiga taatele ma le taumalulu-faigata o tricirtis

I foliga vaaia, eseese ituaiga o tricirtis e le eseese.

E vaevaeina i ni vaega e iai uiga masani masani. O le tele lava oi latou o le vevela, ma o loʻo maua foi ituaiga o le taumalulu.

VaʻaiFaʻamatalaga
Yellow (Tricyrtis flava)

(faʻasaina le vavalalata)

O laina e saʻo, o nisi taimi e laulauina foi, maualuga 25-50 cm. O fugalaau e samasama samasama pe matagofie foi, o loʻo i luga o pito, faaputuputuina i le tele o fasipepa.
Hairy (Tricyrtis pilosa)E oʻo atu i le 60-70 cm. O fugalaau e papaʻe le kiona ma lanu viole. E seasea ona tupu ae o se laau totō.
Soa pupuu-lauulu (Tricyrtis hirta) (taumalulu taumalulu)Muamua mai Iapani a le Iapani. E masani lava ona tupu e le au faifaatoaga, aua e faigata tele i tulaga faigata o le tau. O laʻau o loʻo faʻalauteleina, faʻatasi ai ma le vaʻaiga vave o le pubescence, maualuga 40-80 cm. O fugalaau a Hirta e laiti tele, o paʻu paepae ma togitogi lanu viole. E i ai le tele o pulupulu i inflorescences, ma le tasi i le pito i luga o le au. E vave ona totoina aʻa i lalo o le eleele.
Pogisa o le Pogisa ma le PogisaO fugalaau e laiti, e tele lanu uliuli (lanu, lanu viole), o loʻo i ai ni lanu malamalama.
Formosa (matagofie, Taiwanese) (Tricyrtis formosana)Fugalaau e eseese - paʻepaʻe, lilac, lanu piniki ma manulele poʻo lanu enaena. E oʻo atu i le 80 cm le umi e lauulu, ma laʻau oval. O se tasi o ituaiga sili ona le lelei.
Lelei MamaToto o lenei ituaiga e le maualuga, oa latou lau o paʻu. O fugalaau e paʻepaʻe ma lanu viole, o petals e faʻafefe.
Broadleaf (Tricyrtis fromfolia) (taumalulu taumalulu)O le ituaiga o mea e sili ona malulu. E susulu i le 60 cm. O fugalaau e paʻepaʻe-lanumeamata, e aoina i mea e le lelei.
Broadleaf (Yellow Sunrise) (hardy)O fugalaau e samasama ma lanu enaena. E oʻo atu i le 80 cm. O laupepa o fulufulu, paʻu.

Lafoaia o tricirtis

E ui lava i le mea moni o nei laau toto e faigata tele, i na itulagi lea e tumau ai le afu o le autumn, o le taimi vavalalata o le a puupuu. Talu ai e tupu i le afa lona lua o le taumafanafana ma o le pau e pau i le tautoulu, e faʻaauau pea seia maeʻa. E mafai ona faaumiumi le ulu na o le totoina o fatu.

Latou te faʻataʻapeina i nofoaga tatala ia Setema o se mafanafana.

Filifilia se nofoaga mo le tulaueleele i luga o le eleele

E sili atu le totoina o nei laau toto i nofoaga o le tele o le aso o le faapaologa, e sosoo ma laau.

O se nofoaga sili mo i latou o se togalaau ma ni laau uumi. Latou te fiafia i le vaeluaina o le vaomatua ma le humus mai lau, peat bogs, ma chernozem.

Aua le faʻafeiloaʻi le vai i aʻa, faʻataʻitaʻiga. O le mea lea, o le eria o loʻo i lalo ia i latou e tatau ona filifilia e puipuia mai le matagi, faʻapea foi ma le malamalama lelei i le aoauli.

Faʻatauga auala

E mafai ona e faʻateleina tricirtis:

  • Fatu i le eleele. E selesele le fufuluina i le tautotogo, na o fatu faatoa seleseleina e talafeagai (o le fatu o le tausaga talu ai e maualalo le germination). E mafai ona e totoina i le tautotogo, ae ae leʻi totoina, e tatau ona e puʻe fatu e ala i le teu i totonu o le pusaaisa i luga o le fale mo le tolu vaiaso. O le auala e toto ai fatu e le aoga.
  • Fatu laau. O fatu e togafitia ma se faʻaleleia o le tuputupu aʻe ua totōina i totonu o fagu o peatasi ia Fepuari. Faʻaliliu i totonu o le eleele pe a faʻamautu le tau mafanafana i le tautotogo. Fugalaau e tupu i le 1-2 tausaga.
  • Vaega o rhizomes. I le tautotogo po o le tautotogo, ma se suo, o se vaega o aʻa ma se faagasologa ua vavaeese ma totoina i se isi mea. O sea tulaʻi e maua ai le iuga sili. Laʻau e matua aʻafia, vave faʻavave.
  • Laʻau. I le popofou o le tautotogo, o aʻafiaga o aʻa e fetaui lelei, i le taumafanafana - e mafai ona e ave ai. O nofoaga tipi ua togafitia i meaola e tuputupu ae (Kornevin) ma ua totōina laau i le eleele. O aʻa e tupu ma faamalosia i totonu o le masina.

Tuputupu ae ma le tausiga o tricirtis

Faatasi ai ma le filifiliga sao o le nofoaga, o isi atugaluga uma e uiga i lenei laau e sau i lalo:

  • faʻainuina masani - e mafai ona faia le togavao e oʻo lava i nofoaga laugatasi, ae tuʻuina atu o le palapala e faʻataʻamilo i le fale e masani ona susu;
  • veleina, veleina o le palapala (lea e fautuaina pe a maeʻa faʻasusu);
  • laei pito i luga (humus, peat, mineral fertilizers e fetaui lelei, ae le mafai ona faʻaaogaina fugalaau fou);
  • Aveeseina o fugalaau mamago, ma afaina.

Faʻafefea ona onosaia e Tritsirtis le taumalulu

I tulaga fesuiaiga o le vaeluagalemu, e masani ona tupu ai matagi, e tatau ona ufiufi nei laau mo le taumalulu. A le o lea, o le a lelea le rhizomes.

Mo le malutaga, faʻafefiloi poʻo se vaega mafiafia o le peat e faʻaaogaina. Ole ituaiga e pei o le samasama e le manaʻomia ai le puipuiga malu.

O fualaau talavou e ono mafai ona maua i le maualuga o le vevela, e le tatau ona faʻatagaina e feʻaʻei. O le mea lea, i le amataga o le tautotogo, pe a uma ona mafanafana, e tatau ona aveese le faʻamafanafana.

E mafai ona puipuia le eleele mai le vevela e ala i le mulching i se paʻu pine.

Pests ma faʻamaʻi o tricirtis

Tritsirtis e matua puipuia lava mai meaola faalafua. O le tele o taimi, e mou ese atu ona o le tele o le suāsusu i eleele malō, pe a faʻafefe le vai ma aʻa le aʻa. Ina ia taofia lenei mea mai le tupu, e tatau ona e faʻaleleia alavai mai iliili, lala ma oneone i lalo o le fugalaau.

O le lamatiaga o loʻo faʻatusalia e gata ma slugs, lea e 'ai laʻau i luga o pu. Lafoaʻi mai figota fuamoa fuamoa ma le paʻu laau e mafai ona puipui mai ia i latou - latou te faalavelave i le faʻaogaina o nei mea faʻavevela.

Tritsirtisy e le manaʻomia tele le tausiga pe a totoina ma tausia i le laufanua. O nei laau toto e mafai ona teuteuina soʻo se laufanua patino. Tritsirtis foliga sili i vaega o togalaau. E totō lelei i tafatafa o vaituloto, i tafatafa o laau teuteu ma laau. Mo i latou e itiiti se taimi mo feau faifaipea ma le faʻaleleia atili o moega fugalaau, o ia ituaiga o faʻamaonia o se mea moni lava e maua.