Lafumanu

E faʻapefea ona iloa le mamafa o se puaa?

O faʻamatalaga e uiga i le tele o le tino o le povi e mafai ona mamafa, e taua tele mo faifaatoaga, talu ai o nei meaola ua ola aʻe mo le faamoemoe o le mauaina saʻo o meaʻai o manu. O le taualuga o le mamafa e taua foi mo le iloiloga o le gaioiga o le atinaʻe ma le fuafuaina o tulafono masani o le fafagaina o manu. Ae ui i lea, e mafai ona fuafua le mamafa o se galuega faʻapitoa e aunoa ma le faʻaaogaina o fua - faʻaaogaina o ni metotia, o le a matou talanoaina i lenei tusiga.

Faʻailoga mamafa o le puaa

O le tele o se meaola e ola saʻo e faalagolago i le auai i se ituaiga faʻatoʻaga. O le lapoa aupito sili ona taua ua lauiloa o se paʻepaʻe tele. O le maualuga o le mamafa o se vaovao i totonu o lenei ituaiga e oʻo atu i le 300-350 kg.

E te iloa? O le faamaumauga aloaia mo le mamafa i totonu o puaa na taia ai se pulu, na lauiloa i le igoa Big Bill, i le 1933 i le Iunaite Setete. Na mamafa lona mamafa i le 1153 kilokalama. O le umi o le tagata na umia le faamaumauga e 274 cm, ma le maualuga i le mamae - 152 cm

Mo puaa, o le mamafa masani masani o le 200-250 kilokalama. I le taimi lava e tasi, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona maua e se tamaʻi vine o le Vietnamese le 140 kilokalama, ma o le lulu o se paʻepaʻe paʻepaʻe tele e 2 taimi sili atu - e oo atu i le 330-350 kilokalama.

O le isi mea tāua i le faʻaopoopoga o puaʻa i totonu o le masini o le lelei lelei o taumafa. O le puaa pe a ma le 50-60 kilokalama i le matua o le 3-4 masina, pe a oʻo i le taumafa taumafa i le isi tolu masina, e oʻo atu i le 90 kilokalama pe sili atu.

Metotia mo le fuafuaina

E tusa ai ma le sini na tuliloaina e le faifaatoʻaga, o le auala e fuafua ai le tele o le artiodactyl e filifilia foi. A aunoa ma le mamafa, o lenei tulaga maualuga e masani lava ona fuafua i le matua, i le tele, ma e ala i le fuafuaina o le gaogao gaʻo.

E tusa ai ma le laulau

Iloilo le mamafa o puaa e mafai, e faalagolago i luga o le auiliiliga faʻamatalaga e uiga i lo latou atinaʻe i tausaga taʻitasi i masina - o loʻo tuʻuina atu auiliiliga i le laulau i lalo.

E taua! Aua le fafagaina pe fafaga le povi mo le 2-3 itula aʻo leʻi fuaina po o le mamafa o povi. I lenei tulaga, o le taunuuga o le parata o le a latalata i le mea e mafai ona maua.

E tusa ai ma le fua

O le fesili i le auala e fuaina ai le tele o se meaola i totonu o le fale e faigofie lava ona foia i le faiga lenei:

masini = (1.54 × X + 0.99 × K) - 150.

O le faataamilosaga o le pusa (X), fuaina e faaaoga ai se fuataga, faatele i le 1.54, ma le umi o le tino (K) - e 0.99. O taunuʻuga na maua mai ma faʻaititia 150 mai le aofaiga na maua. O le ata mulimuli o loʻo faʻaalia ai le tau aofaʻi o le mamafa.

I le vaega o le gaʻo

O le isi auala e fuafua ai le tulaga maualuga tatou te manaʻomia e aunoa ma ni fuataga o le faʻatulagaga lea i luga o le tikeri o le fafaga. E tusa ai ma taunuʻuga o fuataga ma fuafua pe fia le mamafa o le manu. E taua tele le filifilia o le vaega tonu lea e aofia ai le artiodactic.

O le mea lea, afai o se puaa e manifinifi ma papaʻu, ona oʻo lea i le maualuga o le gaʻo o le a 162. Afai o le pusa e eseese i le fuainumera, ona 156. Ma le masani poʻo le maualuga o le gaʻo, o le faailoga e 142.

Piglets weight gain table

O lenei laulau o le a fesoasoani ia te oe e malamalama ai pe mafai faapefea ona e fuaina le mamafa o se puaa mo masina.

Tausaga i masinaPauna i le taimi, kgTau maualalo i aso uma, kilokalama
12-90,3
211-210,2-0,25
324-380,25-0,3
438-580,4-0,5
555-650,4-0,5
660-750,5-0,55
775-900,5-0,55
890-1050,5-0,55
9105-1200,5-0,55
i le 10-12 masina120-1350,5-0,55

Le mamafa o le mamafa o se puaa mo le fasia

Ae pe faʻapefea ona fuaina le fasioti tagata, o lenei faailoga e mafai ona fuafua e faʻaaoga ai se faʻavae faapitoa:

W.V. = (V.T.) / (J.V.) × 100%.

Afai e faʻamatala, ona V. V. - o le fasioti tagata, po o le mamafa (o lenei manatu e le aʻafia ai le ulu, atigivae, siʻusiʻu ma le ulu), V.T. - le taua o le tino, J.V. - mamafa mamafa. I meaola manu, o se aganuʻu le taʻitaʻia e se fua faatatau o fua o fuataga:

  • mai le puaa 100-kilogram po o le puaa - 72-75%;
  • mai le 120-140 kilokalama - 77-80%;
  • sili atu i le 180 kilokalama - 80-85%.

E te iloa? Pig e matua lelei lava. Faʻafetai i lo latou lagona manaia o le sosogi, o nei meaola ua aʻoaʻoina e suʻe fualaau poʻo vailaʻau.

Pauna pe a uma le fasiga

O le a le mamafa o le tino pe a uma le fasia o le faailo sili lea ona taua mo le gaosi oloa, talu ai o le mea muamua lava e mafai ai ona fuafua le tele o meaʻai o manu fasi faʻatau.

Half carcass, carcass ma le kuata kuata

A maeʻa le fasia, ona tipi (vavae ese o viscera, ulu ma atigivae), o le mamafa o le ola e faʻaititia lemu. I le averesi, e tusa ma le 10-11 kilokalama o ponaivi, e tusa ma le 2.5-3 kg o otaota, 23 kilokalama o le gaʻo e tatau ona ave mai le 110-pauna hulk. O se taunuuga, e tusa ma le 73 kilokalama o meaʻai gaʻo mama e tumau pea.

O le faamuamua o le fiafia ia i matou i le afa-tino maliu e tusa ma le 25-35 kilokalama. Ma o le kuata o le tino maliu o le a mamafa le 6-8 kg.

E taua le manatuaina o le iuga mulimuli e aʻafia ai le leai o mea uma e ala i le tomai o le fai meaʻai.

Pauna o isi totoga

E tusa ai ma le tele o vaega o loʻo totoe ma le viscera, o gaʻo e mamafa i le 100 kilokalama o le ai ai tulaga taua nei:

  • ulu - 8-9 kg;
  • fatu - 0.32 kilokalama;
  • mama - 0.8 kilo;
  • ate - 1.6 kilokalama;
  • gaʻo - 0.26 kilokalama.

E taua! Faatasi ai ma soʻo se auala e faʻatatau ai le sese o fua o le mamafa o le tino faaauau pea pei o muamua tumau i le maualuga maualuga (pe a ma le 20 kilokalama). O le mea lea, i ia mataupu taua e pei o le fetuunaiga o le mana poʻo le faʻatau ma le faʻatau atu o povi, e sili atu le faʻaaogaina o meafaigaluega mamafa.

Matou te faʻamoemoe o le a fesoasoani la matou fautuaga ia te oe i meaʻai manu, ma o le a le toe i ai sau fesili pe faapefea ona fuafua le mamafa o se puaa. Faʻatoʻa lelei le tausiga o povi, e mafai ona e maua se aofaiga tele o meaʻai aano, e oʻo lava i se tasi.