Fualaau

Auala e taulimaina ai le vevela i luga o le strawberries

O le totoina o strawberries e manaʻomia ai le tele o le malosi ma le onosai. Ae o le tuputupu aʻe o strawberries o le afa o le taua. E tatau foi ona puipuia mai le tele o faʻamaʻi (ma e toatele tagata e naunau e taumamafa i le strawberries). O se tasi o nei iniseti matautia e mafai ona fasiotia le 50-80% o le aofaʻiga o fualaau aina sovils. Faailoga na osofaia e lau fili lau fugalaau: o foliga vaaia o ni tamai pu i laulaau lanumeamata o le laau, o le paʻu faʻafuaseʻi o paʻu, o le faʻamagoina o pu, e peiseai na vavaeina e se tasi. I se tulaga faapea, o le ae le manumalo i le manumalo i luga o le pipi - ua leiloloa le taimi, ma ina ia aua le alu uma le seleselega, o le ae tau malosi ma le ata. I le puipuia o sea tulaga, e tatau ona saunia muamua, ia iloa atili pe o le a le alofilima ma le auala e tau ai ma strawberries.u.

E te iloa? O le aiga o anufe anufe (elephants) (lat. Curculionidae) e silia ma le 70,000 ituaiga. O le igoa o le pusi e fesootaʻi ma se maʻi umi i luga o le ulu (romprum), lea e tui ai e le pusi le vavae o laau, faatasi ai ma le fesoasoani e fafaga ai ma tuu ai fua. O le aiga o le anufe e fai ma sui o ituaiga eseese (mai le 1 mm i le 50 mm), foliga o le tino (lapotopoto, palamole, laupapa, ma isi), lanu. O aʻa o nisi o auvave ola i le eleele, o isi - i fugalaau. O meaola taʻitasi e iai a latou faʻailoga, e maua e ia lava: e 'aina e se tasi togavao, e faʻaaogaina e se tasi ni pama, e faʻaaoga e se tasi togalaau, o se tasi (mo se faʻataʻitaʻiga, o le vane paʻu) e' aina fatu o fatu na aoina e tagata.

O le a le mea e foliga mai ai se meaʻai vaomago?

E sili atu i le 5,000 ituaiga o nei anufe e nonofo i le vaeluagalemu. Faatasi ai ma i latou, o le sili ona taufaamataʻu i le strawberries o le fugalaau-fugalaau (eg Anthonomus rubi). Ina ia taulau manuia le manu, e tatau ona e iloa le foliga o le ata. O le lapoa o le tagata matutua matutua e laʻitiiti - e oo atu i le 3 mm, o le lanu o le pito i lalo o le paʻu e uliuli ma enaena. O le ufiufi e ufiufi i lauulu pupuu, o ona apaʻau e lele ai mai le laau toto e totō. O tamaitai o Weevil e sili atu le tele nai lo alii. O le igoa o lenei ituaiga o sevilio e faʻaalia ai lona tagofia o mea ua fai ma vaisu - o le laʻau e aafia ai le na o strawberries ma strawberries, ae o fugalaau foi, o le vao, o le vao mago ma le rose vao.

O le vaitau o le vavao e tasi ma le afa masina. I le taimi lea, e mafai e le tasi tamaitai ona tuʻuina atu i le 50 fuamoa. O le pine o le vine-strawberry o se sui o se tasi o le uʻamea umi-e sili atu ona tosina i fugalaau. O totonu ia i latou e fausiaina ai fua o fualaau faisua (tasi i le tasi o le fatu), mai le mea e paʻu ai le ulu - o le paʻepaʻe papaʻe poʻo anufe o kulimi (o le ulu o loʻo i ai se atigi pupuʻu enaena). A maeʻa le 20 aso, e tupu le pupation. O le susu vaivai o lanu lanu samasama o loo i ai le faavae o se ulu ua fefete, o apaau, vae. A maeʻa ni nai vaiaso, ona liu lea o le liu i se tagata matua. Pulu fafati i totonu o le eleele i laulaau pala i lalo o le vaovao ma toe malosi ina ua maeʻa le palapala ma sili atu i le 13 tikeri Celsius.

E te iloa? O le a le faapaologa? Weevil o se tasi lea o meaola sili ona matautia, aʻafia o aʻa, laʻau, pu, fua o le toetoe o laau uma ua iloa (e aofia ai vai). O le tele o ituaiga o sovils o loʻo ola i le vailaʻau. O le mafanafana o le lalolagi ma le gaioiga a le tagata ua taʻitaʻia ai le tele o ituaiga o sovils, faʻapotopoto faatasi ma oloa faaulufaleina mai i isi itulagi, faʻasalalau i tulaga fou fou. O se faʻataʻitaʻiga lelei o le alofilima mumu mai Asia i Sautesasa, o se faʻalavelave faʻafuaseʻi mo Farani, Sepania, Mekisiko, ma oʻo lava i le Kalasnodar Territory o Rusia (i le 2015, o lenei meaola na faʻaumatia le tele o alofilima i Sochi).

Weevil Harm

O le vevelaina o pusi e aluese mai le eleele ma, i le faatalitali i le tumutumu, ia taulai i le ogatotonu o togavao, i luga o laau ola ma lau laau. A maeʻa foliga mai o le afu ma le faʻaipoipo, e faʻaleagaina e le tama fafine le pupu, tuʻu se fuamoa i totonu, ona faʻaalia ai lea o le gaioiga: vavave, red, taʻavale (pe tusa o le ogatotonu o le taumafanafana). O le iʻuga, o le meaʻai e 'aiʻese puaʻa, fugalaau ma aʻa, fualaau o le vine. E tasi le tamaitai e mafai ona faaleagaina 50 fugalaau. Afai e tele naua faʻamaʻi, ma o se togalaau vine e laʻititi, ona mafai loa lea ona e leiloa le seleselega. E mafai ona faʻafeiloaʻi fualaau sipuni i fugalaau.

E te iloa? I le 1920, i le Iunaite Setete, i le aai o Enterprise (Alabama), na faatuina ai se maafaamanatu i le paʻu o le pine. O le maafaamanatu sa faatuina e faifaatoaga o se faailoga o le agaga talisapaia ina ua uma ona faaleagaina e le faapaologa laau uma o le cotton ma faatoaga faaleaga. Ina ua mavae lena, na lafoaia e le au faifaatoaga le monoculture, amata ona atiae isi vaega o faatoaga ma vave ona mauoa.

Auala puipuia ma togafitiga o auala e pulea ai manu

O le afaina o le fugalaau-fugalaupapa e matua tele naua e manaʻomia ai le puipuia o fualaau faasaina. Puipui le foliga mai o se meaʻai e faigofie nai lo le taumafai e faʻaumatia. O le puipuiga e tatau ona talanoaina i le tautoulu: a maeʻa le seleselega, e tatau ona vavae ese uma laulaau o vao vine, vao, vao, togafitia ma le iniseti. Afai o laulaau e iai ni faailoga o le faʻaleagaina e le kiona, ona latou susunuina lea.

E le gata i lea, o le faʻaaogaina o nisi o faʻatoaga faʻatoʻaga e fesoasoani foi i le manuia o le tau faasaga i le sosaiete:

  • e tatau ona "faʻamaʻapeina" le kulupu ma le faʻasusu i luga o le fasi fanua (o laau uma e lua e aafia tutusa i le manu);

  • laau totō vine ma le vaitau e sili ona vavao;

  • afu ma laʻau ua faaleagaina e le manufeʻai;

  • faʻaaoga soo se metotia faʻanatura e taulimaina ai piʻesea - aoina mai anufe mai vao. E sili ona lelei le faʻaalu i le vaveao (pe a uma le po e leʻi faʻamafanafanaina le anufe). I le afiafi, e mafai ona e tuʻuina pepa, ata i lalo o le vao (e mafai ona e faʻaaogaina se fata mafolafola, ma isi mea), ma i le taeao e lulu lemu le laau ma ao mai pusi (ona susunuina lea o le pepa, fufuluina le fata ile vai). E ui i le faigata, o le aoga o lenei metotia e maualuga;

  • taumafai e faʻafefe ese le pusi ma se manogi malosi (toto galala, aniani, marigolds, ma isi mea), ma e tatau ona e momotu ese pe tipi ese laʻau ina ia faʻaleleia le manogi;

  • eli luga le eleele mo le taumalulu, mulch ma pine pine poʻo se ata vevela lanu.

O fai togafiti poto, tali i le auala e taulimaina ai le vevela i le strawberries i le tautotogo, ua fautuaina e faatulaga ni mailei mo le auvili. Mo lenei mea, ua saunia se paluga faapitoa: 200 g suka ma le 100 g o le fefete i le lita o le vai. O nei paluga paluga i le vevela. Ona liligi lea i totonu o se koneteina tioata ma se keli vaiti. O mailei e tuʻuina i le vao vine i le taimi e tupu ai (e tatau ona suia le paluga i aso uma e tolu). O se fofo faigofie (ae leai se aoga) o le faʻaaogaina lea o mailei e faia i se fasi ie (pullap) ma luga o luga o luga i le vevela vevela. O le sosoʻo mai le vevela, o loʻo i ai i lalo o pepa faʻamalosi, o le lalafi o loʻo lalafi, ma e mafai e le fai togalaau ona aveeseina (faatasi ai ma le pepa)

E taua! Pe a filifili pe faapefea ona faʻaumatia le faapaoloa i luga o se vine, e tatau ona e manatua o le mea e sili atu ona taua e le o le auala lea e amata ai ona e tauina le manu, ae o le taimi e amata ai lenei taua. E leai se fofo e tasi-laasaga - o le ae manaomia le taʻaina o le tele o peʻa pe a oʻo ina sili atu ona vaivai le peʻa.

Feteenaʻi togafitiga a tagata

O se tasi o tulaga lelei o le pulea e tagata o manufeʻai o lona uiga o le faʻaaogaina i soo se taimi o le tuputupu aʻe o le togalaau o le strawberries e aunoa ma se afaina i le laau. O metotia masani e manaʻomia ai le toe fai soo - e faigofie lava ona fufulu ese pe a fafaga poʻo le taimi o le vaʻavaʻa. O le aoga o togafitiga faʻaleaganuʻu mai le alofilima i luga o le faʻasagala e matua ese lava, o lea e lelei ai le faʻaaogaina o le poto masani.

O le fufuluina o vao vao e lauiloa:

  • fua o le sinapi (100 g o le vaimama matutu i le 3 lita o le vai);

  • o se vaifofo o le palamati (5 g mo le 10 l) vai;

  • (1 kilokalama o le lanu mumu fou i le 10 lita o le vai, faʻafesoʻotaʻi mo aso e lua, ona kuka ai lea mo le 10 minute ma tuʻuina atu mo aso e lua.

  • i le taimi o le fatuina o pulupulu - faʻamalosi o le sinapi ma le sapalai tagamea (10 lita o le vai, 200 g o le fasimoli, 200 g o le sinapi);

  • fua o le tansy (afiafi): 1.5 kilokalama o le tansy fou i le 5 lita o le vai. Faʻaosooso 3-4 aso, 30 min. faʻafefete, faʻafefe i le 5 lita o le vai malulu, aʻo leʻi sasaina faaopoopo le 50 g o le fasimoli;

  • falaoamata tapaa tapaa;

  • ammonia vai (2 sipuni tele i le pakete vai);

  • o se fofo o le ponovi laupapa (3 kilokalama), suauu tagamea (40 g) ma le 10 lita o le vai (i le taimi o le seleselega);

  • teuteu o le oona o le wormwood (tasi le laʻau e fai si pisi, faʻapipiʻi mo le 15 minute i le 4 lita o le vai, faaopoopo le 6 lita o le vai malulu ma le 40 g o le fasimoli).

O se taunuuga lelei e maua i le mulching strawberries ma le paluga i le tautotogo, faapea foi ma le fafagaina i se vai solution (1 tsp.) I le pakete vai).

E taua! Ina ua fesiligia pe o afea e fufuluina ai le suka mai le mala, e fai mai le au atamamai e tatau ona sosolo vao vao i le taimi o le veleina, pe a amata ona fai ni pulumu.

Togafitiga

I luga o le saogalemu mo se laau toto, o le tagata ma le pi i auala o meaola olaola o auala o le pulea o meaola. Latou te fiafia i le siosiomaga, aua le faaleagaina ma aua nei faaputuputu i le eleele, laau, ma isi.

E faʻafeiloai mai mai le amataga o le tautotogo seia oʻo i le tautotogo. E tatau ona manatua i le mafaufau e faapea:

  • o taunuuga o le gaioiga o nei vailaʻau e faigofie ona iloa i taimi uma;

  • tele togafitiga faʻatasi ma i latou e talafeagai;

  • Biologics e sili atu ona faalagolago i tulaga o le tau (faaitiitia le vevela, timu, puao, ma isi mea, e matua aafia ai le lelei).

O nei sauniuniga mai meaola mai le faapaologa, e pei o le "Akarin", "Iskra-bio", "Fitoverm", "Nemabakt", "Antonem-F" ma isi, e lelei le taliaina e laau vao. O le tuufaatasiga o fualaau faasaina e aofia ai microorganisms e mafai ona puipuia le strawberries mo le tele o tausaga. O le fualaau faasaina "Cesar" (e aofia ai siama Pseudomonas B-306, o enzymes o le fungus Stereptomyces avermitilis) ei ai lona aoga aoga - e mafua ai le maʻi pipili o le sovils ma le oti i totonu o le 5-7 aso. Taumafa o fualaau faasaina - 10-15 ml mo le 10 l vai. O le totoina o meaola faʻasolosolo e faia i le toʻa ma le timu, i le afiafi.

Faʻaleleia faʻamaʻi

O fualaau faʻapitoa mo faʻamaʻi pipisi e matuā faʻatuatuaina ma lelei. I le avea ai o se auala o le paʻu i luga o le strawberries e masani ona faʻaaogaina o lona uiga "Karbofos", "Metafos", "Corsair", "Atelix" ma le "In-vir."

E taua! O vailaau oona i le tuufaatasiga o nei iniseti e matua vevesi lava, e leai se aʻafiaga leaga e le gata i mea faʻamaʻi leaga, ae faʻapea foi i iniseti aoga (bees), i le tino o le tagata. O le faʻaaogaina (ma le tausisia o puipuiga malu) o ia auala e tauamiotonuina i le mataupu pe a le fesoasoani isi auala uma.

O le muamua gaioiga o strawberries i le tautotogo mai le faapaologa e faia i le lima aso aʻo lei tupu. O le togafitiga lona lua e tatau ona faia i le taumafanafana (pe a oʻo mai se tupulaga fou o sosaiete). Faʻatasi ai ma le malosi tele o meaola faalafua, o loʻo faʻaauau pea le gaosiga o le autumn i le taimi ua maeʻa ona seleseleina le seleselega. O le fufuluina o meaai e faia i le vaveao (ina ia le afaina ai pi ma isi iniseti aoga).