Faatoaga

Tausia ma le galueaina o jujube

I nofoaga o tagata nofo nei o le taimi nei o le mafanafana, o loʻo faʻapena ona mafai ona vaʻavaʻai i laau faʻapitoa ma le le masani ai e le gata ina faia se galuega teuteu, ae e mafai foi ona maua ai se seleselega lelei. O le mea lea, i lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i se tasi o nei laau toto, ua iloa vave i lalo o le tele o "igoa": zizifus, unabi ma le aso Saina.

Jujube: Faʻamatalaga Faʻamatala

E pei lava o soʻo se isi lava laau totino, o le unabi e iai ona lava aʻafiaga o le galueaina ma le tausiga, ae ui i lea, ao le i faia le latou iloiloga, e tatau ona sili atu ona e masani i tafaoga a Saina.

Jujube o se fualaau aina suamalie o loʻo ola pea i Saina mo le sili atu i le 6000 tausaga. I lena eria, e sili atu i le 400 ituaiga e ola i luga o se vaega o le 200,000 hectares, lea e sili atu nai lo le teritori o lo o nofoia e fualaau aina uma i Ukraine.

E te iloa? O fua pito sili ona aoga o le unabi e talafeagai ma i latou e tutupu i nofoaga mauga, pe a le o le eleele e le mauoa i humus.
Initia, Pakisitana, Aferika, Algeria, Isaraelu, Aikupito ma le Caucasus atunuu e mafai ona mitamita i le tele o teritori tetele ma na aso. E le gata i lea, talu ai nei na latou faaalia ai le fiafia ia i latou i Amerika, Italia, Sepania, Farani, Rusia ma Iukureini.

Jujube e fai ma sui o se tamai laau (po o se ogaumu vao) ma se maualuga e le sili atu ma le 5 mita. O le pale e lautele, salalau ma e foliga matagofie. O paʻu lanu mumu-lanu enaena o loʻo i ai le tulivae tulivae, faʻatasi ai ma manua mumu o loʻo i luga o paʻu e oo atu i le 3 cm le umi.

O fualaau Unabi e maualuga, e faʻapipii pe faʻalanoa, 1.5 cm le umi ma mamafa e oo i le 50 g. O latou lanu e mafai ona ese tele: mai le lanu enaena ma le enaena enaena. O le pulupulu o le drupe (pe o le drupe o le fua o le zizifus) e sili ona manogi ma e manaia pe suamalie le tofo. O le mea lautele, i le tofo ma le lanu, o fua o le mea e pei o le faʻamago apu a le apu, e ui lava e taua tele mo le tele o mea aoga aoga e faʻapipiʻi ai a latou mea (aemaise lava le potassium ma le magnesium e tatau ona iloga).

E mafai ona faʻaaogaina fou ma faia mai le zizifus: faagasologa i paluga pateta, marmalades, compotes poo fualaau lole. E faʻaaogaina lautele foi i le fale gaosi oloa. I le magogo o le fualaau aina e mafai ona sili atu ma le tausaga, e aunoa ma le leiloa uma o ana meatotino aoga.

Ae peitai, ina ia mafai ona sili atu le tele o lenei faagasologa, e tatau ona e iloa lelei le auala e teu lelei ai fua o le zizifusa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le masani masani o le teuina o se laau tuʻuina ua mamago pe mamago fualaʻau tuʻuina i totonu o se fagu tioata tapuni, tuʻuina i totonu o se potu e maua ai le mafanafana o le potu (e oo atu i le +25 ° C). Fou, e mafai ona tuʻuina filemu i totonu o le pusaaisa mo se masina atoa.

E taua! Talu ai o fua o le unabi e leai ni mea e teu ai, latou te faigofie ona faʻamago i le la e aunoa ma se sauniuniga faaopoopo. I lenei fomu, e aofia ai le 5% o meaola oona, 15-25% o suga, 1.5-3% o meaola, e oʻo i le 2% o le maso, 3-4.5% o gaʻo ma oʻo atu i le 1.1% o pectins.
O fualaau suamalie ma suamalie ma suamalie ua faʻaaoga lelei i togafitiga o malulu, faafitauli ma gaʻo, ate, manava ma le fatu.

Taimi sili ona lelei ma le filifilia o nofoaga e tulaʻi mai ai

I le iloa ai o le a le ziziphus, ma filifili ma le mausali e totoina lenei laau i lau lava eria, e tatau ona e iloa le mea e sili ona lelei e faatino ai le tau i le amataga o le tautotogo, aua o le taimi o le autumn o loʻo i ai se mea e matua le maalili ai le unabi ma le amataga o fulufulu afu.

E taua! O se vaega iloga o le aso Saina o lona alualu i luga lemu i le tausaga muamua ina ua totoina, o le mea lea, o le fausia o le pale e le mafai ona amataina muamua nai lo le tasi le tausaga.
E fiafia tele Zizifus i le malamalama ma e matua le lelei lava i nofoaga malulu, ma o fugalaau e fesuisuiai uma. O le mafuaʻaga lea mo le le maua o le unabi, e aoga tele le filifilia o se nofoaga e natia mai tusi, ae mafai ona maua i le la.

Mo le totoina o le tautotogo o aso Saina, o vaega pito i luga ma pito i lalo o le itu i saute ma saute sisifo, faapea foi ma nofoaga laugatasi ma puipui ua lelei. O le mamao i le va o laau e lata ane e le tatau ona itiiti ifo ile 2-3 m.

Galuega sauniuni aʻo lei tulaʻi

E ui i le mea moni o le unabi o se laau toto mo i tatou, ae o le a le faigata ma tausia e faigofie. Unabi e matua le mautonu i le tuufaatasiga o le eleele, ae tali atu i le faaopoopo faaopoopo o le seleselega ma se seleselega tele. O le mea lea, ao le i totoina laau, e tatau ona saunia ni lua ma le tele o le mita i le mita i luma atu ma faʻafeiloaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi faatasi ma le povi paʻu (e mafai foi ona faʻafefiloi ma le eleele).

E taua! A o lei totoina le zizifus seedlings, e taua tele le manatuaina o le paleni o le paleni ua avea ma le tosoina i le taimi o le tuputupu ae, o lona uiga e lelei tele le pipii i le fuafuaga o le 3x4.

Totoina o vine i luga o le 'upega

Pe a filifilia laʻau-Saplings, ia sili atu le fiafia i ituaiga muamua o le malulu e totoina mai ia Mati ia Me poʻo mai Oketopa ia Novema. O laau laiti e tanumia i totonu o le lua e le sili atu ma le 10 cm, ma a uma ona totōina suavai tele.

E taua foi le manatua e faapea, mo le ola sili ona lelei o se aso Saina, o le zizyphus agrotechnology e aofia ai le totoina o le palapala i lalo o laau talavou, lea ua suia e ala i le eli. Pe a faʻaleleia le mulching, o mea faʻalaʻau e faʻaofi mai i totonu o le eleele.

A uma ona tuu le fatu laau i totonu o se lua ua faʻafefeteina, ia faʻatumu i le palapala ma le pamu. A maeʻa lena mea, e tatau ona faʻamamaina lelei uma laau talavou.

E mafai foʻi ona e faʻaaogaina se fatuga na ola tutoatasi mai se maa, na o le tulaga lea e tatau ona e malamalama o lenei filifiliga o le faʻatoʻateleina e sili atu ona faigata ma faigata.

Zizyphus Pollination

O le Zizifus o se laau eleʻele eleelea e le mafai ona fua mai na o ia lava. O le mea lea, ina ia maua se fualaau toto, e tatau ona totoina ituaiga eseese o unabi i le taimi lava e tasi i luga o lau lava fuafuaga. O le vavalalata o le tasi i le isi (ioe, o le amanaʻiaina o mea uma e manaʻomia), o le faigofie ona pasia le palota.

Jujube tausiga

O le totoina lelei e na o le afa o le manuia, ae e tatau lava ona e saunia tausiga talafeagai mo zizifus. O le mea moni, e le o se mea faʻalavelave, ae o le mea autu o le faʻamautinoa lea o le laau o se taimi masani e faʻasusu ai, faʻasusu ma vevela.

Ole fuʻa e tatau ona seasea ona fai ma i ni vaega laiti, aemaise lava pe a leai se timu mo se taimi umi. O le suaina o le eleele e leaga mo unabi ma e mafai ona tau atu i se seleselega laitiiti.

Ona o le fausaga o lona aʻa, o le ziziphus e le gata ua i ai se maualuga maualuga o le aisa, ae faigofie foi ona feagai ma le lamala. I le taimi lava e tasi, e le tatau ona tatou faʻagaloina o le tele o le susu e afaina ai le laau, o le mea lea e tatau ona fofoina le vai. E le gata i lea, ia Iuni, a amata ona ola le fua, e manaomia e laau toto le mago, o le mea lea e tatau ona faalēaogaina atoa le suavai. Faatasi ai ma le amataga o le vaitau muamua o le tuputupu ae, e mafai ona e amata amata ona fafaga zizifus. E faalua ona faia i le vaitau ma e masani ona faʻaaoga le "Crystal", e mafai ona suauu i le vai i le fua o le 15-20 g i le 10 lita o le vai. Faatasi ai ma le amataga o le fua tele, o le numera o laei e faʻaleleia e ala i le faʻaopopoina o mea faʻaleleia o minerale.

E matua faigata tele le gaosia o le Zizyphus, ma e masani ona faʻaaogaina fatu mo le totoina o laau i lo latou fanua, lea e totogo ma e matua le lelei lava. I le faʻaopoopoga, e mafai ona e faia le toe gaosia o meaʻai ma faatasi ai ma le fesoasoani o le fetogi, ae o se luʻitau. O le mea lea, o le tele o fai togalaau ua latou faʻatau i le faʻatauina o fualaau sauni mai tagata atamamai ua faamaonia.

O le tausiga mo unabi e maua ai le taimi e faʻamamā ai le 'upega tafaʻilagi mai vao vao, lea e matua le manaomia ni tuaoi o lenei fale.

Aʻo leʻi oʻo mai le tau malulu malulu malulu vao vao, ma o latou pito i luga o loʻo afifiina i mea e leai ni mea na lalagaina. O ogalaau matutua e mafai ona mafanafana na o na itulagi i le mea e paʻu ai le vevela i le taumalulu -35 ° C.

Trimming ma le fausiaina o le pale unabi

E pei o le tele o isi laau, o le aso Saina e tatau ona fausia ai se pale, ae sili atu le faia o lenei gaioiga 1-2 tausaga talu ona maua, lea o le a fesoasoani e aloese mai unabi manuʻa.

O le tele o taimi, o le pale e tuʻuina atu i ai le foliga faʻasolosolo ma le fesoasoani o le 4-5 lala lapopoa, o loʻo tuʻuina i totonu o le ogalaau. I lenei tulaga, e tatau ona tipiina le ata tele i le 15-20 cm, ma o isi lala e faapuupuu i le tulaga lava e tasi. I le taimi o le tuputupu ae ma le fausia o le zizyphus, o le teuteuina mama o lala e tupu i totonu e faia i lea taimi ma lea taimi. O se laʻau mananaia matagofie ma matagofie o le a teuteu ai soʻo se togalaau ma o le a mafai ona faʻafiafiaina oe i ona fugalaau mo se taimi umi.

Fruiting: selesele jujube

O le taimi o le fuaina mai o fualaau o le unabi e amata i le 4-5 tausaga talu ona lūlūina fatu, ma o le fua o le gaosiga o laau e amata ile 10-15 tausaga. E ui lava i lea, o le tausiga lelei, e oʻo lava i le tupu aʻe o le "ovate berry" mai i le ponaivi o le a amata ona fausia le ovary i le amataga o le 2-3 tausaga, ao le vailaʻau varietal, i lalo ifo o le maualuga o aʻafiaga, e mafai foi ona aumai fua i le tausaga muamua ina ua uma ona totō ile eleele.

O le Zizifus ua faalēaogaina, lea e mafai ai ona aloese mai le malulu o le tautotogo. E tele fugalaau, ma mai ia i latou e maua ai se manogi manaia, suamalie e tosina ai se aofaiga tele o iniseti. O le umi o le vaitau o le vaitau e tusa ma le 60 aso. E ui i le mea moni o nisi o fugalaau e tumau pea le le pisia, pe a fua mai, unabi e mafai ona maua mai i le 60 kilokalama o vine (mai le tasi tagata matua).

O le vaʻaiga tutusa o le zizifus e aʻafia ai le fua o fualaau aina, lea e le mavaʻa foi. I le lelei, o le fufuluina o fualaau fualaau fualaau aina e masani ona faatuai seia oo i le faaiuga o Oketopa (amata ia Setema).

E te iloa? O le mamafa o le fua o le zizifus e mafai ona eseese mai le 3 i le 20 g.
Afai mo le taumafa fou e tatau ona faatali mo le matua atoatoa o fua o le zizifus, ona fai lea o le aveesea mai lala pe a faaali mai se topcoat brown brown i luga o le tolu o le luga. I le tulaga lautele, o fua o le unabi e le mafai ona aveesea umi, ma tuu ai i latou e tautau i luga o se laau.

Mo le aveeseina lelei, o le "selu" faapitoa e faʻaaogaina, e iai ni nifo i le 1 cm. Faatasi ai ma lenei "selu", o fua o le zizifus e sasaina i luga o se ata tifaga, pe a uma ona vavae ese mai vine ma laʻau. E oo i le 30 kilokalama o fualaau aina e aoina mai le tasi laau. E mafai ona teuina fualaau mama mo le silia ma le lua tausaga.

O le mea moni, mo le totoina i luga o le saite e manaʻomia ona e maua ai laau varietal, ma e sili atu ona faʻatau le Zizyphus, i totonu o mea autu o loʻo lisiina ma vave maturation. Na o le unabi e le gata e ola manuia i le tau, ae mafai foi ona fua lelei i luma o le taumalulu muamua. E saʻo lava ituaiga ituaiga e aofia ai le tele-fua o ituaiga o Moldavia filifilia e igoa ia Mori Jer. E le tatau ona taulai atu i se ituaiga o fualaau aina e taua o Vakhsh (o le mamafa o ona fua e oo i le 14-16 g). Aepeitaʻi, e tusa lava po o le a le laau e te filifilia, e tatau ona e manatua pea tulafono faavae mo le ola ai o nei laau toto.