Fua o le gaosiga

Manchurian Apricot (Prúnus mandschúrica) i le fale

Manchurian Apricot o se laau matagofie lea e mafai ona avea o se teuteuga ma le faʻamaualuga o se togalaau i lou tuafale. O nei laau e matagofie i foliga o puipui i luga o pa puipui poʻo paʻu vavao. I le taimi o apricots o le fugalaau e ufiufiina i le matagofie matagofie o le piniki piniki o fugalaau sili manogi. E tusa ai ma mea e tutupu i le fale o lenei laau matagofie ma fualaau suamalie o le a talanoaina i le tusiga.

Faamatalaga faʻamalosi

Abrikos Manchurian, i le Latina - Prúnus mandschúrica, e patino i le genus Slivovyh. O lenei laau e oʻo atu i le 15 mita le maualuga, ma o laʻau felanulanuaʻi ma le lush crown, e togi ai le tele o lapisi. O le paʻu ua sinasina uliuli, ua taʻei i loloto loloto. Fugalaau lanu piniki, sili atu ma le 2 cm i le tele, i luga o lālā o loʻo faʻatulagaina i ni vaega poʻo se tasi, i luga o pedicels. E susulu lelei le laau, o tautotogo mai ia Aperila-Me, e tusa ma le 12 aso.

Laʻau tupu e oʻo i le 12 cm, ia i ai se lautele lautele, foliga faʻasolosolo, togi lima.

O fua e laiti, e oo i le 2.5 cm le lautele, samasama-lanu moli, falemaʻi. Taimi e faʻaalu - mai le faaiuga o Iulai. O se laau e faigofie ona ola mo le sili atu i le 100 tausaga faigofie ona ola mai se fatu fua.

O le ae fiafia e fia iloa mea o le fausiaina o ituaiga ituaiga apricots e pei o le "Triumph", "Red Cheek", "Black Velvet", "Black Prince", "Kuban Black", "Prince Mati", "Zherdela", "Peach".

Faʻasalalauga ma faʻaoga

O le apricot Manchurian o se togitogiga o le Red Book plant. E ola i Saina i itumalo i matu, i le itu i matu o Korea, faapea foi i le tele o itu i saute o Primorsky Krai i Rusia. O lenei laau e mafai ona faʻafefe uma ia lāmala ma le maualalo o le vevela. E fiafia o ia i se aofaʻi lelei o le malamalama, ae e le o manaʻo i luga o eleele: e mafai ona ola i luga o mauga papago.

Manchurian apricot o loʻo i ai se aʻa tele ma lautele, o lea e lelei ai le toto i luga o vaituloto e faʻamalosi ai le talafatai, faʻapea foʻi ma le ala, e puipui ai i latou mai eleele solo.

E te iloa? Na maua igoa o apricot Manchurian i senituri XVIII-XIX mai le eria i sisifo o Saina - Manchuria, lea na tufatufa atu ai. Mulimuli ane, ina ua taia e nei laau mai Saina le teritori Europa o Rusia, o le igoa faasaoina tua atu ia i latou.

Faʻaaogaina i le mamanu

I le totoina o nei fualaau teuteu i luga o lau fuafuaga, e tatau ona e filifili i lo latou faamoemoega: o le a avea nei laau ma foliga o se pa, se togalaau e tasi po o se togalaau atoa.

O oe o le a manumalo i soo se tulaga: o nei laau mai ia Aperila e oo ia Oketopa o le a teuteu le tuufaatasiga ma faamolemole mata i se vevesi o lanu.

  1. Talu ai o fugalaau o lenei laau o se lanu piniki mago ma sili atu i le 2 cm le tele, o vaitau muamua ia o le meli o le totogo, e salalau atu ai le manogi o le meli i tua atu o togalaau.
  2. Pe a oo mai le taimi e fua ai le fua, i totonu o lanu susulu o le lanu, ona susulu mai ai lea o molī auro laiti.
  3. I le tautoulu, o lau o le a avea ma se toto mumu toto ma o le a susunuina i luga o le laau seia oʻo i le muamua kiona, e faailogaina ai le togalaau avanoa ma lona susulu.

Afai e faʻaaogaina lenei laau laʻau e pei o se taufeʻai i le faʻasologa o le laufanua, o le a tosina mai uma le gauai ma pule i le pito i tua o le fale, gazebos poʻo le teuteu faʻamalosi.

I le lanu meamata, o laau apricot o lenei ituaiga ua totoina lelei ma isi laau. E faʻamaopoopoina uma lava i le Manchurian birch, oak Mongolian, juniper ma spruce, Amur linden, dimoroa ma isi laau ma laau totō.

E te iloa? E leʻi iloa e tagata Europa e uiga i apricots seia oʻo ina ave e Alesana le Sili i Eleni mai Sasaʻe. Na latou o mai i tagata Eleni e tofo ma e lei umi ae salalau atu i Europa atoa.

Laʻau laau

O le uluai seleselega o fualaau mai laau apricot e mafai ona faatalitali i le 5-7 tausaga talu ona totoina. E amata ona latou faʻamalo i le faaiuga o Iulai po o le amataga o Aukuso.

Apricots ei ai foliga lalelei, lanu samasama, ma moli moli. Latou te le tofo i se mea suamalie, sili atu ona manogi nai lo ituaiga o le itu i saute, ma aumai ai le tofo. Ona o lea ituaiga o tofo, e le fiafia tagata uma e 'ai i latou i foliga masani.

Ae latou te faia ni siama manogi, faasao ma compotes.

Aoao pe faapefea ona fai siamu, faʻasao ma le apricot compote mo le taumalulu, faʻapea foi pe faapefea ona vevela ma faʻamago lelei.
O fualaau taitasi e tusa ma le 20 kalama.

Tuputupu ae i le fale

Ina ia mafai ona totoina laau matagofie i luga o lau faatoaga, e tatau ona e mulimuli i nisi o fautuaga lautele. I lalo ifo o le a tatou talanoa e uiga i faʻalauteleina o le faʻatupulaia o apricot Manchurian.

Vaega o le totoina ma le fausiaina

O le taimi sili ona talafeagai mo le totoina o le apricot Manchurian o le faaiuga o Aperila. Ona o le tele o ao susulu, o le palapala e susulu lelei ma fulu malulu e le lamatia. O le mea e manaʻomia ai le faʻaleleia muamua o le faia lenei mea aʻo leʻi amata ona tupu le fua.

Afai na e faatauina mai ni fatu laau i le tautoulu, e tatau ona e aveina atili i latou. I taimi o le malulu malulu, o le aʻafiaga o aʻa e mafai ona faaleagaina, o lea ia mautinoa e mulumulu le eleele i luga o le ogalaau. O le a le uiga e faʻaaogaina - seʻi o tatou talanoa i lalo. Pe a totoina, e taua tele le faamautinoaina ua saunia lelei laau toto, e mafua mai i le tautotogo o le a sili atu le vevela o laau i le la. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e mafaufau ma le totoa poo fea le mea e sili mo i latou.

I le faia o se faaiuga i se nofoaga mo le tulaueleele, e tatau ona e saunia se lua e oso ai. O le pito sili ona lelei e 70 cm le loloto ma tutusa i le lautele. Mo le totoina o le tautotogo o se lua ua saunia i le tautoulu ma ua tumu i le faapalaga, o lona tuufaatasiga o le a faamatalaina i lalo.

E taua! O le fua tele o le apricot Manchu o loʻo tuʻuina atu ai vaega totō i kulupu ma isi ituaiga, aua e mafai ai ona faʻafefeteina fugalaau. Afai o le tele o le 'upega tafaʻilagi e le faatagaina lenei mea, ona fai lea o le faapipii i luga o le tasi laau ma lala o isi ituaiga.

Pe a totoina, e manaʻomia le auai o tagata e lua: e tatau i se tasi oi latou ona taofi le laau i tua o le laumua, ma o le isi i le taimi nei o le a sausau i le eleele, faʻapipiʻi solo i aʻa. A maeʻa ona totō, e tatau ona faʻafefe vai ma ia lava vai ma ufiufi ai le mulch. E lua auala e ola ai lenei laau matagofie i lau togalaau: mai se maa ma le faapipiiina. I lalo ifo, tatou te tuuina atu se auiliiliga auiliili o nei metotia.

Mai ponaivi

O loʻo i ai nisi o vaega i le totoina o se fatu laau toto. Totoina i latou i le tautoulu, e mafai ona e faʻamoemoe se isi aʻafiaga o le germination: mai le 0 i le 90%. O lenei mea totō e mafai ona teu i totonu o le palapala, tausia lona germination mo le tele o tausaga, ma e mafai ona vave ala mai i soo se vaitau, e tusa lava pe le talafeagai mo le tuputupu ae o le vaitau.

Siaki foliga o le ola o apricot mai le maʻa.

Ina ia mafai ona galue lelei ma ia maua le maualuga o le taunuuga, e sili atu le lelei o le totoina o le laau aʻo leʻi oʻo i le malulu malulu, a le o lea, i le taimi o le tautoulu o le autumn, o fatu na totoina aʻo leʻi oʻo i lenei vaitau e mafai ona ala vave ma feoti i le uluaʻi sulu. I le ala, e mafai ona tupu lenei mea i le tautotogo.

Muamua lava, e tatau ona e faʻatumu le vai ua filifilia mo le totoina o ponaivi ma aveese mea uma - o lea o le ai ai se mea e leaga ai mea lelei. Ma, o fatu lelei e tatau ona totō i le loloto e tusa ma le 1 cm, ae le o le faatagaina o le aʻa aʻa o le seedling ia i lalo o le eleele ma pala.

A o lei totoina, e lelei foi le faia o le 3-masina faigata: taofi ponaivi i totonu o se potu malulu po o le pusaaisa i le vevela pe a ma le 0 ° C, ma tuu muamua i totonu o se koneteina ma le oneone susu, e aunoa ma le ufiufi. O le malulu o le loto o le a tuʻuina atu foi ia i latou le lelei o le germination.

E taua! E mafai ona ola le apricot Manchurian i soo se ituaiga palapala. Ae peitaʻi, afai o le 'eleʻele e latalata i le vai, e manaʻomia e le laau se alavai lelei. Mo lenei mea, o se vaega o le maa mafiafia ma le mafiafia o le 30 cm e talafeagai.

A maeʻa ona totōina ma totoina laau, ia faʻaeteete ma le faʻaeteete: e tatau ona faʻafefe, faʻamaʻalo ile palapala, aveese vao ma mulimulu. I le faaiuga o le lua tausaga, o laau talavou ua saunia e faʻafetaui i se nofoaga tumau.

Totoina o apricot lua

Laʻau

Mo le toe gaosia o le apricot Manchurian, e tatau ona saunia ni togi i le faaiuga o Iuni - amataga o Iulai, ma totoina i le sefulu tausaga mulimuli o Setema.

Ina ia saunia mea e totoina i le lumanaʻi, e tatau ona e tipiina se lua pe tolu inumaga, lea e ola ai ni lala, mai lala sili ona mamana ma malolosi o le matua matua.

Mai le pito i luga, o le fatu ua vaeluaina i le va o le ogalaau, e tusa ma le 1 cm i luga aʻe o le fuga, ma mai i lalo o le tipi ua faia. O mea na saunia i lenei auala ua tuʻuina i totonu o se vaʻa e faʻaleleia ai le toto ma aumai i totonu o se potu mafanafana (i le vevela e le itiiti ifo i le 24 ° C) mo le 15 itula.

E taua tele le mafaufau i le maualuga o vai i totonu o tane ma otaota. Ole aʻafia o aʻa, e manaʻomia se aofaiga ole oxygen, aua o loʻo faia i le nofoaga o le tipi, pe a oʻo atu le tuaoi o le ea ma le vai. Afai e loloto ma tumu le tane i le vai nai lo le mea e tatau ai - o lona uiga o le a itiiti se okesene i lalo, ma o le a mafua ai ona fesuiaʻi le mea toto.

Nofoaga o le totoina e manaʻomia ona saunia muamua. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia se togi itiiti o le umi ole umi, loloto e oʻo atu i le afa mita ma le lautele o le 85-90 cm. Lafoaʻi le pito i lalo o le puʻu ma piliki piliki ma sasaa i le oneone oneone i luga. O le maualuga o lenei vaega e tatau ona oʻo ile 5 cm.

Faitau le fautuaga i le tausiga ma le totoina o apricot, e uiga i uiga o le autumn ma le totoina o le tautotogo.

O le isi vaega o le auala o le a avea o se palapala faʻafefiloi e aofia ai oneone, palapala, vao ma le vao (1: 3: 1: 1.5). Ma le isi, e tatau ona e tufatufaina atu le paluga i le pito i lalo o le ala, faʻafefe ma faʻamamaina i se vaivaiga vaivai o le potassium.

Laʻau totogo i se auala e na o sina mea itiiti e paʻu ai i luga o le palapala i le pito i lalo o le ala. Ina ia faia lenei mea, e tasi le tagata e uuina le fua i luga o le maualuga o le maualuga, ae o le isi - e moe o ia i le eleele e tutusa lelei ma le maualuga i lalo ole laʻau pito i luga ma laulaau. Ina ia natia ia laau mai suiga faafuaseʻi i le vevela, o se tamai laupapa ua faʻapipiʻiina i luga o latou taʻitasi ma ua afifiina i se ata i itu uma.

Sola ma le faʻapala

Afai e te fuafua e toto vave laau i le nofoaga o lo latou tuputupu ae tumau, e tatau ona e saunia le lua faʻaleleia i le tautoulu.

Ua tumu i le humus, e aofia ai pe tasi pe lua pakete o mullein faatasi ma le faaopoopoina o le tasi ipu malamalama o le fafie, 400 g o le potassium sulphate ma le 700 g o le superphosphate granulated. I le oʻo mai o le tautotogo, ua faʻamamaina le lua o le humus, ma i totonu o lea ua mafai ai ona e totoina se fatuga o le apricot.

O le taimi lava e matauina ai faailoga muamua o le tuputupu ae, e tatau ona fai ni laei mai le vai ma le manua mo mea e seleseleina: ave le 6 vaega o le vai mo le 1 vaega o le vao ma ia mafai ona tu mo le 7 aso. Fafagaina laau e sili ona lelei i le taimi o le suāsusu.

E taua! I le tautotogo, pe a liusua le kiona, o le apricot e manaʻomia ai le ufiufi ma le phosphate fertilization, ma i le vaitaimi o le tele o fua o le manaomia mo le faateleina o le vevela.

Lafoa ma le susu

A uma ona totō fatu ma afifi i latou i greenhouses, e tatau ona e tuʻuina atu ia i latou se isi tausiga lelei. E aofia ai le fatuina o se siosiomaga e sili ona lelei ile susu mo laau: o le totoina o le vavae, ae le o le eleele o siomia ai i latou, seia oʻo ina amata ona latou ola malosi.

E ui o le apricot Manchurian o loʻo malulu foi i le lāmala, e manaʻomia le faʻasusu masani i le taimi o le gafa ma le tuputupu ae malosi. E matua moni lava lenei mea i masina pei o Me ma Iuni. A maeʻa le laau e manaʻomia le faʻamafanafanaina naʻo le taimi o se lāmala, lea e tupu ia Iulai - vave Aokuso.

Ole fua ole vaʻaia o fua ole vaʻaia e pei ona taua i lalo: ia le itiiti ifo ma le 1 lita o le vai e manaʻomia mo le 1 sikuea mita o le eleele ua afaina. I le taimi o le tau vevela, e tatau ona faaluaina le fua faatatau. E taua le manatuaina e le mafai ona faʻafefe vai i Aokuso, talu ai ona o le tuputupu ae o laʻau e mafai ona tolopoina ma atonu latou te le matua i le amataga o le taumalulu, o se taunuuga o le a latou malolo ai.

Tatalo ma mulching

I le lona lua poʻo le lona tolu o tausaga talu ona totoina se laau apricot, e tatau ona le gata e faʻafeinu i taimi uma ma fafaga i le taumafanafana, ae ia faʻamago foi le palapala i lalo o le fale, ma ia mulumulu foi le ogalaau.

A timu, o le palapala e masani ona tuʻimomomoina, o lea e manaʻomia ai ona tatalaina i lea taimi ma lea taimi. E tatau ona faia lenei mea e le gata mo le faʻaauau, ae ia tausia foi ia mama. E le mafai ona eli luga le eleele, aua e mafai ona faaleagaina ai aʻa o le laau.

O le mulimulitaʻi e faia i le sawdust, peat, vaomago po o le mutia.

I le faaiuga o le lona fa o tausaga talu ona totoina, e sili atu le aua le afaina laau, talu ai ona o lenei mea ua mafua mai i le fausia o aʻa, lea e mafai ona malolo i le isi tau malulu. E sili atu le totoina o mutia vao i lalo o se laau, lea e tatau ona fufulu i nisi o taimi. O le mea lea, o le a faaleleia atili le tulaga o le eleele.

Mo le taumalulu, e mafai ona faʻaaogaina meataalo miti po o sekone e mulch le palapala. O lenei mea o le a mafanafana aʻa ma faʻafefe le fua mai le kiona. O le taimi lava e paʻu ai le uluai fale malulu o le kiona, e tatau ona sosoʻo ma le faaeteete i le laau.

E taua! Afai e leai se susu o le Manchurian, e fesoasoani i le faaitiitia o le tele o fualaau aina i le taimi nei, faapea foi le faaitiitia o le faia o ovaries fugalaau ma fua maualalo mo le tausaga e sosoo ai.

Saunia mo le taumalulu

E ui lava e iloa le apricots Manchurian mo le faigata o le taumalulu, ae latou te manaʻomia pea sauniuniga mo le malulu. E tatau ona e amata kukaina laau ia Aokuso. Ina ia mafai ona ola lelei le fafie i luga o le mama, e tatau ona fafagaina laau ma fugalaau-fugalaau. E pei ona taʻua muamua, o le suavai e faaitiitia i le vaitaimi lenei. Ua uma ona matou faʻamatalaina pe faʻapefea ona vaʻaia le aʻa mo le taumalulu. Ae ui i lea, o le aʻa o le laau e manaomia foi le mafanafana, aua i lenei tulaga e le o le malulu ma le malulu lea o le tele o le vevela.

E mafai ona taʻitaʻia ai le kiona i luga o le ua, lea o le a le faatagaina ai le maua o le okesene i aʻa, ma o le laau e mulimuli ane faʻavaivaia ma oti.

O le mea lea, o se vaega puipuia o le mulch e tatau ona le itiiti ifo i le 20 cm le maualuga, ma e tatau ona afaina le ogalaau i le vevela poʻo le vaʻaia (inisiua gaosi oloa) mai le aʻa i lala muamua.

Afai o le tele o laau apricot ua maeʻa faʻatasia, e mafai ona faʻamautinoa lo latou puipuiga e oʻo lava i le maualalo o le vevela. E fautuaina foi le afifiina o ogalaau o apikotiga o le taumalulu ma le lagona o le fale e puipuia mai ai i aʻafia. Faʻapipiʻu le karuni i lenei mea e le tatau ona faʻamalosi, ma tuʻu ai se vaʻa lele. Top ruberoid e mafai ona afifiina ma vevela. O lenei mea o le a maua ai se faʻaopoopoga faaopoopo ma lagolago ai le taamilosaga o le ea

E mafai foi ona e fausia se tamai fale gafa i lalo o laau taitasi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e afifiina le fatu laau ma soʻo se mea vevela-insulating, ona faʻapipiʻi lea o 4 pine i ona tafatafa ma afifi i le afifi palasitika.

Pests ma faʻamaʻi

O le mea sili lava, o apricots Manchu e aafia i faʻamaʻi faʻaleagaina. E masani lava ona tupu lenei mea i taimi masani ma timuga mamafa o timuga-tautotogo. Ona o le maualuga o le susu o lau ma fualaau aina e mafai ona atiaʻe le klyasterosporioz, verticillis, moniliosis.

Aoao pe faapefea ona taulimaina meaola faalafua ma faamai o apricots.
Ina ia aloese mai lenei mea, o laau apricot e tatau ona teuteuina i taimi uma ma suʻeina i fuluʻi mama, ma laʻau paʻepaʻe ma skeletal branches. O le isi fili o laau apricot o le apom apomot. O lenei meaola e tuʻuina atu ai mea uliuli i le tautoulu, tuu i lalo o fatugaʻo, lea e aofia ai le taʻi tasi tausaga.

I le popofou o le tautotogo, pe a aliali mai laupepa muamua, o aʻa e aliali mai mai mataupu. Latou te amata ona fafagaina le sua o le laulaʻau, faʻapipiʻi i lalo. E le gata i lea, o le aphids e sili ona fiafia i sua suamalie vaivai o le laau.

E ui lava o laulaʻau o le apricot, e aʻafia i aphids, aua le faʻafefe, latou te faasolosolo lava ina faʻagogo.

Ina ia aloese mai le faaleagaina o laau e lenei pest, e tatau lava e oo lava i le amataina o le faapipii, ma i le vaitaimi o lo latou faailoaina atu i le tautotogo, totoina i fualaau oona "Decis" po o lona tutusa. Ona o ona uiga lelei ma uiga, Manchurian apricot e mafai ona ave le nofoaga autu i le lanu meamata o lau togalaau.

O le tausia o nei laau i le gasologa o le tausaga, o le a maua ai lagona manaia ma le seleselega o fualaau aina, mai le matagofie o siama, compotes ma le tila. E le gata i lea, o le ae fesoasoani i le salalau o laau e seasea ona aoga.