Basil

Faʻavasegaga o le basilini, oa ituaiga o mea manogi

I totonu o laau uma e iloa e le tagata, o le basil ei ai se nofoaga faapitoa. O lona igoa - Basilicum Ocimum, poo le Royal Scent - e tautala mo ia lava: ituaiga eseese o le basil o loʻo i ai suauu taua, phytoncides, saponin ma maua ai le malosi ma le lelei.

E te iloa? Basil masani (Europa poʻo Metitirani) na faʻaleleia mo le sili atu i le 2500 tausaga. O lona atunuu o Initia ma Iran. Na aumai Basil i Europa e le au tau a Alesana le Sili. I Europa i Sisifo, na amata ona faʻaaoga lelei mai le seneturi 16, i Rusia - mai le 18 senituri. I le taimi muamua, sa na o se laau vailaau na togafitia (e oo lava i aso anamua, na matauina ai e tagata lona anti-inflammatory, analgesic, mea totino).

Faʻavasegaga faʻaonapo nei e aofia ai le sili atu ma le 150 ituaiga o basil, lea e eseese i le lanu o laulaau, o le manogi ma le maualuga o le ala.

E faʻapefea ona iloa le basil i le lanu lanu

O le lanu o le basil o se mea taua lea e lua ituaiga faavae: lanumeamata ma lanu viole valivali o laulaau ma lau. O nei uluai ituaiga na avea ma faavae mo le toe gaosia o galuega.

Laʻau lanu meamata

Basilisi lanumeamata (o le igoa tuai o le suavai suamalie) ua leva ona lauiloa i Europa Metitirani (i ituaiga eseese e masani ona faaaoga i le sauniuniga o ipu eseese). Kuki faapitoa e talisapaia le matagofie o lona manogi ma lona tofo. O ituaiga lanu meamata e eseese (mai le salati pupula i ata pogisa):

  • Genoese (poʻo le Italia) basil - e malosi lona manogi, faʻaleleia le tofo. O lenei ituaiga o se mea e tatau ona i ai-o le mea taua o le pesto sauce. Faʻaaogaina i foliga fou ma malogo e avea o se meaʻai mo salakeke, tuʻu i le lauti ma le lomonade ma le mint. E tupu lelei i totonu o fagu totonu.

  • O le Basil Basil o se mea faʻapitoa (faʻapitoa i Aferika i Saute). Laʻau lapopoa o loʻo i ai se manogi manogi (faʻafefiloi le mint ma faʻamalolo o lemoni, cloves ma le pepa). Taumafa - ma sina malie. E mafai ona ola e oʻo i le 1 m. E lauiloa e pei o se faʻavave mo soupeti, meaʻai aano. E masani ona faaopoopo i le sauniuniga o vaʻavaʻa, jam ma jam.

  • Broadleaf basil - o laʻau lapopoa lapopoa (mai le vao e oo atu i le 250 g) ei ai se manogi matagofie o allspice, aemaise lava i totonu o suauu taua. O lenei ituaiga e faʻaaoga lelei mo le faia o salati ma faʻaopoopo i vaʻavaʻa.

E taua! Afai e le mafai ona faʻafefeteina le basilisi fou, e mafai ona faʻafefe - o le manogi ma le vailaʻau o le basilita o le a le aafia.

Laʻau eleelea

Laʻau eleelea o loʻo i ai se manogi malosi ma se tofo, e aofia ai le 1.5-2 taimi sili atu ai suauu manogi nai lo le lanumeamata. E sili atu ona masani mo le Front ma South Asia (mai le ogatotonu o le luasefulu seneturi na faʻasalalau i Europa ma Amerika). O le Basil Purple e masani ona taumafaina i le ituaiga o lanu, e faʻaaoga i le sauniuni o ipu. E aofia ai:

  • Basil masani (Ocimum basilicum, purple Ararat) - lauiloa i le lalolagi atoa. O loʻo i ai i le laau se mea manaia-o le manogi manogi. Maualuga maualuga - mai le 30 i le 60 cm. E fetaui mo le tuputupu ae i totonu. Faʻaaoga fou ma mago i le sauniuniga o salakeke, marinades for vegetables vegetables.

  • O Yerevan Basil o le lona lua sili ona lauiloa ma taatele. Aua o le vaitau e maua ai le seleselega 2 - 3. E i ai sona tofo (tofo o tiuti ma meaola uma). E lelei lava e maua ai le tofo i soupeti, salati, aano o manufasi ma iʻa, sau sau. O le lanu paʻu lanu e teuteuina fugalaau lelei.

  • Basil Dark Opal (lanu mūmū sesega) - fafagaina i le 1950. i Amerika. E lauiloa i le lalolagi mo lona manogi-ma-clove aroma. Laʻau fou e faʻaaogaina e fai ai salati, mamago - e aofia i le tuufaatasiga o mea manogi vevela, suauʻu 'aina, vailaʻau. Faʻalelei i totonu o ipu.

  • Tulasi (Basil Tapu) - e ese mai i le manogi o perechno-clove, tofo ma le oona. O lenei vavalaʻau basilima vevela e sili ona lauiloa i Initia, e faʻaaogaina e kuka ai meaʻai vevela, e faʻaaoga i sauniga.

  • Basil Osmin - mea manogi ma teuteu. Homeland - Initia. Faʻaaogaina i le sauniuni o salakeke, paluga marinade. O le alofa-alofa, faigofie ona toto i totonu o ipu.

E taua! O le tele o suauʻu o loʻo faʻaputu i le basil i le tautotogo (o le vaitaimi o le tuputupu ae malosi o le lanu meamata), acid ascorbic - faatasi ai ma foliga o peduncles.

Faʻavasegaga o le basil i le manogi

O le isi mataupu faavae mo le faʻavasegaina o ituaiga o basilisi e manogi. O le faʻaaogaina o le taumafataga o se vailaʻau faʻavae faapitoa e faʻalagolago i le tofo. O lea la, basil ma le manogi o cloves, pepa, lemoni e sili atu ona fetaui lelei i aano o manufasi, aisa - iʻa po o fualaau faisua.

Clove

Faatasi ai ma ituaiga eseese ma le manogi o manogi, o le vevela, basil, Clove Aroma, Tausaga o le toto, Mafiafia o le pogisa, Red Rubin, Stella, Faatoaga, Pogisa po.

  • Clove basil - lau lau lanu meamata e fai ai se laau tele (maualuga - 60 cm). E fetaui lelei mo le taina o le taʻi tausaga i le fale i ipu.

  • Basil Clove Aroma - ituaiga vave ituaiga. O le malosi o le manogi e mafai ona suitulaga ai paluga pe a vele ma talo. E masani ona faʻaaogaina i vaitau ma sau ai i aano o manufasi ma iʻa. Maea - e oo atu i le 25 cm, lelei mo le totoina o le faga.

E te iloa? E eseese auala e taʻua ai e lenei atunuu lenei togalaau: togafiti o le basil, musika o le pusi, oximon, rean, rayon, basilio, tulip, suauu mumu, ma isi. E tele faailoga ma talitonuga e fesootaʻi ai: mo Hindu, o lenei laau paia o le nofoa o le atua Tulpi , o le Celts - o se faailoga o le faaipoipoga, na manatu ai tagata anamua o Roma o se faailoga o le faamanuiaina, o le Katoliko - o se faailoga o le sauniga paia, i Provence, basil na taʻua o loimata o le Virgin, i le vaitau o le togafiti faataulaitu latou te manatu o lenei mea manogi e pei o le "vao vao."

Pepalama

O ituaiga sili ona lelei o le basil ma le manogi e tasi - Marquis, Basilisk, le Moemoe.

  • O le Basilisk o se ituaiga faʻapipiʻi (mai le 15 cm) ma lau laʻau lamolemole lamolemole. Faʻalelei i totonu o fagu ma avanoa avanoa. I kuka e faʻaaogaina i ituaiga eseese.

  • Marquis - lanu lauulu lanu meamata (maualuga - 25 cm), ola lelei i totonu o ipu i totonu o potu, i luga o le faamalama. O le tele o le tasi laau e 150 g.

Pepa

O le manogi o le paʻu e iloagofie e le camphor basil, Magic o East, Aramis, Orion, Rosie, Ruby, Compatto, Osmin, Ruby Cairo, ma isi.

  • Tolauapiga basil (myatolidae) - lauiloa mo le suamalie ma le masima, o le moli suamalie o le pepa. O se tasi lea o mea masani masani. Ole maualuga 55 - 70 cm. O se vaitau manaia mo aano o manufasi, sisi, pasta, iʻa.

  • Ruby Cairo - lanu uliuli ma le lanu violē ma se manogi suamalie. O le tofo e fai sina vevela. Pe a faʻamagoina. Maualuluga 25 - 30 cm E mafai ona ola i totonu o ipu ma vases.

Lemon

Faatasi ai ma ituaiga eseese o le suamalie - Lemon Basil, Moscow Bogatyr, Spark, Novelty, Lemon Aroma, ma isi.

  • Basil Lemon Aroma - o se tasi o mea sili ona manaia. O le laau o le Semi-bushh e maua ai le 250 g o lau lanu lanu meamata susulu. Greens e faʻaaoga e faaopoopo ai meaʻai ma teuteu tilo, meaʻai, pulu, salati ma meainu.

  • Lemon basil - ituaiga laʻau laiti (maualuga - 35 cm) faʻatasi ma le manogi o lemoni ma le manogi camphor. E tuʻuina atu ai ipu autu, saladi ma mea suamalie o se moli vevela malamalama.

Caramel

O le manogi o karamelu e sili ona lauiloa i ituaiga o Red Rubin Nem Zaden, Caramel, Lyubimchik, etc.

  • Red Rubin Nem Zaden - fafaga i Holani, o se manogi masani o caramel fua. O le togavao e maua ai le seleselega o le 300 g. Na latou inuina meainu, vine, faaaoga i le sauniuni o salakeke, pipi. I le faʻaopoopoga i le fou ma le faʻamago, e mafai ona e faʻaaoga le basilisa tio.

  • Caramel - uluaʻi matua matutua-gauaʻi ma fualaau aina ma fuamalie. Faʻaaoga tele i le kuka e avea o se sui soʻo.

E te iloa? I le gaosiga o le suauu o le tolauapiga, o le mea autu o loʻo i ai o le laʻau laʻau. Aua o le gaosia o le vanillin basil e faʻaaogaina Evenol.

Marinade

O le Basil sa faʻaaogaina e faʻaaogaina ai le sami o ituaiga lauolaola ma ituaiga eseese (Basilisk, Clove Flavor, broadleaf, Evenol, Greek). E talafeagai foi mo Ruby Cairo le lanu uliuli ma le lanu violē. O loʻo i ai foʻi ituaiga meaʻai eseese mo marinades.

  • O le faaosoosoga o se ituaiga o fualaau faisua o le marinade faapitoa ma se lau lanu meamata ma se manogi manogi. Pe a faʻaaogaina ma faʻamago le taina ma le tilati.

Faanatinati

Faatasi ai ma faʻamatalaga anise ua lauiloa - Anise Basil, Anise Gourmet, Anise Delight, Anise Aperit, ma isi.

  • Anise basil o se tasi o ituaiga o suavai suamalie. E i ai laulaʻau lanu ma laʻau violē ma mea e faʻaleagaina. E tupu lelei i totonu o fagu totonu ma totonu o le togalaau. I totonu o le faatoaga e televave ma faateleina ai vao.

Pepalama

O le sui sili ona lauiloa o lenei tofo o le eleʻele Eleni:

  • Eleni Eleni - o le basilini sili ona suamalie, lalolagi-taʻutaʻua mo lona tofo masani ma le manogi moli. Bushes (maualuga - 15 cm) ei ai foliga o se polo o laulaau laititi. Vaʻa tupu i totonu o ipu. Faʻaaogā faʻaaogaina i le Mediterranean Mediterranean (salad, marinades, saumati saumati, ma isi)

E taua! E mafai e Basil ona tuʻuina atu se seleselega lelei i le tausaga atoa ile potu i luga ole windowsill. O se mea e manaʻomia muamua - o le ipu e tatau ona avea ma sekeli.

Moli

O se sui iloga o le fiafia o le menthol o Basil Velvet.

  • Velvet - o lanu lanumeamata lanumeamata (8 cm) laʻau, maualuga - 25-30 cm. Faʻaaogaina mo le tilaina, fuāina vailaka ma le suauʻu, meainu, e mafai ona faʻamago ma faʻamaʻi. E tele ana meatotino.

Vanilla

O nei ituaiga e masani ona faʻaaogaina i le gaosiga o mea faʻafiafia.

  • Lagi manogi - manogi le lelei tele. O fualaau vevela (i se talavou - lanu meamata, pe'ā sinasina - lanu violē) ei ai se mea manaia lelei vanilla. Lelei lelei i le tuputupu ae i tulaga o potu. Avea o se meaʻai faaopoopo i mea faʻafiafia.

E te iloa? O Basil o se mea lelei, taimi-tofotofoina afrodosiak: i Roma anamua sa talitonuina e togafitia uma ia ituaiga uma mai le feusuaʻi. E fesoasoani le Basil e malolo ma faʻateleina le malosi.

E faapefea ona vaeluaina laau i le maualuga

O le mataupu faavae lenei o le faʻavasegaina o ituaiga o basil - fua o le laau: short, medium height and tall. E faʻavae i luga o le maua o avanoa avanoa, e mafai ona e filifili po o le fea basil e sili atu ona totoina.

Faʻafitauli

O ituaiga e maualalo le tuputupu ae i le maualuga mai le 15 cm i le 30 cm. E talafeagai mo le gaosia o le potty i tulaga o potu i le tausaga atoa (faatasi ai ma le faʻaaogaina o moli faʻapitoa). O ituaiga eseese e aofia ai le Basilisk (o le ituaiga sili ona tele), Troll, ma isi.

Midil Bas

O le eseese o le basil e maualuga lona maualuga - mai i le 30 i le 60 cm: o le basil o le afamoni, lanu violē, Vavega, Taʻi vave, ma isi.

Tele ituaiga

Vaʻa masani o le basil - mai le 60 cm i le 85 cm: Faʻafefe gourmet (o le ituaiga sili ona tele), lapoa Rusia, Royal Royal, Cairo Ruby, etc.

E taua! E le tuʻuina Basil i ni ipu ma pulou: e le o faʻasosoʻo a latou tofo ma 'faʻamaʻapeina' le tasi i le isi.