Faʻatoʻa totoina laau toto

Anemone (anemone) vaomatua

I lenei tusiga o le a tatou faamasani i se laau faapena e pei o se fafie laau, mafaufau i lona ata ma le faamatalaga, o tulafono mo le tausiga, faapea foi ma aoga aoga e tele ai le fugalaau.

Faamatalaga faʻamalosi

Ole vaomatua Anemone - e le masani ona faʻalogo le au fai togalaau i lenei igoa. Ae e tatau ona faʻaali le fugalaau pe faʻalogo foi i lona igoa i le Latina ("anemone sylvestris"), aua o mea uma lava e amata ona manino. O le vaomatua o le anemone sili ona taatele lea e masani i taliga ma mata.

E te iloa? E i ai le masalosalo o le fugalaau e maua lona igoa mai le upu Eleni "anemos", o lona uiga "matagi". Aua a agi le matagi, o le anemone e manatu e tapuni, e natia mai le gusts ma faamatala ai lona igoa.
O le fugalaau e tupuga mai i laau laʻau, o loʻo i ai se vaʻaiga puupuu ma le mafiafia. O ona toga e maualalo - na o le 5-15 cm. O laʻau Basal, e mai i le lua i le lima i totonu o se fugalaau, e aoina i totonu o le soʻo i le pito i lalo o le aʻa. O latou i luga o petilesi umi, o le pama, e masani lava tolu poʻo le lima-vaega, o ona vaega e foliga mai e foliga mai o loʻo i ai ni foliga mafiafia. O fugalaau e toʻatasi, e iai lanu paʻepaʻe o petals ma se samasama samasama, ma o latou laʻau e oʻo mai i le 2 i le 7 cm. Afai tatou te talanoa e uiga i le laau i lona atoaga, e le mafai ona e taʻua o se mea e tasi - o meaola e tutupu i faaputuga faaputuga, natia le eleele i lalo o laʻau fugalaau e pei o le pasili .

O le vaomatua o Anemone e sili atu ona fuga mai nai lo isi anemones - o ona puaʻa e amata i le ogatotonu - o le faaiuga o Me, ma faaiʻu i le ogatotonu o Iulai. O lona uiga, e fuga mai mo le tusa ma le 25 aso. Ia Aokuso, toe fuga mai le anemone, ma o fua na tupu ia Iuni.

O le tele o fua o le anemone e tutusa ma nai nati namu, e oo atu i le 3 mm le tele, o le laumei e puupuu ma maua ai le lanu samasama samame.

E te iloa? O tagata o se anemone e taua o le tauaso i le po, moe papaʻe poʻo logo logo.
O le fugalaau o le aiga pepe.

Nofoaga

E tele taimi e mafai ai ona e faʻafeiloaʻi i le natura. O nofoaga e ola ai vao e faigofie ona maua. E filifilia e le laau nofoaga matutu mo le ola, le eleele e le o tumu i le susu, ma se tau le lelei - vaomatua, steppes, laufanua, togavao, laau vavao ma vao coniferous, faapea foi ma vaʻa papa.

I le natura, o le anemone e nofo i vaomatua o Europa, Central Asia, Sisifo ma Sisifo Siberia, faapea foi i Mongolia, Saina, Iukureini, Belarus, vaega Europa o Rusia ma le Caucasus.

Vaomatua vaomalo - na o le tasi ituaiga o anemones e faigofie ona maua aʻa i eleele oneone ma faʻaleleia lelei ai ia vaega.

E taua! Ae ui i lea, e le itiiti ifo le palapala o eleele palapala, ma e susulu ai i luga ona sili atu ona manaia ma susulu.
O se fugalaau o lenei ituaiga e sili atu ona faigata i luga o le fausaga o le eleele nai lo isi mea. E le mafai ona ola i eleele malulu e lata i vai vai ma, aemaise lava, i luga oa latou faletupe. E manaʻomia e ia se oneone laititi, peaty poʻo le carbonate soil.

Tulaga mo le tuputupu aʻe i le togalaau

E mafai ona maua se fugalaau e le gata i le faatausiusiuga o le vaomatua, ae faapena foi i luga o moega o le taulaga po o luma o togalaau i luma o fale. Anemones e masani ona totoina faatasi ma isi laau totō, ma fatuina ai se tuufaatasiga, o le mea lea e mafai ona vavae le laau e pei o teuteu.

E te iloa? O le laau na faimalaga mai manufeʻai i togalaau i le 19 senituri.
E ui lava o se anemone ma le le lelei, o ia, e pei o se isi lava laau, ei ai uiga o le galueaiina, lea e tatau ona gauai i ai pe afai e te manao i le fugalaau e faamalie oe ae le na o se lanu paʻepaʻe. Mafaufau pe faʻapefea ona totoina se fugalaau e taʻua o se vaomatua i le malae vaʻavaʻai ma tausi i ai, faʻamatalaga faʻatasi ma le ata.

E pei ona taʻua i luga, o le anemone e malulu ma o le a tupu lelei i eleele vevela, eleele eleele, ae i luga o le lanu, faʻaleleia lelei le eleele, e sili atu ona fuga mai. O se nofoaga lelei mo le totoina o se fugalaau o le a avea ma nofoaga paolo, ae afai e leai ni mea e lata ane - o le a galulue foi vaega o le la.

O le palapala lea o le a mulimuli ane tupu mai ai le anemone e tatau ona faigata. Laʻau po o le humus o le a fesoasoani e sili atu ona lelei mo le laau.

E te iloa? O se tulaga manaomia mo le tuputupu ae o anemone o loʻo tau i le itu i sasae o fale.
I totonu o togalaau patino, e masani ona e mauaina ni ituaiga se lua o vao vaomatua: terry pe tele-flowered. Auā o le terry o loʻo faʻaalia e ala i le iai o se tele tele o petals, lea e sili atu ai le fufula ma le ea, e tele lava le eseese o lona laʻau - o ona fugalaau e mafai ona oʻo i le 8 cm le lautele.

Totoina o anemone

E sili ona lelei le totoina o le anemone i lalo o le paolo o laau poʻo laau talatala - o lea o le a ia maua ai le tele o le malamalama. Ma o loʻo ola lelei o ia ma isi fugalaau, faʻatasi ai ma i latou faʻamalosi, pansies, primroses ma isi mea laiti laiti.

E taua! E le fautuaina le i ai o se vaomatua i luga o se ata lafoia, talu ai o le la e taua mo lona atinaʻe lelei.
O le saite e te filifili ai e faʻaaogaina se anemone e tatau ona vaʻaia, puipuia mai faʻataʻitaʻiga. Afai o le palapala e le o lafulemu, e manaʻomia ona faʻamaʻaina; o mea faʻale-eletolosi poʻo mea faʻamaʻi faʻamalosi e talafeagai lelei mo lenei faʻamoemoe. O le faʻaopoopoga o faʻamaʻi faʻamalosi vai i le eleele e fautuaina i le vaitau e faatoa gaosia fugalaau. E tatau ona tuʻuina faʻamaʻi faʻamaʻi i le anemone i le faʻaogaina lelei, o le taimi sili ona talafeagai mo le vaitau o le vavao.

Fertilizing le eleele i le isi tausaga poʻo le lua e le o manaʻomia - mo lenei vaitau o le a lava le anemone e maua ai na fomaʻi na ia mauaina i le taimi o le totoina.

E taua! E le mafai ona faʻaaogaina le manu e faʻamalolo ai le anemones, e mafai ona faʻaumatia le laau.

Tausia mea

O le laau e le o se mea e sili ona manaia, ae e tatau ona e iloa nisi o tulafono o le tausi ia te ia, ina ia le afaina ai o ia.

Anemone e lagoʻa le lāmala, e mafai ona tumu i le susu mai le faʻafefe. Afai e leai se timu mo se taimi uumi, ona mafai lea ona e fagogo le fugalaau.

I le masani ona faʻasusuina o le anemone i le taimi o le vaitau o le tuputupu ae malosi. E taua le aua le faʻaaogaina ma aua le lolovaia le palapala ile vai. O lenei mea e le fesoasoani e faʻamalu ai le eleele i le timu talafeagai mo se taimi umi, ae na o le taʻitaʻia, o le a mafua ai ona pala le aʻa o le anemone. O le laau i soo se tulaga e le mafai ona sapapyvat. O ona aʻa e le o loloto loloto, o lea ituaiga togafitiga o le palapala e mafai ona faaleagaina ai aʻa. O vao uma e tatau ona tosoina i le lima. E fautuaina e faia lenei mea pe a uma ona maua e le fugalaau le tele o le vai, ae le o le taimi lava e uma ai le sua.

E masani ona i ai se manaʻoga e toto le anemone, aua e vave ona tupu ma faigofie ona alu i le teritori o laau tuaoi. O le vao anemone mo le 3-4 tausaga e mafai ona tupu aʻe i se togavao o tafaʻi maualuga e oʻo i le 30 cm.

E taua! O le vaomatua o le anemone e le mafai ona faʻafeiloaʻi lelei lelei, pe a uma ona fuga tele fugalaau, o lea e fautuaina ai e aloese mai lenei faiga ina ia faʻasaoina le fugalaau.
Afai e le mafai lava ona e faia e aunoa ma se toe gaioiga, e fautuaina e fai i le tautotogo. Mo le mea lea, o vaega o aʻa ma aʻafiaga faʻafuasei ma totogo e tatau ona eliina ma tuu i totonu o eleele lelei lelei na saunia muamua. O le totoina o laau i le tautoulu e mafai foi, ae i lenei tulaga, o le a faʻaitiitia le faʻatinoga faʻatusatusa i le totoina o le tautotogo. Ma o le taumalulu e le mafatia ai le vaomatua i le malulu, o le fugalaau e tatau ona natia i lalo o se paʻu o peat, compost, oneone ma ufiufi i se laulaau o lau o le itiiti ifo ma le 7 cm. I le tautotogo e mafai ona e tuʻuina se kiona i luga o le anemone. O lenei mea o le a fesoasoani i le atinaʻeina o aʻa laiti, e faʻateleina ai lo latou alualu i luma.

Mea aoga

Ole vaomatua Anemone e ola i se moega fugalaau - o se mea teuteu matagofie mo le fale. Ae o fugalaau e ola i le natura, e tele mea aoga aoga ma e masani ona faaaoga i vailaau masani.

Mo le faʻamoemoega o togafitiga, naʻo le vaega o le fugalaau e faʻaaogaina. O le mutia e seleseleina i le vaitau o le vavao, anemones, ona faʻagogo i fafo, i lalo o le paolo, poʻo totonu o potu e lelei ai le ea. Lafoaʻi le laau i se mea manifinifi ma faʻalavelave faʻalavelave ai.

E taua! O le vao anemone o loʻo i ai mea oona, o le mea lea, e le fautuaina e aoina mai, sei vagana ai faʻaaogaina mo le faamoemoe o le toe faʻaleleia. E sili ona faia i lalo o le vaavaaiga a se tagata tomai faapitoa, ina ia le afaina ai le tino i le fugalaau.
O le fugalaau e i ai le anti-inflammatory, diaphoretic, diuretic, mea taulaʻi, ma o se visepisi lelei foi. E masani ona faʻaaogaina faʻafiafiaga anemone. E faʻaaogaina i faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, faʻalavelave o le faiga o le diuretic, vevela, faʻatuai le faʻatonuga, faʻafitauli ma le gafatia. Aveese le decoction o le maʻi tiga ma le toothache, fesoasoani i migraines, faʻamaʻi o le tino, faʻamaʻi faʻafeusuaiga (e pei o syphilis poʻo gonorrhea), e faʻaogaina foi mo le fatu o le fatu, gallstone disease, paralysis.
Mo le ulu o le ulu, catnip, linden, spurge, clover, echinacea, anise, clover, marjoram, cloves ua faʻaaogaina.
Faʻaaogaina lelei o vaomatua mo le malulu o le gutu ma le manava. I faiga masani a Tibet, o le fesoasoani e fesoasoani i le le lelei ma le faʻalogo.

O le faʻaaogaina fafo o le anemone e mafai i le i ai o le pruritus, rumatism, maʻi paʻu.

E tusa ai ma luga, e mafai ona tatou fai atu o le vaomatua o se fugalaau e le o se mea e sili ona taua, olaola i le vao, faapea foi i togalaau aina ma luma o togalaau. O le faʻamatalaga o ona vailaʻau faʻaleagaina o loʻo aʻafia i le eseesega o le faʻaaogaina o le laau mo togafitiga faafomaʻi, ma o le ata e malie i le mata ma le faigofie ma le matagofie o le faʻalauteleina o le fuga.