Fuafuaina o fanua

O le sili ona lauiloa le taumalulu rhododendrons

O le Rhododendrons e taʻua o laau lauiloa tele i le mamanu o le mamanu o le laufanua, e pei o se laau talatala e vave ona liua soo se togalaau i totonu o se motu lanumeamata mataʻina. O se itu lelei o le fausiaina o rhododendrons o se fuainumera tele lava o ituaiga o le malulu o lenei laau totino, lea e mafai ona ola vave mai i le tau.

Rhododendron Smirnova

Rhododendron Smirnova - o se togavao e malulu mafiafia e ese mai i se foliga ofoofogia. E oʻo atu i le maualuga o le 1.5 mita, ma o loʻo faʻaputuina i lalo i le matagofie o lanu lanumoana ma lanu samasama. O lala laititi o le laau ua ufiufi i le paʻu o le ava, ae o luga o luga o lala tuai o le paʻu o le lanu lanu e lauulu.

O laulaʻau o lenei rhododendron e faʻamalosi e aʻafia ai le aʻafia, o loʻo i ai se foliga e sili atu i luga, e pei o se mea e sili atu ona pala, o se mea e sili atu ona vaapiapi ma se laititi laititi. Mai luga, o lanu lanumeamata ma susulu, ma mai lalo ifo ua lanu-paepae-paepae, o nisi taimi e enaena. O le scape e oʻo ile 1-1.5 cm le uumi.

O le tuufaatasiga o le infaults e aofia ai le 10-14 fugalaau, ma le diamita 12-15 cm. Corolla foliga, e le lavalava (pe toetoe lava a le lavalava) lanu uli-lanu piniki ma lanu samasama. O le fua o le rhododendron e tuʻuina i le foliga o se pusa lautele e oo i le 2 cm le umi.

E mafai e le laau ona tatalia le vevela o le vevela e pei o le -26 ... -29 ° C, ae i le malulu matuitui, e muta ai pine ma fuga o fuga e mafai ona magoto sinamu. Fua o fatu.

Mo le manuia o le galueaina o lenei ituaiga i luga o lona teritori e tatau ai ona tuuina atu ia te ia ni aiaiga patino. Aemaise lava O se tasi o manaʻoga autū o se lauʻeleʻele lelei ile palapala ma se tali malosi (pH = 3.5-4) ma se aofaʻi o le malamalama, lea e faalagolago ai foliga o le pale (i totonu o le paolo e sili atu ona saʻo, ae i totonu o le la, o le vao e faʻatusa).

Smirnov rhododendron ua faʻaolaina e ala i le taoto, fatu ma le faapipiiina i luga o le Pontic rhododendron.

E te iloa? O lenei ituaiga o meaola na faʻalauiloaina i le aganuu i le 1886 e le togalaau o St. Petersburg ma faaigoa i le fomaʻi Rusia ma le fale faʻatoʻaga o le Smirnov.

Rhododendron e auro

Afai tatou te talanoa e uiga i le rhododendron, mafaufau auʻiliʻili i ituaiga o meaola ma fua eseese o le kulimi, o lona uiga e le mafai ona tatou gauai atu i le laau auro, e oʻo atu i le maualuga o le 30-60 cm. .

Laʻau o loʻo i ai i le ituaiga o vaʻavaʻa, ia i ai se foliga eli ma seʻi afifiina le pito. I le umi latou te oʻo i le 2.5-8 cm, ma i le lautele - 1-2.5 cm. Lalo o laʻau o le rhododendron e paleni auro, tina-vaʻititi i le faavae, ma o petioles e 4-5 taimi e sili atu nai lo pepa laulaʻau. Vaʻai mai lugā, e te vaʻaia lau lanu meamata, lau, lanu lanumeamata.

O fugalaau o lenei rhododendron e tele lava ina faamatalaina lona igoa aua ei ai la latou lanu samasama auro. (o le umi e oʻo i le 2.5-3 cm, ma le lautele o le 4-5 cm). E aoina i latou i ni faʻamatalaga o le 3-10 fasi pepa. O le lapisi e toetoe lava o le afa faʻavae i totonu o le lapisi, fuga o fuamoa.

Pedicels e faʻaalia i se lanu mumu ma le umi, lea e toetoe tasi ma le afa taimi le uumi o fugalaau lava ia. Latou te o mai mai le galliptical sinuses poʻo mai fulu o le fulu o le fulu e fufui ai fugalaau i totonu o le pupu.

O fua o le rhododendron auro o pusa tioata ia e 1-1.5 cm ma le lautele o le 4-6 mm. E mafai ona e vaʻaia fugalaau o se laau e leʻi vave i le masina o Me ma e sili atu nai lo Iuni, ma e masani ona tupu i nofoaga maugā: i Sayan Mountains, i Sakhalin, Northern Hurry, i Sasaʻe Sasaʻe po oi Altai.

E te iloa? I Siberia, o le rhododendron auro e taua o le "kashkara", i Tofalaria - "samasama samasama" poʻo "ulug kakkara", ma Mongolia - "Altan Terelzh".

Rhododendron katevbinsky

E tatau ona faamamafaina i totonu o meaola sili ona lalelei o rhododendron Katevbinsky (o le matagofie o loʻo i le pito i luga). Ole lapisi tele 2-4 pe tusa ma le 6 mita le maualuga, lea e faaopoopo i le taʻi 10 cm i le maualuga. E ese mai i le pale paleni lauulu, o lona lapoa i totonu o se matua matua e masani ona oʻo i le 2 m (ma le tausiga lelei). O le paʻu e lanu enaena, o laulaau e faʻalanuasolo, 6-15 cm le umi ma 5 cm le lautele. I lona pito i luga, o le lau o le lanu lanumeamata, susulu, ma malamalama i veins manino mai lalo.

Fugalaau o se laau faʻatasi ma se ata e faamanatu ai logo ma e mafai ona sinasina, lila-paauli, lanu-violet po o lanu mumu-lanu mumu. E le mafai ona taua laiti, aua i le uumi o fugalaau e oʻo i le 6 cm. O le faʻaogaina e aofia ai le 20 vaega, o lea e foliga matagofie ai le vao.

E pei o lomiga talu ai, o fua o loʻo faʻatusalia mai pusa na faʻataunuʻuina e Oketopa. O lenei laau e mafai ona taua o le umi o le ate e pei o le matua o le "toeaina-timers" e oʻo ile 100 tausaga.

I le tele o tulaga, o le Katevbinsky rhododendron e totoina i tafatafa o nofoa, gasebos poʻo auala, lea e fesoasoani e faia ni lanu lanu. E matagofie foi i tafatafa o laau matagofie ma teuteu matagofie ma se pale pale (mo se faataitaiga, pine po o le thuja).

O lenei ituaiga meaola e maua ai se ata matagofie, ae e sili atu ona lelei le toto i totonu o le la, malamalama i nofoaga la. O le malamalama faataapeapeina i lalo ifo o le puipui o se laau po o le ata lafoia na fausia mai le puipui o le fale o le a talafeagai foi. Ae i le mataupu mulimuli, e tatau ona e sauni mo le le tele o fua o lau fugalaau.

Pe a totoina le katevbinsky rhododendron, e tatau ona filifili se nofoaga e aunoa ma ni paʻu ma se matagi. O le eleele e tatau ona lava le susu, matala, mauoa i elemene o elemene, acidic pe pisia. Peʻa faʻafefiloi ma le oneone poʻo le pine pine e mafai ona faʻaaogaina. Ae mo le fafagaina, e manaʻomia e laau laiti pe a uma le fugalaau ma i le amataga o le tautotogo, ma mo tagata matutua o le a lava lea e faʻamafanafana ai i le taimi.

E ui lava i le mea moni e faapea o nei meaola e maua mai i le vaovao, ma i le itu i mātū, e taua tele le tausia lelei o le fale mo le taumalulu, aemaise lava mo laau iti.

Canadian Rhododendron

O le rhododendron Kanada o se taʻutaʻua, e le o se sui o le ituaiga, e le sili atu i le 1 mita le maualuga (1.2 mita le lautele). E i ai ni lamolemole lamolemole, o laʻau moa po o vaʻeseʻeseʻesega, e oo i le 6 cm le umi (mai i luga o latou lanu enaena, ma lalo ifo e lauulu lauulu). O pito o laulaau e feliuliuaʻi, felanulanuaʻi-lanumeamata i luga ma ulu i lalo.

O le eletise e manifinifi, ao laiti - e iai la latou lanu samasama lanu samasama, ae e lanu enaena-e enaena, e masani ona paʻi. O fugalaau e aoina i vaega o le 3-7 fasi vaega ma fuga ae leʻi tupu lau. O le siaki o le lanu violē poo le lanu piniki-lanu violē, lua-lipped, ma ona o le tipi, e foliga mai e aofia ai petals.

O le fuga o laau afu e amata i le tolu tausaga ma ua matauina ia Me-Iuni.

O le fua o le fua lea e tasi, na o le tulaga lea, o fatu e laiti ma e tele (o fualaau aina e amata i le 4-5 tausaga le matua, ma o fatu na amataina ia Setema-Oketopa).

I le vaomatua, e ola aʻe i vanu, vaitafe ma le matala, ma le vaomatua ma vaomatua, faapea foi i nofoaga papaʻe.

E taua! O se tasi lea o nai ituaiga o ituaiga o rhododendron, o lona mamao e mamao atu i matu (o le Canadian rhododendron e faʻafefe filemu le faʻaitiitia o le vevela i -32 ° C).

E fautuaina le totoina o le laau i luga o le itu ma i luga o vaega papaʻe i luga o le palapala, susu ma palapala eleʻele (pH 5.1-6.4). O lenei ituaiga meaola e ola vave, e faaopoopo i le 6-8 cm i le tausaga.

Rhododendron samasama

O se ituaiga meaola tele, e mafua ai ona iloa e nisi tusitala ituaiga eseese e ese mai le tasi i le isi i uiga o le pubescence ma foliga o laulaau.

Yellow rhododendron o se ogalaau laʻau, e oʻo i le 2-4 mita le maualuga. Afai o le alualu i luma tulaga lelei, ona mafai lea ona ola e tusa ma le 6 mita i le itu i tua. Laʻau laʻitiiti - glandular-shaggy, laʻau - alo, ovateva, leʻeseʻeseʻeseʻese poʻo le elliptic. O latou umi e 4-12 cm, lautele 1.5-8 cm, ma le umi o petioles - 5-7 mm.

O fugalaau e aoina ile lapisi 7-12 ma o loʻo i luga o laʻau 1-2 cm le umi. O le faʻaogaina o lanu moli poʻo le lanu samasama e 3-5 cm le umi ma e tusa ma le 5 cm le lautele.

O le fua o se pusa o le lautele o le paʻu pepa ma se umi o le 1.5-2.5 cm.

O le fuga mai o le samasama rhododendron e mafai ona matauina ia Aperila-Iuni, a o le i luma o foliga o laulaau, poo le taimi lava e tasi ma o latou foliga vaaia. Fruiting e amata ia Aokuso. E tusa ai ma tuutuuga o le galueaina ma le tausiga o lenei laau, e tatau ona maitauina e mama-e manaʻomia ma sili ona manaʻomia le gaosiga ma le palapala.

I le vaitau o le fugalaau ma i le tautoulu, pe a maua e laulaau ni lanu matagofie, o se fale matagofie tele lea. O le faatulagaga masani e fetaui lelei mo le pito ma vaega, ma le tele o togalaau e mafai ona totōina i vaega taʻitasi ma vaega i le pito i luma i togalaau ma paka.

Iapani Rhododendron

Iapani - o se rhododendron e faʻasaʻo ai le kiona, lea e aʻafia mai i le tele o laau toto, e masani lava i North ma Central Iapani. O le laau e oʻo i le maualuga o le 1-2 mita (tuputupu aʻe faaletausaga o 7-9 cm), ma e 1.2 mita le lautele. Crohn's sprawling, ma matua matamata i se talavou.

O laulaau e vevela, e le mafai ona faʻasalaga ma oʻo i le 4-10 cm (ma le lautele o le 2-4 cm). E i ai a latou pito i lalo o le tina ma se pito maoaʻe, ma pe a faʻapipiʻiina, e mafai ona vaʻaia ni lauulu malulu i nisi o taimi. Mai i lalo, e na o le vevela e gaosia ai le pub pub, ma i luga o le pito o laʻau o filia, faasolosolo faasolosolo ma liliu i le petiole (o le umi o lenei vaega e 0.5-1 cm).

E mafai ona leai ni laʻau, ma e mafai ona ufiufi i luga o le auala e gaosia i le siliva. O fugalaau lapopoa e aoina i vaega o le 6-12 vaega ma, e pei o le mataupu muamua, fuga i luga pe o le taimi foi e pei o lau. O auivi o le rhododendron i Iapani e lapopoʻa i fafo ma e ono eseese lava i tulaga o lanu. E mafai ona e maua moli lanumumu-mumu, piniki piniki po o piliki mumu-samasama-lanu samasama, ma le lapoa 6-8 cm. E lauiloa foi ituaiga lanu samasama o lenei ituaiga o fugalaau samasama samasama. Le umi o le vaitau o le ola o laau - sili atu ma le masina.

O le lanu samasama o lenei ituaiga o fugalaau samasama auro ua lauiloa. E talia ai le la. I le autumn, o lau e lanu samasama-paauli.

O fua o loʻo tuʻuina mai i pusa ma faʻamaunuʻu ia Setema-Oketopa. O le laau e gafa lelei ma fatu uma ma mea e seleseleina (72% o seleseleina e mauaa pe a faʻaaogaina i ni mea faʻaleleia).

O lenei tau malulu rhododendron e mafai ona tatalia le maualalo o le vevela ile -26 ° C ma e fautuaina mo vaega taʻitasi ma vaega. Mai le mea teuteu o le vaaiga, e sili ona aoga i le faʻatasi ai ma isi ituaiga o rhododendrons, aemaise lava papaʻe mafiafia.

Caucasian rhododendron

Caucasian rhododendron - O le isi tagata o le aiga e malolo. O le laau e oʻo i le maualuga o le 1-1.5 mita ma o loʻo faʻaalia e se mea lanu enaena pogisa.

O laʻau e lautele ma e iai se foliga faʻalelei. Lalo o loʻo ufiufiina i latou ile lanu mumu mumu.

O fugalaau e faʻaputuina i luga o faʻamaʻi, o le corolla e oʻo ile 3 cm le umi, lanu sinasina ma lanu meamata poʻo le mumu i le faai. O le lanu o le corolla e mafai ona ese tele mai le paʻepaʻe paʻepaʻe i le kulimi paʻu poʻo le lanu piniki. O meaola e maua ai fugalaau piniki e masani lava ona maua i le Elbrus eria.

Pusa o mea totino - afaina, lemu.

O le Caucasian rhododendron o se faʻatoʻaga o le meli, lea o loʻo i ai i lalo o mauga ma i luga o pupuni o loʻo taʻalo ai le avea o se tagata e ona fanua. E masani ona faʻaaogaina i togafitiga o faʻamaʻi fatu cardiovascular ma le rūmāmati.

O le tele o togavao o lenei laau o loʻo i luga o le teritori o le Republic of Abkhazia ma luga o mauga o le Main Caucasian Range. Ae mo le galueaina o le fale, ona faʻaaogaina lea o ana kulupu. O le ituaiga sili ona lauiloa o le Cunningham's White, o lona uiga autu o fugalaau sinasina. O isi vailaʻau e piniki, samasama samasama, e tofu ma leai se mea.

O i latou uma lava e sili ona taua i le mataupu o le galueaina ma i ai manaoga faapitoa mo le tuufaatasiga o le eleele. Latou te le fetaui lelei (pH 4-5), eleele paʻu, e le lelei le ea ma le suavai. O eleele e sili ona talafeagai o loʻo i ai i luga aʻe o le ogatotonu o Rusia, ao le itu i saute e le talafeagai.

Helliki's Rhododendron

Helliki ituaiga rhododendron - O fualaʻau faʻatusatusa nei ma fuga lanumumu mumu, e aoina i pulumu o vaega 8-12. O le fugalaau e amata i le ogatotonu o Iuni, ae mo le sili ona mataalia o faʻaaliga o mea teuteu o le laau e tatau ai ona maua ai ni tulaga mafanafana, o ni vaega o loʻo i luga o laufanua suamalie ma susu, faʻapea foi ma nofoaga e faʻalelei ai le eleele, puipuia mai le matagi.

O le pito i lalo o laʻau e faʻapipiʻiina i le vevela mafiafia, e foliga tutusa ma le lagona, lea, e ui i lea, e le iloagofie ai lenei ituaiga mai isi ituaiga o rhododendrons. Ua faʻaputuina faʻaʻau, ma fugalaau e mafai ona taʻua o le faʻalanoaga. E lauiloa i se lanu uliuli lanu violē-lanu mumu ma lanu mumu-lanu moli i luga o le petal (5,5-7 cm) ma pito i lalo.

E taua! Helliki rhododendron o se kulupu o Smirnov rhododendron.

Mo se fuʻa fuʻa tusi manaia mo le tausaga e sosoo ai, e manaʻomia ona e aveeseina uma pulumu uma.

Daurian rhododendron

Daurian rhododendron o se paʻu pala, pe o le tele o mea e taatele i Asia. O lenei meaola na maua lona igoa mai le Dauria (Daur land), na faaigoaina i le teritori o Transbaikalia lea na nofo ai le aiga o Dauri.

I Rusia, o lenei laau toto e i ai se isi igoa - "Rosemary". E ausia le 0.5-2 mita le maualuga ma ua teuteuina i se pale paleni, e faia mai i le totogo. O moli laiti e manifinifi, e aoina i pito pito o paranesi i ni nai fasi vaega ma maua ai se lanu enaena-enaena, ma le palauga puupuu. O le aʻa o le tino e le maualuga, mafolafola. O laulaau e agavale, faataamilo i le pito, valiina i se lanu uliuli lanumoana. I lalo ifo o loʻo latou faʻamalolo ma paʻu.

O le uumi o le lau e mai le 1.3 i le 4 cm, ma e lautele le lautele mai le 0.5 i le 1 cm. E foliga mai le laʻau i luga o le paʻu i le pito i tua o le togavao. I le taimi muamua o le lanumeamata lanumeamata, ma i le tau o le autumn o le a sili atu le pogisa i sikula laititi. I le pito i lalo o laulaau lanu meamata lanu meamata, ma mulimuli ane lanu enaena, o loʻo ufitia i "fua".

I le taunuu mai o le tautoulu, e felafolafoaʻi laulaʻau i totonu o se paipa, mulimuli ane o le tele o na mea e pauu ese. O le laʻau e 8-10 taimi e sili atu nai lo le lau lau.

O inflorescences ua faia i pito o pupuʻu poʻo i ogalaau lapopoa, ma o le apical ma le axillary o loʻo iai i le taimi lava e tasi. Mai fugalaau fugalaau taitasi (1-3 ile tafana taitasi), fuga lau fugalaau. Ole umi o le 3-5 mm, o le corolla e mālū mālū ma le palanila (e seasea sinasina). O lona uumi e 1.4-2.2 cm, ma o lona lautele e oʻo atu i le 2.2-4 cm. E i ai i le laau 10 sikola ma lanu violē-lanu violē i le faʻavae. O le fua o le pusa ua uma ona taʻuina mai o foliga o le ovoid, 0.8-1.2 cm le umi, o loʻo i luga o le ala 0.3-0.7 cm le umi.

O le Dahurian rhododendron o se mea malulu ma le malulu-toleni ituaiga ma e mafai ona sao mai gutu i le -45 ° C.

I le tele o tulaga, toe fuataina vegetative (e ala i aʻa suing). Faʻapenaina e le fatu e masani lava ona tupu i le vavaeina ma le mu. I tausaga talu ai nei, o le fuainumera o lenei ituaiga i Rusia ua faaitiitia le faailogaina, aemaise lava i totonu o le taulaga. O lenei mea taua e fesoasoani i le tamaoaiga o le faʻaaogaina o fanua ma suiga i le laufanua faʻapitoa, aemaise lava i le vaitau o le vaitau.

Rhododendron Schlippbach

O nisi tagata atamamai e talitonu lelei o augatama o rhododendrons i ona po nei ua oo mai i le 50 miliona tausaga talu ai. I le vaitau o le aisa, o le toatele oi latou e malulu i le oti. O le Schlippenbach rhododendron, lea e mafai ona ausia se maualuga e 5 mita, o se tasi lea o laau na mafai ona ola mai le malulu malulu. O le foliga o ona lau e pei lava o le tele o ovals, ma o lo latou umi e oʻo i le 12 cm (lautele - 6 cm). E aoina i le pito i tua o le mama i fua o le 4 (5 vaega), ma latou gaosia uma ia tina-ovate ma laulaau ma se lapisi lapotopoto pe tipi ese. I le pito i lalo o le laupepa o loʻo i ai se vaʻaia, ma i le pito i luga o le lanu uliuli ma e toetoe lava a leai se fale. Petioles rusty-ferruginous, 2-4 mm le umi.

I le tulaga pe a tupu le laau i le laufanua, o ona laulaau e iloa e se lanumeamata lanu meamata, ae afai o le lau e ola i lalo o le faavaa o le vaomatua, o lona uiga o le a sili atu ona pogisa ona lau. O le oʻo mai o lau o lau o lau lauʻeleʻele na suia ai la latou lanu i le paauli ma le auro. Бутоны распускаются раньше листьев.

Соцветия рододендрона Шлиппенбаха зонтиковидные и собраны в соцветия по 8 цветков. Они распускаются либо вместе с листьями, либо немного раньше. Цветоножки железисто-волосатые, в длину около 10 мм (при плодах до 17 мм). Венчик бледно-розового цвета с пурпурными крапинками имеет диаметр 5-8 см. E pei ona i ai i le pepa na i ai muamua, e 10 laupepa i luga o le laau, o filo i le vaega pito i lalo e lauulu, faʻafefete i luga. E mafai ona e vaʻaia fugalaau ia Aperila ma Me.

O le fua o le Schlippbach rhododendron o se mea umi poo le umi-o le aluma o le 1.5 cm le umi.

O le umi o le tuputupu ae o lenei laau o le 185-200 aso. O le a amata ona tupu le tuputupu ae i le afa muamua o Me ma e faʻaauau pea ona tupu seia oʻo i le amataga o Iuni. Afai e mate le pusi tele, e amata tele ona toto le laau, e oʻo atu i le 12 itu o le poloaiga lona lua. I nisi tulaga, e tupu aʻe laulaau laugutu i le aʻa aʻa, e mafua ai le malosi tele o tillering.

Mai le mea teuteu o le vaaiga, o le Schlippenbach rhododendron e foliga sili atu ona manaia nai lo isi ituaiga, ona e tele fugalaau e oo atu i le 10 cm le lautele. O le lanu o le pulupulu e mafai ona ese mai le piniki ma le paʻepaʻe, e ui lava e seasea lava fugalaau paʻepaʻe.

O ia laau totō e mafai ona tatalia le vevela, ae le o lalo -26 ° C. O le aʻa o loʻo aʻafia ai ma le vevela e lelalo ifo i le -9 ° C.