Gau pala

Vaega o le tuputupu aʻe o 'au i le togalaau

Faʻafeiloaʻi alofa tagata e le gata mo laʻau lanu matagofie, ae faʻapea foi mo le le mautonu. E ui i lea, o laʻau teuteu e fofola tele. Latou te fatuina se tala matagofie matagofie mo isi laau toto, ma o fugalaau o le laau lava ia e manaia tele.

E te iloa? Khost e sau mai le Latina igoa Hosta ma ei ai se isi igoa - malie. E talitonuina o loʻo ia tauaveina le igoa e faʻaaloalogia ai le fomaʻi Austrian ma le tinamatua N. Khost. Ma lona lua igoa e mai lana palemene G.Kh. Mea malie. E aʻafia ai le lili a le aiga, sosoo ai ma le aiga o asparagus. I le aotelega, e tusa ma le 40 ituaiga o lenei laau.

Fautuaga e tulaʻi ai 'au

O le tele o faifaatoaga fugalaau ma le au faifaatoaga o loʻo mafaufau pe faʻapefea ona tupu aʻe se 'au i le atunuu. I le isi itu, o lenei mea e le o se mea e sili ona leaga, i le isi itu, e tatau ona e iloa ni nai mea faʻapitoa ina ia mafai ai ona tupu se laʻau matagofie ma maloloina.

E taua! E masani lava i faleoloa fugalaau ua faʻatau uma le laau, pe na o aʻa. Ma o le aʻa e le pala, e tatau ona vave i le taimi poʻo le maeʻa foi le faʻatau e siaki ai mo le i ai o le rot ma aveese ia, pe afai ei ai.

1. E le o matua faigata le tagata e nofo i luga o le palapala, e ui lava ua matauina e sili atu lona lelei i luga o le humus nai lo isi. E taua tele le aloese mai vai inu, aua e le fiafia i le palapala susu.

O eleele palapala e le sao i le saoasaoa o le tuputupu ae ma le atinaʻeina o 'au, lea e tatau ona amanaia pe a filifili pe o fea e tuʻu ai le au i le atunuu. Ae afai e tatau ona e totoina i luga o sea palapala, e manaʻomia le faʻafeiloaʻiina i meaʻai faʻamalosi, humus.

2. A o lei totoina laau, e tatau ona eliina le eleele i se loloto e uiga i se fasipolo koko. E manaia le faʻafefiloi ma le kemikali Kemira taavale pe 15 g o le potassium sulfate, o le ammonium nitrate ma le 20 g o le superphosphate i le taimi e tasi. O paluga taitasi e tuuina atu i le fua faatatau o le 60 g lelei.

E te iloa? E masani lava ona tupu lemu le au, ma o le sili atu ona teuteuina o se ituaiga, o le sili atu lea ona faigata ona faatali mo lona "bushiness". I le tausaga muamua, e leai se lanu o le laau e foliga mai o le ituaiga. Ma e na o le lua pe oʻo i le tolu tausaga o le a e vaʻavaʻai ai i luga o lau 'upega tafaʻilagi le tagata e te nofo ai.
3. O le lua e tatau ona tele, o le tele o le togavao. E manaʻomia ona tuʻuina atu alavai ma tafe vai. O aʻa e salalau i luga o se faaputuga ina ia leai ni paʻu i lalo ifo o latou.

4. O le amataga o le tautoulu po o le tautotogo o le tautotogo o le taimi lea e mafai ai ona vaelua ma toe totoina le fale talimalo. E taua le aua nei totoina i le mea e tasi - o le a le mauaa.

Tausiga Puipuiga a le Fale

O le tausiga o laau toto e faigofie ma e aofia ai taga masani: faʻainu vai masani, veleina, fafagaina, faʻamalo. Mo le vaomatua e tupu laulelei ma manaia, e tatau ona vavae ese ia laʻau lauolaola i le taimi.. Ona le tupu lea o laulaau i itu.

E taua! Totoga tatau ona i totonu o le penumbra po o le paolo. O nisi o ituaiga o laau e le taliaina le susulu tuusao o le la, pau ai o latou lanu teuteu. E talitonuina o le sili atu i laulaau o lanu samasama ma le paʻepaʻe, o le tele foi lea e fiafia i le malamalama. Ae e oʻo lava i lenei tulaga, afai e tatau ona totō le fale i se la, ia faʻapipiʻi mai le la i le aoauli.

Faʻasalaina, faʻamaina ma faʻamaina le eleele

O le laau e tele lau laʻau, o le mea lea i le vevela o le la, o le tele o le susu e aveesea, e mafai ona avea ma faafitauli i le taimi sili ona manaia o le taumafanafana.

O le pogisa i pito o lau o loʻo taʻu mai ai e leai se susu o le laau. Suavai i le taumafanafana e tatau ona faia i aso uma. Ae o le vevela e sili ona matautia mo le au.

O le eleele e tatau ona vavalalata taimi ma fafagaina i faʻasusu ma meaʻai. E le gata i lea, e maua e le laau le meaʻai autu mai fugalaʻau faʻasaina lea e faʻaaogaina i le taimi o le mulumulu.

I le avea ai ma se pito i luga, o le mullein infusion e faʻaaogaina i faʻaopoopoga o le potassium sulfate, ammonium nitrate ma superphosphate i se fua faatatau o le 10:10:20. Ia Iulai, faʻapea foʻi ia Aperila ma Me, e fafagaina i le potassium, nitrogen, phosphorus.

E tusa ai ma le faiga o le fafagaina, e tatau ona faia lenei mea i le amataga o le vaitau tuputupu aʻe, pe a fugalaau, ma a maeʻa loa le fale.

E te iloa? I le taimi muamua, na ola le au malaga i Iapani, Saina, Korea, Atumotu Kuril, Sakhalin ma le itu i saute sisifo o Sasae Sasae. O ituaiga o le susu e nonofo i luga o vaomatua, i luga o le tumutumu o mauga, i autafa o vaitafe ma vaitafe.

Vavae ma mulch: tatou te manaʻomia

E tatau ona faʻapitoa eleele eleele i tausaga taʻitasi. E masani lava ona totō latalata i laau tetele e tele meaʻai. Ae o mulching o le a fesoasoani ia te ia e tu i luga aʻe o le eleele.

Pau lava le tulafono o le mulching e le mafai ona faʻaaogaina mo meaola ma vailaʻau laiti, a leai o le a mou atu.

Saunia o laau mo le taumalulu

O le tagata talimalo e taua o se laau e malulu, o le mea lea, e masani lava ona le faʻasaoina faapitoa mo le taumalulu. Ae o nisi taimi, i le taimi tonu lava, i le autumn, pau lau pau e le aveeseina, ona latou matamata foi lea e taoto lelei le kiona i luga. Afai e te mulimuli i tulafono uma ma fautuaga mo le tausiga o le laau, o le a tumau pea lona manaia mo le 10-15 tausaga.

O le feeseeseaiga o le fesili o le tipiina o au i le tautoulu. O nisi e fautuaina e aua nei aveese laulaau paʻu mo le taumalulu, ao latou avea o se faavaa faaopoopo mo aʻa, laveai mai latou mai le kiona. E fautuaina ia aveeseina naʻo le tautotogo, pe a oʻo mai pine muamua.

O isi e fautua malosi ia aveeseina ma susunuina e aveese ai meaola faalavela. Ae i lenei tulaga, e taua le aveese o laulaau aʻo lei muamua le kiona, ma o laulaau lava ia e tatau ona lanu samasama.

E le mafai e se tagata failautusi e le masani ai ona mateina i le taimi tonu. O le mea lea, e masani ona fautuaina e faataitai auala e lua i vaega eseese ina ia mafai ona toe faʻaleleia le tasi o vaega o laau, pe a oti.

E te iloa? O le tipiina o laau i Iapani e faʻaaogaina e pei o se meaʻai, ma o le laau lava ia e taua o se mea paia. Lauiloa i luga o isi konetineta na maua ina ua maeʻa le New World. Aʻo leʻi oʻo i lena, na ia faʻaalia i Egelani, ae leʻi mafua ai le tele o le soona.

Auala eseese o le fausiaina o au

E tele auala e ola ai se laau. O le fea e filifili e i luga atu i le fafie.

Vaeluaina o vao

Le faigofie, ma o le mea lea e sili ona taatele - o le vaevaega o le vao. E mafai ona vaevaeina mo le toe gaosia i le tautotogo po o le faaiuga o le taumafanafana. Ae afai e te iloa le auala e faia ai ma le saʻo ma saʻo, ona mafai lea ona e vaevaeina vao ile tausaga atoa. Ae ui i lea, e le fautuaina le faʻaaogaina o vao laiti mo lenei mea, a leai o le a latou faʻagesegese i le atinaʻeina.

O lea la, o afea e mafai ai ona e faʻasoa ma toto i le tautotogo o le tautotogo? O le taimi lava e oso ai le taameni. Ona i ai lea o se naifi malosi, suo poʻo le paluga se vaega itiiti e vavae ese mai le vao. Afai i le faagasologa o lenei faagasologa na gase ai le lala ma se vaega o le rhizome, ae leai ni aʻa, e mafai ona totoina i totonu o se fale kati.

Laʻau

E le mafai i taimi uma ona tipi le tipi, aua o nisi o ituaiga latou te ola tele. O le tipiina, e pei o se tulafono, e leai ni aʻa, ae o loʻo i ai se vaega o le rhizome i luga o lea mea - le mea ua taua o le "mulivae".

I le taumafanafana e totoina i latou i le paolo ma totoina i lalo o le pusa tioata. Mo ni nai aso, o le a ia maua aʻa. Ina ia faatelevaveina lenei faagasologa, e taua le tipiina o laulaau o se fatu i le afa.

Tuputupu ae mai le fatu

I le filifili ai e tuputupu ae se au mai le fatu, e tatau ona saunia se tasi ina ia ulu atu le laau i le tulaga o lona tulaga atoa i le lima tausaga o lona olaga. O le pasene o le totoina o fatu o loʻo tausia i le maualuga o le 70-80%.

O fatu e totoina i le taumalulu, ae muamua atu e taua le togafitia lelei. E fautuaina e taloina mo le afa itula i le aloe juice, zircon, root poʻo le Épinay. O nisi taimi o fatu e fautuaina e tu i le malulu mo le masina.

Fatugaina e faʻatinoina ia Aperila poʻo Me. A lūlūina, mataʻituina le mama o le meaʻai, sigi ma isi microorganisms e ono aʻafia ai le laau. E faʻapea foʻi, e tatau ona muamua togafitia le ipu i se vaifofo o le paluga pati poʻo le ava malosi.

Faʻatauina o eleele i le faleoloa, ia mautinoa o loʻo i ai vermiculite, peat ma perlite. E taua le matauina o le elemene o le eleele mo le talimalo. O le pito i lalo o le ulo o loʻo faʻapipiʻiina i le alavai, ona sasaa lea ma faʻamamaina le palapala.

A uma ona sasaa fatu i totonu, ona ufiufi lea i se isi vaega o le palapala mo le 5-7 mm, faʻapipiʻi ma ufiufi i ata tifaga. O le vevela e tatau ona i le maualuga o le 18-25ºC, faʻafefe le la, e tatau ona faʻafefe lelei le fatu. E manaʻomia ona faʻatali ni alo i le lua i le tolu vaiaso.

O le taimi lava e aliali mai ai se tasi poʻo le lua leaflets i luga o le totogo, e mafai ona toso i ni vaega eseese o le kuata e tumu i le oneone. Faʻasalaga i lenei tulaga, faʻaaoga le pito i lalo - o fagu e tuʻu i totonu o se paʻu loloto i vai seia oʻo ina tumu le eleele.

Ona amata lea ona latou malupuipuia mo ni itula se lua ina ia faʻafefe ai laau. A maeʻa le vaiaso, ona tatala loa lea, ona amata lea ona faʻaalia i le ea fou, lea e tatau ona sili atu i luga o le 18ºC.

Faʻamaʻi ma faʻafefe o manu

E ui lava o le laau e puipuia lelei i faʻamaʻi, o loʻo i ai pea le lamatiaga o le faʻafefeina pe a totoina se faʻataʻitaʻiga fou, "aoina" le microorganism mai le palapala poʻo se isi laau.

I luga o le malulu-mafiafia i le tautotogo po o le vaivai o laau totõ, e masani lava ona aliali mai le phyllostizosis faʻamaʻi - lanu samasama-enaena i lau. Phyllosticta aspidistrae Oud fungus e mafai ona aliali i luga o fugalaau. O ia laau toto e tatau ona tipi ma susunuina, ma o le palapala i lo latou nofoaga e tatau ona faamamaina.

E mafai e laulaʻau ona paʻu i le paʻu enaena, lea e aveʻesea e fomaʻi faʻasolosolo. O nisi taimi o le paʻu paʻepaʻe e faʻavae i luga o le ua o le laau - o le sclerotinia, ma e mafai ona pulea i le dichloran.

Afai e amata mai pupu tetele i luga o lau, o lona uiga ua filifilia e le laau slugs. Tauivi ma i latou, tuu i luga o se pesini pia.

E mafai ona osofaia ia laau totō ma mea totino. O latou foliga vaaia e iloagofie i lanu samasama lacrotic i le va o laʻau o lau. E sili ona leaga le 'au a le fili, talu ai e le mafai ona tau ma ia.

E leai se fualaau e aafia ai fuamoa o le nematode. O le mea lea, o le faʻaumatiaina mo se tasi vaitau, e tatau ona e toe tauina i latou i le lona lua.

Na o le pau lava le ala o le tipiina o laau uma i totonu o le radius o mita e lua ma susunuina. Ia saunia foi ni iniseti ia o le a fesoasoani i le tau faasaga i vao, beetles ma caterpillars.

Faʻatasi o au ma isi laau

A e pikiina se pea mo au i lau togalaau, aloese mai laau e ola vave, aemaise pe a oo mai i ni mea laiti. I lenei tulaga, e sili atu le tuʻufaʻatasia i latou i se paʻu vaivai, geyher, māmā.

Faatasi ai ma isi ituaiga o laau totō ua faʻapipiʻiina faʻatasi le stopovidny, astilby, o mea maualalo ole lalelei, fafine mauga. O le tuaoi sili o le Fragrant Bouquet, o loʻo i ai se lanu samasama i luga o laʻau, faʻapea foi ma le Patriot ma se fasi lanu paepae lautele.

Talu ai ona o le fale talimalo na teu ese laulaau i le tautotogo o le tautotogo, e lelei le totoina o pulu laau i autafa oi latou, lea e fuga i le amataga o le tautotogo. O lenei mea o le a faʻaolaina ai le laufanua aʻo leʻi amataina le faʻamalosia.

O le mea lautele, o le tulafono lautele o le faʻapipiʻiina o laau totō i faʻalapotopotoga faʻapitoa o le vaʻaai ma laʻau vavalalata, lea na vaneina, laulaʻau lau. O le mea lea, totō se fern latalata i ai, togalaau geranium ma isi.

Khosta i le mamanu

I le mamanu o le laufanua, o le laau e masani ona faʻaaogaina e pei o se laʻau tuaoi, talu ai e mafai ona ola lelei mo se taimi umi i le nofoaga e tasi. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaogaina mea laiti e pei o le Malamalama Up po o le Blue Cadet, o loʻo i ai ni laʻau vaivai.

O ituaiga eseese e mafai ai e oe ona fausia ni mea matagofie, mo se faataitaiga, i luga o auala. Ae e tatau ona tatou manatuaina, i totonu o se malu malu o le a avea ai i latou ma lanu meamata e aunoa ma ni mea teuteu, ma na o le mumu ai i le la, i le mauaina o mu.

O loʻo faʻaaogaina foi le fale mo le kapeta. E le gata i lea, o laulaau lautele o le laau e maleleia ai vao, ma faapea ona faamamaina ai le nofoaga faataamilo ia i latou. E le gata i lea, o ituaiga eseese e mafai ai e oe ona fausia ni mamanu kapeta matagofie. E masani lava mo ia ituaiga tuufaatasiga, o le tagata e faʻaaogaina e faʻaaogaina e avea o se sui auai poʻo le "Fortune".

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le talimalo o se fale e le taua, ae i le taimi lava e tasi e matagofie ma eseese i le tulaga o mea e mafai ona fai. Tuputupu ma faafailele faigofie. Ma i se tasi nofoaga o le a tupu i luga o le tele o tausaga, e aunoa ma le aveesea o lona matagofie, saunia tausiga lelei.