Tuputupuina tipu

Matou te tupu le kāpeti i la matou togalaau: o tulafono o le totoina ma le tausiga

E faʻapefea ona tupu le kāpeti i totonu o se togalaau faʻatoʻaga: kuka, totoina ma tausia togalaau

O ipu kalama gaosiga o se teuteuga o le tele o meaʻai.

O le mafuaʻaga o lenei taʻutaʻua o loʻo taoto i le tele o fefaatauaiga lautele o lenei fale totō, faʻapea foʻi ma meatotino aoga o loʻo i ai.

Faatasi ai ma nei mea uma, o le galueina o kapeti o se faiga e faigofie lava faigofie lea e le faigata mo le au fai togafiti poto poʻo mo le au amateurs novice.

I soo se tulaga, o le a tatou ofoina atu lenei tusiga i vaega uma o le faagasologa o le sauniuni, totoina ma le tausia o kapeti, faʻaalia uma mea lilo a polofesa sili ona manuia.

E le gata i lea, o le a matou masani oe i nisi ituaiga o lenei laau toto, ma aʻoaʻo oe ia malamalama i le tulaga autu lea e ese ai nei ituaiga eseese.

E faʻapefea ona sauniuni mo le totoina o kapisi: faʻamatala mea lilo a le au fai togalaau ma faʻatoʻaga

O le totoina o kāpeti e aofia ai le tele o vaega, o se nofoaga taua tele e nofoia e le filifiliga o se nofoaga lelei mo le totoina, e ala i le saunia o le palapala ma fatu mo le totoina. Ae ui i lea, aua e te fefe i se lisi telē - matou te faʻaalia uma nei fesili ia te oe i auiliiliga ma faigofie, avea oe o se tagata poto masani i se tulaga masani.

Matou te filifilia ni tulaga lelei mo le tuputupu aʻe o kāpuni ma faamasani i isi vaega o lenei laau.

O le liliu atu i mea taua o le tuputupu ae o lenei laau, e le mafai e le tasi ona nofo i luga o uiga iloga o le kapisi lava ia, lea e tatau ona amanaia i le taimi o lona toe gaosia.

O le lelei tele o le kāpeti o lona lelei le maualalo o le vevelalea e taua tele pe a mafaufau i le vaitau ola umi o lenei fale.

Aemaise lava, e oʻo lava i ituaiga muamua, pe a totōina ile eleele e aunoa ma ni togavao, faʻaauauina pea a latou vaomatua mo le 90-120 aso. O le mafuaʻaga lenei o le totoina o kāpeti i luga o le eleele e aunoa ma le faʻaaogaina o laau, matou te fia taʻu atu ia te oe, e le o se auala e masani ona masani ai, talu ai e matua le mafai ona faʻaaoga i le ogatotonu o latitude ma le itu i matu.

I le amanaia o le natura malamalama o lenei laau, e mafai ona totoina na o luga o ni togalaau manaia lelei e le ufiufi toetoe lava o le ao. O le aofaiga sili ona lelei o le taimi malamalama e manaʻomia mo le kapeti mo le atinaʻe atoa o le 13 itula.

E tatau foi ona e nofouta o le kapeti o se mea totino. I le tausaga muamua, o le ulu e afua saʻo mai fatu po o fualaau, lea e fuafua mo le taumafa tagata. I le tausaga lona lua, e tupu mai ai le ponuncle mai le ulu e mafua mai, mai le mea e latalata i le faaiuga o le taumafanafana o le a mafai ona aoina fatu.

Saunia o le eleele mo le totoina o kapeti: auala e tatau ona vaʻaia ma faʻamaʻi lelei?

Ae e te lei saunia le eleele, e tatau ona e filifili le mea sao. O le mea moni, o le faʻaaogaina o fugalaʻau e mafai ona faʻaleleia ai le faʻamafanafanaina o soo se ituaiga palapala, ae e sili ona lelei le totoina o kāpeti i luga o le faʻatulagaina ma le maualuga o le faʻaleleia o le natura.

O se filifiliga lelei o le loam, lea e aofia ai le tele o humus. Ona o lenei mea, o le susu e sili atu le lelei ma umi o iai i totonu o le palapala, fafagaina o aʻa o le laau. O le isi mea taua e manaʻomia mo palapala palapala, o le leai o se eletise poʻo se tulaga maualalo o lenei faailoilo.

O le mea e lelei ai, o laau e pei o kukama, aniani, ituaiga o fualaau faisua, laumei, po o fua o saito e tatau ona avea muamua ma tagata muamua o kapeti i le togalaau. A maeʻa le tuputupu ae o ia laau i le eleele, e tele meaʻai e totoe e tatau mo kapisi mo le alualu i luma manuia ma le ulutala.

E taua le iloa o le totoina o kāpeti i luga o le moega lava e tasi e le mafai ona sili atu i le 2-3 tausaga i lalo o le laina. E sili le tuʻuina atu o le palapala ile malologa i lalo o isi laau mo le 4 tausaga.

O le sauniuni o le eleele mo le luluina o fatu pusa e manaʻomia ona faia i le amataga o le tautotogo. I le taimi lea, e manaʻomia ona eli loloto, ma faʻapipiʻi i le okesene talafeagai. I totonu o le togalaau e le tatau ona faia ni lapoa tele, e tusa ma le 1 mita.

Afai o lau togalaau o loʻo i totonu o se nofoaga e alu aʻe ai le vai i luga, e taua tele le eliina o mea loloto i totonu o le togalaau.

Fertilizers e tatau ona faʻaaoga i le palapala (faatasi ai ma le fuafuaina o le moega o le 1m2):

  • E tusa o le 1-1.5 pakete (10-15 lita) o le na mafai ona talaiga humus. E lelei foi le faʻaaogaina o le faapalaga.
  • Superphosphate i le aofaiga o le 2 sipuni tele.
  • 1 sipunamu o le sulfate sulfate.
  • Afai e mafai, e mafai foi ona e faaopoopo atu 2 sipuni tele o le faʻalavelave faʻalavelave i le palapala.

O ituaiga sili ona lauiloa o kapisi ma o latou eseesega

O vailaʻau ma hybrids o kāpeti ua vaevaeina i ni vaega se 5, o le faʻavae autu lea o le taimi o ulu ulu. I le taimi lava e tasi, o le eseesega i le matua o ituaiga muamua ma sili ona lata mai e mafai ona 50-70 aso.

  1. Vaʻaia o fua o fua o le kapisi. O laau e tumau mo le 105-120 aso, o ulu o cabbages e amata i le amataga o le taumafanafana.

    O le faʻaaoga autu o sea kapisi - faʻaaoga saʻo i foliga fou. O lena kāpeti e matua le talafeagai mo le teuina poʻo le teuina mo le vaitau taumalulu. O nei mea e aofia ai le: "Iuni" (faʻaaogaina i luga o le 1 kilokalama), "Golden Hectar" (5-8.5 kilokalama o le seleselega mai le 1m2), "Ditmarsher" (aofaʻi o kesi e tusa ma le 2.5 kilokalama), "Meaalofa" (mai le eria 1 m2 ao mai mai le 6 i le 10 kilokalama o ulu o kapisi).

  2. Vaʻaia vave ituaiga kāpeti. Latou te matua e tusa ma le 10 aso mulimuli ane nai lo le amataga. O ia kāpeti e masani ona faʻaaogaina fou i le tautoulu, e mafai foi ona vevela, ae na o le 'ai vave lava (e tumau pea le lelei mo le 2-3 masina)

    O le sili ona lauiloa i lenei vaega o ituaiga o Stakhanovka (e oʻo atu i le 1.5-2.5 kilokalama i le mamafa), Lanedukererele (lapoa lapoa ma lapisi e sili atu i le 5 kilokalama), F1 Metino (3 kilokalama ulu o kapeti e le mafai ona vaʻaia).

  3. O le kapeti o le vaeluagalemu - e tupu i totonu o le 131-145 aso mai le taimi o le lūlūina o fatu. O nei ituaiga o meaʻai e sili atu ona taulaʻi i le umi o le teuina, lelei mo le teuina.

    E tatau ona e gauai atu i ituaiga eseese "Slava 1305", o lapoa papaʻe tele ma papaʻe e tusa ma le 5 kilokalama, faapea foi ma le "Slava Gribovskaya 231" ma toetoe lava tutusa lava laupepa tutusa.

  4. O ituaiga o kāpeti o loʻo i ai i le aufaʻatasi, o loʻo i ai le faʻamoemoe tele o le tamaoaiga, e ui lava e umi se taimi e faʻatali ai mo le matutua - 146-160 aso.

    O ulu o ia ituaiga fale e faigofie tele mo le taofiofi, pe afai e te teuina i se nofoaga malulu ma malulu. "Tuuina atu" (o ulu e amata mai le 2.9 i le 4.5 kilokalama) ma le "Final" (mautu e maua mai i le 50 tone mai le 1 hectare) e matua lauiloa lava.

  5. Seisi ituaiga laʻau tuai. E ui lava o le saogalemu o le totoga o lenei vaega o ituaiga o ituaiga o loʻo i lona tulaga sili ona maualuga, ae ui i lea, ona o le umi o le vaitau (mai le 161 i le 185 aso), e mafai ona malolo i le tele o itulagi.

    E pei o le kapisi "Bagaevskaya" (ulutala e oo i le 5 kilokalama), "Valentine F1" (fua o le 1 sikuea mita - 8 kilokalama), "Wizard F1" (fualaau 2.5-3.5 kilokalama).

E na o amataga o ituaiga e mafai ona totoina i eleele tatala, mulimuli ane i lalo o ata.

E faʻapefea ona saunia fatu mo le totoina ile laufanua

Ina ia faʻaleleia le mautu o fatu ma laau o le lumanai, e togafitia i latou i le vevela.

Mo lenei mea, o fuālaʻau pulupulu e sasaa i le vai i le vevela o le 40-45 ° C mo le 15 minute, ona faʻasaʻoina lea mo ni nai minute ile vai malulu.

Ma le isi, e taua tele pe a ma le 12 itula e taofi ai i latou i se vaifofo vaifofo mai soʻo se faʻamalaʻau.

Ina ia faʻamalosi fatu, e manaʻomia pea ona auina atu mo se aso i se nofoaga malulu ma le vevela o le 1-2ºС, na fufulu muamua i le vai malulu. O lenei potu e mafai ona avea ma se mea i lalo ifo poo se pusaaisa.

Tausaga o le tulaueleele: o laasaga autu ma tulafono

Ina ia mafai ona ulu lelei le ulu ole kapisi ma fua, e tatau ona toto ma totō fatu ma fualaau aina i ni vaitaimi lelei. A le o lena, o le a maʻi le laau, faʻapupulaina le leaga ma o le fua o le a le atoatoa le mea na e faʻamoemoeina mai le ituaiga oe filifilia.

O le a le taimi e mafai ai ona e totoina fatu pipi i le lauʻeleʻele avanoa?

E le tatau ona amata ona totoina vave, ona o le afu o le vai e mafai ona taofia ai oe mai le germination. E sili ona lelei le lūlūina o fatu pe'ā maeʻa le aso muamua o Me, e ui lava i le itu i saute e mafai ona faia lenei mea pe'ā uma le aso muamua o Aperila, poʻo le amataga o Mati.

O le mea lea, e tusa lava pe totoina le kapeti ma fatu ile laufanua, e mafai e ituaiga o pupuu muamua ona fua mai i le 20 o Iulai-Aukuso. Ma le isi, e le aoga le tolopoina i lenei mataupu, aua a o Aokuso, pe a mavae le 20-30 aso, e amata amata muamua le afu o le autumn, lea e matua afaina ai le seleseleina, ae le o le gafatia, seleseleina.

E le gata i lea, o le lūlūina o fatu o le kāpeti, faʻapitoa i aso anamua, e le mafai ona faia i le taimi e tasi. O le faia o le vaeluaga o le 2-3 aso i le va o fua o faatoaga, o le ae faʻalauteleina foi le taimi o le seleselega.

Fuafuaga o le lūlūina o fatu ma totoina tipu tipu

O le totoina o fatu palu i le eleele e faia i se sauniuniga faapitoa mo lenei loloto loloto o le 1 centimita, ma le mamao i le va o le 3-4 cm. Fatu i luma o nei e taua le faʻamago sina mea laitiitio lea latou te le pipii ai i lima, aua o fatu o loʻo taoto i totonu o togalaau taʻitasi i le mamao e 1 le centimita.

O le palapala o le a laʻititi laitiiti. I le lelei o le tau, o le a vaaia pine i totonu o le vaiaso. A aʻafia e laau le telē e amata ona fefinauaʻi, e manaʻomia ona nonofo.

Pe a totoina fatu o ituaiga muamua o kāpeti, o le avanoa i le va o laina e lua o laau e le tatau ona itiiti ifo i le 40-45 inisi. Ae o laina i le va o nei laau e lua o le a lava le mamao e 20-25 centimita.

Mo ituaiga o mea mulimuli, o le faʻatoaga o le a matua ese lava. Aemaise lava, o le avanoa e mai le 50 i le 60 senitimita, ma le avanoa i le va o ni taʻavale se lua - a itiiti ifo ma le 30 centimita.

E malie foi le faitau e uiga i ituaiga ituaiga pepa mo Moscow

E faʻapefea ona tuʻuina atu le kāpeti ma le tausiga tatau: o faatonuga sili ona taua

Ae paga lea, e le mafai ona tupu le kāpeti e aunoa ma le tausiga masani. O le tamoe i le setete o se vaomatua e te ono lamatia ai oe e aunoa ma se fua. Mo ia, e tatau ona e faʻaauau pea tausisia se tulaga patino o le eleele palapala ma aua nei galo e aveese mai le moega vao leaga uma e mafai ona telegese ai le atinaʻe o le kapisi lava ia.

E le gata i lea, o loʻo i ai le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi, lea e mafai ona mafua ai le afaina tele i fua o le lumanaʻi. O nei mea uma e manaʻomia mai le tagata fai togalaau ile gauai ma le totoa i moega e totoina ai le kapisi, faʻapea foʻi ma le faʻatinoina o taga o loʻo faʻamatalaina i lalo.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi meaʻai o kapisi: faʻafefea ona teteʻe ma tau

Mo le puipuia mai aphids, eseese slugs ma gata kapisi ua fautuaina elefise e faʻaaoga ai fafie fafie. I lenei tulaga, pe tusa ma le 1 le ipu o lenei mea e faʻaaoga i le 1 m2. Ma le isi, e mafai ona e faʻaaogaina le tapaa.

Faʻapena gaosi ma faʻatasi ai ma le fesoasoani o vailaʻau vailaʻau eseese e faʻatatau i le faʻaumatia poʻo le tau faasaga i se faafitauli faapitoa. Afai o oe o se fili o vailaʻau, e mafai ona aoina mai meaola faalafua mai le laau i le lima, ao taumafai e faʻaumatia fuamoa na latou tuʻuina.

E aoga tele mai iniseti o ni mea na faia mai le pagati, tomato, poo le sipisi.

I aso nei, e masani ona faʻaaoga auala masani e faʻafefe ai, e faʻaaoga ai mea faʻapitoa e le o ufiufi.

Ae i soo se tulaga lava, o le mea pito sili ona taua o le faʻalogo lelei lea i laau totõ, ia mataʻituina pea o latou tulaga.

Matou te tuʻuina atu moega susu i le kapisi

Kapisi e fiafia i le susu, o lea fafaga mo ia e tatau e tatau ona masani.

Suavai i laau uma i le maeʻa ona totoina, o le vaeluaga o le suālaʻau e le tatau ona umi atu nai lo le 3-4 aso mai le taimi muamua o le suāsusu. O lenei masani e tatau ona tausia mo vaiaso e lua, e faʻaaoga pe tusa o le 6-8 lita o le vai i sikuea mita. Ona fausiaina lea e naʻo le tasi i le vaiaso, e faʻaaoga muamua 10-12 lita i le vaega e tasi o le moega.

Mo uluai ituaiga, o le tele o le suāsusu e sili ona lelei ia Iuni, ae mo ituaiga o mea mulimuli ane - ia Aokuso. E taua tele le faʻafefeina o lenei laau i le taeao po o le afiafi, e faʻaaoga ai le vai i le vevela e le itiiti ifo ile 18º.

O sina mea itiiti e uiga i le fafagaina o kapisi: o le a le faʻamaʻi ma le tele o mea e mafai ona ou faʻaaogaina?

E masani ona ou fafagaina le kapisi ma tele. O le faʻamaʻi muamua i totonu o le eleele e faia i totonu o le 20 aso talu ona totoina i se nofoaga tumau.

Faaaogaina o se fofo o mullein: 0.5 lita i le 10 lita o le vai. Mo laau taʻitasi e manaʻomia ona faʻaalu e tusa ma le 0.5 lita.

O le fafagaina mulimuli ane o loʻo faʻatino i totonu o le 10 aso. O le taimi nei o le tele o le faʻalauteleina e manaʻomia e se tasi laau e faʻaopopo i le 1 lita.

E le gata i lea, i le fofo o loʻo i luga, e tatau ona e faʻaopopo 1 le sipunipuni o Crystalline.

E mafai ona faʻafeiloaʻi le mulilua i paʻu moa.

O meaʻai e lua o loʻo faʻamatalaina e talafeagai mo ituaiga uma o kāpisi ma mea tuai.

O le faʻatauga lona tolu e tatau ona faʻatinoina naʻo le tuai o kāpeti, o loʻo faia ia Iuni. I se fofo o le 10 lita o le suavai tuʻuina atu 2 sipuni tele o le superphosphate.

E tusa ma le 6-8 lita o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina i le sikuea mita mita. O lenei fafagaina e mafai ona toe faia ia Aokuso, e faʻaaoga ai le nitrophoska.

Faʻapipiina le kapisi: o le a le mea ma aisea e manaʻomia ai?

O le faʻamalosiina o kāpeti e tatau ona faʻatinoina e tusa lava pe i ai i le taimi e totoina ai. E na o na laau totō na tupu muamua i totonu o greenhouses poʻo le fale.

O lea, e oo lava i le 15-20 aso ao leʻi toe faʻaaogaina, latou te fasia o ia i le maualalo o le vevela ma le malamalama. Ina ia mafai ai e le laau toto ona sili atu ona puipuia i le maualalo o le vevela, o se ata tifaga e siitia i luga ae o pusa e aumai i totonu o le faletusi.

E le gata ina mafai ona paʻu le vevela i lalo ole 5-6º. E masani lava, e tatau ona faia lenei mea i le ao ma le timu lelei ina ia maua ai le tele o le la i le mafai.

Aso ma isi vaega o le seleselega

E mafai ona seleseleina le pipi i le faaiuga o Iulai - amataga o Aokuso, ma le itu i saute-e oo lava i le faaiuga o Iuni. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona tipiina le gaʻo i se naifi malosi, talu ai o le ogatotonu o lenei laau e matua mataga lava.

O le kapeti pito i tua, lea o le a teuina i le taumalulu, e seleseleina i le aso mulimuli lava - i aso mulimuli o Oketopa ma aso muamua o Novema. Afai e te seti ia oe lava le sini o le kapisi inu, ona e manaʻomia lea mama mai le moega i le ogatotonu o Oketopa.

Ina ia tausia lelei le kapisi, o le a vaeluaina i se uumi umi. E le gata i lea, e taua le tuua i autafa o le ulu o ni lau lanu lanumeamata e le fetaui lelei i ai. I le taimi o le teuina, e taua tele le faatumauina o le maualalo o le vevela i le va o le 0 ma le 5 º. O le maualuga o le maualuga o le ea e tatau ona iai ile 80-85%.