Laʻau

Afiafi Mati (Hesperis matronalis)

O le laau Vespernitsa Matrona (Hesperis matronalis) aka Hesperis, Po o le po, O le matagofie o le ao ua ola i togalaau Rusia mo le silia ma le 200 tausaga. O lenei mea e le lelei tele, o se fale lelei o le meli, aemaise lava le talisapaia e le au faifaatoaga mo lona soona manogi. I le Vaitau Tutotonu, o le lanu samasama samasama sa faaaoga i vailaau, ma o lea ua na o le totoina mo le matagofie.

O le a le foliga o le afiafi matr?

O Hesperis o se aloaʻia lelei o le aiga Cruciferous. E silia i le 50 ituaiga o olaola olaola i vivo i Europa, Asia, Siberia ma le Caucasus. O le igoa o le fugalaau Hesperis i totonu o tagata Eleni o lona uiga "afiafi." E mafua lenei mea i le mea moni o le manogi le mafaatusalia o se laau e faʻateleina pe a uma le goto.

Fugalaau fuga

Eseese o matai Hesperis e totoina i totonu o togalaau. E totogo le laau i le amataga o le taumafanafana i luga o luga o luga saʻo, o le totoina o pupuula o le 0.5 - 1.2 m. O le laʻau o le afiafi o loʻo faʻaloloa, faʻamalosi, o le aʻa e malosi, sina laititi.

I le foliga o se mea faʻavave, o le pati afiafi e foliga tutusa ma se isi lauiloa faʻapitoa - phlox. O le eseesega e fuafuaina e le numera o petals, i le fa faʻasataula. Fugalaau Phlox e aofia ai petala e lima.

Hesperis fugaititi laitiiti (1.5-2 cm), e fuafua i ituaiga, fulafula pe faalua fugalaau. E tusa ai ma le natura, o le pati o le pati o le afiafi o loʻo faʻatusalia mai i ata paʻepaʻe, piniki, lanu violē ma le violet. E oʻo atu i le faaiuga o le taumafanafana, faʻafefe o pipi (5-6 cm) lea e ola ai fatu.

Mo se faʻamatalaga: tagata fugalaau fiafia latou te faitauina le igoa latina o le pati afiafi a le matron i auala eseese: le mautonu po o le le fiafia. E oʻo lava i fugalaau faʻapitoa e le o taumafai e fai mai poo le a le igoa e sao.

Faʻamatalaga o ituaiga e maua mai Hesperis matronalis

Vespers o se laau e fuga mai i le tautotogo o le tautotogo, aʻo lumanaʻi isi fugalaau togalaau. E masani lava ona toto Hesperis i nofoaga e mafai ai ona maua le manogi manogi. O le a talafeagai le tuu i luga o auala, i le faamalama po o tafatafa o le gasebo.

Po o le po - o le a le mea e taʻua ma pe faape'ī foliga

Faʻavasegaina o meaola e sili ona teuteu:

  • Hesperis sibirica poʻo le Siberia faʻamanatuga: Siberia endemic laau 0.3-1.30 mita maualuga, tipi ma laʻau lauulu ma lauulu lauulu, lauulu lanu violē-paʻepaʻe, paʻepaʻe paʻepaʻe, puaʻa e amata i le ogatotonu o le taumafanafana;
  • O Hesperis Tristis o se pati o le afiafi e faanoanoa pe pouliuli: o le togavao o le afiafi e 0.25 - 0.60 m, e iloa ai se lanu e le masani ai o mea e tutupu - i le amataga o le faataapeapeina, o le sukalati-lanu viole, e faasolo ina suia le lanu i lanu samasama. Fuga mai vave, mai le tautotogo tautotogo i le ogatotonu o le taumafanafana.

Manatua: O le manogi e sili ona malosi pe a uma le la ma aso timuga. I le lāmala, o le manogi e faʻavaivaia faʻafuaseʻi.

Eseese ituaiga o Hesperis e faʻaaogaina e fai ai ni fugalaau fugalaau manogi:

  • Lilacina Flore Pleno - lilac-lanu piniki;
  • Albiflora - lilac, ituaiga terry;
  • Nana Candidissima - o se laau toto e oo i le 50 cm le maualuga ma fugalaau manogi paʻepaʻe;
  • Purpurea Plena - Hesperis ma fugalaau faʻaluaina o le lanu violē.
  • Malinovaya - faʻalavelave tele o se lanu malie, o le vaomatua e uumi, laʻau vaivai e faʻaaogaina i totonu o le faʻamalosi o togalaau;
  • Rodmoskovnye vechera - faʻamalosi faʻamaloilo e faʻafefiloi i le lanu piniki ma le paʻepaʻe;
  • Lirika tetele fugalaau o lanu uma o uiga o le tagata faimalaga o loʻo faʻaputuina i pulumu vavae.

Eseese ma fugalaau fugalaau e talafeagai mo le tipi. I totonu o le vase, latou te 10 i le 12 aso ma i le taimi atoa latou te fiafia ai i se manogi manogi.

Inflorescence o le Evening Matron

Fatuina o fatu

E lua tausaga le vao ma fualaau aina suamalie fua e lava e na o le taoto i luga o le eleele ma ufiufi ai i lala lala vevela pe ufiufi mea. I le tautotogo, i lalo o le malutaga, e tele ni fualaau ua saunia mo le totoina.

Blue po o le blue hydrangea - totoina ma tausi ile fanua

Mai le ogatotonu o le tautotogo, e mafai ona e totoina fugalaau afiafi faatasi ai ma le metotia o fatuga:

  1. O fatu na mauaina ua totoina i totonu o se pusa papaʻu ua tumu i le tolu alavai alavai.
  2. O se laʻau lelei e tuʻuina i luga. Afai o le fanua mo le luluina ua aveeseina mai le togalaau, ua fautuaina e faʻapala i le taimi muamua ma le gasegase faʻasalaga poʻo le taofiofi e aloese mai le faʻamaʻiina o fatu ma maʻi faʻamaʻi poʻo vailaau.
  3. E tufatufaina fatu i luga o le palapala, e le tanumia, e na o sina mea itiiti lava e fufuluina i se mea e sosoo ai, pe a uma ona sasaa i le vai mafanafana ma ufiufi i se ata tifaga.

I le vevela o le 18 - 20 ° C, e mafai ona totoina muamua fua muamua ile tolu vaiaso.

O togafitiga o fatuina e aofia ai le faʻaleleia o fualaau ma mulumulu masani. E fautuaina le totoina o le suavai e le tatau ona faʻafeinu, ae sosolo mai se fagu moli. Faʻamama le palapala ile aʻa ma se aufaʻatasi poʻo se nifo.

I le foliga mai o laʻau moni 3 i le 4, e totogo ai laau talavou i ni pusa eseese, pe a talafeagai, aʻo faaauau pea ona mataʻituina le eleele.

O tamaʻi viole ua totoina i se nofoaga tumau i le taufaʻaiuiuga o le taumafanafana - vave ona pau, e tusa ma le 30 - 40 cm le tasi i le isi.

Taua! I le tausaga muamua talu ona totoina, o fualaau e amataina ai le amataga o fugalaau fugalaau, o fualaau lelei atoatoa e tupu i le taufaʻaiuiuga o le taumafanafana o le tausaga a sau.

E ui lava o le laau o se mea masani i lalo o tulaga masani, ae o loʻo totoina mo le sili atu ma le 2 tausaga e maua mai ai fatu. I le mavae ai o le 3 tausaga, o le tulaga lelei o fatu mo le toe gaosia o meaola ua faasolo ina leaga.

Taua! O le popo o le po e manaʻomia le faʻaolaina o aʻa i le fafagaina o le suavai, i le leai o le tatalaina, e mafai ona mate laau laiti.

Toe faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao

Astilba Saina

O vailaʻau Varietal e le mafai ona tupu mai fatu. O faʻatauga e faʻatauina i faleoloa faapitoa, fale tausimai po o faaaliga e faʻaolaina e ala i le vaevaeina o le vao. Vespers e le lelei ma mafai ona fetuunai e tusa lava pe i ai ni aʻafiaga o aʻafiaga.

E le pei o le tele o fugalaau, e le mafai e tagata faimalaga ona faʻafetaia le gaosiga i eleele tatala e aunoa ma le aveeseina o mea. O le mea moni, mo lenei mea e tatau ona matua faasusuina i aso muamua talu ona totoina.

Vaega o tausiga ile

E aoga le laau, e le o le manaʻo e tausi. E sili atu le totoina o se pati i le afiafi i totonu o nofoaga e malamalama lelei, i tulaga ogaoga, e mafai ona fai sina ufiufi. O le eleele e manaomia sina paluga eleele, fausaga, sima mama e sili ona lelei.

O le fugalaau e valea; i le tau vevela e tatau ai ona tuʻuina atu faʻamalosi faaopoopo. O le suavai ma le maualuga o mea e tutupu i le eleele e le mafai ona faatagaina ai tagata fai faalavelave. A uma ona faʻamalosi, e tatau ona tatalaina le aʻa aʻa.

O le laau e maualuga le faigata o le taumalulu, e mafai ona faigofie ona talia le vevela o le vevela, e le manaʻomia ai se fale. Ae maise lava o le paʻu o le kiona, faʻatasi ai ma le liu umi o le kiona, o le vaega pito i luga e ono ola ai.

Fertilizer

A o leʻi fuga, e mafai ona fafagaina le pati afiafi i le faʻalavelave faʻalavelave. E le manaʻomia ona ia fafagaina masani. Afai e faʻafeiloaʻi mataupu faʻale-aganuʻu, e taua le aua le faʻaaogaina ina ia le maua ai se vevela lanu meamata e aunoa ma ni fugalaau.

E lelei tele le lala laau, o lona uiga o le totoina o le pati afiafi e faigofie lava ona faʻamalosi. Mo le puipuia o le umi ma le teuteu teuteu, ua maeʻa meaʻai ua faaleagaina.

Taua! O le fugalaau e le oona, ae i tagata mamaʻi e mafai ona mafua ai ni mea le lelei: o le vevela, faʻaleagaina o le paʻu ma mucous membranes, rhinitis faʻataʻi.

Fugalaau afiafi i le fugalaau

O faafitauli ono tutupu i le tuputupu ae

Hesperis e itiiti sona aʻafiaga i aʻafiaga mai fafo.

E talitonuina o le laau e mafai ona mafatia i faʻamaʻi masani o faʻatoʻaga vao. O le mea moni, e mafai ona faaleagaina le pati i le vaega pito i lalo o le slug poʻo le faʻasalaga. Ma oi latou ma isi e le fiafia i le 'apamefu, e le faʻafefe e le fuʻa le susu.

Taua! Afai o fualaau faisua ua totoina i luga o le fasi fanua, o le mea lea e ono sili atu ona lelei le susulu ma le kapisi i le afiafi.

E pei o togalaau totō uma, e mafai ona aʻafia le pati i faʻamaʻi faʻamaʻi ma viral. E taua le malamalama o faʻamaʻi ma meaola faalafua e foliga mai e le o tausisia le faʻaaogaina o tekonolosi o aganuu ma puipuiga i luga o le 'upega tafaʻilagi.

E talitonuina o le pati o se fugalaau e taua tele e avea o se soa mo lili ma rosa. O lona lanu paepae, lilac po o le piniki o le a maluluina ai lo latou matagofie matagofie ma faafetaui le togalaau aina ma se manogi manogi o manogi. Amataina oe fiafia i fugalaau, e mafai ona e taumafai e toto lenei laau i luga o le saite e faateia ai aiga ma uo.