Fertilizer

E faʻaogaina le superphosphate i faatoaga

O tagata uma e ola laau totino e iloa e aunoa ma ni laei, o le a leai se seleselega, leai ni fualaau aina suamalie, po o ni togalaau teuteu. E le lava meaʻai i totonu o le palapala, i le faaopoopo atu, e le o soʻo eleele uma e lelei, o lea e tatau ai ona fesoasoani le fesoasoani o fualaʻau. O lenei tusiga o le a talanoa e uiga i superphosphate lona talosaga ma meatotino.

Le matafaioi o le maikalama i le atinaeina o laau: auala e fuafua ai le le lava o le maika

E le mafai ona sili atu le maualuga o le gaosiga o fuālaʻau phosphate mo laau totō: faʻafetai i lenei elemene, o le aʻa o mea totō o loʻo faʻaleleia ma faʻamalosia, o uiga o le tofo ua faateleina, o le fua o le suamalie ua faateleina ma ua faʻaitiitia mea na gaosia i le toto i totonu o masini vailaʻau.. Afai ua lava le gaosiga o le laau ma le maika, e faʻaaogaina ai le susu, o le aofaʻi ole suga aoga e faʻalauteleina ai masini, faʻapupulaina le totoina o laau, o le a atili faateleina ma fua mai fua. Faatasi ai ma fualaʻau maʻoti, fua o fualaau aina, faʻavaveina o le faʻatoʻaga, o loʻo maua ai le maualuga o fua. Faafetai i fuamoa, o le tetee o laau i faamaʻi, suiga i tau, ma le tofo o fualaau aina ua faateleina.

Vaʻalele mo laau - o se mea e faʻaleleia ai, o loʻo aʻafia ai le laau i le fesuiaiga mai se vaitau tuputupu aʻe e oʻo i le fugalaau, pe a uma ona fua, faʻamalosia uma auala talafeagai o le olaga. O le leai o ni fuamoa e faʻaitiitia ai le gaioiga o le faʻamalosia o le protein ma faʻaleleia ai le maualuga o le kulimi i totonu o masini vailaʻau. O le le lava o le aofaʻi saʻo o elemene e faʻagesegese ai le tuputupu ae, o le maualuga o le meaʻai e suia ai le lanu. Faʻatasi ai ma le leai o ni fuamosa, o le a atili faʻalavelaveina ai le vailaau i faʻamaʻi ma viral infections.

O le a le superphosphate

Mafaufau po oa phosphate fertilizers. O se tuufaatasiga lelei atoatoa lea i le ituaiga o paʻu po o granulini, faʻaaogaina e tuʻuina atu ai fualaʻau totō ma meaʻai talafeagai uma. O le tuufaatasiga o le faʻamaʻi vaevaeina ua vaevaeina i ni vaega: faigofie, faalua, maʻalaʻau ma faʻamaonia. O le superphosphate e aofia ai phosphorus, nitrogen, potassium, magnesium, calcium ma le sulfur.

O afea ma aisea e faʻaaoga ai le superphosphate

Faʻapitoa, o se tasi o elemene taua, o loʻo aofia ai i vaega taua uma o se laau, i le gaioiga faʻasolosolo i masini vailaʻau, i le photosynthesis, i le faʻamalosiina o le tino puipuia o le tino ma le fafagaina o sela laau. I le palapala, e tusa lava pe sili atu ona lelei, e leai se sili atu i le 1% o fulukalama, e itiiti ifo lava le tuufaatasiga ma lenei elemene, o le mea lea e matua taua ai le faatumuina o lenei faaletonu i le fesoasoani o le superphosphate mineral. O le faʻaaogaina o le superphosphate fertilization e tatau ona faʻamalosia pe afai e te maitauina ua faʻapogisaina le laupapa, liliu lanu po o le pala. O faailoga nei o le le lava o le maika, o le tele lava o lenei mea e faʻaalia i fualaau.

E taua! I le taimi o le faigata, e ono i ai se tali i se faʻaitiitia o le vevela, aʻo le aʻa o le aʻa e le mafai ona suʻe le aofaʻi saʻo ole moli mai le palapala. O fualaau aina e fafagaina i fualaʻau, ma le faʻaleleia atili o le tuputupu aʻe ma le atinaʻe.

Ituaiga o superphosphates

Superphosphate e tele ituaiga, o nisi vaega o loʻo faʻamalosia i le magnesium, boron, molybdenum ma isi elemene. O le sili ona faʻaaogaina o ia mea o le a vaʻavaʻai atu.

E te iloa? O le vaʻaia o se tasi o elemene sili ona taua o le ola o laau toto, manu, tagata ma le lalolagi atoa. O mea o loʻo i totonu o lenei elemene i le tuufaatasiga o le paʻu o le lalolagi e 0.09% o lona masini, o ona mea i totonu o sami o le gataifale o le 0.07 mg i le lita. O loʻo i ai i le tuufaatasiga o 190 minerale, i totonu o meaola o manu ma tagata, i totonu o meaola uma ma fualaau o laau totino, i le tuufaatasiga o DNA.

Faigofie

Superphosphate faʻamalosi faigofie, poʻo monophosphate, o se fulufulu efuefu e aofia ai le 20% o fuluʻi i totonu o le kulupu. E le mafai ona paʻu le paʻu. Ae peitai, pe a faatusatusa i ituaiga sili atu ona lelei ua le aoga tele. Ona o le tau maualalo, e masani ona faʻaaogaina e faifaatoaga ma i totonu o galuega tau alamanuia. O lenei fuālaʻau e faʻaaogaina i se loloto eli i le tautotogo ma le autumn o le 50 g i sikuea mita, e faʻapipiʻi faʻatasi ai ma masini ma vailaʻau oona. Pe a totoina laau e fua ai le 500 g, i luga o le lio lata ane o se laau ola - mai le 40 i le 70 g. Mo fualaʻau fualaʻau, o le fua faatatau o le talosaga e 20 g i le sikuea mita.

Faalua

O le superphosphate e lua e iloga i le mea o loʻo maua i le maualuga o le calcium phosphate i le vai. O lenei fuālaʻau e aofia ai le 50% o le phosphorus, 6% sulfur ma le 2% nitrogen. O le tuufaatasiga o le mea e gaosia, e leai se gypsum i totonu o mea. Tatou faʻaoga i ituaiga uma o palapala ma aganuu uma. E faʻaaogaina le fugalaau i le amataga o le tautotogo po o le autumn. I le faʻaaogaina o lenei tuufaatasiga, o le ae faʻaleleia le lelei ma le tele o le seleselega, faʻaitiitia le taimi o le fua o fualaau aina ma fua. I le gaosiga o mea tau pisinisi, o le superphosphate e lua e faʻaogaina ai le faateleina o le protein i le pata, ma le gaosiga o le suauʻu - e faʻapupula ai le gaʻo. E faʻaaogaina le fugalaau i le tautotogo ma le autumn i le taimi muamua, o le mea lea, ao leʻi totoina pe totoina, o le a faʻatau atu le koporo i le palapala. O laʻau e faʻagesegese ma faʻavaivaia ua fautuaina ina ia faʻafeinu i se vaifofo vai o le superphosphate e lua. Faʻaaoga lenei fausaga i meaola uma ma ituaiga uma o palapala.

Tele

Granulated phosphate ua gaosia i luga o le gaosiga, e faasolosolo lelei mo le faʻaaogaina o paluga, ma le susu o le paʻu. O le fua o fuakula i le superphosphate granular e oʻo atu i le 50%, o le mea e maua i le sulfate calcium e 30%. O laau faasatauroga e lelei lava le tali atu i le superphosphate granulated. O le superphosphate tele ua lelei ona teuina, aua e le malepelepe, ma pe a faʻaaogaina, e faʻamalulu lelei. O le isi avanoa: e le lelei le faʻaputuina i luga ole palapala, lea e sili ona taua i eleele eleʻele ma se faʻateleina o le alumini ma le uʻamea. I le gaosiga o le eleele o le suauʻu, faʻafefiloi ma le penisina, faʻateleina lona malosi. O le tele o taimi, o le superphosphate granular o loʻo faʻaaogaina i vaega tetele faʻatoʻaga.

Amoni

O le autu e faaopoopo atu i le superphosphate ammonia e le o iai ni gypsum, lea e le lelei le suauu i le vai. O le tuufaatasiga o le fulufulu ammonia, faaopoopo i le phosphorus (32%), o le nitrogen (10%) ma le calcium (14%), e aofia ai le 12% o le sulfur, e oʻo atu i le 55% o le sulfate sulfate. O lenei superphosphate e taua tele mo le suauu ma le faasatauro, latou te sili atu ona manaomia le efuefu. O lenei faluga faʻaaogaina, pe a tatau ai, e faʻavasegaina ai faailoilo o sima ma le alcali i le palapala. O le aoga sili o le tuufaatasiga o le mea lea e le paʻu ai le eleele, ona o le gaioiga o le acids e faʻamaʻiina e le amonia. O le aoga o lenei fuālaʻau e 10% le maualuga nai lo isi faʻamalosi.

Fesoʻotaiga ma isi fomaʻi

O tulaga sili ona lelei mo le liua o le superphosphate i ni pepa e mafai ona avanoa i laau toto o faailoga o le eletise eleele o le 6.2-7.5 pH ma le maualalo ole maualuga ifo ile 15 tikeri Celsius. Ina ia mautinoa o nei tulaga ma le maua o fulukalama i laau totō, faʻapitoa le faʻataunuʻuina o le palapala. Superphosphate fegalegaleaiga lelei ma le lime, fafie laupapa ma le falaoamata o le dolomite.

Faʻalogo! Faʻalulu le eleele aʻo leʻi amataina: tasi le masina ao lumanai le faʻatulagaina o le superphosphate.

Faateleina le digestibility phosphorus faʻatasi ai ma fugalaʻau faʻasaina: humus, manurele ma manulele manu.

Faatonuga mo le faaaogaina o superphosphate

O le faʻaaogaina o le superphosphate mo laau totō e fautuaina i le faiga o le ulu i totonu o le eleele pe a eli i le tautū poʻo le lūlūina o faʻatoʻaga. E faʻaaogaina foi o se laʻei pito i luga pe a totoina togalaau aina, fualaau aina ma fualaau aina.

Fautuaina togafitiga mo laau toto:

  • i le amataga o le tautotogo po o le autumn, pe a eliina, latou te faaopoopo mai le 40 i le 50 g i le sikuea mita;
  • pe a totoina fatu - 3 g i pu taitasi;
  • e pei o se pulugogo luga ifo i luga o sikuea mita - 15-20 g;
  • mo laau aina - mai le 40 i le 60 g i le sikuea mita o le liʻo o le au.

Tului O le mauaina o phosphorus e mafua mai i Hennig Brand - o se tagata e masani ai mai Hamburg. I le 1669, o le faletupe o le gaumativa, i le faʻamoemoe o le faʻaleleia o lona tulaga tau tupe, na taumafai e maua se maʻa o le faifilosolo e ala i suʻesuʻega faʻapitoa. Ae, na ia mauaina se mea e susulu i le pouliuli.

E faʻapefea ona faia se faʻaoga o le superphosphate

O le vaega mai le superphosphate ua saunia e le tele o tagata ola tuputupu aʻe. E faigata tele ona fai lenei mea, ona o le gypsum, lea o loʻo i ai i nisi o ituaiga o fuga, e le manaʻo e faʻamaʻapeʻa i le vai e aunoa ma le pala.

Mo le faʻatinoina lelei o le taualumaga, e fautuaina e faia laasaga nei:

  1. Faʻaaoga se faʻatoʻaga maʻoti ma le vai vevela (100 g i le lita).
  2. Faʻamalo lelei ma vevela mo le tolusefulu minute.
  3. Ina ia aua neʻi tuua se sima o le palapala, faʻafeiloaʻi i le gau.

Pe a faʻaaogaina, ia maitauina e 100 g o le ata o le a suia ai le 20 g o le mea eleʻele; e tasi le sikuea sikuea o le palapala e mafai ona togafitia i se pu. O le faʻaaogaina o le superphosphate e faʻaolaina ai le tuputupu aʻe o laau totō, faʻamalosia ai vaega eletise ma le aʻa, faʻaleleia le olaola vave, ma, o se taunuuga, o le tele o fualaau suamalie, faʻapupulaina le tetee o laau i faʻamaʻi. Faʻamafanafana lau togalaau ma lau togalaau, ma o fua o loʻo e ola aʻe o le a tali mai ma se seleselega lelei.