Lafumanu

Auala e togafitia ai le acidosis i povi

O le ki i le tausia lelei o lafumanu tetele ma le laititi e le na o le siakiina o le lelei o meaai, faʻamautinoa le masani ona ola ma lelei le tulaga ola "o le manu, ae o togafitiga vave ma le puipuia o faʻamaʻi.

I lenei tusiga o le a tatou tilotilo i le maʻi lea e aʻafia ai le fua o meaʻai, lea e masani ona tupu i povi, - acidosis.

O mafuaʻaga ma faʻavae o le faʻamaʻi, metotia o togafitiga ma le puipuiga - i auiliiliga atili i totonu o le tusitusiga.

O le a le mea

O le faʻamaʻaloga o le solia lea o le gaioiga, lea e maua ai le tele o le lactic acid i totonu o le rumen o le povi (o le muamua ma le tele o vaega o le manava e fa o le meaola lenei).

O le faamai e le gata na mafua ai le tiga o le manava i totonu o le manava ma faaleagaina ai le ola maloloina, ae faaitiitia ai foi le tulaga lautele o le puipuiga. O se taunuuga, e mumusu le povi e 'ai, avea ma mea e le faʻaaogaina, ma le susu o le suāsusu e maualalo faʻaititia. O le faʻamaʻi e faatatau i faʻamaʻi faʻamaʻi (o mea e mafua mai i le le paleni).

Mafuaaga

O le mafuaʻaga autu o le acidosis o le lelei o meaai paleni. I le tala o le povi, e oʻo atu i le 70% o mea uma e maua mai ua faʻapalaina, ma pe a faʻalavelaveina le lelei o mea taumafa (o le i ai o le tele o concentrates, carbohydrates, etc.), o le manava e amata ona faʻamalolo atili le lactic acid, lea o le a vave faʻavaveina ai meaai.

E te iloa? O le faʻamaʻi faʻateleina e taatele i luga o konetineta uma ma e aʻafia ai le lapoʻa tele ma le lafu. O le tele lava o taimi, o se faʻamaʻi e tupu i totonu o na faatoaga o loʻo i ai le tele o meaʻai gaʻo ma uaʻi atu i le meaʻai o le manu e sili atu ona maualuga.

A masani ona faʻaitiitia le lelei o mea taumafa o le lactic acid i totonu o le rumen, ma o le aotelega o le pH maualuga ua faʻaitiitia, ma o le maualuga o le eletise ua faateleina. O lenei tulaga e mafua ai le tupu mai o le acidosis.

E le gata i lea, o mafuaaga o le acidosis o:

  1. Fafagaina o taumafa gaʻo paluga poʻo taumafa faʻalauteleina. O le kuka ma le moa (faapitoa molasses) ei ai le tele o le suka ma le suka, ma afai e te fafagaina le povi ma pateta ma faaopoopo i ai le tele o apu, fatu, ma silasila, ona toeititi atoa lea o le 100% o mataupu o le a tupu ai se maʻi.
  2. Le leai o ni fiva lapoʻa. O meaʻai e mafua ai le tele o le tafe o le ulavavale i le manu, lea e faamaluluina ai le maualuga o le lactic acid. Ae o le meaʻai lelei lava e faʻaitiitia ai le salivation - ma o se taunuuga, o le paleni o le eletise e faateleina. E le gata i lea, o le leai o se fusi e mafua ai le gaosia o meaai i totonu o le manava, ma le po, e faaopoopo i le acidosis, o le a atiina ae ai le manava ma le faaletonu.
  3. Se aofaiga tele o meaai kuka. Afai o le otaota (fuālaau, uila, keke keke, ma isi) e kuka ma faʻafefiloi ma silasila, o ia meaʻai o le a mafua ai le maualuga o le maualuga o le lactic acid i totonu o le manava.

Faiga ma faailoga

O le faʻamaʻaloga e tolu laasaga o le taʻaloga: gaʻo, subclinical, ma le gaʻo. O faʻamaoniga o fomu taitasi o le a iloiloina i auiliiliga.

E taua! E le mafai e le faga manu ona eli pe gaosia le sili atu laka. Afai e le togafitiina, o le faʻamaʻi faʻamalosi e mafai ona oo atu ai i le oti.

Faasoa

O se faʻalauiloaina o le faʻamaʻi ma le i ai o faʻamaoniga manino fafo o le faʻamaʻi i se meaola.

E aofia ai:

  • loto vaivai, le lava le fiaai;
  • fatu palpitations, arrhythmia;
  • toso malosi o fua;
  • fiva (o nisi taimi e leai se fiva);
  • mamafa ma le le mautonu le manava;
  • fufulu;
  • faaitiitia le mamafa;
  • le i ai o le polotini i le urine;
  • faaitiitia le gaioiga - o le povi e masani ona taoto ma tulaʻi ma le faigata;
  • o foliga vaaia o se malosi malosi i luga o le laulaufaiva;
  • e masani ona fia inu le manu.
I le tutusa ai ma nei faailoga, e mafai e povi ona tupu faʻamaʻi faʻamaʻi: o le limasite o le rūmāmati (laminitis), lameness, ma nisi o mea asphyxia (faʻaaogaina o le kesi malosi e mafai ona taʻafia ai mama ma mafua ai le sophyxiation).

E ui lava o le tino gasegase e mafua ai le leaga o le ola o le manu, e itiiti ifo le lamatia nai lo le foliga masani - o foliga vaaia fafo o le acetic acid e mafai ai ona iloa le maʻi i se taimi vave ma amata ai togafitiga talafeagai.

E te iloa? O manu e sili ona taugata i le lalolagi o se fusi meli paʻu na maua mai povi o Vagyu - o se ituaiga Iapani o lenei faimalaga. Mo le tele o seneturi, na ola aʻe ai povi Vagyu i totonu o le Land of the Rising Sun, i le mea na avea ai i latou ma pia sili ona lelei, ua suamalie i luga o mauga maualuga ma maualuga i le vodka.

Subacute (subclinical)

O se tulaga e sili atu ona lamatia nai lo le acidosis mataʻutia o le amataga lea o le maʻi.

O ona faailoga o:

  • itiiti afaina;
  • o foliga mai o se osofaiga i luga o le laulaufaiva;
  • manava malosi;
  • o le galala i taimi uma o le povi;
  • faʻaitiitia galuega ma le manaʻo.
I le subacute form, o le manu e le o iai i le fiva, ma le mamafa o le paʻu e le mafai ona tupu i se vave vave i totonu o le tino. Ae peitaʻi, afai e le itiiti ifo ma le lua ni faʻamaoniga mai le lisi, e aoga le vave iloa o le manu mo le gasegase mafai.

I le fausiaina o povi, e mafai foi ona e feagai ma faamaʻi e pei o le anaplasmosis, atony o vailaau muamua, pepe pepe, maʻi o le susu, tamaʻi povi, lichen, vaginitis, actinomycosis, abscess.

Taimi

O se tulaga sili ona matautia o le faamai - o gaioiga faataumaoi ua mafai ona tupu i le manava o se povi, peitai, e leai ni faailoga vaaia fafo, ma togafitiga, o se tulafono, e le amata i le taimi.

O le acidosis taimi ua faamatalaina o le:

  • le teenaina e le manu e 'ai fualaau aina poʻo mea taumafa e maua ai le maualuga o le suka;
  • manava manava, faʻaauau faifai pea (o le urini e manaia tele);
  • faaitiitia o le susu gaʻo susu, o sina mea itiiti i le gaosiga o susu;
  • itiiti le faʻafefe

E taua! O faʻasolosolo taimi pe gasegase i totonu o tamaʻi maʻitaga e masani lava ona taʻitaʻi atu i le paʻu pepe po o le fanau mai vave. E tusa lava pe na mafai e le maʻi maʻi ona fanau mai ma le manuia, o lana tamai povi i le 98% o mataupu o le a oti i le isi 5-7 aso.

E tusa ai ma faʻamaoniga, e matua faigata lava ona fuafua le gasegase chronic acidosis - o nei faailo o loʻo i ai i le tulaga masani o le faʻaaogaina oona. O le tele lava o taimi, o le faʻaoga masani o le acidosis e naʻo ia lava (pe a lelei le soifua maloloina o le manu, lelei le puipuiga, ma tuʻuina atu i ai meaʻai tatau), pe e tafe atu i totonu o le tino.

Faʻailoga

O le auala sili ona faamaonia o le a fesoasoani i le fuafuaina o le i ai o le faʻamaʻi i se meaola ao leʻi oʻo mai le fomaʻi o le aofaʻi o le gum. Mo le tasi le iunite o fafaga, e tatau i le povi ona faia pe tusa ma le 70 ruminant femalagaiga: afai o le numera o le gum e itiiti ifo, o loʻo faʻaalia ai le foliga mai o le acidosis.

Afai o le masalosalo o le acidosis e le popole i se tasi manu, ae o nisi, ona mafai lea ona fuafua le tulaga o le tupu o le maʻi e pei ona taua i lalo: afai oi totonu o se lafu mamoe i totonu o povi sili atu e sili atu i le afa o manu e toe faʻalei le mama, o lona uiga e leai se acidosis.

O le faaiuga a le tagata tomai faapitoa e masani lava ona faʻavae i luga o le siakiina o faʻamaoniga o le gasegase o fualaau oona, faʻapea foʻi ma le auʻiliʻiliga o le fafaga na faia e le povi i le 5 aso mulimuli.

Mai lea taimi i lea taimi, o le acidosis e tutusa ma le kososis, i lenei tulaga, e mafai e le fomaʻi ona faia se suʻega o le urine ma le toto mo le i ai o le maualuga o le palatini ma le leai o ni konetona body.

Falemaʻi ma togafitiga

O le manuia o togafitiga o le a faalagolago saʻo lava i le tausiga a lē e ona: o le vave ona mafai ona ia iloa faailoga o le acidosis i le povi (aemaise lava i le 12 itula muamua talu ona amata le maʻi), o le sili atu ona lelei le faagasologa togafitiga mulimuli ane.

Afai e mafai ona togafitia i latou lava i taimi masani ma le le atoatoa o le maʻi, pe mafai foʻi ona fesoasoani i togafitiga faʻaleaganuʻu, ona tatau ai lea ona togafitia e se tagata poto faapitoa le gasegase o le maʻi.

Fesoasoani i vailaʻau

O le ituaiga tino o le faamai e matautia ona o le tulaga o le olaga faitino ua tusa ma le 70% pe a faatusatusa i taimi masani.

A maeʻa le suʻesuʻeina ma le suʻesuʻega o le "acute acidosis", e tatau i le fomai manu ona faʻaogaina nei togafiti:

  1. Fufuluina o le 'ie. O se suʻega ua faʻaofiina i totonu o le meaola a le manu lea e faʻaaogaina ai ni fofo faʻapitoa (mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻafefiloi o le suasami ma le vai - 750 g o le mea mama i le 5 lita o le vai).
  2. Faia o se paleni lelei o le vai. Ina ia faia lenei mea, o le povi na sasaa vai ma masima ma faʻaopopoina faʻapipiʻi i le sodium bicarbonate. O ia ituaiga gaioiga e mafai ona toe faʻaluaina i le fitu taimi i le aso.
  3. Saolotoga mai le fiva. Faʻatasi ma le malosi o muso malolosi ma le tumau le fiva, B vitamini poʻo soʻo se vailaʻau faʻasaina ma le faʻasao (mo se faʻataʻitaʻiga, Prednisolone poʻo le Hydrocortisone) e tui i totonu o le manu.
  4. Faʻaauau le puipuiga ma le gaogao. Mo le faʻaleleia atili o le tino i le faʻamaʻi, o le meaola ua tuʻuina atu e inu ai le tele o meainu ua mafai ona mafai - pei o le tulafono, o le vai ma le suasusu (100 g soda mo le 1 lita o le vai). O le fafagaina o se povi ma lenei vaifofo e tatau ona le itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso.

I mataupu taua, pe a le alu le meaʻai ma o loʻo i ai se lamatiaga o le oti, e mafai e le fomai manu ona faia se inumaga faʻamaʻi ma faamama le manava. Pe a faʻasaʻo le 'ie i se auala faʻaogaina, ona fufuluina lea o le manava i se aofaiga tele o fofo alkaline, ona tuʻuina lea o le manua.

O sea taotoga e faia i lalo o faʻamaʻi pipisi. Faatasi ai ma le masaniga masani o le faamai, o le ola faaletino o le manu ua toetoe lava a le aofia ai, o le mea lea o auala togafitiga e le tele naua ma e le manaomia ai se togafitiga o taotoga:

  1. O suʻesuʻega ma auiliiliga o meaʻai manu. Afai e tatau ai, o le suka ma le maso e le tatau ai e aveese mai ai ma o le fiber ma vaega o vailaʻau ua faaopoopoina. Rotten silasila ma isi mea vevela e tatau ona vave aveese mai le meaʻai a le manu maʻi.
  2. Faʻamamaina o gaosiga. E tupu i se fofo alavai, lea e sasaa atu i totonu o se povi (masani i se voluma e 3-5 lita).
  3. Le tofiaina o enzymes. E mafai e se fomaʻi ona fautuaina ni meaʻai faaopoopo e pulea ai le gaosiga o le suka i totonu o le manava ma faʻaleleia le faimamaga. I le avea ai o se tulafono, e tatau ona onā le enzymes mo le 2 masina.

E le gata i lea, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina ni supple supplements, o vailaʻau o le a fesoasoani i le vave faʻafouina o le manu. Peitai, o le mataupu faavae autu o le togafitiga o le gasegase oona tumau e le suia: o se toe iloiloga o meaʻai a le manu ma le faaleleia o le tulaga lelei o mea taumafa na faaaogaina e le povi.

Fofo faʻapitoa

Faʻamālōlōina le tulaga o le meaola gasegase ma togafitiga faʻaleaganuʻu, peitaʻi, o ia ituaiga metotia e talafeagai lelei i foliga tumau ma le le lelei - i totonu o le gasegase o le maʻi e manaomia ai le faanatinati o le fomaʻi. I togafitiga a tagata faʻaleaganuʻu o le faʻamaʻi e aofia ai:

  1. Faʻamamaina o gaosiga. O loʻo iai se fofo faʻapitoa: i le 2 lita o le vai mafanafana, e tusa ma le tolu o le vaega o le suasusu e vevela ma tuʻuina le povi e inu ai (pe a musu le manu e inu, ona sasaa lea i totonu). Ona vave loa lea ona sasaa se lita o le suauu sulu i totonu o le povi - o le mea lea e mafua ai le gag reflex, ma le manava o le povi ua faʻamamāina.
  2. Sulu massage. I nisi tulaga, o le faʻamaʻi lelei e amata ai le faʻagasologa o le faʻasesega o le ventricular, ma o meaai e amata ona faʻaaogaina lelei. O le massaging e faia i le auala o le paʻu o le manava i luga o le manava ma ou lima (e mafai foi ona e faʻaaoga ou tulivae). Lapataiga: faʻatasi ai ma se malosi malosi, e le mafai ona faʻaogaina lenei metotia!
  3. Tuuina atu o meaai faapitoa. I le faagasologa masani o le faamai, o le fefete faapitoa o le fefete (100 g i le 1 tagata taitoatasi i le aso) e faaopoopo i meaai, lea e faaleleia ai le galalaina ma le taumafa meaai ma faaitiitia ai le ono gaosia o meaai i totonu o le manava.

Gastric fufulu i se auala faʻaleaganuʻu e pei o se faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le faʻaolaina o se manu pe a fai e le mafai e le fomaʻi ona taunuu mo togafitiga i totonu ole 30-40 minute.

I le taimi lava e tasi, e tatau ona taʻu saʻo i le fomaʻi le tele ma pe o le a le fofo na e faʻaaogā mo faʻalavelave faʻafuaseʻi - o le fausiaina o isi togafiti a le fomai manu e faalagolago i lenei.

Puipuiga

O togafitiga sili mo maʻi uma lava o le puipuiga, ma o le puipuiga aupito sili o le acidosis i povi o le pulea lea o le lelei o meaai:

  • tuʻuina atu le meaola i se filo uumi ma le tele o fafaga;
  • le faʻaaogaina o le tele o suka, suauu ma gaʻo mai le meaʻai a le manu;
  • le le faatagaina o le pala ma le faaleagaina o meaai;
  • le faʻaopoopoga o le "Macrobebacillin" (faʻasaina fualaau) - 0.3 g o le vailaau faʻasaina i le 100 kilokalama o le mamafa o povi. O lenei vailaʻau ua faʻaofiina i le fafagaina o manu i totonu ole 30-40 aso;
  • o le taimi faʻapitoa napaivanie manu vaefa - 100 g soda i le 4 lita o vai. E taua le fafagaina o le manu i aso uma 7-10 ma lenei fofo.

O le faʻamaʻi faʻamaʻi o se faʻamaʻi tuga lea e aʻafia uma ai lapoʻa tetele ma laititi. O le malamalama i faʻamaʻi o le faʻamaʻi ma metotia o le fesoasoani muamua i le povi o le a fesoasoani e faʻaitiitia le faʻamaʻi i se taimi vave, ma o le faʻatinoina o nisi faʻamalosiga e fesoasoani i le tausiga o le puipuiga ma le ola maloloina o le manu i lona atoaga.