Fugalaau

Tuputupuina o le lili laau: totoina lelei ma mealilo i le tausiga

O le lili o le laau o se mea e le mafaamatalaina. O nisi tagata fai togalaau e faamemelo i lona lalelei, o isi e finau faapea o sea laau e le o se natura. Ae ui i lea, i luga o fata o faleoloa e mafai ona e maua ai vine o le lili laau, ma, i le teu faafaigaluegaina o sina taimi ma galuega, tupu ai se fugalaau mananaia. Po o se laau? Sei o tatou malamalama i mea taua o lona totoina.

Lili laau: mea moni poʻo talafatu

E i ai moni se laau? O i latou e iloa mea uma e uiga i aoauli o le a latou fai mai leai. I le tele o ata ma faʻamatalaga uma o loʻo i ai faʻamatalaga e uiga i ituaiga lili. E moni, o le la lili e maua ai le maualuga, i le averesi, e tasi ma le afa mita fugalaau ua fuga i fugalaau tetele. O nisi taimi o nei laau toto e matua tele lava e pei o le ogalaau o se laau talavou. Peitai, e ui i lea, o le laau o lona fatu e tumau pea o se fugalaau.

E te iloa? O le laau, e pei o le masani, na sau mai Kanata, lea na fafagaina ai ituaiga o ituaiga OT, "Oriental X Tubular Lilies". O iina, o le lily trees mo lo latou tuputupu ae ua taua o "Koliata" mo le faamamaluina o le lauiloa o tala faasolopito anamua a Eleni. Fugalaau totogo latou te talisapaia laau e le gata mo lo latou tuputupuaʻe, ae faapena foi mo a latou fugalaau matagofie ma le manogi matagofie o le sisi.
O sea vavega o le natura na aliali mai i le sopoia. Faafetai i le galue malosi a le au faifaatoʻaga, o le tele o ituaiga o lili lapoa, lea e ola ma maua ai fugalaau matagofie ma lanu eseese o lanu eseese ma se manogi manogi, ua aumaia. E moni, e mafai ona e vaʻaia na o le tasi le taimi i le lima tausaga.

Ina ia malamalama lelei pe o le a le lili, matou te tuuina atu se faamatalaga puupuu o le laau. O lenei laʻau faʻamalosi faʻapitoa e iai ni ogaumu, o laʻau e pei o le fatu, o loʻo i luga o petioles umi. O le umi-tubular, turbid-shaped or cup-shaped, fugalaau fugalaau o loʻo pipii atu i pedicels mamana ma oo atu i le 30 cm le lautele. O loʻo iai ia Iulai ma mulimuli mo le tusa o le masina. O le numera o lili i luga o le mea e tasi e mafai ona ese, ae latou te foliga mai e manaia i taimi uma.

Filifiliga o fanua mo le tulaueleele

O le totoina o se lili i totonu o le togalaau e manaʻomia ai le filifilia lelei o se nofoaga e totō ai. O lenei mea e tatau ona avea ma se la, ae le tatalaina i le la ma le matagi. O ave avega e faʻasolosolo ai le laau, ma matagi e mafai ona vavaeina ai aʻa. E le gata i lea, e le mafai e le laau ona faapaleni tusi. Afai e totoina se lili i le itu i saute, mo le totoina e sili atu ona lelei le filifilia o se nofoaga e susulu mo le 4-5 itula o le taeao.

E fiafia le lili i le susu. A aunoa ma lea mea, e le ausia le tuputupu ae lelei ma le totoina vave. Ina ia faia lenei mea, o le pito i lalo o le laau ma aʻa, e tatau ona ufiufi. E masani lava, mo lenei mafuaʻaga, ua totōina laau totō, ma o la latou laʻau puipuia le vaega pito i lalo o le laau mai le susulu o le la ma fesoasoani e taofia le susu. I lenei tulaga, o le tele o le susu mo le laau e leaga foi. O le mea lea, mo le totoina, e tatau ona filifili le nofoaga e le latalata tele ai le eleele i luga.

E taua! E le toto le laau i tausaga uma. Ae afai e te manaʻo e faʻaleleia ona tupu i vaitau uma o le tau mafanafana, laau e lata i laʻau lili o vaitausaga eseese.
Ma o le susu e le o nofo i totonu o le palapala, e tatau ona tafe, o le a taofia ai le pipi mai le pala. O le eleele lava ia e tatau ona lelei. O lona tulaga sili ona lelei o le suauu ma le humus ma le maualalo o le palapala ma le pala. O le lili laau e lagona lelei i eleele palapala. E le gata i lea, o sea ituaiga laau e itiiti le faʻafitauli i faʻamaʻi e aʻafia ai aganuʻu lily.

Le tatau ona totōina o laʻau lili

O le lili i lona atoaga e le o se mea e sili ona mataga, o lea o le totoina, faapea foi ma le tausiga o le laau, e faigofie. E mafai ona e taulai atu i tulafono o le galueaiina o lili, ae o ni nai nuances. Muamua mafaufau i le fesili pe faʻapefea ona toto se lili.

Mo le tulaueleele e tatau ona saunia pu i le 50cm i le loloto ma lautele. O le mamao i le va oi latou e tatau ona le itiiti ifo ma le mita, a leai o le a finau le laau mo le susu, malamalama, ma o le a le mafai ona tuʻuina uma le malosi e atiaʻe ai. O le pito i lalo o lua e tumu i se alavai e tusa ma le 20 cm. E mafai ona gauia piliki, maa po o oneone. O le pito i luga o ia mea na sausau i le paluga o le eleele ma le humus (poʻo le faapalaga). O vaieli sauniuni e totoe mo le tusa ma le 7 aso e faʻatagaina ai le eleele e faʻavae sina mea laitiiti. Ona mafai lea ona e totoina pusa. I lenei tulaga, o tulafono o le totoina o le aisa e le faʻaaogaina. O lona uiga, e le manaʻomia le faʻalauteleina o le pusa i le 2/3 le maualuga, na o le fufuluina lava i le eleele, ma i le amataga o le vaitau tuputupu aʻe, o le pulufana e sili atu i luga o le fogaeleele.

O se fesili manaia o le taimi e totō ai se lili i luga o le eleele. Faia i le faaiuga o Setema po o le amataga o Oketopa, ina ia mafai ai e le pulufana ona tafe i le eleele. I le muamua o le totoina o nilala po o laulaau pa'ū. Afai e avatu le taumalulu i sina kiona, e fautuaina e tuu le kiona i luga o le moega i le lumanai - e fesoasoani lenei laau i le taumalulu e aunoa ma ni mea le lelei. I le tautotogo, e tatau ona puipuia muamua laulaau o laulaau mai le matagi leaga o le tautotogo ma toe foi mai le kiona.

E ui o le laau lava ia e sili ona manaia, e foliga matagofie i le tuufaatasiga faatasi ma isi fugalaau i le togalaau, ae maise lava i le vao. O le mea lea, filifili pe o le a le mea e totoina i se lili i totonu o se moega fugalaau, filifili se mea mai laau e maualalo le ola. E totōina i latou i totonu o palapuni, i luga o pa ma puipui.

Faʻaleleia le tausiga o le lili i le faagasologa o le tuputupu ae

E pei ona taʻua muamua, e le manaʻomia e le fale le tausiga faʻapitoa. Ua lava lea e puipuia ai mai le susu tele, ave saʻo o le la ma mautinoa ai e le malogo le eleele. Ae ona o lona tulaga faapitoa, o le lili o loʻo tuʻuina mai ai nisi manaoga faapitoa mo le tausiga.

Auala e fai ai le faʻasuina

Vai le fale o le eleele pe a faʻapala le palapala ina ia aua neʻi faʻalavelave le vao ae aua neʻi faʻafefe le palapala ile aʻa. Faʻasusu vai faʻamaʻi e tasi i le vaiaso. I taimi malogo, e mafai ona faaluaina le faʻafeinu. I le itu i saute o le totoina o mulch. E fesoasoani lea e taofia ai aʻa mai le vevela.

Faʻatauga

Ina ia maua le tele o fugālaʻau ma gaʻo uumi, e tatau ona e fafagaina le lili. Faʻafoʻi mai le taimi na amata ai laʻau muamua, ma seia oʻo ina tupu. E faʻaaogaina faʻamaʻi faʻatoʻa ma mineral, o le faatupuina o le tuputupu ae e faaopoopoina i taimi ole vai.

E taua! Aua le faʻaogaina le manulele e fai ma laʻei pito i luga. E mafai ona faʻaleagaina ai faʻamaʻi pipisi i le laau.

Taʻitaʻi i le lagolago

O le laau toto e maualuga, ma pe a oso i luga le pulupulu, o le paleni e faʻalavelaveina.

O le pito i luga e faigofie ona tafe agai i lalo i lalo o matagi malosi o le matagi, e mafai ona gau pe tilotilo. O le mea lea, e fautuaina e nonoa le laau i le lagolago.

E faʻapefea ona sauniuni mo le taumalulu

E faʻafefea ona tausia se lili i le taumalulu e faalagolago i le matua o le matua. Afai o le mea muamua lea e totōina, o moega ma puʻupuʻu o loʻo ufiufi i se faʻavaa faapitoa, mo se faʻataʻitaʻiga, afifi palasitika.

O le laau e iai atigilima e tatau foi ona tapunia mo le taumalulu, ae laitiiti lava. O nisi o fai togalaau o loʻo tuʻuina o latou lau o loʻo faʻamaligiina a latou laʻau ina ia mafai ai ona e fusia faʻamalosi ma tapuni le laau mo se vaitau malulu. O le isi e sili atu ona faigofie le vaeluaina o togi.

O le taumalulu mautinoa e mautinoa ai le tausiga lelei o le lili i le vaitau o le tuputupu ae. E taua tele le mataʻituina o le tulaga lelei o le palapala o le eleele i le tautoulu. Afai e te mulimulitai i tulafono o loʻo i luga, ona oʻo lea i le 2-3 tausaga, o le lili o le a fiafia ia oe i fugalaau muamua o le a ufitia se uumi umi.

E te iloa? E talitonuina o loʻo i ai i le laau ni vailaʻau faʻapitoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, pepa e faʻaaoga mo mumu. O pulu e mafai ona tuʻuina i le falaoamata ma faia ai totila.
O le la lili o se fugalaau uumi, susulu ma le matagofie ma se manogi manaia. O le mea moni, i lalo o lenei igoa o se faʻasalalauga faʻapolopolo na faʻatau atu le tele o faʻatau. Ae afai e te faʻaeteete ma faʻatau i taumatau saʻo, o le a e maua se laau matagofie e mafai ona totoina o se fugalaau tutoʻatasi, ma faʻatasi ma isi. O le tausia o se lili laau o lona uiga o le lava o le suasusu, aloese mai le suavai ma le susulu o le la. Ma i le 2-3rd tausaga, e mafai ona e faamemelo i fugalaau tetele ma manogi.