Laʻau

45 ata o vailaʻau oona ma matagofie i le faʻaleleia o fanua

I totonu o lo tatou atunuu, o le suauu suauu ua faatoa amata ona lauiloa, ae i totonu o lona laufanua o lenei laau Aferika o loo i ai le tele o eria ma e oo atu i le 10 mita le maualuga.



Na maua lona igoa ona o le faʻapitoa o le fatu, lea e foliga foliga tutusa lava ma se meaʻai.


O le tele o le suauu o le gaosiga o le suauu e le lelei, ae le gafatia le kiona, o le mea lea, i Rusia, o le laau e faʻaaogaina faʻapitoa. Laʻau fugalaau i le taumafanafana. Laititi samasama samasama, paʻepaʻe paʻepaʻe po o fugalaau fugalaau e faʻapipiʻiina i ni uumi umi, ma i luga o le tasi togavao e mafai ona i ai uma le tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi. E sili ona manaia foliga e pei o fualaau aina e foliga mai e pei o pulu faataamilo.


E masani ona aumaia e le aufaʻataʻaga fanua le eseesega i mea e aofia ai ma le fesoasoani a laau totino e le masani ai, ma o le fale matagofie o le suauʻu masoa e naʻo le saʻo mo manatu fou.



O le vailaʻau o le suauu o loʻo taʻua foi o le turuma poʻo le laʻau. E fiafia le laau e matala matala i laufanua e mafai ona faʻaalia ai ia lava i lona mamalu. O lau lapopoa tele o se foliga manaia i nisi o ituaiga o loʻo i ai se paʻu paʻu po o le lanu violē, lea e matua aoga ai le faʻaaogaina o laau e pei o se taufeu poʻo le faamamafa.



I ituaiga eseese o le castor tree, e mafai ona e vaʻavaʻai i le matagofie o laʻau o laʻau. O loʻo i ai le turquoise-violet, ocher po o le maumea oona e lafoaʻi ma se lanu susulu.



O nisi ituaiga o laau toto e pei o le pama, ma lapisi lapisi e oo atu i le 30 cm le lautele ma se uʻamea umi. O nei togalaau e foliga lelei i tuaoi e lata ane i soo se pa puipui i le taua o tapeworms.


O le tele o lanu o laʻau ma le tele o ituaiga o laau o le castor oil e mafai ona faʻaaogaina i le faʻavaeina o faʻalapotopotoga ma faʻatoaga. E lelei tele le togalaau ma le tele o fugalaau ma isi mea manogi teuteu.



O le gaosiga o le suauu o le suauu e tupu tele vave ma e oʻo atu i le tele o le tetele i se taimi puupuu lava. O lenei vaega o le togavao e mafai ona faʻaaoga e teuteu ai se fale mafanafana ma totō se laau i tafatafa o se fale poʻo se pa.



E foliga mai e manaia tele le laʻau pi. O laau toto na totoina i luga o auala poʻo le pa e vaeluaina ai le saite i ni atumauga, ma i se faʻaopoopoga tuʻuina atu se paolo malulu lea e aumaia ai le malulu umi ile aso vevela. E pei ona taʻua muamua, o lenei fale matagofie e le manaʻomia ai se tausiga faʻapitoa ma vave ona tupu, o lea o le a foliga vave mai ai se puipui mai se pa maualuga.


E sili atu le matagofie o le suauu manogi i luga o fugalaau ma gaosia i totonu o le kamupani o le difef coniferous ma totoina ai laau iti. E sili ona lelei le faʻaaogaina o se laau Turiki i ni mea maualalo, talu ai e mafai ona oʻo atu i le manaia tele, aemaise lava pe a tupu i luga o le itu le malu o le laupepa.


I totonu o se faʻafefiloi, e sili atu le tuʻuina atu o le suauu i le pito i tua, a leai o isi laau totino e le mafai ona iloa ona o ona lau lapopoa lautele. Ae i autafa o laau uumi o loo lafoina se ata malulu, o lenei laau matua e sili atu le lelei e le totoina, aua o le a le lava le susulu o le la mo le atinaeina atoatoa ma le tuputupu aʻe.


I totonu o le togalaau, pe a iai ni faaletonu, e mafai e le suauu paluga ona ufiufi i latou, ma taulai atu ia te ia lava le gauai. I lenei tulaga, e taua tele le filifilia o ituaiga eseese o laau teuteu, lea o le a faamamafaina ai uiga o le laupepa.

O le Turkish turisi e masani ona faʻaaogaina i le faʻaputuina o togalaau Iapani e avea o ni mea totino. O le vailaʻau o le suauu e fiafia i le susu o le eleele ma o lea ua lelei ona faʻaputu i tafatafa o vai, o loʻo iai foʻi uiga o le au Iapani.


E tatau ona manatuaina o fatu, laulaʻau ma laʻau o le vailaʻau suauu o loʻo i ai le vailaʻau oona. Afai ei ai ni tamaiti laiti i le fale vevela, ona lelei lea ona aloese mai le totoina o lenei laau. I nofoaga paka, e manaʻomia foʻi ona e amanaʻia nei mea totino o le vao ma totōina mai nofoaga e malolo ai ma malae taalo.