Faʻasaina fetu

Nuances o le tuputupu ae astilba: fautuaga mo newbies

E leai se tausiga - atonu o se tasi lea o mea taua e mafai ona avea ai se laau e sili ona fiafia i ai le au fai togalaau. Mo se faʻataʻitaʻiga, e matua tupu lelei lava le fualaʻau i totonu o se togalaau malulu, teuteu i latou i ni foliga e le masani ai o lanu eseese. Latou te le manaʻomia le tele o le gauai atu ia i latou lava, ma afai e te mulimulitaʻi i tulafono faʻavae o le faʻaaogaina o mea taufaatoaga, e mafai ona e faʻasusu ma faʻasalalau vao.

O faʻavae o le totoina lelei o laau

Ina ia mafai ona vave nofoia le laau ma ola lelei, e tatau ona e filifilia le nofoaga saʻo mo le totoina, ma le televave o lona tuputupu ae e faalagolago ile lava susu ma le vevela.

Filifilia le nofoaga saʻo e tulaʻi ai

E ui i le manaʻomia mo le tele o vevela, tatala nofoaga lafulafu ma le la maualuga e tatau ona alofia. O le faʻaleleia o fetu i le avanoa tatala e tatau ona faia i vaega e maualalo le ata lafoia, ona e naʻo le tulaga lenei o le a totogo lelei ma mo se taimi umi.

O tuusaunoaga o mamanu malamalama ia e sili ona manaia i le la, ae fiafia i fugalaau e itiiti ifo. O ituaiga vave ma le tuai o ituaiga e ola lelei i lalo o le la, ma o na ituaiga e fuga mai ia Iulai e tatau ona totō i le paolo.

E te iloa? Astilbe (Astilbe) - o se mea teuteu teuteu, o le aiga lea o le faʻailoga maa. E faalagolago i le eseesega, o le maualuga o le laau e eseese mai le 15 i le 200 cm. O laulaʻau e faʻaputuina i se togavao vao, atonu e maua ai le apamemea, paʻu poʻo le lanu uliuli. O fugalaau foʻi e eseese ona paolo: mai le paʻepaʻe ma le paauli. O nei mea e tutupu i le 60 cm le umi. O le taumafanafana uma e fuga, ia i ai se mamanu mamana.
E mafai ona totō Astilbe i soʻo se palapala ae mo iuga sili ona lelei, e tatau ona e filifilia vaega o loʻo latalata atu ai le vai i le eleele.

Faʻafefea ona saunia le fuafuaga

A o lei totoina le taula i luga o le nofoaga ua filifilia, e tatau ona eli i luga, aveese le rhizomes o isi laau. Ona tatau lea ona faʻamaʻaina le eleele i le fuga o le manure po o le peat i le fua faatatau o le 2 pakete o le faʻasaina i sikuea mita. Ia mautinoa o loʻo tumu le pito i luga o le paluka ma le phosphorus. O le falaoamata (2 handfuls per mita) poʻo le faʻaaogaina o fuga (30 gr. I le mita) e faaopoopo i le moega. Taumafai e aua le totoina se laau lata i tafatafa o laau ma se aʻa aʻa. Atonu ei ai tauvaga mo le susu, lea o le a mautinoa ai le leai o se fugalaau.

Faʻaaogaina tekonolosi

O le totōina e faia i le tautotogo, i le taimi e le maualalo ai le vevela o aso taʻitasi i le 2-3 vaiaso ile 5 ° C. Filifilia le mamao i le va o vao, e taulai i le ituaiga o laau. O lea e maualalo le eseese o ituaiga eseese i le 30 cm mai le tasi ma le isi, ma maualuga - 50 cm.

Mo le tulaʻele latou te saunia ni pu e oʻo i le 30 cm loloto, i le pito i lalo o loʻo tuʻuina ai le mea faʻapala ma sasaa vai. Delenki (vaega o le vao ma le rhizome), tuu i totonu o le lua ma ufiufi ile mulch e tusa ma le tolu senetimita.

E taua! Tausia le laau e aunoa ma se toe gaoioi mo le silia ma le lima tausaga e le fautuaina. Faʻasalaga Astilbe e talafeagai, e tusa lava pe e te fuafua e alu i le nofoaga e tasi. O le mea moni, o le rhizome o le laau e tupu aʻe i luga, taʻitasi, o loʻo i ai luga o le eleele. I le taumalulu, o lenei uiga e mafai ona faʻaumatia le fugalaau.

Faʻavae o togafitiga talafeagai

O le tausiga lelei o le laau e le faigata, ae ina ia mafai ona tupu se chic astilba, e tatau ona e mulimuli i nei tulafono.

Faʻatau: o le a le mea e tatau ona i ai

I le tausiga o astilba, e taua le tuuina atu ia te ia se aofaiga o le susu, ma faʻainu vai masani. E tusa lava pe laitiiti le tuai ma le faʻamago mo taimi pupuu o le eleele e tau atu i le mea moni ua mamae le laulaʻau, o le a le toe faʻaleagaina le fugalaau, ua fano lau fugalaau, ma o le laau lava ia e foliga mai e le mautonu.

Toto ma vele le palapala

O Astilba e matua taofiofia vao, aua o loʻo i ai le rhizomes sili ona mamana. Ae ao laiti le laau, o le veleina e matua talafeagai lava, talu ai o fugalaau fugalaau e faigata tele ona vevela vao. A uma le timu ma le faʻasusu, ona fautuaina lea e tatala le eleele i luga o le uila ina ia le oʻo mai ai le pulu. Ae peitai, afai e mulimulitaia, o le a le manaʻomia nei manipula.

I le ala, faʻafetai i le mulching i peat ma le taʻusalaga taʻitasi, e mafai ona faʻagesegese le matua o le vao, aua o le a i lalo o le eleele i le taimi atoa.

O afea ma pe faapefea ona fafaga

Mo le puipuia o le teuteu o le laau, e tatau foi ona fafagaina fua. E faia i tausaga taʻitasi, ae o le filifiliga o auala mo le fafagaina e faalagolago i le fanua na totō ai le fale. O lea la, afai na totoina ile eleele malulu, afaina faʻapitoa e tatau ona faʻaaogaina, ma fagu ma fugalaisa - pe a uma ona fuga. Afai e toto le laau i le eleele matutu, ona ave lea o le peat poo le faapalaga.

Faʻaseseese fomaʻi e faʻaaoga mo se taunuʻuga maʻoti. Mo se faʻataʻitaʻiga, ia faʻamaua pea laulaʻau ma paluga, faʻaaoga le fulufulu faʻamalosi poʻo isi faʻamaʻi faʻamalosi. E faaopoopo i le amataga o le tafe o le sua, o lona uiga, i le tautotogo. I le atinaʻe lelei o le laau, fai ni faʻamalaʻau. E taua le matauina o le saʻo saʻo: 25-35 km i le lita o vai. O lenei fuālaʻau e faʻaaoga i le tautoulu aʻo leʻi oʻo i le taumalulu. O le sulphate o le potassium poo le Uria ma le superphosphate o le a fesoasoani i le faʻateleina o le vaitau o le fugalaau ma tuʻuina atu ai le pomp. O nei paluga e tatau ona faaopoopo i moega i le taumafanafana.

Fatuina fatu

E tatau ona aoina fatu fugalaau i le tautoulu, pe a mate le laau (e masani lava ia Setema). E ui i le mea moni e laʻititi tele, e faigofie ona faʻapotopotoina. Faʻasalalauina ma faʻamagoina mea leaga e tatau ona tipi, afifi i pepa ma tuu i se nofoaga mafanafana. A maeʻa vaiaso e lua, ua lava lea e luluina ai mea leaga, ma o fatu o nei mea o le a sasaa atu. O le teuina o fatu o Astilba e faia i se taga pepa.

E te iloa? Ua sauni sauni e fuga i le tausaga muamua ina ua toto, ae peitai, e fautuaina e aua le faatagainao lenei, lauulu fugalaau. O le mea moni e faapea, o se laau toto e le mafai ona mate, e tuʻuina uma lona malosiaga i le muamua fuga. I le tulaga o le aveeseina o fugalaau laiti, o fua uma e alu i le fausiaina o pipiʻi maloloina, aʻafia ma le tuputupu aʻe o rhizomes. I le faaiuga o le vaitau, ua vavae ese uma le vaomatua i lalo o le rhizome, ma mulimulitaʻi i solo pe palapala. O lenei faiga e faia i tausaga taʻitasi.

Astilba sauni mo le taumalulu

Astilba e faʻaalu le taumalulu e aunoa ma ni faʻafitauli. Na ia fetuutuunai lelei i gutu malulu, ae o fesuiaiga o le vevela i le vaitaimi o le tautotogo e mafai ona matautia mo ia. O le mea lea e sili atu le lelei i le mulch, e ufiufi ai ni mea se lua o mea masani. E mafai ona avea ma vao, tamai laumei, laʻau matagofie o le tausaga ua teʻa, vaovao, paʻu, lala laʻau, poʻo isi mea. I le va o vao ma le palapala e tatau ona avea ma mulch, lea e lelei atoatoa ai laʻau.

E le gata i le vevelaina o le laau i le taumalulu, e fesoasoani le mulching e puipui ai le tulaga o le palapala, o lona susu, ma faaitiitia ai foi le manava i le taumafanafana.

Faʻavae o le vaʻaia tatau

E mafai ona auai i le totoina o laau i le amataga o le tautotogo ma le autumn. Ua faia lenei mea e pei ona taua i lalo. O le lua ua eli muamua, ona ave lelei lea o se laau toto ma tuu i ai. O le pu e tatau ona lautele ina ia mafai ai ona salalau solo aʻa o le vao. E tatau ona ufiufi le laau i le eleele, vai ma mulch. O le togafiti mulimuli e fesoasoani e puipuia ai le taua tele ma taofia ai le foliga mai o se mea pala, lea e matua le manaomia mo se laau talavou.

E taua! O faʻatoʻaga o Astilbe e le vave toe faʻaleleia, ae i ni vaega, ae latou te faia i taimi uma. O le matua o le laau, o le sili atu foi ona faigata ona vaeluaina ona rhizomes, ae faigofie ona faapaleniina le totoina ma ua sauni e fuga i le tausaga na sosoo ai ina ua toto. O le toe totoina e mafai ona suia i le faapipiiina o eleele i luga o fatugaʻo pe a uma le teuteuina o le autumn.

O le faʻapipiʻiina o fetu ma isi laau totō

I le uiga o le "faauoga" ma isi laau totō, o le astilba e le o se mea e tasi - e nonofo lelei faatasi ma isi "tagata" o le togalaau. O le mea lea E taua le filifilia o tuaoi mo ni mafuaaga matagofie. O le mea lea, o lau laʻau e tatala ai lau laʻau e foliga tele i le faʻatasi ma laʻau uma o hellebore, podophyllum poʻo bergenia. Mai fugalaau, e mafai ona tuʻuina le laau i le taele, irises, tulimanu tuli, fugalaau mauga, lili o le vanu.

I le avea ai o se tulafono, ua totōina i luga o mauga papaʻe, i luga o pitonuʻu i autafa o le mutia, i luga o le talafatai o tino vai ma afa mafanafana.

Metotia o le toe gaosia astilba i le fale

Astilba e toe faʻaaoga i se tasi o auala e tolu: fatu, afifi poʻo vaevaega o le vao.

Fatu

Faatasi ai ma le fesoasoani a fatu, o le laau ua faʻapupulaina faʻapitoa mo le fausiaina. E le talafeagai le aoina mai o fatu o ituaiga o laau toto i loʻu togalaau, aua e vave ona vavao. Ae ui i lea, e mafai ona e faatauina mai fatu o varietal maualuga mo le totoina i luga o lau 'upega tafaʻilagi.

Mo le faaleleia o fatu laau, e tatau ona saunia lelei fatu mo le totoina. Ina ia faia lenei mea, o fatu e tuu mo le 20 aso i se nofoaga e teuina ai le vevela i +/- 4 ° C. Ona siitia lea i se potu mafanafana lelei ma le vevela o le 18-22 ° C. O fatu e toto i luga o le susu, ma a uma le faʻagasologa, e le tanumia le palapala. A maeʻa ni nai vaiaso, e foliga mai e mafai ona totō ni paʻi laiti i luga o moega ufiufi. E taua le matauina e le aunoa le fafaga.

Laʻau

O le faʻataina o le astilba o lona toe gaosia e fatugaʻo, lea e mafai ai e oe ona toe gaosia vave le laau nai lo le fatu. Pe a tutupu le pupugo i le tautotogo, e vavaeina ma le faaeteete i se vaega o le rhizome ma togafitia i le tipiina o le palapala. O aʻafiaga e seleseleina e totoina i se paluga o iliili ma le peat (1: 3) ma ufiufi i se mea manino, e fai ma faʻataʻitaʻiga, afifi palasitika. O le loloto o le totoina e tatau ona fetaui ma le tele o aʻa, ae o le fatuga o le afa centimita e lilo i palapala. Shank e tusa ma le tausaga. O lona uiga, o le a mafai ona faʻasaina i le avanoa i le isi vaipuna e sosoo ai.

Vaeluaina o vao

I le tele o tulaga, faʻaaogaina lenei metotia o le toe gaosia, e pei o le vaevaeina o le vao. O le mea lea, i le tautotogo, aʻo leʻi totogo le laau, pe i le tautoulu ina ua uma ona fuga, ua selesele laʻau, ua eliina se togavao ma vaevaeina i le delenki ua taua. E tatau ia i latou taʻitasi ona aofia ia le itiiti ifo ma le tasi le mea e faʻaaogaina mo le 3-5 tumutumu. E mafai ona e faʻaaogaina ma e le faʻapalapala ai ni fatu, ae i lenei tulaga e le tatau ona e faamoemoe e totoina i le tausaga a sau. E totogo Delenki i le mamao e 30 cm mai le tasi i le isi, ae aua nei galo e fafaga i latou i taimi uma.

Faʻaiʻuga Astilba i faʻamaʻi, auala e togafitia ai

O le laau e matua puipuia lava i faʻamaʻi. Ma le tausiga lelei, e seasea ona maʻi, ae o meaola faalavela e pei o le fofo. Mo se faʻataʻitaʻiga, e masani ona osofaia faʻaleagaina penny lea e amata ona nofo i totonu o le laau faatasi ai ma aʻa o laulaau. E le gata i lea, o iniseti latou te le o iai ni lamatiaga ogaoga, talu ai o latou aʻa e sili atu ona afaina ai, lea e solo ese ai le lanu meamata o le laau, ma tuua ai e aunoa ma le okesene ma le mafai ona tupu atili. E mafai ona e tauina i latou i le naʻo le aveeseina ma le lima o ni oaga.

E matautia foi gallic poʻo eleele le nematode. O lenei vailaʻau e faʻavae i luga o rhizomes o laau i le vevela i luga aʻe o le 20 ° C ma le maualuga o le susu. E mafai ona e fuafuaina le osofaʻiga e ala i foliga mai o le vao - e amata ona liu samasama. O le tauina o se meaʻai e le faigofie ma tele taimi e fiafia ai faifaatoaga e eli i luga o se vao ma le eleele lata ane ma faʻaumatia atoa ina ia le salalau le parasi i isi laau. E mafai foi ona e taumafai e fufulu mama le rhizome mai le palapala ma fufulu i totonu o le vai mafanafana (50-55 ° C).

Astilba o se fale matagofie tele, agamalu ma le le faʻaleagaina. O le tele o ituaiga eseese e mafai ai e oe ona filifili le paolo e sili ona talafeagai mo lau togalaau. O le mea e sili ona taua i le tausiga o fugalaau o le mautinoa lea ua lava le suavai ma puipuia le palapala mai le faʻamamago. O le Astilba e faatoa lava ona toe gaosia, o lea e mafai ai ona e maua ni mea fou mo le totoina.