Fua o le gaosiga

O ituaiga autu o le taʻele

I le tupu aʻe o se mea inu i se taimi e tasi i luga o lau fuafuaga, ua e talisapaia pe faapefea ona foliga tutusa lelei le fugalaau, atonu o le a le mafai ona e lafoaia lenei tulaga taua. O le lelei o lea mea e maua ai sina tausiga laitiiti. Ua lava lea e aumai ai le faapalaga po o le lau humus pe a toto i le eleele ina ia mafai e le taimi o totoe o le laau ona faamemelo i le laau, fagu pe a manaomia. Ae ui i lea, e taua le filifili muamua po o fea o ituaiga e filifili ai, talu ai e ese la latou lanu ma i le matagofie o le natura lanumeamata o le laau. O le isi, o le a tatou talanoa e uiga i ituaiga sili ona lauiloa o loʻo tutupu i la tatou taʻavale.

Nude le lavalava

O le nofoaga masani o lenei ituaiga o vaomatua o le Caucasus. E mafai ona e mauaina i totonu o le vaomatua, ma i luga o le pito, i totonu o le vaovao i luga o le uʻamea maualuga. O loʻo i ai se uʻamea mafiafia i foliga o se rosary, lea e tupu aʻe ai se umi, e oʻo atu i le 60 cm, faʻanofo. I le vaega pito i lalo, o sina lanu mumu, ae o le isi o le lanumeamata. E toetoe lava o lau laʻau e tupu tele i luga. O loʻo i ai i itu uma e lua o le seleseleina o laʻau ma oʻo atu i le 6 cm le lautele ma 15 cm le uumi. Mai i lalo latou te lanu ma lanu, ma mai i luga o lanu meamata (vavalalata ile pito i lalo latou lanu mumu). I luga o lauusiusi lanumeamata ola e tupu i le lua fugalaau. Perianth e oo i le 2.5 cm le umi, foliga lanu ma lanu paʻepaʻe. I le avea ai o se tulafono, i le ogatotonu o se mea e faʻafefete, o loʻo faʻafefeteina ni nifo lanumeamata. Stamens e faʻafefe mai le pisa, pistil umi nai lo latou. O fugalaau e aliali mai i le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana I le faaiuga o le fugalaau i lo latou nofoaga, o vine lanumoana ia.

E te iloa? E le o se taimi umi talu ai nei, na i ai le namu i le aiga lily, ae talu ai nei na tonu ai loa ia te ia e taʻu atu i le aiga lily. Mai iinei e tasi lona igoa - o se lili togalaau o le vanu. Le igoa latina, Polygonatum, e pala. Faʻaliliu, o lona uiga "faʻalauiloa." I tagata, o le kupenu e masani ona taʻua o le faamaufaailoga a Solomona. O le mea moni e faapea, a maeʻa le fufulu ese o laʻau i luga o le fatu o le laau, o loʻo tumau pea le faʻalelei o le maʻi, e moni, e pei o se faʻamaufaʻailoga. I le numera o ia faʻamaufaʻailoga, e mafai ona e fuafuaina le tausaga o le vao.

Soa manogi (vailaʻau)

O le tele lava o taimi, ua tupu ai se pakete vailaau, lea ei ai sona tuaoi papaʻe i laulaau lanumeamata. Latou te ola e tusa ma le 14 cm le umi ma 5 cm le lautele. Kupala e oʻo atu i le 50 cm ma e manatu o se laulau faʻalautele. O le vaega pito i luga o le aʻa e le o tele naua pe a faatusatusa i isi meaola. Tuuina atu fugalaau paʻepaʻe e tutupu aʻe taitoalua. Latou te aliali mai i le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana. I le faaiuga o le fugalaau ua lanu lanumoana lanumoana. E totoina vao vao i vaomatua, fiafia i luga o tumutumu o mauga ma mauga, i togavao vao. E masani ona maua i Iapani, Mongolia, Saina, Siberia, le Metitirani vaega o Europa ma Sasaʻe Mamao. Faʻafefe faʻafefe le lamala. Siʻosiʻo manogi manogi talu mai le 1561.

Caucasian kupena

O le sipuni ma le faceted o lenei laau e 30 cm le umi. E i ai ni laupepa lafoaʻi e tafe agai i le faavae. I latou pito i lalo o veins vaaia, e ufiufi i lauulu pupuu. O laʻau e ola i le 4.5 cm lautele ma 11 cm le umi. Fugalaau ola i luga o le lua pe fa i luga o ni tafao solo. Paʻepaʻe paʻepaʻe laʻitiiti i luga aʻe o le faʻasolosolo, ma faʻalautele. Taimi o fugalaau - Aperila - Me. O le Caucasian kupena o loʻo nonofo i vaomatua mauga o Western Transcaucasia, Dagestan, Ciscaucasia, lea o loʻo ola ai le vavao, laʻau, vao, ma le laʻau. E mafai ona e mauaina i vaega ole subalpine, e maua ile Asia Minor ma le Balkan Peninsula.

E te iloa? O mea tau vailaau o le laau, lea e le gata ina maua ai lona mutia, ae o le rhizomes foi, e lauiloa. O le mea lea, o laʻau e faʻaaoga i manua e taofi ai le toto ma faʻaitiitia ai le mumū. Pe a faʻamaunuʻuina meaʻai mai le decoction. E faʻaaogaina foʻi i le mumu o le mama ma le maualuga o le manava o le tino, bronchitis, maʻi o le tino, gout, osteochondrosis, maʻi fatu, maʻi tiga, maʻi maʻi. Mo nei faʻamoemoega, e mafai ona e saunia le tinomi o le aʻa, eli i le tautoulu.

Kupena e tele-faʻafefea

O lenei ituaiga e fiafia i vao ma vao vaeluaina, aemaise lava vao. O le tele o le kupna e tupu aʻe i le ogatotonu ma lalo ifo o paʻu mauga o Caucasus, Himalayas, Europa, Anterior, Minor ma East Asia. O le fugalaau ei ai se mea e le afaina lea e oʻo atu i le 90 cm le umi, o laulaau e faia mai laititi laiti, o loʻo faʻasolosolo i luga o laʻau, e faʻaopoopo i itu uma e lua o le laʻau. Lalo ei ai la latou lanu uliuli-lanumeamata. Tuputupu ae i le 4.5 cm le lautele ma 15 cm le uumi. I fua o laula e tupu mai i le 2 i le 5 fugalaau ma se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe. E tupu mai ona nifo ma punou i pito. O le vaitau vavalalata o se masina, o le amataga o le fugalaau o Me-Iuni. E tele ituaiga o laau e lauiloa i lanu lanumeamata, laulaau lanu, ma fuga lanu piniki. Ua lauiloa foi o le fale talimalo, talu ona faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi talu mai le ogatotonu o le 15 senituri.

E taua! A uma ona e filifili e ola i totonu o lau togalaau, tuu le togavao i se nofoaga e le mafai ona ausia e tamaiti. O le mea moni o vaega uma lava o le vailaʻau e aofia ai mea oona e mafua ai le vevela tele. Ma o vine o le laau e foliga faapitoa lava.

Kupena sikuea (maualalo)

O se togalaau e le masani ai e maua mai ai ni mea saʻo, faceted, o ni fatuga e fausia ai se ogalaau lapopoa e oo i le 20 cm le umi. I lenei tulaga, o le tuputupu aʻe mo le tausaga e maua ai se laʻititi laʻitiiti - e oo atu i le 5 cm. O laulaau o le laau e fesuiaiga pe leai foi, lautele i lalo, fuafua i se isi itu. O fugalaau e aliali mai ia Iuni ma e tusa ma le lua vaiaso. O se paʻepaʻe paʻepaʻe seʻia oʻo i le 2.2 cm le uumi, faʻatasi ai ma sima e oso mai i le paipa ma se pistil umi. O vine e lanu uliuli.

O le squat kupena e tupu i saute o Siberia, i Primorye, i Sakhalin, Urup, Iturup, Kunashir. E mafai foi ona e feiloai i Iapani, Korea, Saina. Fiafia i eleele lelei: vavao vao, fanua valevalenoa, matafaga o sami, mauga mauga.

Koupena floriferous -

O lenei ituaiga e sili ona fiafia i laufanua, lalaga ma vaovao, i mea e mafai ai ona maua i totonu o vao ma luga o le pito. O sina mea itiiti e masani ona aliali mai le ituaiga i laufanua i subalpine ma totonugalemu o mauga o Asia Minor, Balkans, le Caucasus ma le Crimea. E sili atu le lelei o le susu o eleele ma le malulu. Matagofie-malulu, faʻasaʻo i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

O loʻo i ai se aʻa mafiafia e foliga mai o se rosary, lea e maua mai ai se laʻau e leai se lanu, o le lanu lanumeamata. I le uumi, e oʻo atu i le 50 cm ma faʻafeiloaʻi ma le iloa. O laulaau o le laau e faʻaopoopoina i luga o itu e lua o le au. O loʻo i ai se foliga e leʻo faʻaloloa, faʻalautele e oʻo ile 5 cm le lautele ma 9 cm le umi. Mai le pito i lalo o laʻau i luga o veins o le pubillary papillary. Pedicels e le lavalava ma lanu meamata, e taofi mai le 2 i le 5 fugalaau fugalaau. O le laau e paʻepaʻe paʻepaʻe faʻatasi ma le faʻamalosi e aunoa ma se gau. E tupu mai nifo, lea e matua malosi lava i le itu. Mai i le pereniseh stand stamens, e faapena foi i fafo. Pistil laiti sikoa. O fugalaau e amata i le ogatotonu o tautotogo po o le amataga o le taumafanafana. I luga o lona faamaeaina o vine lanu moana lanumoana ua faia.

Kupena e leai se aoga

O le isi ituaiga o latou nofoaga masani o le Caucasus mountain forests.

Nunu e lapopoa

O le ituaiga e tutusa lelei lava ma le paʻepaʻe. Naʻo le leai o se pubescence i le pito i lalo o le laulaʻau, ma o laʻau lava ia e vaʻavaʻa vavalalata ma sili atu ona faʻailoa. O le isi mea e taamilosaga, ae le o se faʻailoga. O vaʻaiga o loʻo latalata ile pito i luga e fai si pupuu. Pedicels e tupu mai i elela o laulaau ma maua mai ai fugalaau fugalaau 2-3. Latou te latalata mai i le faaiuga o le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana. A uma ona fuga, e aliali mai se pulu uli io latou nofoaga. E ola i le sone o le talafatai ma i Saina i Saute. E mafai ona maua lenei meaola i totonu o vao, i laufanua eleele, oneone oneone o le vaitafe lolovaia.

Siena Siberia

O le taele Siberia e mafai ona maua i le itu i matu o Saina, North Mongolia ma Sasaʻe Sisifo. E fiafia o ia e tupu i le malulu ma le mafanafana o itu.

O loʻo faʻamatalaina e se uʻamea mafiafia-e pei o le rhizome, lea e tupu ai le fatu fatu fatu e oo i le 55 cm le umi. Laina laulaʻau poʻo laʻau faʻamalosi e ola i totonu o verticils, 0.5 cm lautele ma oʻo i le 8 cm le umi. I le faaiuga e i ai se pupuʻu, ma o le pito i luga e leai se mea. I luga o laʻau lanu meamata e lua fugalaau e iai ni mea faʻalelei, e faʻasaoina i le taimi o le fugalaau. O le paina paʻepaʻe paʻepaʻe e faapaleina i ni vaitusi lanu vavalalata mafiafia ma ni vaʻaiga faʻalelei. E ola ile 0.9 cm le umi. Laʻau e leai ni laʻau, o le fila filaments e le faʻafefe. O le pestle foi e le tilotilo i fafo, aua e puupuu atu nai lo sima. O le fugalaau e amata i le faaiuga o le tautotogo, ma a maeʻa ona faia lea o se mumu mumu.

E taua! O le tuputupu ae o le kupene e le manaʻomia ai se taumafaiga. E le faʻaaloalo i le eleele, faʻafeiloaʻi le malulu ma le susu o le susu, e leai se faʻafitauli i faʻamaʻi, ma e leai se fiafia i mea faʻamaʻi. O i totonu o vaitau vevela o ni nai anufe poʻo ni slugs o le a tumau i ai. I se tasi nofoaga e mafai ona tuputupu ae ai i taimi uma, e faateleina i le vaevaeina o le vao.

Pink pale

O lenei ituaiga o laau e lauiloa i Northwestern China, Tien Shan, Pamir-Alai, Siberia Saute. E masani lava ona tupu i luga o vaomatua po o vaomatua, i totonu o vao.

E foliga mai o se mumu lanu mumu-lanumeamata, lea e oʻo atu i le 50 cm le maualuga. O laulaau o le laina ole lafoaʻi poo le le faʻaaogaina i totonu o laina 4-6, ae o le pito i lalo e mafai ona faʻafeagai. Tuputupu ae i le 2 cm le lautele ma 15 cm le uumi. Lalo o loʻo i ai se paolo malulu, ma i luga o veins - itiiti le susu. I totonu o laʻau, o fugalaau e lua e 2, ae le sili atu nai lo le 4. E i ai o latou paʻu paʻu, o le paʻu piniki mumu. I luga o lea mea e punou ai ma vavae ese le nifo. O le fugalaau e amata ia Me - Iuni. A maeʻa, e aliali mai se mumu mumu i le nofoaga o fugalaau o loʻo nonoa.

Broadleaf kupena

O fugalaau fugalaau lautele e sau mai vaomatua o Asia Minor, Europa Tutotonu, ma le vaega Europa o Rusia. Faʻasalalau gaogao e ola maualuga e oʻo atu ile 50 cm. I a latou agasala i le faaiuga o Me e aliali mai le 1 i le 4 o fugalaau fugalaau ma se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe. 20-25 aso pe a uma ona aliali mai, e fuga le fugalaau ma se lanu uliuli uliuli i lona tulaga.

O le laau e sili atu le lelei o tulaga le lelei mo isi fugalaau: eleele eleelea, malulu malosi. Ae i le taimi lava e tasi, e vave ona tupu tele ai vao mafiafia e tupu mai lea tausaga i lea tausaga. O le televaf Kupena ua taʻua o le tele o le laʻau toleni ituaiga o nei meaola, o le mea lea e talafeagai ai mo eleele palapala.

Kupena o se laau matagofie o le a teuteuina lau togalaau e le gata i fugalaau fesuisuiai, ae faapea foi ma laʻau teuteu. I le faaiuga o le fugalaau, o le togalaau o le a aoga mai foliga vaaia o lanu mumu mumu, uliuli po o le lanumoana. E mafai ona e totoina se fugalaau i luga o eleele papaʻu, e le popole tele e uiga ia te ia. E oʻo lava i faʻamaʻi ma faʻamaʻi e seasea ona maua o ia. Pau lava le mea e manatuaina o vaega uma o le vailaʻau e aofia ai mea oona.