Salvia

Sage togalaau: mea tau vailaau, faʻaaogaina, faʻamaʻi

O le sage lauiloa (poʻo salvia) o se tasi lea o fualaau pito i sili ona tuai. Na salalauina i aso anamua, ona oʻo lea i le Vaitau Tutotonu, ma sa matua lauiloa lava o le sage na faʻapupulaina e avea o se vailaʻau togafitiga. Sage o le nofoaga fanau mai o le Metitirani. O aso nei ua totoina i le tele o atunuu i Europa (aemaise i Italia ma Europa i sasaʻe). O lenei laau totō o loʻo maua i tumutumu oneone, papa ma oneone.

O le laau o se togalaau lelei poʻo, e pei ona taʻua ai, o le fanua - o se laʻau faʻapitoa 30-70 cm le maualuga. E mafai ona e iloaina e ala ile lanu violē-lanu violē ma mea manogi lelei. O le Sage ei ai se manogi malosi ma se tofo fiafia-vevela. E masani ona fuga laau vao i le afa muamua o le taumafanafana (mai ia Me i le ogatotonu o Iulai). O le taimi sili e aoina ai, o le vaitau lea aʻo leʻi fuga; ma le fufuluina o le tofo ua leiloa. I aso nei, o le tele o togalaau e faʻaaoga i le tele o eria e fesootaʻi ma togafitiga o faʻamaʻi eseese.

Sage Meadow: Faʻatulagaina o Vailaʻau Faʻataʻi

O vaega sili ona malosi ma malosi o le togafiti, o se tulafono, i totonu o lona suauu taua. O lau o laufanua laʻau e aofia ai le 1-2.8% o le suauu taua. Mai le 0.5 i le 1.0% o le suāuʻu e maua mai laʻau ma lālā pe a fou, ma e tusa ma le tolu taimi sili atu pe a vevela le toga. Sage le manogi taua ei ai le manogi manogi ma ei ai se lanu samasama po o lanumeamata lanumeamata. E tusa ma le 28 vaega sa maua i le fomaʻi iloga o togafitiga; O elemene taua e: 1.8-zineol, boreol, alpha ma beta thujone.

E te iloa? O le suauu taua e masani lava ona faaseseina e ala i le faaopoopoina o le mea e maua mai i laulaau launiu taupou (cedar cedar).
O le laau foi e aofia ai le tele o limonene, camphor, camphene, pinene, beta-sitosterol (phytosterol), stigmasterol, carnosol (rosmanol), tannin, ma isi mea tuufaatasia.

E le gata i lea, o le suauʻu taua e aofia ai elemene elemene nei: flavonoids, mea e faʻaaogaina ai meaola, alkaloids, faʻataunuʻu. Saga lafoaʻi saponins, niacin, nicotinamide, o le estrogenic, tannic, fumaric, caffeic, ma meaola o le phenolic, faapea foi ma meaola oona (chlorogenic, ursolic, oleanolic, ma isi). Sage foi le maualuga o le maualuga o le calcium, potassium, magnesium, zinc, vitamini C, B, vitamini P ma le PP. O le mutia e iai foi le oona, o le phytoncides, gums aromatic, acidic acid. Saga aʻa ei ai le coumarin. O fatu e aofia ai le 25-30% suauu gaʻo.

O meatotino aoga o le sage fanua

I vailaau faʻasoifua maloloina, o le tele o laufanua e masani ona faʻaaogaina nai lo le sage, ae o loʻo iloa pea mo nisi o faʻamalolo. I aso anamua, o le sage o se vailaau faʻamalo taua (i talaʻaga talafaasolopito o loʻo taʻua o le "vao lalelei"). I le faʻatasi ai ma laume, Rosemary ma lavender, o le sage na tele sona sao i le tau faasaga i le mala. Sage suamalie ma le vinika e faʻaaoga i le mala i taimi uma. O isi faʻamaʻi na faʻaaogaina ai lenei togavao o paʻu o le paʻu, paʻu, faafitauli i le urination, moe, pneumonia, malulu ma le gaogao. O le tele o fautuaga i le faʻaaogaina o le sage, ua uma ona faʻamatalaina i le Middle Ages, e moni lava, e talafeagai pea. O le tele o mea taua o loo i totonu o le sage, e mafai ai ona taulimaina gasegase eseese lea e mafatia ai le tagata nei.

Sa faʻaaogaina le togalaau i aso nei o se vailaʻau faʻamaʻi mo faʻamaʻi nei:

  • malulu, maʻi, viral infections;
  • tiga faʻamau;
  • stomatitis;
  • bronchitis;
  • tale tale
  • rūmāmatika;
  • loto vaivai;
  • hyperhidrosis (pathological sweating);
  • itiiti le manava ita.

I le togafitiga o le soona inu tele, o le togafiti e sili ona lauiloa. Faʻaauau le faʻaaogaina o lauti ma le sage e faʻamaofiofia ma faʻamalo le afu o le tino, aemaise lava le faʻaitiitia o afu o po i fafine i le taimi o le moa. Masalo, o lenei mea e faʻalauiloaina e monoterpenes ma nisi o tannins o loʻo aofia ai i le lage lage. O le laʻau poʻo le faʻasalaga o le sage laufanua o se togafitiga taua mo le popole, atuatuvale ma le atuatuvale; faʻafilemuina le faʻaogaina o le tino, faʻaitiitia le popole, faʻavaivaia le ulu. I ia tulaga, o le togafiti e faʻaaogaina i se mea itiiti, ae masani ona fai soo.

O loʻo faʻaauau pea suʻesuʻega a le Sage mo lo latou gafatia i le faʻaleleia atili o le mafaufau ma le tauina o le faʻamaʻi o le Alzheimer. Ua maua le Sage e aoga i le togafitia o ituaiga malulu o le Alzheimer. Faʻaaogaina togafitiga e faʻaaogaina e fai ma vailaau faʻapitoa e aʻafia ai le maʻisuka i le tele o atunuu: o lona suauu taua e faʻaitiitia ai le kulukose toto. E le gata i lea, o le togafiti e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le tele o lactation i tina tausimai ma avea o se fetuutuunaʻiga i le fausiaina o tamaʻitaʻi. O phytoncides o loʻo i ai i le suauu mama e iai se faʻaleagaga e oʻo lava i luga o le pulou pepe, o le mea lea o lenei vao e aoga tele mo soʻo se faʻafitauli i le tino. E fesoasoani foi le laau i mumps.

Maʻeu le faʻaogaina o togafitiga i vailaʻau masani

O loʻo i ai i le Sage Meadow le aoga aoga e tasi e faʻaaogaina ai togafitiga, ae sili atu nai lo ia i le malosi o togafitiga faʻaleagaina. Sage faʻaleagaina e masani ona faʻaaogaina i vailaʻau faʻaleaganuʻu (e pei o tila, afifi poʻo teuteu). Sa masani ona inu le Sage e fai ma sui o le lauti masani. E tusa ai ma fautuaga faʻafomaʻi e tatau ona faʻaumatia e le silia ma le tolu ipu o le sage i le aso. Laʻau fou e mafai ona maua i toetoe lava o falemaʻi, supermarket poʻo maketi. O le tulaga lelei e eseese i lautele lautele. O le mea pito sili ona lelei o laau totő o loʻo i ai laulaʻau lapopoa ma o loʻo i ai se mea itiiti. O nei uiga o loʻo fautua mai ai e leʻi togafitia le togafiti i fomaʻi vailaʻau.

Recipes mo le faʻaaogaina o le sage mo viral infections ma le malulu

Ona o le tele o mea taua o loʻo i ai i totonu o le suauu taua o lenei laau totō, sa togafitia e le togafiti togafitiga antibacterial. E fesoasoani le vaovao i le malulu, tiga o le faʻaʻo, o le maʻi, o le maʻigă ma le misela. Sage ei ai le antiviral, antipyretic, aafiaga o le diuretic. O le mea lea, e faʻaaogaina i le foliga o se teuteuga po o se tinii o laulaau, faʻapea foi ma le faʻaopopoina o le suauu taua i meainu. I totonu o eria o loʻo ola ai le togavao vao, o laʻau o loʻo kuka i le vineka ma faʻaaogaina o se tonic.

E taua! Faʻamolemole ia e matau e le mafai ona e faʻaaogaina le sage i le taimi muamua o le maʻi. O le mea moni, o lenei vao vavalalata le mucosa mumū mumū o le maualuga o le respiratory tract e sili atu. O se taunuuga, e le mafai ona faʻaleleia atili, ae o le faʻavauvau o le tale.

Fua mo angina, ma le gingivitis, ma le maʻi pipili i tulimanu o le gutu (laulaau o laʻau laʻau mo le lalagaina). Na o le sasaʻaina o nai laulaau fou o le mutia ma se ipu vai vevela ma tuʻu ai mo ni nai minute. Aʻo leʻi amata ona e vevela, aveese uma lau mai le decoction. O laʻau e mafai ona ave e le gata i le fou, ae faʻamago foi (nutimomoia). I lenei tulaga, e tatau ona latou faʻaaogaina i totonu o le vai inu (afifiina) mo le itiiti ifo i le 2 itula, ona tatau lea ona faʻaaogaina le afaina.

Fua mo le uʻamea ma le tale. O vailaau oona malosi o le sage e faaopoopo i le vai mafanafana, ona fufulu lea o le faai.

Totoga ma le sage mo le mumu o totonu o le tino (eseese viral infections). Liligi le lau laʻau fou ma le vai inu poʻo le vevela vevela. E faʻatagaina le susu e inu, inu vevela aʻo lei moe.

Auala e faʻaaoga ai togalaau e togafitia ai totoga o le gastrointestinal tract

Tannins ma le oona i togafiti togafiti fesoasoani e faʻaleleia ai otaota. Sage le togafitiga e togafitia ai faʻafitauli eseese o le manava, ma le maʻi o le peptic, i le togafitiga o le faʻasalaga (afaina tiga). O le laau ei ai le antispasmodic gaoioiga ma galue e avea o se carminative (faʻaaogaina i spasms o le gastrointestinal tract), e puipuia ai mai le manava. O le Sage ua avea o se fofo lelei mo le fiva taifoi; O loʻo i ai se aafiaga faʻamalosi i le colitis, gastritis, cholecystitis, faʻamaʻi o le gallbladder ma fatuga. O le vao e lagolagoina le ate ma ua faʻaaogaina e faʻatele ai lona gaioiga.

Fua ma le lage mo le susunuina o le gastrointestinal tract: 2 teaseti o fasi laʻau 'aina paʻu i totonu o ipu e lua e fufulu ai, faʻasolosolo 30 minute, vela, inu 1 sipunipuni i le 2 itula.

E te iloa? I Saina, nai lo le masani masani e sili ona fiafia i le sage decoction. E faʻafeiloaʻia e Saina le togalaau laʻau mo ona faʻamalologa, aua o a latou meaʻai o nisi taimi e vevela ma mamafa mo le manava.

Le faʻaaogaina o togalaau mo togafitiga o faʻamaʻi paʻu

O le faʻaaogaina o togafiti vao o se kulimi sili ona lelei mo togafitiga faʻapitoa o faʻamaʻi pipisi o le paʻu:

  • faʻamaʻi;
  • siama;
  • fugafiti;
  • mu;
  • psoriasis;
  • neurodermatitis;
  • manuʻa manu.

Ona o togafitiga (anti-inflammatory and antibacterial) o le togafiti, o lenei togavao e fesoasoani i le faamaloloina o manuʻa ma le toe faʻafouina o le paʻu, faʻafefe ai le paʻu o le paʻu ma le vevela. Sage foi e faʻaaogaina mo ni iniseti ma o maʻi pipisi. Ua faʻapipiʻiina le vailaau i vailaau masani. O le Sage e faʻaaogaina e tausi ai le paʻu o foliga, e aoga mo le paʻu o le paʻu ma le paʻu. E fufuluina ai o tatou paʻu, oso faʻamaʻi ma siama, faʻasaʻo le mumu, fesoasoani e faʻatonutonu ai se soʻo malosi.

Toto fua mo le paʻu o le paʻu (mai laʻau ma fugalaau o le sage). Saunia le fua mai le tasi sipuni o vao mago ma le 1/2 ipu o vai ua tunu. A maeʻa le mafanafana, faʻafefe le fua, faʻaopoopo le 1: 1 o le aniva o le apple cider vinegar ma solo ese ou foliga faalua i le aso.

O le mea e teuteu ai le mea e faʻaaogaina ai le sage o le tausiga o lauulu. E pei o le foliga o le pa, o le sage e faʻaaogaina i le paʻu o le ulu ulu. O le taʻavale ma le sage o le a vave faʻaumatia le faʻafitauli o fulufulu ma le paʻu o le ulu.

E te iloa? Salvia e mafai ona pogisa lauulu. E masani ona faʻaaogaina faʻaupuga masani e faʻaaogaina ai le faʻaaogaina masani o le valiina o laʻau.

Faʻafefea ona faʻaaoga togafitiga togafiti togafiti

O loʻo iloa le faʻaaogaina o togalaau i le togafitiga o faʻamaʻi pipisi o le oral vevela, faʻapea foʻi ma faʻafitauli o nifo. Mo le mafuaʻaga lenei, o sauniuniga faapitoa e faia mai laulaau po o mea faʻapitoa. E pei ona taʻua i luga, o le togafiti o le fanua e iai mea e le faʻaleagaina, faʻamaʻi ma faʻamafanafana. Mo lenei mafuaʻaga, o le tele o nifo e iai le sage o se tasi o mea aoga. I totonu o Amerika, o lenei vao o loʻo taugata ma faʻaaoga i togafitiga faʻapitoa.

Fua ma fualaau mo le fufuluina o le gutu. Faatumu laulaau fou i le vevela vevela. Faʻataga le mea e faʻafefete e faʻaliliu laitiiti, ona faʻagasolo lea ma le fufulu. Faʻaauau le fufuluina ma le togafiti togafitiga i le togafitiga o liona o le oral mouth. E lelei foi le suamalie mo gasegase o le toto ma mo le puipuia o le televave o le tafe.

O mea e faʻaaogā mo le fufuluina, faia mai i le faʻafefiloi o le sage, rosemary, plantain, ma kuka i le uaina po o le vai ma le meli, e mafai ona laveaʻiina oe mai toetoe lava o le mumū o le vavagana o tautala. Fuga lauusiusi fou e masani ona nutimomoia o latou nifo, faʻamalo ma faʻamalosia le au. O le mea lea, o lenei togafiti togafiti faʻatasi ai ma lona gaioiga o le a avea o se fofo masani i le togafitiga o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi e aafia ai le gutu ma nifo.

Sage togalaau: Contraindications

Sage, i le faaopoopo atu i meatotino aoga, ei ai nisi o faʻamaʻiloga. E tatau ona tuʻuina atu tausiga i fafine ma fafine maʻitaga i le taimi o le lactation. Sage e aofia ai mea e pei o le estrogen-tutusa lea e mafai ona afaina ai le maitaga ma mafai ona taofia le tafe o susu mai tina tausi maʻi. E le o fautuaina foi le faʻaaogaina o le sage i ni aofaiga tele i tamaiti. E tusa ai ma le iloa, ma le faʻaaogaina lelei o le sage, e leai ni lipoti o aʻafiaga le lelei.

E taua! O le togafiti vao ua i ai se maualuga maualuga o le thnjone, lea e iniseti i ni gaʻo tele. O le mea lea, o le faʻaaogaina o sage sili atu e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i le soifua maloloina.
Tali leaga. O aʻafiaga o salvia sili atu e aofia ai le susu, stomatitis ma le faʻaleagaina i le lotoifale. O suʻega e faʻaalia ai o le ogaoga o le suauʻu e mafai ona faʻateleina ai le toto i tagata e maualuga le maualuga. Afai ei ai ni faʻamaʻi togafitiga faafomaʻi pe oe tagofia isi vailaʻau, otaota, faʻaopoopoga, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi aʻo leʻi amataina se togafitiga fou.

O le mea lea, o le iloiloga o le togafiti, ma se faʻamatalaga o mea aoga o lenei vao, o loʻo faʻamatalaina ai le lauiloa o le togafiti o se fofo masani. E ui lava o le fesili o le lelei o le togafiti o le fanua e tatala i le talanoaga, o loo i ai nisi o faataitaiga faataitai o lona aafiaga e avea o se fualaau oona, faapea foi ma le fomaʻi, antispasmodic ma tonic. O lenei togavao e fautuaina i se tasi foliga pe o se tasi mai toetoe lava o soo se maʻi ma e faʻaaogaina e avea o se tonic lautele. O fomaʻi ma kuka e matauina le faʻamaloloina o le aʻafiaga o loo i ai io tatou tino.