Fualaau aina

O se aʻa aoga ma le le lelei le aʻafiaga - Ierusalema artichoke. Tuputupu ma totoina tulafono, faʻapea foʻi ma taiala mo tausiga

O le atisosisi a Ierusalema (o le eleele) o se mea aoga, maualuga-gaosiga, fua le lelei, o ona fatu ia e mafai ona faʻaaoga e fai ma meaai, ma le lanu meamata mo meaʻai fagafao.

Ina ia maua se seleselega lelei o le toesea o Ierusalema, e tatau ona e manatua e mafai ona tupu lenei laau i se nofoaga e tasi mo le tele o tausaga, lea e le afaina ai le gaosiga ma le lelei o le eleele, ae e tatau ona aveese lelei le vaega ma mamao ese mai isi laau totino, aganuu; o loʻo i ai le maualuga o le malosi o le kiona, e le o se mea e paʻu i le eleele (soʻo se palapala e talafeagai, sei vagana ai le suamalie o eleele), faʻafefe lelei le lamala, ae o le susulu tele o le susu.

E faʻafefea ona totoina se pi mai fatu ma fatu ma mea e maua ai, faʻapea foʻi ma mea e manaʻomia e ola ai i le fale ma le auala e ola lelei ai se laau i luga o le fanua i le atunuu e maua ai se seleselega lelei. O lenei ma sili atu o le a faʻamatalaina i totonu oa tatou tusiga.

E faʻapefea ona filifili le togi sao?

Ina ia filifilia le ituaiga saʻo o Ierusalema atishoke, e tatau ona e vaʻai i le faʻamoemoe o le faʻatupulaia o lenei laau toto:

  • e fai ma fofo;
  • faʻailogaina e avea o se elemene o le mamanu o le laufanua;
  • mo le faʻaaogaina e le tagata i meaai poʻo lafumanu.

E toetoe lava o ituaiga uma o Ierusalema artichoke i le fausiaina o aso nei ua faamoemoe e maua uma vaega o luga o le eleele, ma le tele o fatu mai le vao. O ituaiga taumafataga eseese ua atiae, o lona uiga iloga o le faateleina o le tuberization ma se tamai lanu meamata.

Eseesega faʻaaoga mo togafitiga faafomaʻi ma lafumanu e faʻailoaina i le tele o lapisi lanu meamata ma le maualalo o fua o fatu.

O ituaiga taʻitasi e iai ona lava uiga, lea e mafai ona maua i le laulau.

Igoa tulagaLe fua o le fatu i le sikuea mitaFualaau lauusiusi e maua mai i le tasi togavaoVaʻaia le vaitaimi, le vaitau tuputupu aʻe
Tului (talafeagai mo le faamamaina o masini)2.6-3.8 kilokalama4.3-5.6 kilokalamaFaʻasoʻatoa, e leai se taimi e faʻamalosi ai i le Faʻaiʻuga Tutotonu
Omsk paʻepaʻe4.3 kilokalama3 - 3.5 kgTausaga ogatotonu (130 aso)
Pasefika3 kilokalama3, 4 kilokalamaLate (178-190 aso)
Tuai (talafeagai mo le faamamaina o masini)2.5 - 3 kilokalama3-3.5 kilokalamaMuamua (120 aso), e talafeagai mo le galueaina i le ogatotonu o le ogatotonu
Matagofie4 kg3.1 kgTausaga ogatotonu (152-172 aso)
Volzhsky 2 (talafeagai mo le faamamaina o masini)1, 5 kilokalama2 kilokalamaTuai (100 aso)
Vylgothic1-1.7 kilokalama3, 4-4,1 kgTuai (125 aso)
Leningrad4.5 -4.9 kilokalama4-4.2 kilokalamaTausaga ogatotonu (140 aso)

O suʻesuʻega faʻatusatusa o ituaiga na faaalia ai o Omsk white ma Leningradsky o loʻo i ai nei i totonu o ituaiga sili ona lelei, aua e talafeagai mo le faʻasalalau lautele ma maua ai le maualuga o fua uma o fatu ma meaola lanumeamata.

Ata

O le ata o loʻo faʻaalia ai foliga o le artichoke Ierusalema.




O fea ma mo le fia fatu e mafai ona faʻatau?

I totonu o itulagi taʻitasi o loʻo i ai kamupani, tagata faipisinisi tumaʻoti, tagata alolofa sili o loʻo galulue i le totoina o laau ma ofo atu le totoina o mea mo le faʻatau. O ofo mo le faʻatau faigofie e maua i le Initaneti.

Mo se faataitaiga, o le kamupani "Ryazan avanoa" mai le aai o Sapozhok o le Ryazan e faatau ai Ierusalema artichoke i se afifi o le 30 kilokalama, o le tau e mai le 5 i le 15 ru ma le kilokalama. I Moscow, o le totoina o meaola o Ierusalema artichoke e mafai ona faatauina i tau e amata mai i le 27 i le 35 rubles i le kilokalama (Gorobets AV, IP, Starominskaya. Cheerful Kryska, IP, Moscow). I St. Petersburg - o le tau o le pi mai le 25 i le 150 ruulu i le kilokalama (ua ave le poloaiga mai le 10 kilokalama), o le fale o loʻo faʻatau e le kamupani "Soifua Maloloina o le Atunuʻu".

Laʻau tuputupu aʻe i luga o le avanoa

O le faʻaleleia o atisiliko ile atunuʻu e mafai ona faʻatinoina i luga o le eleele ma i le fale i totonu o pusa. O le tele lava, ua totōina le laau i luga o le eleele ona o se manava malosi. Faʻafefea ona faateleina? E mafai ona faʻalauteleina le pi o le eleele i ni auala se lua.:

  1. vegetative (tubers, ona vaega poʻo mata);
  2. gafa (fatu, o se auala uumi, mea loloto, e manaʻomia ai le poto faʻapitoa).
E mafai ona totoina le laau i le tautoulu (sili atu i le itu i saute o le atunuu) 10-15 aso ao le i amata le malulu ma i le tautotogo, pe a vevela le eleele i le 16-18 tikeri.

Tubers

E faʻapefea ona totoina se fatu o le pi i luga o le fanua?

  1. Filifili se mea lelei, malamalama, mago e puipuia ai fatu mai le pala.
  2. Saunia le moega o le togalaau e ala i le eliina i luga o le sunoneton spade ma faʻaopopo le faʻapala pe pala ai le muti.
  3. A o leʻi totoina le faʻaaogaina o fugalaʻau-potassium.
  4. Filifili fualaʻau tetele, maloloina (6-8 cm), e aunoa ma le pala ma le faʻaleagaina, faʻatasi ai ma le tele o pulupulu.
  5. Faʻapipiʻi mea totō faʻatoʻaga ma soʻo se vaifofo e puipuia ai le faʻamausalika e puipui ai faʻamaʻi ma faʻavave le tuputupu aʻe.
  6. Fai moa i luga o le laʻau ma totō fatu i se mamao o le 40 cm mai le tasi i le isi, ma faʻafefe i lalo i le 7-15 cm, faʻalagolago i le tele o le fatu. Faʻailoa i se laina laina - 60-70 cm
  7. A maeʻa ona tupu, ona vele lea o le moega ma tatala lelei. Faia lenei faʻatinoga faʻatolu faʻatasi ma le vaeluaga o le 2 vaiaso.
  8. Manatua laau pe a oʻo i le 10 cm le maualuga: o le mamao aupito mamao i le va o laau e 45 cm, i le va o laina - 30 cm.
  9. E totoina Spud pe a oʻo i le 20 cm le maualuga, ma fafaga urea. (I le ogatotonu o le taumafanafana e mafai ona e toe vaʻaia ma mulching i le humus poʻo le togafiti o le tausaga talu ai).
  10. Tui i luga laau e oʻo i le mita mita i lagolago malosi.
  11. Ina ia faʻaleleia le seleselega, tipi ese le fua o le totogo pe tipi le vao e oo i le 1.5 mita le maualuga.

Tuputupu ae o se pisinisi

I le taimi nei, o le artichoke o Ierusalema o loʻo tumau pea i le ata o isi mea totō, e ui lava o lona faʻamatalaga o meaola ma gaosiga e sili atu le maualuga nai lo o laau masani. O le gaioiga o le tuputupu aʻe o paina e silia ma le 300% ma le tau maualalo. Mo se faʻataʻitaʻiga, ua maua e le aufailotu e faapea, ina ia mafai ona fausia se togalaau fou o le topinambur ma se vaega o le 50 hectares, 812 miliona ruʻu o le a manaʻomia. Ole tau fetaui lea mo le galueaina. O lenei aofaiga e aofia ai tau mo le faatauina mai o masini faatoaga, o le faatauina mai o fatu, meainu ma le mineral fertilizers, o le tau o le suauu ma le eletise.

O le mea moni, o le tupe maua mai le faʻatau atu o le lanumeamata lanumeamata ma le fou o le artichoke o Ierusalema artichoke e faʻatatau sao lava i le fua ma le tau o le iunite. Ae tusa lava pe maualalo le fua o lanu lanumeamata ma tubers (i totonu o tapulaa o le 20 t / ha) o le toe faafoi mai o tupe teu faʻafaigaluega o le a oʻo mai i le tausaga muamua o le fausiaina o le atisosisisi a Ierusalema. E mafai e se laau ona gaosia le lanu meamata e oo atu i le 1000 kg / ha, tubers - 400 kg / ha!

O le galueaiina ma le toe gaosia o le atisosisi o Ierusalema i luga o se tulaga tau alamanuia e sili ona aoga. O le gaosiga o le gataifale e talitutusa lava ma tekonolosi o le totoina o pateta:

  1. O le timu timu e taoto i lalo o le artichoke Ierusalema e manaʻomia.
  2. E talafeagai le faʻaaogaina o fugalaʻau faʻasaina, lea e tanumia i le palapala i le tautotogo po o le tautotogo, e faʻatatau i le taimi o le totoina o fatu.
  3. E fautuaina le totoina o se paʻu i luga o luga o le mauga ina ia oʻo i lalo o tulaga leaga o le tau e le faʻaitiitia ai le faʻaoloa o le faʻaoloa ma e le afaina ai le atinaʻeina o le laau.
  4. O le toe gaosia o le atisitoke o Ierusalema i le gaosiga o oloa e faia na o fatu. O le fua o le totoina i le 1 ha e faalagolago i le totoina ma le tele o le totoina o fatu. I le averesi, e 1-1.2 tone o fatu ua toto i le hectare. Afai e te manaʻomia se seleselega tele, e tatau ona itiiti ifo (90x25 cm) le faʻaleleia, pe afai e te manaʻomia se laumei lanu meamata, ona fai lea o se faʻatulagaga faʻatusatusa i laina ma faʻaitiitia le lautele o le laina i le laina 70 po o le 60 cm.
  5. Ina ia mafai ona taofia le atinae o vao, aʻo leʻi tulaʻi mai tipu ua fautuaina e faia se mea e tasi pe toʻalua peʻa.
  6. A maeʻa le totoina o tanu, e fautuaina e galue i le va o laina ma le vevesi. O le isi tausiga o faatoaga o le tausaga muamua o le totoina e aofia ai le tatalaina o le avanoa ma le faaleagaina o vao i laina.

Mo le totoina o pears i luga o se fale gaosi oloa e manaʻomia se taʻavaleia galueaiina le fanua, ma le tagata selesele pateta mo le seleselega. O le numera o galuega o le a faʻalagolago i le numera o vaega o meafaigaluega, ma e tasi le tagata faigaluega e mafai ona aofia ai i le tele o faagasologa na faia i vaitau eseese o le atinaeina o laau.

O tau o le aufaigaluega mo le gaosiga o le artichoke a Ierusalema e toetoe lava a leai se mea, talu ai, e tusa ai ma le tagata matua o le VM. Kozlovsky, "ua na o le pau lea o laau totō uma e totoina, lea e maua mai ai le leai o se galuega, e le fefefe i le malulu, po o le timu, po o le timu, po o le eleele leaga, ae le o le faasalaina o le faatamala o galuega o le taumafanafana."

Le resitaraina o se sosaiete faaletulafono e fatu ai lau lava pisinisi, oe manaʻomia:

  1. fausia le igoa o le kamupani o le kamupani, e le feteenai ma le tulafono;
  2. fuafuaina le tuatusi faaletulafono;
  3. filifili laiga OKVED;
  4. filifili i luga o le aofaʻiga o sea faʻasoa;
  5. tusia le faaiuga a le na faavaeina poo le minute o le fono aoao ma le maliega i luga o le faavaeina o le Faalapotopotoga;
  6. saunia le tusi o le faʻavae;
  7. tusi se talosaga mo le resitalaina o le setete;
  8. totogi le totogi o le setete (4000 rubles);
  9. auina atu pepa uma i lau asiasiga lafoga.

Matou te ofoina atu e matamata i le vitio, lea o loʻo tuʻuina mai ai manatu mo pisinisi i le fausiaina o atisitoke a Ierusalema:

Mea sese ma fofo

Mea seseAuala e foia ai mea sese
Faʻatoʻa totoina, lea e oʻo atu ai ile faʻaitiitia o fua o fatuPlanting plantings ua oʻo i le maualuga 10 cm.
O se paluga eleelea e faia i luga o le eleele.Lafoaʻi malie e tusa ai ma le maualuluga o loʻo tulaʻi ai le tau.
E le faʻafefe eleeleO laau i luga o Topinambur e manaʻomia le tele o le faʻamalosia e le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le masina.
Laʻau e le fafagaO le fafagaina o Topinambur e tatau ona faʻatino 2-3 taimi. I le amataga o le tautotogo ma le afa lona lua o le taumafanafana:

  • fafie fafie;
  • Uria;
  • fuālaʻau masini;
  • moa o moa;
  • ponaivi aano.
I le tautoulu ua vavaeina le vaega pito i luga o le laau.I le tautoulu, o le vaega o loʻo i luga o le eleele e le mafai ona seleseleina seia oʻo i le seleselega, aua e faʻaleleia ai le faaputuputuina o meaʻai i totonu o fatu, lea o loʻo totoe i le eleele mo le tausaga e sosoo ai.

Seleseleina

O le seleseleina o pears na gaosia, e fuafua i le eseesega, mai ia Setema ia Novema. Aʻo leʻi fufuluina, tipi pito i luga o le 15-17 cm. Pe a eliina fualaau aina ua filifilia le toto aupito tele, ona manaʻomia lea ona fufuluina, faʻagogo, lalagaina, fufuluina i le oneone susu poʻo le vao, ma teuina i totonu o le maʻeleʻele malulu, mataʻituina tulaga e teu ai: 85-95% humidity ma le vevela +4 tikeri.

O vavao o atisikoke a Ierusalema e mafai ona teuina i totonu o se pusa vevela, i totonu o se pusaaisa, ae o taimi e teu ai e laiti - 2-3 vaiaso. Pe a ma le tausaga, o fualaau aina e mafai ona teuina i foliga mamago.

Maʻi ma faʻamaʻi

O lenei mea totino e itiiti le faʻaogaina i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae i le malulu pe malulu ma timuga taumafanafana e mafai ona maʻi:

  • lanu paʻepaʻe (i luga o gaʻo ua tupu le fuga, liliu atu i le tuputupu ae o lanu uliuli);
  • Alternaria (o laulaau e ufiufi i lanu enaena lanu uliuli, ona mamae ai lea o le laau);
  • paʻu palapala (o lau o loʻo ufiufi lemu ma se fugalaau paʻepaʻe papaʻe).

E lua auala e faʻafefe ai nei faʻamaʻi: tipiina ma susunuina laau toto pe faalua pe lua fausiaina togavao ma fuluʻi i le vevela o le tau.

E mafai ona afaina le uila eartha:

  • pepe;
  • mio;
  • Fia;
  • slugs;
  • sikola;
  • Me talo ma o latou aʻa.

Ina ia faʻafetaia i latou, e mafai ona e faʻaogaina se fofo faʻamamafa, faʻafefeteina o le kālatika. Slugs e tatau ona potopoto i le lima pe tuʻu i le va o laina o le mailei.

O le laau matagofie o Ierusalema artichoke na faasolosolo malie ona faatoilaloina fanua o lo tatou atunuu, ma o lona tulaga le lelei, o le tetee atu i faamaʻi ma le maualuga o gaosiga o le a maua ai le laau i se manaoga maualuga lata mai.