Fua o le gaosiga

Le matagofie faʻalialiavale - Orchid Cattleya. Faʻamatalaga, ata, fautuaga i le tuputupu ae i le fale

Orchid - o se tasi o laau sili ona lalelei o laau toto. I le taimi lava e tasi, e fai mai le tele o fai togalaau o Cattleya Orchid lea e sili ona manaia ma faigofie ona tausia.

I le tusiga o le a tatou talanoa pe faʻapefea ona tausia se laau i le fale, metotia o le toe gaosia, ma meaola faalafua ma faʻamaʻi e ono aafia ai le matagofie o le vevela.

Auiliiliga auiliiliga

Cattleya - o se tasi o ituaiga pito sili ona matagofie o laʻau. O fugalaau e eseese la latou lapoa, mai i sina mea itiiti ma tele, ma o latou lanu e eseese mai le paepae ma le paauli paauli. E iai foi se laupepa e pei o le "laugutu", e ese mai lanu mai fugalaau fugalaau. E masani lava o lenei meaola e iloga e ala i lona manogi manogi.

O fafo o le laau, o laumei e matua mafiafia i le ogatotonu o le laau ma pseudobulbs e sili atu ma le 15 cm.O lau lau fugalaau e tele, e oo atu i le 30 cm. Ona o le numera eseese o laulaau, ua vaevaeina nei ituaiga e lua i ni ituaiga se lua;

I faleoloa fugalaau e mafai ona e faʻatau mai ai manu vao, lea e masani ona vaevaeina i le tautotogo ma le autumn. O lenei vaevaega e faalagolago i le taimi o le fuga o le laau. E le gata i lea, o ituaiga o kulimi e sili atu ona fetaui lelei i le fale.

I faleoloa fugalaau e mafai ona e faʻatau mai ai Cattleyas, lea e masani ona vaevaeina i le tautotogo ma le autumn. O lenei vaevaega e faalagolago i le taimi o le fuga o le laau. E le gata i lea, o ituaiga o kulimi e sili atu ona fetaui lelei i le fale.

O le nuʻuo Cattleya o Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu. I le amataga o le 19 senituri, na maua muamua le fugalaau e tagata Europa ma vave ona maua le lauiloa. I le siosiomaga ola e tusa ma le 65 ituaiga o ituaiga meaola. O lenei mea e faatatau i le epiphytic, aua e tele lava ina ola i luga o laau, ma o nisi taimi e maua ai i latou i mauga.

Mai le vitio e mafai ona e vaʻai i le faʻamatalaga a le Cattleya orchid:

Talafaasolopito o

O Cattleya o se fale papalagi mama. O nei fugalaau e tutupu i le natura i papa ma laau. O a latou fugalaau tele e masani lava ona taofia lo latou faafouina mo se taimi umi. I le faaiuga o le XIX - i le amataga o le seneturi lona XX, na amata ai ona tupu tetele le tele o lau o le paʻu e faʻaleleia le faʻaogaina o le potroom ma afiafi. O lenei aga masani o loo ola pea, aemaise i le Iunaite Setete.

O le ituaiga na faaigoa ia W. Catley, o lē na te mauaina le uluai aoina o orchid i Egelani. O ia lea, i le 1818, na ia matauina muamua le Cattleya labiata (Cattleya labiata) - o se togilo na avea ma tagata solitulafono o le "fiva orchid" i le vaomatua.

Faʻafanua ma a latou ata

I le taimi nei, e tusa ma le 65 natura natura Cattleya i le natura, i se faaopoopoga, o se fuainumera tele o laau totoa ua faailoaina: ituaiga uma e lua ma le vavalalata. O nisi o nei mea e mafai ona maua e pei o ni meaola laiti, o lona telē e le sili atu i le centimita, e pei foi o laau toto ma fugalaau tetele ma lanu eseese. E le mafai ona faʻafeiloaʻi le laʻau o Cattleya masani, vagana ai le lanumoana ma le lanumoana.

O le fiaafe o meaola o loo i ai nei, matou te lisiina naʻo le sili ona taʻutaʻua.

Bicolor

E i ai lona lanu lanu enaena lanu enaena ma lanu mumu-lanu enaena. E oʻo atu i le 60 cm le maualuga.

Toto manu

O le maualuga o le ogaumu e mafai ona oʻo atu i le 70 cm le umi, ma e masani lava i lalo o tulaga mafana e le sili atu i le 35 cm le tuputupu aʻe. O le lanu piniki e ese mai le lanu samasama i le lanu mumu.

Cattleya forbesii

O se laau laitiiti e ola i Pasila. E le tupu aʻei luga aʻe o le 20 cm. O fugalaau e laiti, lanumumu-lanu enaena ma se lanu paʻepaʻe paʻepaʻe po o le papaʻe paepae.

Cattleya labiata

O loʻo faʻaalia mai i laʻau o le lanu piniki ma le lanu viole ma se lanu violē lanu enaena ma se lanu samasama. O fugalaau e telē tele - e oo i le 20 cm le lautele.

Cattleya Varshevicha poʻo le Giant

Mountain Cattleya mai Colombia. E i ai se mea manogi tele (e mafai ona oʻo i le 25 cm le lautele) faʻatasi ai ma fugalaau manogi. Le lanu paʻepaʻe pe sinasina-lanu piniki ma se lapoʻa lapoʻa tele lanu enaena ma se lanu samasama.

Tausiga mo le tausiga o Aiga

Faʻaleleia eleele ma fagu

O le tulaga masani Cattley substitute o le paʻu mama e leai ni mea faʻaopopo. Ae o le faʻaleleia o le eleele ma faʻalautele, e mafai ona e faʻaopopoina nisi vaega. O nei mea e mafai: sphagnum moss, malala poʻo peat. O le lelei mo lenei ituaiga o togi o le a avea ma se ipu manino e le aʻafia ai le malamalama. E le gata i lea, ei ai la latou foliga manaia ma lelei, ona o le eseese o ia koneteina, e mafai ona e filifilia le mea e fetaui ma lou tofo ma le tele.

Lulu

O Cattleya o se vailaʻau vevela, aemaise lava i le taimi o le vavao. O le tele o le tausaga, mai le tautotogo i le autumn, o le vevela talafeagai mo fugalaau e + 22 ... +25 tikeri i le aso ma le 17 ... +18 tikeri i le po. I le taumalulu, o le vevela i totonu o le potu e tatau ona i ai + 16-18 tikeri. O nisi o ituaiga Cattleya e mafai ona faapalepale i le vevela e oo lava i lalo, ae le o taimi o le fugalaau. I le taimi o le tele o le faʻasusuina e le fautuaina e puipuia le pala o aʻa.

Totogi

E tatau ona sili atu le maualuga o le suavai. Mo Cattleya, faʻaleleia ma vai inu i le vevela o le potu e aoga. Fai lelei lenei faiga i le taeao po o le afiafi, aemaise i le taumafanafana.

Malamalama faʻamalamalama

E pei lava o laau toto vevela, o loʻo faʻafiafia tele i le malamalama malamalama. O laau matutua e mafai ona faʻaalu le tele o itula i le aso i le susulu o le la, e aunoa ma le susunuina, sei vagana ai se malologa o le aoauli, pe a sili ona aoga le la. Iloiloina le manaomia mo le togi i le malamalama e mafai ona i luga o le tulaga o laulaau.

I lalo o le malamalama masani, o latou lanu lanumeamata matagofie, pe a vevela, latou te samasama-lanu meamata, ma a leai le la, ona toe lalagaina lea o laulaau i se lanu uliuli lanu. I le taumalulu, pe a le lava le malamalama faalenatura, e fautuaina le faʻaaogaina o moli faʻamalama, e pei o moli susulu.

Faʻasa

O le faʻaleleia o le vai pe a faʻapala le pito i luga o le masini. E tatau ona faʻamautinoa e le maeʻa atoa le eleele, talu ai e ono mafua ai le tuai ona tupu. E le tatau ona faʻaaoga le vai i le vevela o le potu.

Le auala sili i le vai Cattley o le faʻafefiloi o le fagu i se fagu vai mo le 5-10 minute. I le faaopoopo i lenei metotia, aemaise lava i totonu o se potu malulu, e mafai ona e faʻaaogaina mea faʻafiafia poʻo le tuʻuina o fagu i luga o se atigi fagu susu. Pe a fausua, e taua le amanaʻiaina o le vaitau o le tuputupu aʻe o le orchid, pe afai o se vaitau o le vaitau - ona tatau lea ona faʻateleina le vai, ao malolo - faʻalelei.

O le vai i le taimi o le faʻavaivai e le tatau ona paʻu i luga o tumutumu ma aʻafia ai le lanu, e tatau ona fufuluina ma faʻamamaina laulaʻau, e lelei tele le faia o ni ie faapitoa mo laʻau.

Laʻei pito sili

Fafagaina o Cattleya e tatau:

  • I le tuputupu ae o le pseudobulb.
  • A tupu le fugalaau.
  • A oʻo ina fuga mai le togi, e le toe faʻaaogaina fomaʻi.

Fertilizers e tatau ona faʻapitoa mo taʻaloga, aemaise lava le gauai atu i la latou fatuga. Mo Cattleya, o se pito i luga luga o laei ma se maualuga maualuga o le nitrogen, phosphorus ma le potassium e fautuaina.

Suiga

E le fiafia Kattleya ma e le taliaina toleniga, ae e tatau ona faia tasi i le tausaga. O se tasi o mafuaʻaga autū o le gaosiga o le oxidation o le palapala. O le mea sili ona faigata e mafai ona e fetaui pe a oso aʻe aʻa o se laau mai se ulo. E mafai ona sili atu le faʻafitauli pe afai ua tupu le fugalaau ma o le aʻa ua tupu tele. Afai e ola le orchid i se fuga fuga fugafula, e tatau ona sisi ese mai itu eseese, ona aveeseina lea ma le faaeteete.

I le tulaga e mamafa le pusa, e tatau ona e tuʻuina se meafaigaluega, e pei o se naifi, i le pito i lalo ma taumafai e liliu i totonu o le vaa seia faigofie ona alu ese mai puipui. A maeʻa le tosoina o le orchid, e tatau ona faʻamamā aʻa o le mea faʻaaoga.

  1. Ina ia faafaigofie, e tatau ona e tuu se fugalaau i le vai mafanafana mo le 15-20 minute.
  2. Ona faamama lea o aa: uuina i totonu o le vai i le lima e tasi, i le taimi lava e tasi tatou te aveeseina aʻa uamea i pito pito ane.
  3. Afai ei ai ni aʻa po o aʻago i totonu o le aʻa, e tatau ona teuteuina ma le faaeteete i meafaigaluega faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻiina a latou paʻu.

A o le totoina i se eleele fou, e tatau ona mamago le laau. I le taumafanafana e lelei le faʻaogaina o se faletupe poʻo se vaʻa.

I totonu o le vitio e mafai ona e vaʻaia le auala e tatau ai ona faʻatonu Cattleya:

E faapefea ona gaosia?

E faʻapupula le fale i le vaevaeina o le vao, i le itiiti ifo ma le 8-10 togi.

  1. Aʻo le i faia le faʻasologa, e tatau ona e saunia se potopotoga fou ma se lagolago mo le laau. O le fagu ma le mea faʻapipiʻi e tatau ona tuʻu i totonu o se atigi pusa vai mafanafana mo sina taimi.
  2. A maeʻa lena mea, e tatau ona e faʻamamā aʻa o aʻa ma palapia.
  3. Faʻasoa ma le faʻaeteete ia laau i le mama, ma ia manatua e le itiiti ifo i le tasi le fatu, o aʻa ma ia le itiiti ifo ma le tolu togi e manaʻomia i le tasi ma le isi vaega. O meafaigaluega faʻaaoga i le vavae ese o le vao e tatau ona faʻamalosi e puipuia ai faʻamaʻi pipisi.
  4. O le gaioiga mulimuli o le tuʻuina lea o aʻa na maua i ipu eseese.

Maʻi ma faʻamaʻi

O nisi ituaiga o meaola faalafua e mafai ona afaina ai le siaki o le Katlei.

Faatasi ai ma:

  • Trify ma le apogaleveleve foliga mai i le maualuga o le mago o le vaʻaiga lata ane. Ina ia puipuia mai faʻamaʻi pipisi, e tatau ona e tausia lelei le susu.
  • Shchitovka mafai ona alu ese mai fugalaau ua uma ona pisia ma ua faʻaalia o ni faailoga pogisa i lau. O nofoaga ua afaina ua faamamaina i iniseti.
  • Mealybug ma Aphid foliga mai i le ea malulu. Aveesea i iniseti po o se fasimoli ma se vaifofo alkaline.
  • White fly e foliga mai o lanu samasama ma paepae i laulaau ma e tau atu i lo latou oti. Aveesea e ala i le oloina i se vaifofo o le fasimoli.

O lenei ua e iloa le auala e tausi ai Cattleya ile fale. E taua le tausiga o Orchid. I lima atamai, o lenei fugalaau o le a maua ai le matagofie le mafaagaloina ma o le a avea ma penina o le aoina mai o fugalaau.