Lafumanu

Yakut tamai povi

O faʻatoʻaga tetele e faʻatau sui mamā o povi, lea e maua ai le tele o susu poo le sili atu i le luaselau senituri.

Ae ui i lea, o le asō o le a tatou talanoa e uiga i se fatu laʻitiiti e le o se mea lelei, ae o loʻo i ai isi malosiaga.

Talafaasolopito o le amataga

Vaʻa o Yakut - povi manu a le Republic of Sakha. I le 1929, na amata ai ona latou sopoia ituaiga eseese e pei o Kholmgorsk ma Simmental, faatasi ai ma le taunuuga na faasaoina na o potu faataitai o Novosibirsk ma le Eveno-Bytantaysky ulus.

Faʻamatalaga ma uiga iloga o le ituaiga

Mafaufau i uiga o le gaioiga a Yakut ma le susu, faapea foi ma le lelei o oloa.

Faʻaaliga ma faʻauiga

O sui o le ituaiga o manu ua paʻu o manu ma ni lauulu uumi umi, lea e ese le eseese o lanu. Faʻasologa o le Tino:

  • povi mamafa - e oo atu i le 400 kilokalama;
  • mamafa mamafa - e oo atu i le 600 kilokalama;
  • maualuga i le mamae - 115 cm;
  • fusi fata - 30 cm;
  • uumi o le tino - 140 cm.

Tulaga faʻavae:

  • o le tino e pala, o le paʻu e mafiafia;
  • ulu - tulaga, tulaga faʻatusa, faʻasolosolo laugatasi ma saʻo, tuʻu faʻamau nifo;
  • ua lautele le ua, pupuu;
  • uʻamea - laʻititi, faʻapipiʻi i le manava;
  • vae pupuu, musika;
  • lanu - uliuli, paʻepaʻe, mumu, lanu.

E taua! O susu o Yakut povi i luga o mea o loʻo i ai le polotini ma le lactose o loʻo i ai se tulaga maualuga i le lalolagi. E oo lava i ituaiga o gafa e le mafai ona mitamita i na faailoga.

Manatu ma Meataumafa

Talu ai o le faʻatoʻaga o se meaola faʻatoʻaga lea na le i ai i vaega filifilia, o uiga lelei e tele mea e manaʻomia:

  1. Fua o le susu - e oo atu i le 2000,000 kilokalama i le tausaga.
  2. Milu gaʻo gaʻo - 9-11%.
  3. O le tofo o le susu e maualuga tele.
  4. Fasioti le gaosiga o manu - 50-60%.
  5. Le maualuga o le aano o aano o manufasi e maualuga (mafiafia, ma lapisi o gaʻo).
  6. Le saogalemu o tamaiti - 90%.
  7. O le fua o le mamafa o le tupe maua e maualuga, e tusa ma le 800 g i le aso.
  8. O le mamafa o le mamafa ile tausaga ma le afa e 300 kilokalama.

Malosiaga ma vaivaiga

Cons:

  • o le milking e naʻo le lima lava e faia, e le mafai e le masini milisi ona puʻe ni tamai pepe;
  • i le tau malulu, e maua e le uʻu le fulufulu mamoe, lea e faigata ai ona maua susu;
  • tau maualalo;
  • leai se sapalai ma le tau maualuga o le faatauina o manu laiti.

Saili po o le a le ituaiga o povi o le ituaiga aano o manu: Hereford, Aberdeen-Angus, Kalmyk, Blue Belgian, Short Short, Kazakh White-headed, ma i le susu - Brown Latvian, Aishir, Jersey, Yaroslavl.

Faʻamatalaga:

  • susu ma aano o manufasi e maualuga tele;
  • gaioiga galue e le faalagolago i luga o le tau;
  • lē lelei i tuutuuga o meaʻai ma tuutuuga o le taofia;
  • vaega laiti o le manu;
  • lelei le faasaoina o talavou.

Tausia ma fafaga fua

E le gata o le soifua maloloina o le manu, ae o le gaosia foi ma le malosi o talavou e faalagolago i le tausiga ma le lelei o taumafa.

Manaoga mo le potu

Lulu. O le mea autu o le ituaiga o Yakut, o le faapalepale lelei lea o vaʻaiga sili ona mataʻutia (e oo i le -50 ° C). E maua lenei mea ona o le mea malulu o le malulu o le ofutele o le meaola o le a matua mamafa ma umi. I le taumafanafana, e maligi susu povi, o lea latou te le fefe ai i vevela vevela.

E taua! E maua e manu le faʻamaʻi faʻamaʻiina i faʻamaʻi masani e pei o le lukimia, gasegase, ma le manua.

O le potu. E leai ni manaʻoga mo se fale mautu, pei o le meaola e mafai ona teu i fafo ile tausaga atoa. O le tuusaunoaga o le vaitaimi pe a maeʻa - naʻo le taimi e tatau ai ona tuʻuina atu le meaola i le puipuiga mai le timu ma le faʻataʻitaʻiga.

Faʻaleleia O se manu e aunoa ma ni aʻafiaga o le soifua maloloina atonu e taoto i luga o soo se mea, e aofia ai le kiona Mo lenei mafuaʻaga, e mafai ona e faʻaaogaina soʻo se taʻavale pe faia e leai. Na o le pau le mea e tatau ona manatua o le povi e le tatau ona moe i luga o le uamea uamea.

Suavai ma Fafaga. Talu ai o le faʻatoʻaga e faʻaalia i le maualalo o le tuputupu ae, e sili atu le faʻaoga mo le fafagaina o fafaga papaʻu i se tau maualalo. I le avea ai o se tagata inu, soʻo se koneteina e faia i mea e le faʻasaʻoina ai mea matautia i totonu o le vai e talafeagai.

Malamalama ma faʻaleleia. Afai e teu le meaola i lalo o le lagi avanoa poʻo se pulou laiti, ona faʻaopopoina lea o faʻamalamalamaga faaopoopo, ma e tele mea e manaʻomia. Afai e teuina i totonu o se fale o manu, e tatau ona tuʻuina atu se aso aso-aso e le itiiti ifo ma le 12 itula i le aso. O le faʻamaʻavale e manaʻomia pe afai o le potu e leai se avanoa, talu ai o meaola a le mimiti o se meaola e mafai ona faʻaleagaina mea na faʻatuina i le taimi o le manava (amonia). E le fiafia le manu lenei i le timuga umi, pe a susu le fulufulu mafiafia ma taofi le faʻataunuʻuina o lana galuega autu. I le taimi lea, e manaʻomia le tuʻuina o le povi i lalo o se fale tatala.

E te iloa? I le Hindu, e talitonu e mafai ona e oʻo atu i le lagi e ala i le aau i luga o se vaitafe faapitoa, ma e mafai ona faia lenei mea i le na o le uuina o le siʻusiʻu o se povi.

Fafagaina o meaai ma vai

I le taimi mafanafana, o le fafagaina e mafai ona faʻagaloina, talu ai e fafagaina e Yakut ni 'oloa matua tele mai le fanua. Afai ei ai faafitauli i le gaʻo gaʻo po o le tele o susu, ona tuʻuina atu lea o aʻa poʻo fafaga.

I le tau malulu, e tatau i tagata taitoatasi i aso taitasi ona ofoina atu ia le itiiti ifo ma le 6 kilokalama o vaomago, ma pe tusa o le 1 kilokalama o fualaau faisua. O le fafaga faʻasoasoaina e tuʻuina atu i se vaega itiiti, e le silia 200-300 g i le aso.

E taua le iloa o sui o le ituaiga, e mafua mai i foliga faʻaanatura, e mafai ona 'aina ni lala mumu ma ni paʻu o laau. E i ai i manu se mea e faʻaloloaina, lea e mafai ai ona latou eliina meaʻai tele. Ae o le vai, i lenei tulaga o le povi o loo faaalia ai le le mautonu. E faigofie ona faʻaaogaina le suavai mai soʻo se mea, e oo lava i swamps. O le vevela o le vevela e le taua foi, ae e le o fautuaina e tuuina atu le kiona

E te iloa? O povi e leaga ai le siosiomaga nai lo soo se felauaiga. Ua faʻamaonia ai o gases e gaosia e manu i le taimi o le manava o le manava e fesoasoani i le 18% i le falemalama.

O vaʻa o Yakut o se faʻamanatuga sili ona matagofie, lea e iloga e le gata i le maualuga o le gaosiga o oloa, ae faʻapea foi i le toʻafilemu. E le faʻaalia e le manu le osofaʻiga tusa lava pe faatatau i tamaiti pristauchim. Faʻafitauli e mafai ona tulaʻi mai naʻo le taimi o le lūlūina, pe a manaʻo le tina e fafaga le tamaititi, ona ia tuʻuina atu lea o oloa ia te oe.