Laʻau

E faʻafefea ona fafaga fiafia i le tautotogo ma le taumafanafana

Teuga o se fale mafanafana - gladiolus. Ina ia fiafia i le fuga, matagofie, ae o fualaau aina e manaomia le tausiga. E faʻafefea ona fafaga fiafiaga mo le tuputupu ae tuputupu aʻe ma le fugalaau? O le a le mea e aofia i le lisi o fugalaau? O nei fesili o loʻo faʻalavelave ai le toʻatele o tagata nonofo i le taumafanafana.

Faamatalaga o le fiafia

E iai tala e uiga i le fugalaau. E tusa ai ma le tala, na tupu aʻe fugalaau mai le pelu a fitafita Thracian ua puʻeina, o tagata Roma na liua i latou e avea ma fitafita. 2 ave faapagota: Sevt ma Teres, faia uo i le tafeaga. E ala i le faatonuga a le taʻitaʻiʻau a Roma, ina ia faafiafia tagata lautele, latou te tau le tasi ma le isi. O le manumalo na folafola atu i ai le saʻolotoga ma toe foʻi mai o se taui.

Laʻei pito i luga mo le matagofie o fugalaau o gladioli

Ae na teenaina e le au talavou le taua, ao latou faapipii pelu i le eleele. Na fasiotia i latou ona o le le usiusitai. Ina ua fesootai tino o fitafita ma le eleele, na tupu se vavega: o pelu na faasaʻoina o latou aʻa ma fuga mai. I le viia o tagata lototetele, o le igoa o le gladiolus na faaali mai i laau toto. Latou te faʻamaonia le faauo, faamaoni, le manatu faapito.

O le laau e sili ona taua mo ona mea teuteu. Mataʻupu o le fugalaau:

  • fomu;
  • fuataga;
  • valivali;
  • fua le taimi;
  • umi le faasaoina i se tipi.

O le maualuga o le ponuncle e ese mai le 0.5 i le 1.3 m.

O le upu ua faaliliuina mai le Latina e pei o se pelu. Gladiolus e pei o se pelu. O le faʻaogaina o le aganuʻu o se vaeluaga 1- poʻo le 2-itu. O le tele o le tele o ituaiga eseese e oʻo atu i le 25 cm, e oʻo atu i le 120 cm - i totonu o le tele-flowered.

Varietal ituaiga o gladioli

Gladioli e ese le eseese o ituaiga eseese - e 5,000. O soifuaga eseese i le tusa ma le 10 tausaga.

O laulaau e fesuisuiaʻi, sessile, linear poo xiphoid, e oʻo atu i le 80 cm le umi. O aʻa o le gladiolus o le anufe.

I se tusi. Faatasi ai ma le fuga o fugalaau fou, o le faatelevaveina o le tele o le limasusu e tupu. O fua o fugalaau e mai le 3.5 i le 26 cm.

O se atigipusa pipi na tumu i fatulaʻau o fua o se fugalaau. O latou fuainumera e 250 pcs. E leai se taimi e moe ai le fatu. O le totoina o fatu fatu pe a uma le aoina o loʻo tuʻuina mai ma le germination i le 2-3 vaiaso.

E talafeagai lelei

E faapefea ona fafaga gooseberries i le tautotogo, taumafanafana ma le autumn

O le matagofie o le fuga o gladioli e sili atu ona tausia muamua nai lo le taimi. Latou te eliina se fasi fanua i luga o le bayonet o se suo ma faʻafeiu ai manu felelei: 2 pakete i le 1 m2. Latou te fafagaina le palapala i le fafie ma fulufulu fugalaau: i sikuea taʻitasi - 40 g.

I le taunuu mai o le tautotogo i le 20 aso ao le i fuafuaina le totoina, o loʻo totoina ai Urea i le palapala: 20 g i le 1 m2. Pe a totoina fatu, o le palapala e togafitia i le phytosporin poʻo le potassium pati.

Phytosporin mo le gaosiga

O se tasi o auala lauiloa o le faʻasusuina o le gladioli o le faʻaogaina lea o le tele o le kalaka.

A o lei totoina, o aniani ua teuina i totonu o se biostimulator. I le faitalia, e ola fiafia gladiolus i luga o le pelenozem ma le maa oneone ma sina pH pisia. O le faʻamautuina o le eleele e aʻafia ai le matagofie o le fuga.

Meaʻai Taua

Gladiolus manaʻomia le gaʻo, paluka ma le maika, o nisi taimi - i le magnesium, calcium. A oʻo ina totoina fugalaau i totonu o fale mafanafana, e faʻamapulaʻaina i le faia o mea e aofia ai 3 meaʻai e sili ona taua: phosphorus, nitrogen and potassium.

Fertilizer tips

O a ituaiga o laʻei pito i luga e manaʻomia mo gladiolus

O afea e teli ese gladioli - seleselega o fatu i le autumn

A maeʻa ona totoina aniani, o fugalaau e fafagaina i le suka, lea e nafa ma le tupu aʻe, faʻafetai i mea faʻalatini. O se suiga i le lanu o le laʻau o faailoilo ai le fiaai o le nitrogen. E liua i se lanumeamata lanumeamata, o se fualaʻau lanu meamata e tautala i le tele o le vevela. Ua amata ona tupu le lanu meamata, o le tetee atu i le phyto-faamai ua faaitiitia.

Maofa - o le mea lea e fiafia ai le gladioli ao le i fuga, e aafia ai le saoasaoa ma le numera o le fuga o le pua. E maua ai le metabolism o le hydrocarbon. Le leai o se faʻalavelave:

  • vaivai o pepe;
  • mativa le lelei;
  • atinae faʻatupulaia.

Fafagaina o talavou gladioli i fuamosa-o loʻo aofia ai i totonu o le tautotogo pe a aliali mai le 5 poʻo le 6 laʻau moni. O le faʻaleleia atili o le faʻaleleia o le eleele i le taimi o le susuga e sili ona talisapaia, o le elemene o loʻo faʻaaogaina malosi i sauniuniga mo le fausiaina o fugalaau.

I le faʻavaeina o pulupulu ma faʻavao atoa, o loʻo faʻaaogaina ai le pāmaʻi. E fesoasoani i faiga faʻasolosolo ma le faʻavaeina o gaʻo. Afai e faʻaofiina se elemene, o le tetee atu i faʻamaʻi, faʻaititia le malulu. O le vaivai o le potassium e nafa ma le leaga o le faʻaaogaina o elemene i le corm.

Taimi o le fafaga

E 4 vaega o le fafagaina o elemene manaʻomia. Fertilizing o loʻo faʻatinoina i totonu o le vai, lea e sili atu ona aoga nai lo le faataapeapeina i totonu o se moega fugalaau. O le laasaga o le atinaʻeina o aganuu e fuafua ai le taimi ole fafagaina. O togalaau e fafagaina i laʻasaga taʻitasi faʻavae ma se vaitaimi o le 5-7 aso. Aʻo leʻi maeʻa ma faʻamaua le vai i laau e puipuia ai le mu, faʻaleleia le tuʻuina atu o elemene i aʻa.

Tulaga o le fugalaau, lea e fuafua ai le faʻaleleia i le eleele:

  1. Le faʻavaeina o le 2-3 2-3 leaflet moni.
  2. O foliga vaaia o le 6 lau.
  3. Le amataga o le fausiaina o ponuncles.
  4. Fua o le fugalaau.
  5. Ina ua uma ona totogo e selesele aniani.

Latou te fafagaina fugalaau i le togalaau ma le va o laasaga autu o le atinaʻe, o le faʻaleleia e faalagolago i le setete o gladiolus.

O vaega autu o le fafaga

Vaega o le tuputupu aʻe e aafia ai le faʻaofiina o organics, minerals. Mo le tuputupu ae lelei i le taimi o le totoina, gladioli e fafagaina i le gaʻo i le malae vaalele.

A oʻo ina matua, e manaʻomia le phosphorus. E le afaina le numera o fugalaau.

Vaʻalele i le ola o laau

Pe a vele, e manaʻomia le potassium, lea e faʻaleleia ai le faʻaogaina o le aganuʻu.

Taua! Gladiolus e ese mai isi fugalaau togalaau e ala i le i ai o se laasaga i lea laasaga ma lea laasaga mo le fafaga. Mo le aganuʻu, o le mea autu o le ala saʻo ma le tapulaʻa.

Ina ia mafai ai e le anufe ona tupu, e tatau ona e faaopoopo atu le potassium ma le maika.

Faʻaputuina o pulu aʻo leʻi totoina

Pototio gladioli

O le totoina lelei o le gladioli e aofia ai le filifilia o se nofoaga talafeagai, faapea foi le sauniuniga o aniani mo le totoina. O faʻamaʻi faapitoa i le tulaga o le totoina o le faʻaleleia atili o le puipuiga o fugalaau mai faʻamaʻi o le tino, faʻamalosia le germination ma saturation i mea aoga.

Faagasologa o corms aʻo le i totoina

O le a ave le 10 g vai mo le 1 g o le potassium pati, 20 g o le nitrate ma le 10 g o le apocidic acid. I se eseesega, o le 20 g o le suka o le sulfate omea o loʻo faʻafefeteina i le 1 lita o le vai. Faʻafefe vaifofo. E sasaa le Corms mo le afa itula ao le i totoina.

Faʻalogo! E faʻafefiloi le faʻafefiloi i totonu o se palasitika poʻo se fagu faʻamemea.

Foliar top dressing

E taua tele mo tagata nonofo i le mafanafana le iloa pe faʻafefea ona faʻaosofia le faʻaumatia o fiafia nai lo le fafagaina o fugalaau. Toe faʻaleleia Foliar e talafeagai. Mo le vaitau, e fafagaina fua o laau i luga o laulaau.

I le vaega o le fugalaau, o le gladioli e liliuina i le masima, o le copper sulfate, o le acidic acid or a mixing complex of element elements.

Ina ia faateleina le fuainumera o fugalaau ma le malosi o le lanu, i aso mulimuli o Iuni, e totoina ai laau i le tuufaatasiga, lea o le a manaomia:

  • paluga oona - 1.5 g;
  • copper sulfate - 1.5 g;
  • zinc sulfate - 0.3 g;
  • magnesium sulfate - 1 g;
  • boric acid - 1 g;
  • paluga kulimi - 0.1 g.

O vaega e fefiloi ma le 10 l o le vai. I le sefulu tausaga talu ai o Iulai, e toe faʻaaogaina fugalaau i lenei mamanu.

Foliar laau toto

O le fafaga fafaga tolu e fesoasoani e fusifusia ai se tele o tamaiti. Foliar top dressing e naʻo le afiafi po o se ao puaoa.

Muamua fafaga

I le tautotogo, e fafaga ai le fiafia i le taimi muamua:

  • masima masima - 35-40 g.
  • carbamide - 25-30 g;
  • potassium sulfate - 20 g;
  • superphosphate - 35 g;
  • fafie ash - 45-50 g.

O vaega e faʻaitiitia i le 10 l o le vai.

A maeʻa ona fafaga

O le toe faʻaleleia o gladioli o loʻo faʻatinoina i le amataga o le masina muamua o le autumn. I le amataga o Setema, ua faʻamaʻiina ma faʻatasi i le taimi lava e tasi i se mea na saunia mai le 5 g o le potassium i le 10 lita o le vai, ma e faʻaalu i sikuea o mea totō. Taofi le fomaʻi gladiolus i le aso 5 Setema.

E faʻafefea vai

O le toe faʻaleleiaina o le a aoga pe a saʻo le filifilia o le tuufaatasiga, taimi, ituaiga o fugalaau. Fautuaga e taʻu atu ia te oe pe faʻapefea ona lelei le suamalie o le sua mo le lelei o le fugalaau:

  • faaaoga se tuufaatasiga vai;
  • vai malosi ao lei amataina ma pe a maeʻa ona faʻaleleia;
  • tatala le eleele, aveese vao;
  • fafagaina laau i le afiafi;
  • vai i le va o laina, ae le o aʻa.

Taua! Ole timu pe a maeʻa le faʻamalosiina o lona uiga o le fufuluina ma toe faʻafoeina le togafiti.

Organics mo le fugalaau

E fiafia le Faatoaga i le auala e fafaga ai le fiafia i le tele o fugalaau. O fomaʻi kulupu faʻaleleia le fausaga o le palapala.

Mullein

Diluted mullein e fafaga fugalaau. O se mea e afaina ai ua saunia mai povi keke, ua faʻafefeteina i vai i le fua faatatau o le 1:10. O le faʻafeiloaʻiga o mullein e faʻaitiitia ai le elemene o le eleele, ma avea ai ma paila ma malamalama.

Pulu matala

E faʻaaoga le mea faigaluega i le faʻagogo ma le vai. E i ai sona aafiaga lelei i le fausaga o le eleele. Faʻamuʻu meaʻai faʻasao, faʻatagaina le fugalaau e vave fausia se lanu meamata, fesoasoani e fuga.

Taua! Ona o le maualuga o le palapala, o loʻo faʻaaogaina 1 le taimi.

O le manulele moa e faʻaaoga i se vaega o le 1:15, faʻasolosolo aso e 3, faʻafefe ai le vavae.

Fusi solofanua

I luga o se pakete vai e faʻaalu 1 kilokalama keke keke, tuʻu mo le faʻamalosi mo se aso. Faʻafefiloi faʻalua i se vai.

Fertilizing with mineral fertilizers

Mo le lagolagoina o le tuputupu ae ma le atinaʻe o gladiolus, o se fofo o le superphosphate (30 g) ma le sulfate sulfate (20 g) e aoga. O vaega e faʻafefe i le 10 l o le vai. O le tele o le faʻafefiloi ua lava i sikuea o moega.

Fertilizer complexes mo le faaopoopoina o le fertilizing

O le faʻalauiloaina o mea faʻaleleia atili o le a faʻaleleia le taimi o le fugalaau o le gladiolus. I le laasaga o le fuga o le fatu, ua fafagaina le gladioli i se lavelave o elemene ua soloia i le 10 l o le vai:

  • potassium sulfate - 15 g;
  • carbamide - 15 g;
  • superphosphate - 30 g.

Faʻesea mai le tuufaatasiga o le taumafa oona i le lumanaʻi. O se faʻafefiloi mo le fafagaina faaopoopo ua saunia e faʻaaoga ai le superphosphate (30 g) ma le sulfate sulfate (20 g) i luga o se pakete 10-lita.

Malosiaga o minerale matatusi i le tausiga o fugalaau

Latou te faʻaaoga sauniuniga faʻapitoa Fertika Lux ma Kemira nofoa faʻataʻavalevale e tusa ai ma faatonuga.

Fertilizers mo gladioli pe a toto i le tautotogo ma le taumafanafana

O le tulaʻi mai o gladioli e tupu i le totonugalemu o Rusia i le faaiuga o Aperila ma le sefulu tausaga muamua o Me. Mo le taimi muamua, latou te fafagaina se fugalaau pe a sauni le eleele.

A o lei totoina corms, i le 2 vaiaso, tapunia ururea (20-30 g) e ala i le eli i le sikuea 1 o le fugalaau. Latou te aumaia foʻi mea faʻalaʻau (compost poʻo humus) pe a totoina.

Ole suʻega autu e faia pe a 2-3 aliali mai, pe a manaʻomia e le gladiolus le 'aisa. Vai vai i lalo o le aʻa ma se vaifofo (3 tbsp. L. Nitrate mo le 10 l o le vai).

Latou te fafagaina le fugalaau i le taimi o fulo a itiiti ifo ma le 5 taimi. I le taumafanafana, o le faaopoopoina micronutrient i laulaau e lelei ona faʻaaoga:

  • copper sulfate;
  • paluga faʻatoʻaga;
  • magnesium
  • boric acid;
  • uʻamea.

O manaoga autu o le aganuu i le vaitau o le mafanafana o masima siama. Laʻau meaʻai mo le tele o fuālaʻau o le faʻatulagaina o le pāmiola ma fualaʻau ma le vailaʻau. Faʻasogo laau i le taufaʻaiuiuga o le mafanafana pe a uma ona fuga i le pasela ma le superphosphate.

I se tusi. Pe a faʻaaoga le superphosphate e toʻalua, e sasaa le sooupu i le vai inu ma ua faʻamoemoeina e solo atoa.

Ona, 200 g o le vaifofo ua faaitiitia i le 10 l o le vai ma vai le gladioli.

Aokuso-Setema, palatini sulfate poʻo le kalimagnesia o se mea lauiloa mo fualaau faʻatoʻaga.

Faʻafefea ona fafaga

Fofo faʻapitoa mo le fafagaina

E faʻaaogaina e le Faatoaga auala e fafaga ai fiafia.

Ash

O le faʻaaogaina o le pefu e maua ai le tele o le fugalaau ma le faʻamaluina o le eleele i le phosphorus ma le pailani.

Faʻi faʻi

E fetaui ao le i taunuu. O fagu paʻu ua faʻamaluluina i totonu o se ogaumu ma faʻapipiʻi. A o le totoina, ua faaopoopo aniani i le eleele.

O le kulimi o le faʻi fagu i luga o le vai e faʻaaogaina ao lei fuga ma i le tulaga o le fuga. O mea fou fou e sasaa mai i le suavai ma faʻaauau pea mo le 7 aso. O le faafitauli o se aofaiga tele o mea taumafa, o le a tatau ona e aoina paʻu mo se taimi uumi.

Nettle

O le laau e iloga i mea o loʻo i ai i le nitrogen, iron, potassium ma faigofie fualaʻau digestible. Ina ia saunia le fusi, o le mutia e tumu i se vateatea mo le 1/3 o le voluma. Liligi le vai, tuu i le faʻamalosi. O le faʻamalosia o lona uiga e manaʻomia le vaiaso, ona faʻafefeina lea i le vai i se fua faatatau o le 1:10. O se ipu vai e lava e faʻamafanafana ai le fugalaau.

Fualaau aina mo le atinae o gladioli

Tip. O le faaopoopoina o falaoa o falaoa o le a faatelevaveina le faagasologa o le faʻamalosi.

E faʻafefea ona kuka i ou lava lima

Afai o loʻo e sauniuni e faʻamalieina oe, ia maitauina tulaga manaomia nei:

  1. Ina ia mafai ona faʻaleleia ma faʻaogaina fugalaau, e tatau ona fafagaina laau: 15 g o urea ma le potassium sulfate, 30 g o le superphosphate e ave i le 10 lita o le vai. E faʻafefiloi ma le faʻafefiloi ia vaega i le vai, togafitia i se vailaau vavae.
  2. O laei faʻapitoa e taofiofia ai elemene o loʻo naʻo le saʻo mo fugalaau. A o leʻi fuga, e fafagaina le gladioli i le sulfate sulfate (20-25 g.) Ma le superphosphate (25-30 g.). E faʻafefiloi ma faʻafefiloi meaʻai i totonu o se pakete lita 10-lita.
  3. O mea faʻaleʻeleʻele e faʻaaogaina mo le faʻamafanafanaina: mullein, fuga manu, solofanua solofanua. O le faʻafefiloi ua sasaaina i le 10 lita o le vai ma totoe mo le 4-5 aso mo le faʻafefeteina.
  4. E mafai ona faaopoopo se lita o mullein i le 10 lita o le vai ma faʻafeinu le moega i le va o laina.

Mo le mauaina o se mea teuteu, e manaʻomia le fusi o gladioli i le vaitau o le tuputupu ae. O le tausiga lelei ma le faʻamaina o laau toto o le a maua ai se laʻau matagofie i le tausaga a sau.