Fualaau aina

O a mea e 'ai i le natura?

Aneti e le iloa le nofo toʻatasi ma nofo i malo. O lo latou nonofo ai, o se tulafono, o se foga eleele lalo ifo ma le tele o potu e fesoʻotai i fuaitau. I luga o le eleele lalo ole eleele, o nei tagata iniseti ua latou fausia se fale (faaputuga otaota), lea latou te tausia a latou fanau.

O se laau pala ma se laau e vave ona saunia e iniseti mo se mafanafana ma le mafanafana e mafai ona avea ma fale lelei mo tumutumu.

Ant colonlon Sui

O i latou o loʻo nonofo i le vailaau oona ua vaevaeina 4 vaega:

  1. Fafine (manava) - o ē na faʻatūina soʻo se fale, o la latou galuega o le tuʻuina lea o fuamoa. E na o le tasi le tamaitai tamaitai tamaitai i totonu o le kolone, lea e teu ma le faaeteete atigi, fafaga ma faapelepele.
  2. O tama. Latou te oti i se taimi pe a uma le faʻalua (o la latou galuega autu).
  3. Galuega faifaʻatatau (foragers). O latou tiute e aofia ai le tausia lelei o tagata uma o le aiga, le tuʻuina atu o meaʻai ma le puipuiga o le aisa mai le afaina o fili.
  4. Larvae. Fanau i le lumanaʻi. O vae e vaevaeina i le 2 ituaiga: e mafai ona fafaga faʻatasi ma manaʻomia le fafaga. E sili atu le malosi o nei meaʻai; o tagata matutua e fafagaina ia ituaiga o iʻa ma meaai e leʻofafoina mai o latou lava sosolo.

O lenei aiga tele e manaʻomia le tele o meaʻai. O le a le mea e 'ai e' anufe?

Mea faʻafofoga

O mea faʻapitoa o nei iniseti "faʻatau". O le gutu e aofia ai:

  • laugutu luga (labrum);
  • faaleagaina le pito i lalo (labium);
  • taʻiala (alofilima).

Faʻalagolago i le ituaiga o auvae pito i luga (faʻatagaina) ma lalo (maxilla) e mafai ona: lapoa ma le laiti, mataʻutia ma le maamaʻa, ma nifo ma faigofie faigofie, faʻalavelave ma faʻafefe. O le faʻaaogaina o le avanoa e galue tutoatasi ai ma le gutu na tapunia.

Laʻu pito i lalo ei ai le laulaufaiva, o se totoga o le tofo, ma faʻaaoga foi e pulu e faʻamamā ai o latou tino.

Meaai

Aneti - iniseti leai se meaola. O a latou meaʻai e faalagolago i ituaiga ma meaola.

I le taimi vevela, e maua ai meaai i le faigaluega i aso taʻitasi. I le malulu, e tupu mea uma lava: e tele ituaiga o aiga o le ant e le o sulufaʻi, e fesootaʻi i ai i le tautoulu latou te faʻafefe ai o latou fale i meaai, lea e mafai ai ona latou toʻafilemu i le tau malulu.

FESOASOANI! E fiafia tele Ants e ave i totonu o lo latou fale mea uma e oʻo mai. Ma na o le taimi lava e tufatufaina atu ai meaai i tagata o loʻo nonofo i le vailaau. Mo i latou taitoatasi - ia tofo.

O le faasoasoaga o loʻo taua i lalo:

  • o aʻa. Taumamafa i meaʻai o le protein: o le tino o pepe iniseti, fuamoa o meaola faalafua eseese. Afai tatou te talanoa e uiga i le fale (Farao), e masani lava ona paʻu i lalo meaʻai mai tagata e ona le laulau (aano o manufasi, fuamoa, kisi cheese, sisi), ma o nisi taimi e gaosi ai fale, e fiafia foi i le augatupulaga laʻitiiti, ave a latou vao;
  • tagata faigaluega. Ina ia faʻamalosia le malosi, latou te manaʻomia meaʻai gaʻololosi e lelei, faʻamalosi i le malosi ma faʻaleleia lelei. O nei: pulupulu o fua ma vine, fatu, nati, aʻa ma sua o laau. Aʻo nonofo i totonu o fale, latou te fiafia e 'ai le suka, le meli. O le mea e sili ona fiafia i ai anufe o le meli (o le lala o laau latou te gaosia i le vevela o le vevela) ma le pa'ū (sugar aphid milk);
  • le tasi. Le faavae o ana meaʻai - polotini. I le tele o ituaiga o meaola, o meaʻai na fuafuaina mo le tagata matua e faʻamaʻaina e ala i le galue o tama ma tuʻuina atu i lona masiofo i se auala faigofie mo le taumafa.

FESOASOANI! I le vaomatua mumu, papa ma le sau e tusa ma le 60% o le aofaʻi o meaʻai.
Latou te puipuia ma le popole ia aphi (o se povi susu), fai i latou i luga o vanu laiti o laau, ma ave i latou i ni mea e teu ai mo le taumalulu.

Fafaga pulu masanitele taimi i le aso.

Meaʻai taumafa e faalagolago ia latou ituaiga


E i ai ituaiga o pulu manogi e sili atu i le 1-2 fua masani o fualaau aina i fualaau eseese:

  • fusi laau lau. Iniseti o lenei ituaiga e aoina ai laulaau o laau i totonu oo latou fale, ma le faaeteete i totonu o le falaoa ma tuu i totonu o potu faapitoa. I totonu o le laupepa mafanafana, o loʻo i ai se faʻavavevave o le siʻosiʻomaga, lea e fafagaina ai le tipi. O lapisi laʻau lava latou e matua vevela lava mo o latou manava vaivai ma e le fetaui mo le taumafa;
  • centerirmeksy. Latou te fafaga faʻatasi i vaitaimi;
  • dracula O nei anufe o lo o suamalie le sua o latou lava ivi, ma e le tele ni mea e mafatia ai. Iniseti matutua latou te puʻeina iniseti tetele: vaʻaia, centipedes, ae latou te le 'aiina i latou lava, ae fafaga le tupulaga laiti;
  • 'aʻai vine. Latou te fafagaina fatu o laau mamago. O lenei meaʻai e le o se mea e ola tele, o lea na vili ai e iniseti ma o latou manoa malosi e mush;
  • Carpenter Ants. O le punavai o le gaʻolapala mo lenei meaola o le fafie, lea e faʻasaoina i nofoaga e faaleagaina ai le paʻu;
  • ponerins. O se aiga atoa lenei. O ituaiga taitasi e fafagaina i luga o se iniseti faapitoa o iniseti. Ua taʻua lelei i latou o tausisoifua vaomatua.

Aneti o ni mea uiga ese. Au faigaluega faigata, latou te aumaia le tele o aogā i vaomatua, tatalaina o le palapala ma faʻamafunaina iniseti parasite. Ae ui i lea, o vao e masani ona mafua ai ni faafitauli ogaoga i tagata, o le aina o laau, o laulaau ma fua mai aʻa i totonu o fale o le taumafanafana po o fualaau aina i fale.

Ata

Mea aoga

Ona mafai lea ona e faamasani i tala e ono aoga ma e manaia ia te oe:

  • Faʻaoʻo faʻasalaga:
    1. E faʻafefea ona aveese faʻamaunuʻu mumu i totonu o le fale?
    2. Boric acids ma borax mai vao
    3. Fofo faʻapitoa mo vavae i totonu o le fale ma le fale
    4. Faʻailoaina le aoga lelei o paʻu i totonu o le fale
    5. Aneti tuai
  • Aneti i le togalaau:
    1. Vailaʻau o vao
    2. E faʻafefea ona momoe moa?
    3. O ai le pipi?
    4. Le taua o le papa i le natura
    5. Tausiga o vao: o le tupu o le ant ma le faʻavaega o foliga o le ant galue
    6. E faʻafefea ona maua mai pusi?
    7. Aneti ma apaau
    8. Vaovao vao ma togalaau, faʻapea foʻi ma le ant reaper
    9. E faʻafefea ona tiaʻi ese vao i totonu o le togalaau?