Laʻau

E faʻafefea ona faʻaleleia le togalaau i le tautotogo: fautuaga mo le filifilia o meaʻai lelei

I le tautotogo, faatasi ai ma le fafaguina o le natura, o tagata mafanafana ua faʻafouina, ona o le vevela taimi e oʻo mai. Ina ia maua se seleselega lelei i le tautoulu, e tatau ona e saunia le eleele mo moega i le lumanai mai le amataga o le vaitau, ma teu le fesuisuiai talafeagai i le aofaiga manaomia. I le taimi lava e tasi, o mea e manaʻomia o fualaʻau e fuafua e totoina moega e faʻatautaia. Ua iloa e le au fai togalaau togafiti le auala e fafagaina ai le togalaau ma pe faapefea ona fai saʻo. O se fesili talitutusa e tulai mai, o se tulafono, mo tagata amata oe na filifili e faʻaaogaina le saienisi o le totoina o fualaʻau ma fugalaau i lo latou eria. O le manaʻomia mo le faʻamalosia o fanua e faʻataʻitaʻiina e le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o punaoa. Afai e te le faʻatamaoaigaina le palapala i mea aoga aoga, ona faʻaitiitia ai lea o le fua ile tausaga.

Faʻatau aso i le tautotogo

E manatu le au atamamai i le vaitau o le tautotogo ia avea ma taimi aupito sili ona lelei mo le faaaogaina o ituaiga uma o fugalaau i le palapala: organic, sauniuni, minerale, tagofia i fua faasaʻo lelei, faapea foi a latou mea tuufaatasi. Amata le faʻagasologa ina ua maeʻa le liua o le ufiufi o le kiona. O nisi o faifaatoaga faifaatoaga latou te faatinoina le tufatufaina o ofu pito i luga i luga o le kiona, ae o lenei metotia, o mea na folasia e mafai ona "feʻaʻei ese" mai le upega tafailagi faatasi ai ma le suavai suamalie.

O fualaau aina e amata ona fafagaina, e aunoa ma le faatali mo le ogalaau e faʻamaʻoto atoa. Fualaau aina ma fualaau fugalaau e fautuaina ina ia fafagaina vave lava aʻo lei totoina. Ina ia aua le galo mea o fomai, o fea ma le taimi e faʻaaoga ai, e tatau ona e tusia muamua se fuafuaga. I lenei tulaga, ua mautinoa o le a maua e laau uma elemene talafeagai i le sili ona lelei mo lo latou atinaeina.

Pe a faʻapipiʻi tupe, e le mafai ona e galue i luga o le mataupu faavae: o le sili atu foi le lelei. Talu ai ona o meaola ma vailaau oona, ua faʻalauiloaina, e mafai ona afaina ai le tulaga o fua o faatoaga. O minerale ma paluga fefiloi e manaʻomia ai le tausiga faʻapitoa. Aʻo galue ma ituaiga ituaiga, o vailaʻau e faʻaalia i luga o le igoa e tatau ona mulimulitaia.

Laei faʻapipiʻi: lelei ma mea le lelei

O aʻa e aofia ai:

  • otaota po o le humus;
  • manulele manu "
  • peat;
  • compost

I le mea o le meaola, lea e matua vavalalata ai le eleele, o loʻo aofia ai le tele o elemene aoga. I totonu o le nuʻu, o nei fugalaʻau e tele naua i totonu o pine uma, o lea e mafai ai ona faʻatau mai le taugata. Tuuina atu latou te aumaia mea tau meaola ile tolu tausaga, ona le tele lea o tupe e le manaomia. O le mea aupito sili ona lelei, o le tamaoaiga o le eleele e afaina i le humus (o le pala), lea e salalau i luga o le saite mo le tolu i le fa vaiaso aʻo leʻi eliina le eleele ma totoina togalaau aina.

O mea faʻapitoa teuteu faʻasaina e talafeagai lelei mo le faʻaaogaina o palapala eleele. O le fuga o vine, lea na liua i le humus i nai tausaga, ua faateleina ai le fua o le eleele i le tele o taimi

O se pakete e sefulu lita o le humus e tufatufa i sikuea mita o le togalaau, lea e mafai ona suia i solo pe faapalaga. O le auala lenei e fai ai lau faapalaga:

O le pito i luga o le tino, i le faaopoopo atu i tulaga lelei, e tele naua mea le lelei, e aofia ai:

  • o nisi mea (fugalaau fou, afaina o manulele) e faigofie ona "mu" aʻa o laau;
  • se fuainumera tele o tupe e tatau ona tuʻuina atu i luga o le 'upega tafaʻilagi ma tufatufaina atu, ma le tele o taumafaiga faaletino;
  • le aʻafiaga o faʻamaʻi ma fuālaʻau laʻau o aniani ma kāloti;
  • faafitauli e maua pe afai e leai ni faatoaga ma togafiti a le tagata lava ia lata ane;
  • tau manogi malosi.

O loʻo i ai se isi auala faʻafiafiaga, sili atu auiliiliga i luga o le vitio:

Ma o se isi faʻataʻitaʻiga ata vitio e uiga i le faia e le tagata lava ia o faʻamaʻi:

O minerale o le ki lea i fua maualuga

E sili atu le faigofie ona galue i fugalalaʻau, e pei ona faʻatau atu i se tulaga faʻapitoa i faleoloa faʻapitoa uma. Ae peitai, pe a fuafuaina le aofai o le latou talosaga, e tatau ona faia se tausiga faapitoa. E tatau ona taʻitaʻia e suʻega ua fautuaina e le au gaosi, e faʻatatau i manaoga o mea totō e tutupu i se nofoaga faapitoa o le togalaau. Fualaʻau maʻamaʻa ma le faʻamaʻiina o le faʻamalolo o loʻo faʻaaogaina i le tautotogo e tusa ai ma tulaga faʻatulagaina i le taimi lava lea aʻo leʻi tataina. I lenei tulaga, o mea taua aoga o le a vavalalata i le aʻa o laau. O le loloto fautuaina o le pellet e tusa ma le 20 cm.

O le tele o fai togalaau o loʻo faʻaituau i le faʻamalosi o minerale, ma talitonuina o le "kemisi" e afaina ai le eleele ma laau ola ai. O le mea moni, o le fausaga o le palapala e le faʻaleleia mai le faʻaaogaina o minerale. Mo lenei faʻamoemoe, e te manaʻomia ni mea faʻasalalau. Ae o laau toto e maua avanoa i mea uma e tatau ai mo le tuputupu ae, e pei o le nitrogen ma le maika. O sauniuniga faʻavae ole potassium e saofagā i le fua vave o fua. O fualaau faisua, e aofia ai ni mea se lua pe tolu foi, e mafai ona faamalieina le manaʻomia o laau toto mo meaʻai uma. O loʻo i ai faʻataʻitaʻiga pito i luga o le faʻalavelave faʻapitoa i se foliga o se vai po o se granul.

O fualaau faisuala i totonu o fualaʻau e faʻaaogaina i le tautotogo i ni faʻataʻitaʻiga faʻamautuina i le palapala, ma maua ai laau totō ma meaʻai uma e tatau ai

I luga o sikuea mita e sefulu o le togalaau i le tautotogo e masani lava ona faia:

  • 300-350 g o luga o le paleni oona (ammonium nitrate, Urea po o Urea);
  • 250 g fugalaau;
  • 200 g - mea suamalie e mafai ona suia i le fafie.

I le tau mafanafana, i le taimi o le tuputupu ae o le ola o laau, e toe faʻafeiloaʻi le pito i luga, ae o le fua o fugalaʻau uma e faʻaititia e se vaega tolu.

O le superphosphate tele o se vailaʻau oona-fualaʻau e faʻaaogaina i ituaiga uma o eleele. Tuuina atu meaai mo fua o faatoaga e ola i le atunuu po o le togalaau

E le pei o fugalaʻau faʻasaina, e tatau ona faʻaaogaina faʻalavelave minerale i le palapala i tausaga taʻitasi. Ma le tele o tupe e tatau ona atofa mai le paketi a le aiga mo le faʻatauina o faʻamalaʻau. E masani lava, e le tatau ona e faatali mo se taimi umi mo le toe faafoi mai o tupe teufaafaigaluega. I le tautoulu, o le a fiafia le 'upega tafaʻi i se seleselega tele, ma o fugalaau fugalaau o le a amata ona aumai ai le fiafia faʻafiafia e oʻo lava i le taimi muamua.