Asparagus togafitiga

Mea aoga o le asparagus: faʻaaogaina ma faʻailoga

Asparagus - O le laufanua lenei o le aiga o Asparagus. O le laau e maua mai ai umi, feoloolo, pupu tetele ma ni tamai lau o le nila e eseese lanu - malamalama, moli mālū, lanumeamata, lanu viole. O le aʻa e aofia ai mafiafia, o aʻa uumi. Ona o le tuufaatasiga ma uiga lelei o le laau, ua faaaogaina i fualaau o vailaau faaleaganuu.

E tele ituaiga o fualaau faisua. O le a le mea e tupu i le asparagus, mafaufau i lalo:

  • sogagus soy - o se oloa o le gaosiga o le soya;
  • White asparagus o se taʻalo fiafia e amata mai ia Mati ia Iuni. Aʻo tupu le ola o le laau, o loʻo faʻapipiʻi lelei le palapala, e puipuia ai le susulu o le susulu o le la, faatasi ai ma le taunuuga o le lanu paʻepaʻe. O lenei meaola e faigata ona atinaʻe, o lona uiga e maualuga lona tau;
  • lanumeamata lanumeamata - togafiti togafitiga, o le ituaiga taatele masani. O le asparagus mafiafia e tele atu vitamini ma minerale nai lo le paʻepaʻe;
  • O le asparagus mama o se mea e seasea tupu i le pogisa ma ni pupuʻu puupuu o le la. O le asparagus mama e tofo i sina vevela. I le taimi o togafitiga vevela, o le lanu uliuli e suia i le lanumeamata;
  • Bean Asparagus o se oloa lauiloa. O meaai taumafa taumafa, ua mavae le togafitiga o le vevela. Lelei mo meaai;
  • sami asparagus - tupu i luga o le sami, i masima masima.

E te iloa? Sora asparagus e lauiloa foi o asparagus Korea. E le o se laau toto o lenei ituaiga, ae o se pulufuga lea ua aveesea mai le susu susu i le taimi e kuka ai sasini eleele, ua gaosia i se auala faapitoa.

Calorie ma kemikolo o asparagus

I le kukaina, o le asparagus o se meaʻai fiafia. Toa moli o se laau. Asparagus e maua uma ai faʻamanuiaga ma faʻaleagaina ai le tino o le tagata.

Asparagus Calories 100 g o le oloa e na o le 21 kcal. O le oloa e mauoa i vitamini ma minerale.

Asparagus e aofia ai mea nei vitamini: A - 82.8 μg, thiamine B1 - 0.1 mg, riboflavin B2 - 0.1 mg, C - 20.2 mg, E - 1.9 mg, beta-carotene - 0.6 mg, PP - 1, 1 mg.

Macro ma elemene o loʻo mauaO mea taua o le asparagus e pei ona taua i lalo: meaʻai - 195.8 mg, fuamoa - 62.1 mg, calcium - 21 mg, magnesium - 20.2 mg, sodium - 2 mg, uʻamea - 1 mg.

Vailaau faʻamaʻi O lenei fualaau aina aoga e aofia ai elemene nei:

  • Suavai - 93 g;
  • Carbohydrates - 3 g;
  • Faʻailoga ma monosaccharides - 2.2 g;
  • Puipuia - 2 g;
  • Laʻau faʻamaʻi - 1.5 g;
  • Manua - 1 g;
  • Ash - 0.5 g;
  • Organic Acids - 0.1 g;
  • Fat - 0.1 g
O ituaiga eseese o le asparagus o mea elemene e ese si ese.

I le asparagus soya e aofia ai vitamini B, D, E, i totonu o elemene elemene ei ai le leithith, lea e aofia ai i le toe faʻafouina o le tino ma faʻamaonia le faʻalavelave o le tino ma le faiʻai, ma le filifili, lea e faʻapupulaina ai le tetee o sela e faasaga i mea leaga.

White asparagus e aofia ai vitamini A, B1, B2, C, E. O le micro-ma macroelements e aofia i lona tuufaatasiga o le calcium, potassium, phosphorus.

Green asparagus o loʻo i ai se fatuga sili atu ona lelei o elemene. Vitamini o loʻo i totonu - A, B1, B2, B4, B9, E, C, K. I totonu o le micro ma elemene elemene o loʻo i ai, e faaopoopo i le lisi lautele, manganese, copper, selenium ma niacin.

Mea aoga o asparagus mo le tino o le tagata

O faʻamanuiaga o le asparagus mo le tino o le tagata ua faʻaalia i meatotino nei:

  • Aafiaga tau faʻatau;
  • Faʻaitiitia o le toto;
  • Faʻagasolo malie le fatu;
  • Faʻaleleia le galue o le ate;
  • Faamalolosia o feteenaiga o le loto;
  • Aafiaga leai;
  • Mea faʻapitoa;
  • Faamalieina le aafiaga;
  • Aneti-inflammatory properties;
  • Fale faʻamalo toto;
  • Faʻaauau le faʻamalosia o le gaioiga
  • Faʻaleleia le gaioiga galue.
O le faʻaaogaina o asparagus e faʻateleina ai le faʻaumatia o Uria, phosphates ma chlorides mai le tino.

Sa suesue e saienitisi le aoga o asparagus mo alii. O le laau o loʻo i ai faʻamalosi, minerale, ma gaʻo, lea e taua mo le tama tane.

O le vaeluaina o meatotino o loʻo i totonu o asparagus. Faaaoga mo le puipuia o le kanesa, maʻi fatu cardiovascular, osteoporosis.

Faʻafefea ona maua mai ma teuina oloa faʻataʻitaʻi mai le asparagus

Mo le faʻaaogaina, o le seleseleina o taʻai laiti e faia i le tautotogo. White Asparagus Shoots selesele ao latou i ai i le eleele, ina ia latou taofi lo latou agavaivai ma le vaivai.

Green asparagus e selesele pe a oʻo mai pine i le 20 cm i le tuputupu ae. I lalo o le malosi o le susulu o le la, o se tali e tupu, e mafua ai ona fulapula lauulu ae o le taimi lava e tasi e maua ai se fausaga fou.

O fualaau Asparagus e tatau ona faʻaleleia, lamolemole, faʻatasi ma sina moli susulu. Totoina nofoaga e le tatau ona vevela. E le mafai ona tausia se oloa fou mo se taimi umi, aua ua leiloloa ona meatotino ma uiga lelei. O fatu o asparagus o loʻo teuina i totonu o le pusaaisa mo le 5-7 aso, pe a faʻafeiloaʻi ma faʻafefete i le vai.

E te iloa? O le umi e teuina ai le asparagus, o le leaga foi lea o lona tofo.

Mo togafitiga faafomaʻi rhizomes, mutia, fualaau ma laulaau laititi o asparagus o loʻo faʻaaogaina.

Faʻavae tapenaga gaosia i le tautoulu, pe a uma ona solo le vaega o loʻo i luga. E faʻataina, faʻamamaina mai le palapala, fufulu i le vai tafe ma tipi i ni vaega. I lenei fomu, ua mamago le rhizomes i fafo i lalo o se pupuni, ua salalau atu i se mea manifinifi i luga o ie poʻo pepa.

Faataʻitaʻi le faamamaina i le ogaumu i le vevela e oʻo i le 45 °. E mafai ona teuina ni aʻa e seleseleina i lenei auala mo le 2 tausaga.

Asparagus Herb selesele i le taimi o le fuga. O pito laiti o le laau e vaeluaina pe a ma le 30 cm. O le vao e mamago i fafo i lalo o le paolo po o totonu foi o le fale ma le manava lelei, ma tuu se fasi ie lanu i luga o ie ie.

Asparagus Fruits selesele pe a latou matua.

E taua! E tatau ona teuina ni avanoa i totonu o pepa poʻo taga taʻalo, i totonu o atigi laupapa.

Le faʻaaogaina o le asparagus i vailaʻau masani

I vailaau faʻataʻitaʻiga, o le asparagus ua faʻaaogaina e avea o se analgesic, anti-inflammatory and diuretic.

O vailaau faafomaʻi e aofia ai asparagus i le tuufaatasiga e fesoasoani i le maualalo o le toto, tafe lemu o le fatu, faateleina le diuresis ma faalautele vaalele.

O nei fualaau oona e faʻaaogaina mo faʻamaʻi pipisi e aafia i le malulu o le manava ma le fula o le pito i lalo.

E taua! E fesoasoani le Asparagus e faʻafetaui ai faʻamaʻi eseese, ae leai sona aafiaga i se tino maloloina.

Asparagus o le a manuia mai faʻamaʻi e pei o le néphritia, pyelonephritis, pyelitis ma isi faʻamaʻi o le tino. Tachycardia, maʻi suka, gasegase, rheumatism o loʻo togafitia faʻatasi ma meaʻai ma teuteuga o rhizomes o asparagus. O le faʻaaogaina o asparagus rhizomes e faʻaaoga mo tiga i totonu o sooga.

O se aganuʻu le faʻaaoga o le asparagus e pei o se laxative. E faʻaaogaina e avea o se auala e faʻaumatia ai maʻa fatugaʻo ma le ate, faʻapea foʻi togafitiga o faʻamaʻi paʻu, eczema.

Faʻafefea ona faʻaaoga i le dermatology ma le cosmetology

O meatotino o asparagus ua maua le faʻaaogaina i le dermatology ma le cosmetology.

Rhizomes ma weni O le asparagus e faʻaaogaina e togafitia ai siama o le dermatosis, pyoderma, vitiligo, lichen planus, psoriasis. E le gata i lea i le dermatology, o le asparagus e faʻaaogaina i le faʻalavelave mo le togafitiga o cystic dermatitis e avea o se sui anti-inflammatory.

O asparagus rhizomes e faʻaaogaina e avea ma sui e faʻamamāina toto mo maʻi paʻu, e pei o le eczema ma diathesis.

I le cosmetology, o le asparagus ua faʻaaogaina e aʻafia ai le faʻapalapalaina o sela o paʻu. Faatasi ai ma lana fesoasoani e lagolago le autalavou. I totonu o potu faasao sauniuni e saunia ai masini mo le paʻu o foliga ma le ua o lala laiti o asparagus.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o asparagus i le taimi o le maitaga

O le fesili pe aoga le asparagus ma e le afaina i le taimi o le maitaga e taua le sailia aʻo lei faʻaaogaina lenei oloa. Ae mo le lelei, o loʻo i ai moni lava.

Asparagus - o se fualaau faisua e aofia ai le tele o elemene o loʻo i ai se aafiaga lelei i le tino o le fafine ma i luga o le fausiaina o le skeletal system of fetus ma lona faʻamalosia, i luga o le faagasologa o le totoina, le fausia o fusi faʻatasi.

E le gata i lea, o le asparagus o se vailaau lelei mo le edema, ona e iai ona mea totino. Ua fautuaina e fomai ni mea aoga i fafine maʻitaga, ma o ona anotusi e maualuga tele i le asparagus.

Faʻafefete mai asparagus i le taimi o le maitaga e ono tupu i le mea e tupu pe a tupu se faʻafefe.

O le mea lea, e tatau ona suʻe muamua aʻo leʻi faʻaaogaina pe iai se allergy i le oloa.

Asparagus ma meaʻai

Asparagus o se mea taumafa. lea e aofia i le taumafa o se tele o meaʻai. O se punaoa lelei o vitamini, carotenoids, lysine ma asparagine amino acids. O le asparagus ua manatu o se oloa taua i le taumafa a tagata e mafatia i faamaʻi fatu ma fatu.

Asparagus ua faʻapalaina fou, kuka, faʻasaoina. Faʻapipiʻi vave o le asparagus lanumeamata, o lea e taua ai le faia vave o gaioiga i le faiga o kuka - ina ia faʻasaoina ai vitamini ma le tofo o le ipu. O auala sili e kuka ai asparagus - gaʻo, uʻu, i totonu o le ogaumu. White asparagus cooks mo sina taimi umi.

Aʻo lei togafiti le vevela, e tatau ona e tipiina le faavae malosi o le asparagus, fufulu mama ile vai malulu. Auauna i le asparagus ma fuluʻi, faʻamaʻaina fuamoa, faʻatasi ma isi ituaiga o fualaʻau.

Faʻaiʻuga o le asparagus

E pei lava o soʻo se mea totō, o le asparagus o se faamanuiaga ma faʻaleagaina ai le soifua maloloina i le tasi oloa i tulaga eseese. E i ai nisi o finauga e uiga i meatotino o asparagus.

Mo se faʻataʻitaʻiga, ua fai mai tagata popoto o le asparagus e puipuia ai le atinaʻe o urolithiasis. Ae o nisi e talitonu o lenei laau toto e mafai ona mafua ai le urolithiasis e ala i le faʻaaogaina o le oloa i le tulaga o le genetic predisposition i le faʻamaʻi.

Mo nisi tagata, o le asparagus ua faʻasalaina ona o allergies i le oloa. E le gata i lea, o le afaina o le asparagus i le foliga o se tali atu i le tino e mafai ona faʻaalia ai e le gata ina ua faʻamalosia, ae pe a paʻi foi i aʻa.

E taua! O suʻesuʻega na maua ai le tele o asparagus e mafua ai le maʻisuka.

Asparagus e le masani ona mafua ai aʻafiaga, ae o ona faamanuiaga e manino le faʻamaonia. O le faʻaaoga lelei o lenei oloa o le a manuia ai le soifua maloloina ma le fiafia gastronomic.