Laʻau

Poinsettia - tuputupu aʻe ma tausi i le fale, ata o meaola

Poinsettia poʻo le sili ona lalelei o le euphorbia o se laʻau faʻamalosi o le aiga euphorbia, tuputupu ae i le natura e oo atu i le 3 mita le maualuga. Ua lafoaia laulaau lanumeamata 12-15 cm le umi, faapea foi ma mea laiti, mea e le tutusa ai le rosette ma le susu, lanu mumu, lanu piniki po o le fesuisuiai.

O le lauʻeleʻele o poinsettia o vailaau faʻataʻitaʻi o Mekisiko ma Amerika Tutotonu. I totonu o potu, o le fugalaau e totoina e avea o se mea teuteu matagofie e le sili atu ma le 50 cm le tele. I se siosiomaga lelei, e maualuga lona tuputupu aʻe - o se faʻaopoopoga o le umi pe a ma le 30-40 cm aʻo leʻi tupu.

Ia mautinoa e faitau auiliili e uiga i le pedilanthus ma le maila euphorb.

O le maualuga o le tuputupu aʻe, faʻalautele le umi e tusa ma le 30-40 cm aʻo lei tupu.
O le fugalaau e amata i le ogatotonu o le autumn ma faaiʻu i le tautotogo.
O le faigata o le tuputupu ae.
Laʻau tele.

Poinsettia: Faailoga ma Faiga Faʻavae

O le igoa lona lua o le fugalaau o le "Kerisimasi Star", talu ai o le poinsettia ua manatu o se faailoga o lenei aso fiafia ma ua maua i le malosi o le mana. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai oi ai se tagata faʻasaga i totonu o le fale poʻo se malosi leaga e aliali mai - o le laau e fesuisuiai samasama ma e mafai foi ona oti, i le leai o se malosi.

E le gata i lea, o loo i ai se talitonuga o le poinsettia e teuteu ai le potumoe o le faatoa faaipoipo, o le a aumai ai le fanau a le aiga, ma avatu ai i le tamaitai le sili atu ona matagofie, ma o le a tapunia e le tama lona manao e vaai atu i se isi tagata ese mai lona toalua.

Poinsettia: tausiga ile. Faʻapuupuu

Poinsettia i le fale ua manatu o se laau faʻalavelave, ae afai o mea uma e manaʻomia mo le tausiga, o le a leai ni faʻafitauli faʻapitoa i le togavao. O vaega autu o se siosiomaga lelei mo le fugalaau:

Tulaga o le vevelaI le taumafanafana ma le taimi o le vaomatua, e manaʻomia le vevela o le 20-21 º, i le taimi o le taotoga - e le maualuga atu i le 14 ºС.
Faʻamamaga o le eaMaualuga, tausia ia le itiiti ifo i le 80%.
MalamalamaLulu, susulu, sei vagana ai le aoauli.
FaʻasaFaʻaauau, sili atu ma le 2 taimi i le vaiaso, e puipuia ai le vevela o palapala. A maeʻa ona fuga - 1 taimi i le 10 aso.
Poinsettia PrimerMoisturizing, meaʻai ma suavai lelei.
Fertilizer ma le faʻamaloloNofoaga o minerale mo le matagofie o le totoina o le taimi atoa o le alualu i luma tuputupu ae.
Poinsettia faʻapipiʻiFaʻailoa tausaga taʻitasi i le faaiuga o le vaitaimi o loʻo moe.
TofigaApical cuttings.
Tulaga TutupuO le fugalaau e le faʻafeiloaʻi tusi, e manaʻomia teuteuga faaletausaga. O le sua o le laau, e feteenai ma talitonuga masani, e le o se mea matautia, ae mafai ona afaina i tagata e ono afaina ai le paʻu.

Poinsettia tausiga i le fale. Auiliiliga

Fugalaau poinsettia

"Fetu o le Kerisimasi" e susulu i le ogatotonu o le taumalulu - mai Tesema ia Fepuari. O nei mea laiti e le taua tele i le foliga o le fugalaau fugalaau, o loʻo siomia e lapisi tetele, lea e na o le fausiaina o foliga o fugalaau fugalaau, tuʻuina atu i le laau se foliga teuteu matagofie.

O paʻu o loʻo i ai le tele o lanu eseese e faalagolago i le ituaiga, mai le lanu mūmū mūmū moli. I le faaiuga o le fugalaau, e pauu lau lau, mulimuli ane e le mafai e tagata uma ona toe fuaina le fugalaau, sei vagana ai le fua o le fugalaau e sosoo ai.

E faʻapefea ona faʻafiafia le poinsettia

Ina ia toe faʻafouina le ola o le fugalaau ma lona fai soo o lau fugalaau, e fautuaina e matau nisi tulafono faigofie mo le tausiga:

  • teuteuina le laau, ma tuu ai le 4-5 o pupu malosi;
  • mai le faaiuga o Setema, e tatau ona ufiufi le laau i se pulou opaque malosi e faia i le pepa poo le polethylene ma i le amataga o le pogisa na aveesea i se nofoaga pogisa mo le itiiti ifo i le 12-14 itula;
  • i le taeao e toe foi mai le fugalaau i le faamalama, ma i le taunuu mai o le afiafi ua natia foi mai soo se ituaiga o moli;
  • o loʻo tuʻuina atu le laau i le faʻafeusuaʻiga mama.

A maeʻa pe tusa ma le 2 masina o sea teuina, ona amata ai lea ona 'ala i luga' le poinsettia ma tupu lau laʻau talavou. Lua vaiaso mulimuli ane, e aliali mai fugalaau ma matala.

I le latalata i le poinsettia o le fugalaau, e le fautuaina le tuu o vases i apu, faʻi, pears ma isi fualaau, talu ai o le gaosiga o le gaosiolo e mafua mai ia te i latou o le ethylene, e afaina ai le masima - e vave ona maeʻa.

Tulaga o le vevela

O le poinsettia i le fale e lagona le mafanafana i le vevela tumau o le 20-21 i le ao, ma a itiiti ifo i le 16 i le po. I lenei tulaga, e taua tele le vavaeeseina o soo se faʻafesoʻotaʻiga o le fugalaau i le malulu - ata, tioata tioata tioata, vai malulu mai le auala. O nei mea uma e mafai ona mafua ai le paʻu tele o laʻau.

I le malologa, pe a leai se fugalaau i le fugalaau ma e le faʻaaluina le malosi i le atinaʻe, teuina i totonu o se potu ma le vevela o le 10 ºUS e lava.

Lafoaia

I le vaitau o le tau mafanafana, o le poinsettia i le fale e le talia ai le ea vevela, o lea e taua ai le faatumauina o le maualuga o le maualuga o le susu ma le fesoasoani o masini eletise faapitoa, pe ala i le faʻaleleia masani. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le faʻamamaina pe faʻamamaina le vai mafanafana.

Malamalama

Poinsettia o se fugalaau faʻapitoa e manaʻomia le susulu o le la ma le paolo mai le malamalama o le aoauli. Ae mo le tuʻuina vave o fugalaau ma le manuia o fugalaau, na te faʻaitiitia ai le gasologa o le ao, faʻapipiʻi atoa le vao mo le 12-14 itula.

O nei eseesega e faaosofia ai le atinaʻeina o poinsettia - o le a lanu ma le manino le papa. Afai e te lafoaʻia lenei tulafono - e mafai ona ufiufi laulaau i ni mea pogisa.

Faʻasaina poinsettia

O le tulafono autu o le poinsettia e faʻafeusuaʻi o le faʻaleleia. I le vaega o le tuputupu ae o fugalaau galue, o le palapala e faʻamalūlūina pe a fai e faʻamago le pito i luga i le loloto pe tusa ma le 1.5 cm, e le sili atu nai lo le 2-3 aso. O le fufulu, faapea foi ma le vevela tele, e tutusa lava le afaina i le laau.

Mo le faʻaaogaina o le vai e faʻavaivaia ai, faʻamamaina ai le vai nai lo le vevela o le potu e tusa ma le 3 tikeri.

Poinsettia pot

I le avea ai o se tulafono, o le poinsettia ua totoina i totonu o le ulo e lua kupita le lautele nai lo le muamua. O le tele e filifilia i se auala ina ua maeʻa le fesuiaiga o le aʻa siama o loo tumau pea le 2-2.5 cm o vaʻavaʻa solo lea e mulimuli ane ufitia i eleele fou.

O pusa lapoa loloto o le a fesoasoani i le tumau ai o le susu, ma o le poinsettia e matua nofouta lava i le vevela ma le suavai.

Soo

O le laau e sili ona fiafia ile palapala eleʻele. E fautuaina e faʻaaoga se mea faapitoa faapitoa mo le euphorbiaceae. Ae tele taimi e faʻafefiloi ai le faʻafefiloi e aofia ai vaega nei:

  • eleʻele eleʻele palapala (3 vaega);
  • lau laʻau (2 vaega);
  • peat (1 vaega);
  • laʻau oneone tele (1 vaega)

I le faʻaopoopoga, e mafai ona e faʻaaogaina se fasi mea mama, susulu, e aofia ai le 3 vaega o le humus, 2 vaega o le peat ma le 2 vaega o le vermiculite. Faʻatasi ai ma soʻo se ituaiga palapala, e manaʻomia le faʻaleleia o alavai.

Fertilizer ma le faʻamalolo

O le tausiga o poinsettia i le fale e aofia ai le faʻafeiloai masani o le fafagaina o oloa. I totonu o le vaomatua, o le fugalaau e faʻamaʻaina i faʻalaʻau faʻapitoa o le minerale e faalua 2 taimi i le masina. E fautuaina le faʻaaogaina faapitoa o le fafagaina o laʻau o susu, o mea faʻamalolo mo le suavai e talafeagai.

I le faaiuga o le fugalaau, ua saunia le fale mo se taimi e malolo ai ma ua faʻaigisi le fafaga.

Suiga

I le faaiuga o le vaega o le taotoga, pe tusa o Mati-Aperila, e manaʻomia le suʻeina o le laau i totonu o se fualaau fou. O le gaioiga e faia faʻatasi ma le faʻasaoina maualuga o le aʻa, lea o le afa itula ao le i aveeseina mai le ulo, o le fugalaau ua lelei ona faʻafeinu. Afai e maua ni aʻa uliuli ua maua, e vaʻaia ma le faʻaeteete i se meafaigaluega vailaau.

Ona fufulu ai lea o vaega i le koale poʻo le efuefu, ma tuʻuina le laau i totonu o se fagu fou ma ufiufi ile eleele fou e aunoa ma se faʻamalosi. Poinsettia ua totoina mo le lua aso o loʻo tuʻu i lalo o le paolo ma e aunoa ma le faʻafeinu, ina ia faʻaleleia ai aʻa. A maeʻa ona tuu lea o le laau i se nofoaga lanu, e matua faʻasusu ma faʻaauau ona fufulu.

E faʻapefea ona tipi le poinsettia

O le poinsettia i le fale e teuteuina i tausaga taʻitasi, pe a uma ona tupu, ae leʻi amataina le taimi e moe ai, poʻo se vaiaso aʻo lumanaʻi lona faʻamaunuʻuga aʻo leʻi toe totoina. O lenei fua e mafua ai le tuputupu ae o taamilosaga laititi ma tuʻuina atu i le laau se foliga faʻatusatusa.

. O le teuteuina foi e talafeagai pe afai, i le faagasologa o le tuputupu ae, e tele le lautele o le eletise ma o le togavao ua leiloa lona malosi. I lenei tulaga o lala ua tipiina i le 15 cm mai luga o le eleele. Talu ai ona o lo latou tuputupu aʻe vave, o lenei faiga e faʻatino 3 taimi i le tausaga.

Taimi e malolo ai

Poinsettia e manaʻomia le malologa masani, lea e masani ona tupu vave pe a uma ona tupu. Pe a amata ona paʻu laulaau ma laumei, o le o totoe ua mumu, o lala mamago ua tipi ese mai le laau ma tuu i se nofoaga malulu. O le eleele e faʻafefeteina i le vaiaso i le sili ona lelei. O le faaiuga o le vaitaimi o le fugalaau e pau i le amataga o Me.

E mafai ona tuua le poinsettia e aunoa ma le alu i le tafaoga?

A e manaʻomia le tuua o se laau mo se taimi uumi i le fale e aunoa ma le mafai ona faʻafeinu vai masani - e tele auala e mafai ai ona e faatumauina le tulaga manaomia ole palapala ile susu:

  1. O se laau e leai se palatusi e tuʻuina i totonu o se koneteina telē e tumu i vai. E ala mai i le alavai, o aʻa o le fugalaau o le a fafaga i le susu pe a tatau ai.
  2. Laʻau mama. O le faia o lenei mea, o se maea o soʻo se mea gaosia e le faʻaleagaina e pasia i totonu o se pu faʻavaivai i totonu o se fagu fugalaau ma o lona isi itu ua tuʻu ifo i totonu o se fagu vai. E mafai ona fafagaina le fugalaau i lenei auala mo se taimi umi lava. O le mea autu o le sasaa lea o vai.
  3. Faʻaaogāina o masini faʻapipiʻi faʻamalosi.

Faʻapupulaina o le poinsettia e ala i le tipi

O le Poinsettia o loʻo faʻaleleia ma le manuia e ala i le faʻaaogaina o meaʻai, lea e mafai ona vavae ese mai se laau totō, aʻo leʻi amataina le taimi o le taotoga, ma i se tuputupu aʻe tuputupu aʻe fou pe a tulaʻi mai talavou. O lanu e talafeagai lelei mo le faʻalauteleina e tatau ona 10 cm le umi ma ia i ai se paʻu o lau laʻau.

A o le totoina i le palapala, o le a gagau le sua i le vai mo ni nai minute e tafe ai le sua o le suamalie, ona togafitia lea ma le manava ma tanumia i le eleele e le sili atu ma le 1 cm. Afai e totoina loloto, e maualuga le lamatia o le fana. Mo le vave aʻafia, lea e masani ona tupu pe a mavae le masina, o tupugo e faʻapupulaina ni lauʻeleʻele ma faʻamaʻi i aso taitasi.

Maʻi ma meaʻai

Tuputupu ae poinsettia, e tatau ona e saunia mo le mea moni e tatau ona e feagai ma ni faʻafitauli. O mea taatele o le:

  • poinsettia ua pa'ū i le maualalo o le tau vevela;
  • laʻau ua maeʻa aʻo leʻi pa'ū o se taunuuga o le inu tele;
  • nAʻo leʻi pa'ū, o le poinsettia e lanu samasama ma lanu, lea e taʻu mai ai tulaga vevela;
  • poinsettia lau lau ma le le lava o le susu;
  • faʻaleagaina le faʻaleagaina ona o le tele o le malulu o le ea;
  • o le pito o le poinsettia e lanu samasama pe enaena, afai o le ea i totonu o le potu e le faʻamaualaloina, e le faʻapipiʻiina le suavai;
  • laʻau ua mimiti ma matutu ona o le aafia i le kesi, oloa faʻamafanafana;
  • laʻau e ufiufi i lanu siliva faatasi ai ma le faʻaalia o faʻafitauli pipisi;
  • solo le aʻa e tupu ona o le faʻaauau pea o le suavai, faʻavaivai o le susu i le palapala.

Faatasi ai ma meaola faalafua mo le poinsettia, o le sili ona lamatia o le whitefly, thrips, mealybug, spider mite.

Eseesega o fale poinsettia ma ata ma igoa

O le euphorbia matagofie o loo i ai le tele o ituaiga o ituaiga laau eseese ma ituaiga eseese o laumei. O ituaiga fugalaau e sili ona lauiloa i le fale ua lisiina i lalo.

Poinsettia mumu

  • "Ulumatua Red" - o se poinsettia lanu mumu mataʻutia ma se lanu samasama ma lafoaʻi;
  • "Cortez Burgundy" - o se ituaiga o lanu violē lanu moana mo laʻau;
  • "Cortez Red" - o le ituaiga e iloga i lau lanumumu ma vela lanumeamata.

Pink poinsettias

  • "Cortez Pink" - o se lanu piniki mumu o laulaau, ae o le pito i lalo o le papa e sili atu lona leo nai lo lau i le ape;
  • "Winter Rose" - ituaiga meaola o se lanu piniki ma se laumua lanumeamata;
  • "Meli Miro" - o se eseesega ma papaʻe ma le piniki "seleseleina".

White poinsettias

  • "Winter Rose White" - o loʻo i ai ni laumei lanumeamata lanumeamata e faia i lau lanu lanu-lanu;
  • "White Star" - o lapisi papaʻe papaʻe o uiga ia o le ituaiga;
  • "Polar Bear" - fugalaau lanu samasama-samasama ma lau paʻepaʻe i vela lanumeamata.

Vaʻaiga eseese

  • "Monet Twilight" - o lanu piniki ma le aʻafiaga o le paʻu o le lanu paʻepaʻe;
  • "Eckespoint Primero Gingle Bells" - o le fugalaau o le paʻu o gaʻo i le paʻepaʻe papaʻe;
  • "Cinnamon Star" o se ituaiga laau toto e leʻi leva ona totoina ma lanu piniki, moli-omoni o lau.

Faitau nei:

  • Euphorbia maila - tausiga i fale, toe gaosia, ata
  • Euphorbia potu
  • Koleria - tausiga o fale, ata o meaola ma ituaiga
  • Epikopo, ola ola - tuputupu aʻe ma tausi i fale, ata o meaola
  • Laʻau o le laʻau - tuputupu aʻe, tausiga o fale, ata o meaola