Fualaau aina

Pese le lelei ma le gaosia "Typhoon": faʻamatalaga o le ituaiga, ata, uiga

O le totoina o pateta i itulagi ma tulaga e le maluelue e manaʻomia ai se faʻaoga faapitoa i le filifilia o mea tau fatu.

O se tasi o ituaiga sili ona lelei ua faamoemoeina mo le galueaina o nofoaga i suiga o le tau, o le "Afa o Manu".

O le eseesega o le faʻatoʻateleina o le gagana Polish na oʻo mai i le vaaiga a le au fai pateta i le 2008, ina ua tusia i totonu o le Tusi Resitala o Vailaʻau Vaomalo o Ukraine.

Fautuaina mo le faaaogaina i le itu i saute o Ukraine, Rusia ma Moldova.

Pomato Typhoon eseese uiga ma uiga

Igoa tulagaAfa
Tulaga lautelevave pitonuu Polani eseese e faamoemoeina mo le galueaina i vaega o faatoaga maualuga
Gestation period65-75 aso
Manatua Pule16-20%
Masima o fai pisinisi60-150 gr
Le numera o fatu i totonu o le togavao6-10
Tuuina atu400-450 c / ha
Quality Consumerlelei le tofo, e le pogisa le tino pe a oti
Faanatinati95%
Lanu o le paʻusamasama
Pulp lanusamasama
Nofoaga sili ona fiafia i ai eriasoʻo se palapala ma le tau, e aofia ai nofoaga laugatasi
Faʻafitauli faʻamaʻie faʻasaga i siama ma le patate pateta
Vaega o le tuputupu aetekonolosi faʻapisinisi faʻapitoa, faʻasao i le vevela ma le lamala
FaʻatonuAtinaʻeina o Vaomatua ma Faʻamatalaga Faʻamatalaga (Polani)

"Matagi" e faatatau i le ogatotonu o le laulau.Laʻau toto e sau i le 65-75 aso mai le taimi na tulaʻi ai. O le fua faatatau masani o le 40-45 t / ha.

Le fua o isi ituaiga o pateta i le laulau i lalo:

Igoa tulagaTuuina atu
Afa400-450 c / ha
Lorch250-350 c / ha
Le talimalo180-380 c / ha
Liki210-350 c / ha
Lelei170-280 kg / ha
Svitanok Kieve oo atu i le 460 c / ha
Borovichok200-250 centent / ha
Lapot400-500 c / ha
Tamaitai Amerika250-420 c / ha
Colomba220-420 c / ha
Red Fantasy260-380 c / ha

O le maualuga o fua o le eleele e le sili atu i le 3%. O le ituaiga e talafeagai mo le seleseleina e ala i masini (auala masini e seleseleina ma patipati). O le malosi o le suauu i totonu o le tubers e i le va o le 16-20%.

Ae mo le tausia o le lelei ma le mamafa o tubers, ona mafai lea ona e faatusatusa nei fuainumera mo le ituaiga o Afa ma isi i le laulau i lalo:

Igoa tulagaToto mamafa (g)Tausiga (%)
Afa60-15095
Labella80-10095
Riviera100-18094
Veneta70-9587
Zhukovsky vave100-12092-96
Lemongrass75-15090
Margarita90-15096
Lototele100-15091
Grenada80-10097

O le tofo o le pateta e maualuga tele. A tipi ma kuka, e le faʻapogisaina aʻa.

O pamu o lenei ituaiga e aofia i le vaega o le mea e gaosi ai meaai B (o loo i ai se ituaiga eseese). E talafeagai mo le teuina o le tau malulu ma mo le gaosiga o mea tau alamanuia (gaosia o tupe meataalo, ava malosi, malolo).

Faitau atili e uiga i le taimi ma le vevela o le teuina, e uiga ile faafitauli. Ma le auala e teuina ai pateta i le taumalulu, i luga o le faletusi, i totonu o le pusaaisa, i pusa, paʻu.

Potato cultivar Typhoon tetee i le vevela ma le lamala. Laʻau e aveeseina ai le susu mai le loloto o le palapala ma faʻatapulaa ai le faʻafefe mai luga o le lau.

Laʻau e faigofie ona toe faʻaleleia (e aunoa ma le gau o fua) pe a maeʻa le aisa ma le timu. O le fesuiaʻiina o taimi o le lamala ma le timu e le mafua ai ona fetogia, totogo ma totō fatu.

Potato cultivar Typhoon faʻamalosi i viral infections (Y, L ma M) ma le nematode pateta auro. Faʻaleagaina i le paʻu, pala, moli rhizoctoniosis ma le paʻu o le laʻau.

Ae o faʻamaʻi, o le masani masani o le "tulimanu o pateta" o le Colorado potato beetle.

Matou te ofoina atu ia te oe se faasologa o mea e faaaoga i le tetee atu i le fesoasoani a metotia a tagata ma sauniuniga kemisi.

O foliga mai o le vao ma aʻa

O le palu pateta o lenei ituaiga e malosi, umi, saʻo. O laʻau e pala, o loʻo i ai se lanu meamata lanu meamata, o fugalaau e lanu papaʻe tele.

O laau taʻitasi e tuʻuina atu i le 10 lapopoa (mai le 60 i le 150 g) aʻa. O vavau e foliga mai o le oval ma le lapotopoto, ua vavalalata i le faavae. Ufiufi i se paʻu paʻepaʻe samasama.

O le tino o le fatu e malie, manogi, samasama pe manaia.

Ata

I le ata e mafai ona e vaʻaia le ituaiga o pateta Elefa:



Faʻamaumauga autu o le faʻaaogaina o faʻatoʻaga

Afa o le toto talafeagai mo le galueaina o ituaiga eleele: cherenizem, oneone, ulavale ma peaty.

O le totoina o pateta e amata ona faia pe a oo i le maualuga o le malulu o le ea i le 15 ° C. I le taimi lava e tasi, o le palapala i le loloto o le 10-12 cm e tatau ona mafanafana i le 7 ° C. O le totoina o lenei ituaiga e mafai ona fai mo le 1.5-2 masina (masina o Aperila ma Me).

O le vave totoina o aʻa laau e maua i le ogatotonu o le taumafanafana. O lenei aoina o pateta ua faʻaaogaina vave lava pe a uma ona eli.

E faʻapefea ona totoina vave ituaiga o pateta, faitau i inei.

Mo le faʻatauina i le taumalulu, ia e selesele se seleselega o se vaitau e sili atu le matutua (mai fatu na totoina i le masina o Me). O le mamao i le va o vao i le laina e tatau ona 35 cm, i le va o laina - 65 cm. Laʻau o le lulu - 8-10 cm. e fautuaina e sui le fanua i tausaga taʻitasi. O i latou na muamua atu mo le Afa o manogi masani ia, o le taumalulu, legumes, flax ma le lupins.

Tausiga masani aua o pateta o le timuga talafeagai o vao (i le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe), aveesea o vao ma le tatalaina o le eleele. O le mulimulitaia o le a fesoasoani e puipuia le tulaʻi mai o vao fou, ma le faʻatulaga lelei o le faʻasaina o le a faateleina ai fua.

Faalua faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi talafeagai mo laau toto e ola i luga o eleele leaga.

Faitau atili pe faʻapefea ona fafaga faʻatoʻaga, pe afea ma pe faʻapefea ona faʻaaoga le fugalaau, pe faapefea ona fai pe a totoina.

A oʻo ina totoina pateta, o vailaʻau e pei o fuluʻi, o vaovao ma iniseti e masani ona faʻaaogaina mo le totoina.

E i ai le tele o feeseeseaiga e uiga i aoga ma mea leaga o latou faʻaaogaina. Faitau atili e uiga i lenei mea i mea o loʻo iai a matou 'upega tafaʻilagi.

Eseesega "Afa Afe" ua mafai ai ona e tuputupu aʻe ma maua maualuga fua gafataulimaina pateta i totonu o vaega o mea taufaʻamataʻu aʻafia. O le osofaʻi i faʻamaʻi, lelei lelei o aʻafiaga o aʻa, fua talafeagai mo le faʻaaogaina o masini ma le gaosia o fatu na mafai ai ona salalau lautele lenei ituaiga pateta i le itu i saute o le atunuu.

E ui i le mea moni e faʻapea o lenei ituaiga e teteʻe i le tele o faʻamaʻi, o faʻamatalaga e uiga ia i latou atonu e aoga mo oe. Faitau mea uma e uiga i: Alternaria, fusarium, tuai mumu ma le paʻu i luga o pateta, vailaau faʻamaoni, kanesa ma le paʻu.

E tele ituaiga auala e toto ai pateta. Ua matou saunia le tele o faamatalaga manaia e uiga i tekinolosi a Dutch, pe faʻapefea ona liliu le pateta e avea ma pisinisi ma i ai atunuu o nei aʻa e sili ona lauiloa. E mafai foi ona e faitau e uiga i auala e toto ai pateta i lalo o vaomago, i pusa, i paila, i taga, e aunoa ma le faatafeina ma le veleina.

Matou te fautua atu foi ia e faamasani i ituaiga eseese o pateta e eseese o latou uiga:

Taeaga tuaiLaititi vaveVaitausaga
VeʻaGingerbread ManLe lapoa
MozartTaleTuscany
SifraIlinskyYanka
DolphinLugovskoyLilac fog
CraneSantaTatala
RognedaIvan da ShuraDesiree
LasockColomboSantana
AuroraFaʻaaliaAfaSkarbFaʻafouinaAlvarMagicianKroneBreeze