Fualaau aina

Aisea e manaomia ai le faaputuga mauga, ma aiseā e tupu tele ai le seleselega pe a maeʻa?

O le gaosiga o le pateta o pateta e aofia ai le tele o gaoioiga tetele, ma le tumutumu oi latou e nofoia se nofoaga faapitoa. E le gata i tagata o le mafanafana o le mafanafana na faʻalogo i ai, ae faʻapea foi i latou e mamao ese mai mataupu tau vaomatua.

O lenei mea o se galuega faigata ma ei ai foi fili o lenei metotia o le pateta. Latou te talitonu e lava naʻo le tatalaina o le vavae ma le totoina o fualaʻau.

Matou te taʻuina atili atili pe aisea ua maeʻa ai le faaputuga pateta. Aisea e manatu ai o lenei faiga e saofaga ai i fua o le maualuga. E tatau ona vaʻaia uma pe leai foi le seleselega.

Le lelei ma le le lelei

Ua totogo le kuka mo le eleele, o lona uiga, o le tekinolosi taufaatoaga o lenei fualaau aina ei ai ona lava uiga. Mo le faʻavaeina o stolons ma le fatu e manaʻomia ai nisi tulaga: faʻamaoniga lelei o le vevela ma le i ai o le aofaʻiga manaomia o le susu. O le tele ma le lelei o le seleselega i le lumanaʻi e faʻatatau i le latou tausia, ma o le mafuaʻaga lea o le faapipiiina o se mea taua ma taua.

Fesoasoani Hilling o le lueina o le palapala i luga o laau o se pateta pateta, o le faataamilosaga o loo i ai i se tumutumu maualuga maualuga.

Faafetai i lenei faiga, o mea nei e tupu:

  • O le palapala eleele e faateleina i luga o le aʻa o pateta, lea e faamautinoa ai le mautu o le vevela ma le susu e tatau ai mo le tuputupu ae tatau ma le atinaeina o tubers.
  • O le faʻaaogaina o le eleele e atili ai ona manava, faʻamalo le pito i luga.
  • Lafoaʻi o fatu i le palapala, lea e mafai ona iloa mai le eleele, fesoasoani e puipuia a latou greening ma taofia ai i latou mai le aoina o le solanine.
  • O le faagasologa o le moega o le galulolo e fesoasoani e aveesea ai vao e puipuia ai le pateta mai le tuputupu aʻe ma le atiina ae.

O Hilling o loʻo i ai ona fili, ma fai mai o lenei faiga e mafai ona faia i na o itu i mātū o le atunuʻu, pe a lelei le susu o le eleele. I lo latou manatu, i luga o steppes ma vaomatua-steppe fanua, o le tumutumu e le gata ina le aoga, ae o nisi taimi e afaina ai.

  1. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le itu i saute o Rusia, i se taumafanafana matutu, o pateta e le faʻafeiloaʻi uma, talu ai o lenei mea e mafai ona mafua ai le faʻamamago mai le palapala ma le faʻalauteleina o lona vevela, lea e mafai ona i ai se faʻaleagaga i fatu o pateta.
  2. E le gata foi i le luluina o moega o pateta ua tupu aʻe i lalo o le agrofibre uliuli. O lenei mea e le i lalagaina e fausia ai se siosiomaga lelei mo le atinaeina o pateta, e fesoasoani i le faʻapipiʻi lelei, tuputupu ae ma le matuuga o fatu.

Aisea e faaputu ai pateta?

O pateta pateta e taulai i le mauaina o se fuainumera tele o tipu faaopoopo, lea e fausia ai le tubers. O togafitiga faifaipea e faʻapupulaina ai le vao ma sili atu le mamana.

O le tele o tubers e faia i luga o le seti o stolons, ma o se laumei launiu e tuʻuina atu vaega pito i lalo o le laau ma le tele o meaʻai, lea e fesoasoani e faʻaleleia ai le gaʻo.

Aisea ua faateleina ai le seleselega?

O aʻa patato e tupu na o le 15 cm le loloto, o lea O le mauga e na o le 30 cm le umi e oʻo ai. O le faʻatulagaga e faʻatatau i le faʻaleleia o fua o le seleselega ona o le tuputupu ae o aʻa ma le faʻapipiʻiina o aʻafiaga faʻaopoopoga faaopoopo, lea o loʻo faia ai tubers.

E taua! O le lautele ma luga atu o le pito i luga, o suauu e sili atu ona fausia ma fatu.

E faʻafefea ona saofaga lenei faiga i?

Afai e faia le mauga i le taimi, pe a maualuga le maualuga o laau laiti mai le 3-5 cm i le 15-18 cm, ona amata ai lea ona tupu lelei le aʻa o le pateta i totonu o le olo, ma o le a atili ai ona totogo tubers i luga o stolons. Ma o le mea maualuga o le maualuga o le tulimanu, o lona uiga, o le tele o le vaega o le au i totonu o le eleele, o le malosi o stolons o le a faia, ma, o lea, o le a totoina ai e le laau se fuainumera sili atu o tubers i totonu o le faamoega.

Hilling e le gata ina faʻateleina le gaosiga e 20-30%, ae e fesoasoani foi e faʻaleleia le fausaga o fatu.

E tatau la ona aoga?

E tatau ona ou faia pe leai? E i ai nisi mafuaaga mo le luluina o pateta:

  1. Hilling puipuia pati patipati mai tafaʻi gutu. O lenei mea taua e taua tele i afā fesuiaiga, pe a le ogatasi tulaga tau tau. O mauga mai le lalolagi e faʻatatau i taʻi talavou e avea ma o latou fale mafanafana. O pamu e le mafai ona laveaʻiina e puipuia mai gutu faʻafuaseʻi, ma e mafai ona faigofie ona tuputupu ae ma atiina ae tusa lava pe leaga tulaga tau.
  2. Laʻau eletise maualuga o loo siomia ai pateta, puipui le gaogao o laau mai matagi malosi, aua nei faatagaina o ia e gaui ma punou.
  3. Hilling faʻaleleia le faʻalelei o le eleele, ma atili faʻavalea ma manava. E aoga tele ma talafeagai pe a totoina pateta i luga o le palapala ma le susu.
  4. E manaʻomia e susu le susu. Hilling e mafai ai e le vai ona saoasaoa vave i vaega eleele lalo o le laau.
  5. O lenei faiga e tau malosi ai vao vao e puipuia ai le tuputupu ae lelei ma le fafagaina o vao pateta.
  6. O le totoina ma le faʻaleleia o pateta e sili ona faigofie ai le seleseleina ona o le totogo o fatu e ola i luga ole eleele.
  7. O moega vavalalata e sili atu ona faigofie ona togafitia i meaola iniseti e pei o le Colorado potato beetle.
  8. E sili atu ona faigofie le faʻaleleia o faʻatoʻaga o pateta ma faʻatoʻaga faʻatoʻaga.
Mafaufau pe oa ni auala e mafai ai ona e sosolo le pateta, o le a le meafaigaluega e filifili ma pe o le a le uiga o le tagata savali.

Faaiuga

I le tusiga na matou tilotilo i mea lelei ma le lelei o le faaputuputuina o pateta. E pei ona tatou iloa, o lenei faiga e mafai ona aoga tele mo lenei faatoaga, e faʻaolaina ai lona tuputupu aʻe ma faʻapupulaina ai ona fua. Ma ua e iloa nei le mafuaaga pe a faateleina le faateleina o fua o pateta. Ae le mo itu uma ma tulaga tuputupu aʻe e faʻatino ai le faʻatinoga talafeagai.