Maota, fale mautotogi

Faʻafitauli i le gloxinia: aiseā e paʻu ai le paʻu, mago, pala ma le pulupulu?

Laʻau faʻamalosi o laʻau lanu meamata ma le 10-30 lanu paʻepaʻe - o mea taua nei o le gloxinia. Faleplant e amata mai Amerika i Saute. O mea e manaʻomia e manaʻomia ai le tausisia o tuutuuga. O faʻavaega mai masani o le faʻavaivai, fafagaina, vevela ma isi fautuaga e taʻitaʻia ai faafitauli i aʻafiaga.

I totonu o le tusiga e mafai ona e suʻeina pe aisea e le matala ai pe faʻagogo ai pupuʻu o le laau aʻo leʻi faʻamavaeina, faʻapea foi ma isi faafitauli ma auala e faʻaumatia ai. E faʻapefea ona fatuina tulaga talafeagai mo le matagofie o le fuga o le gloxinia?

Faʻavae ma uiga

Gloxinia vaitau o le vaitau e amata ia Mati ma tumau mo 2-3 masina. A maeʻa le galu muamua, e mafai ona e tipi le pito i luga o le pusa, faʻaleleia le toe faʻaleleia. E tasi le tumutumu, e totō taʻitasi i luga o se fugalaau ese. O le foliga o le foliga o le foliga o le logo, pulou.

Valivali o ituaiga eseese:

  • monophonic - violet, piniki, paʻepaʻe, mumu;
  • calico - o le talaaga autu e aofia ai le mamanu o togitogi laiti;
  • lapisi o le eseesega o le lanu - paepae i luga o se lanu mumu, ulaula i luga papae;
  • o le ua o le fugalaau e sili atu ona tumu pe mama.
Fugalaau lapopoa o ituaiga vao ma le umi e oʻo atu i le 12 cm le faʻaogaina o le gaʻo. O se tulaga masani lenei.

O fugalaau e tele, o pito o petals e lapotopotoina i se uʻu poʻo se fua faʻatau. I totonu o le corolla o loo i ai le 4 tusi ma le pistil, o se tala faʻamau.

Faʻatonu ma fofo i faafitauli masani

Pe a solia e le 'agrotechnics le faʻatoʻaga o gloxinia, o faʻafitauli e aʻafia ai. O le suʻesuʻega vave mo mafuaʻaga ma le faʻaumatiaina o mea sese o le a fesoasoani e toe faʻafoisia le soifua maloloina o le fale. E mafai ona e suʻeina pe aisea e le fuga mai ai le gloxinia ma pe faʻapefea ona toe faʻafoe mai ii iinei.

Aisea latou te le fuga ai?

O le laasaga muamua o le suʻesuʻe lea o le fugalaau. O le i ai o laʻau i laulaʻau o loʻo taʻu mai ai se maʻi faʻaleagaina (faitau e uiga i faʻamaʻi o laulaau o gloxinia ma pe faʻafefea ona togafitia, faitau ia tatou mea). E togafitia i le fiva.

O le fuga o le toto e mafua ai le faʻafefe i meaola faʻamaʻi - thrips po o vaʻavavevele (e uiga i mea faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaumatia le gloxinia, faapea foi metotia o togafitiga, e mafai ona maua iinei). Insecting suck le sap o le laau, faʻagesegese lona atinaʻe.

I le maitauina o le moliuila o moli po o se upega uila i le pito i lalo o lau, ua vavae ese le gloxinia. Togafitiga o inisetiua "Aktara", "Fitoverm" o le a faamatuu atu ai meaola faalafua.

Isi punavai o faafitauli:

  • Condensatee mafua mai i se suiga tele i le vevela i totonu o le potu. Talu ai ona o paluga o le susu e pipii faatasi. Fesoasoani i le fugalaau e tatala, faʻaaogaina se pulumu.
  • Le lava le malamalama. O se uiga iloga - ua toso i luga lau. E tatau ona e ave le pusa i se isi faamalama matala pe tape le moli.
  • Pulu po o le vevela. O le maualuga o le vevela o le mea o loʻo i ai e 18-20 °, o le vavaeeseina mai lea mea e mafua ai le faʻaitiitia o auala o vegetative.
  • Ava malulu. O le le lava o le susu i le ea e mafai ona totogiina e ala i le faʻaleleia o le vai i autafa o le laau (e aunoa ma le pau i luga o lau). O le isi filifiliga o le faʻapipiʻiina lea o se paleti ma ni laumeʻa susu poʻo se puʻu.
  • Le lava le malosi. Faatasi ai ma le le lava o meaʻai, glodsinia e momotu ai fatu taitasi. O le fofo o le totoina o le gloxinia i le eleele fou, faaopoopo ai le fafaga.
Tip! O se ipu ma le gloxinia e le tatau ona tu i se ata, o se mafuaaga taatele lenei o faafitauli o le tuputupu ae.

Vitio faʻamatalaga e uiga i le mafuaaga e le fuga mai ai le gloxinia:

Fofo

I taimi taʻitasi, pe a uma le tatalaina o le sepals, e foliga mai o se lanu lanumeamata e i ai i le tulaga o le fuga. I le gasologa o taimi, e faʻapogisaina le tino ma ua mou atu.

E i ai le tele o mafuaʻaga mafuaʻaga o fugalaau paʻu:

  • teuina le pusa i se nofoaga malulu;
  • leai o meaʻai i totonu o le palapala poʻo le maualuga o le eleʻele o le palapala;
  • talavou po o le matua tuai.

Fautuaina le tosoina i totonu o se eleele fou. E selesele mai Kesone, pe a mavae sina taimi o le ai ai ni fugalaau fugalaau fou. O le faʻatupulaia o le tuputupu ae o le a fesoasoani i le fofo "Epin."

Povi uliuli

E faasolosolo ina paʻu ma faʻagogo i le eleele leaga, ma le maualalo o le maualuga o le 'eleʻele, ona o le lolovaia o eleele. Malosiaga e mafai ona filifilia le elemene le saʻo filifilia o le eleele.

  1. Faʻasaga le palapala ile tasi o latou fomaʻi ("Fitosporin", "Fundazol").
  2. Faʻateleina le faʻamamafana i totonu o le potu - faʻapipiʻi se mea e faʻamaualalo, se pusa i vai.
  3. Lago mamago vaega o le laau.
  4. Suʻe se fugalaau i se eleele fou. Le faʻaleleia o le tuputupu ae faʻaolaina "Epin". O le maualuga o le eletise o le eleele o le 6-6.5 pH.
  5. Puipui le fugalaau mai le susulu o le la, faʻaosofia le susunuina o aʻa.

Mumu

Aisea e mago ai tumutumu? O le mafuaaga autu mo le faʻamagoina o le moli sese. Le leai o se malamalama ma ave saʻo o le la e tutusa lava le matautia mo se laau. Faatasi ai ma isi mafuaʻaga:

  • malogo ma le malulu i le potu;
  • faʻataʻitaʻiga;
  • tau maualalo pe maualuga;
  • eleele ua pala;
  • leai se susu;
  • apogaleveleve mite

O faafitauli taʻitasi e iai lana lava fofo.:

  1. Le faʻaleleia o le maualuga o le susu i totonu o le fale poʻo tuusaʻo latalata i le gloxinia.
  2. Taofi pea le ea, ae aloese mai faʻataʻitaʻiga.
  3. Fetuunai le vevela i galuega lelei (18-20 °).
  4. Fafaga meaʻai faʻalaʻau faaopoopo. Toe faia le faiga i vaiaso uma.
  5. Vai le laau i le maeʻa ona faʻamago le pito i luga o le eleele.
  6. O le miti vavave o se tasi lea o mafuaʻaga o le paʻu. Faailoga o lona i ai - puno i luga o lau. E tele taimi e maua ai le pusi i luga o le upega tafailagi i luga o lau. O le a fesoasoani e faʻaumatia faaputugatupe "Aktellik", "Fitoverm." E manaʻomia le faia o togafitiga e 2-3.

Vitio e uiga i mafuaʻaga o le faʻagogoina o kulupu gloxinia:

Liliu

Liliuina o mata e liu enaena, vaivai ma susu. O le faʻafitauli e tupu pe a faʻaaogaina fomaʻi faʻatasi ma le maualuga o le kulimi. E tupu foi le pala pe a uma le suavai. O le faʻamaʻiina ma se siama ma le galo e le mafai ona faʻamaloloina. Gaoioiga e puipui ai le laau:

  1. Aveesea o vaega pala o gloxinia.
  2. Suʻesuʻega faʻapitoa o le puipuia ma Fitosporin, Fundazol, ma le tapenaga o Maxim.
  3. Iloiloina o le susu o le eleele, ma le musu e inu seʻia oʻo ina faʻapala le meaʻai.
  4. Saili le elemene o le eleele, pe a maualuga, sui le eleele.
  5. Filifili fugalaʻau ma le maualuga o mea e maua mai i le maukalama ma le potassium.
O le maualalo o le vevela i totonu o le faʻalavelave ma le maualuga maualuga o le toʻimamafana e faʻaalia ai le foliga mai o le pala ile pulupulu

Fuafuaga puipui

  • Laʻei pito i luga fugalaau fugalatini masima.
  • Faʻaaloalo i le agronomic tulaga o le taofiga: faʻamautu faʻalelei, fafagaina faʻanatura, malamalama lelei (faʻafefea ona faʻafeinu ma fafaga le laau?).
  • Faʻaliliu se tui i le maea ai o se taimi tumau i se mea fou.
  • Faaaoga fualaau faasaina "Epin" po o le "Zircon" e faaosofia ai le atiina ae ma le faaleleia atili o le puipuiga.

Tulaga mo le tele o fugalaau

Mo le ausia o le fugalaau umi ma le lapopoa, o lanu paʻepaʻe o le a faatagaina ai le tausiga lelei pe a tupu le gloxinia.

  1. I le vaitau o le seleselega e maua ai le tele o le susulu o le la mo 12-14 itula. Aloese mai le alu atu i le susulu o le la. Faatasi ai ma le le lava o moli malamalama e fesootai i ai. O ipu e tuʻu mamao ese mai le tasi ma le isi, faʻatasi ai ma le faʻaleleia o le vavave vaivai.
  2. O le mea lona lua e sili ona taua - faʻamalo le palapala mo le potu gloxinia. Faʻafefiloi masani faʻapipiʻi faʻatasi e faʻavae i luga o peat ma le faʻaopoopoga o le vermiculite. Fai meaai i vaiaso uma. Fautuaina fualaau faasaina "Kemira Lux".
  3. Faʻaauau i taimi uma, ae aunoa ma le susu. Sa tafe vai i le vevela o le potu. O le suavai pito i luga e faia i luga o le pito o le fagu, aloese mai le faʻaleleia o lālā i laulaʻau (e mafai ona e aʻoaʻo pe faapefea ona piki se ipu mo gloxinia, faʻapea foʻi ma uiga o le totoina ma le faʻamaina o le laau).

A maeʻa le vaitau vegetative ole gloxinia e tuʻuina atu aiaiga mo aso malolo taumalulu (mea e fai pe a maeʻa le gloxinia, faitau iinei, ma e mafai ona e aʻoaʻo e uiga i foliga o lona taumalulu iinei). Ua faʻaitiitia le faʻaitiitia o le tau, o le aofaʻi o le moli ua faʻaitiitia, o loʻo faʻaaogaina ni laei faaopoopo. O le laau ua tipi uma laulaʻau mamago. O le fagu i totonu o le fagu e lafoina i se nofoaga malulu, e masani ona fafaga. I le tausiga lelei, gloomsinia e fuga mo le 5-6 masina.