Fua o le gaosiga

Aisea e le tupu ai le pasili: o mafuaaga autu mo auala e faatelevave ai le tuputupu aʻe

Pasili o le mea sili ona masani ai i lo tatou atunuu. I le kukaina, faʻaaoga uma laʻau ma aʻa o lenei laau. Aganuʻu ua tupu i le toetoe lava o fale uma. I lenei tusiga tatou te tilotilo i mafuaʻaga o le tuputupu aʻe le pasili ma auala e faʻaleleia ai.

Aisea e le tupu ai le pasili: o mafuaaga autu

Pasili o se tasi o fualaau faisua e sili ona masani ona tupu i totonu oa tatou togalaau. O lona lalolalo eleele o se aʻa papaʻe ma le pulupulu tele ma se laupepa laupepa, lea ei ai sona uiga manogi ma le malosi. Pasili e masani ona faaopoopo i mea taumafa pe a aoga: o lona faʻaaogaina ei ai sona aafiaga lelei i le tino o le tagata, e fesoasoani i le faʻaumatia o toxins, aveese le tele o vai mai le tino.

O le laau o se punavai lelei o le potassium, calcium, magnesium ma le uʻamea, o loʻo i ai se aafiaga lelei i le toto ma faʻafefiloi le anemia. O le togavao e aofia ai le tele o vitamini C. Ina ia faʻamalieina le manaoga o le tino mo lenei vailaʻau, ua lava lea e 'ai se sipuni sipuni o laʻau pasili. E le gata i lea, o le fualaʻau e mauoa i vitamini A, K, PP ma vitamini o le vaega B. Le taua o le paleni o le pasili E maualuga le maualuga o le vitamini A, lea ei ai sona aafiaga lelei i le vaai a tagata. E le gata i lea, o le pasili ei ai mea faʻapitoa, o loʻo i ai se aafiaga lelei i le faʻaogaina o meaʻai, e puipuia ai faʻamaʻi pipisi, aʻo avea o se punaoa maualalo o fiva.

E le gata i faʻamanuiaga faʻalesoifua maloloina, ae o le pasesa e manaia. O aʻa ma aʻa o lenei fualaau faisua e masani ona faʻaaogaina i totonu o le umukuka e fai ma faʻaopoopoga i ipu muamua, avatu ia i latou se manogi manaia, faapea foi ma aano o manu, iʻa ma salati. O le laau e faʻaaogaina e avea o se mea manogi, o loʻo i ai se manogi malosi ma tuʻuina atu ai ipu o se manogi tulaga ese ma le tofo.

E te iloa? I Eleni anamua, sa faaaoga le pasesa e fai ai ni teuteuga falelauasiga. I le faʻaopoopoga, na faʻaaogaina laumei ma susulu puʻe mo le lalagaina o pulou o le mamalu i tagata manumalo o tauvaga taʻaloga.

O le tuputupu aʻe pasili e le o se galuega faigofie lava, o nisi taimi, e ala i le faʻaaogaina ma le filiga ma le faʻamaoni, e le maua e le fai togalaau le toe faafoi lelei - o le laau na te musu e tupu pe tupu fua ma pala. E taʻu mai ai e le maua e le aganuu le tausiga saʻo. Masalo e leai se fafagaina, fafagaina, e le lelei le susulu pe tupu i le le talafeagai o le gaosia o le eleele.

Le lava o le gataifale ma le faʻamalaʻau

E pei lava o isi mea totō, o lenei mea totino o loʻo i ai ni faʻatupulaia faʻatupulaia. O le i ai o fuainumera o taumafa tatau, o le aganuu o le a le tupu i luga o ni mea e leai se aoga. E gafatia le le lava o molikalama i le palapala ma le maualalo o le mea oona, ae i totonu o le eleele e leai se sukala, e musu e tupu. E sili ona lelei le faʻaleʻeleina o lenei fualaʻau ma le fugalaʻau eletise, faʻasalalau i le pito i luga o moega ma pe a eliina, faʻafefiloi ma le pito i luga ole palapala. Fertilizing o moega o le moega o loʻo faʻapipiʻiina i le tautoulu, e faʻaaoga ai le suo poʻo le togalaau. E faʻatatau i manaʻoga, e faʻaaogaina le faʻaaogaina ao le i luluina fatu pe fafaga i le vaitau o le tuputupu ae.

Pe a faʻamafanafanaina moega e mafai ona e faʻaaoga:

  • compost;
  • falalaʻau po o le mamago;
  • lanumeamata lanumeamata (faʻaaogaina o vao vao);
  • vermicompost - o se oloa o le olaga o Kalefonia i le lalolagi;
  • suamalie suavai suamalie;
  • minerale maniua.

E te iloa? O le maualuga o le chlorophyll i laʻau e faʻataga ai oe e faʻaaoga le pasesa e pei o se gutu gutu. A uma ona seleseleina e se tagata se vaega itiiti o laulaau o lenei aganuu, e maua e le manava le fou.

Pasili e matua nofouta i le le lava ma le tele o vai i le palapala. O se taunuuga o le lamala, o laau toto e tupuga leaga ona tupu ai lea o le leaga. Ae ui i lea, e tatau ona manatua o le susulu tele, eleele palafe e le talafeagai foi mo aganuu. O le faaletonu ma le tele o le suavai e mafua ai le faʻalauteleina o aʻa, faʻaitiitia le fua ma faʻaleleia le gasegase o le seleselega i faʻamaʻi, o lea e tatau ai ona e manatua e uiga i le faʻamamaina lelei. A uma ona lūlūina fatu, seia oʻo ina tupu i luga o le eleele, e tatau ona tausia le eleele i sina tulaga susu. Ina ia faia lenei mea, faaaluina le afiafi e teu ai togalaau mai se togalaau e mafai ona gaosia pe ufiufi ai i le vevela, puipuia le aveesea o le susu mai le palapala. O le filifiliga lona lua e sili ona lelei aua e fesoasoani i le faʻafefeina o le suavai ma faʻaitiitia le galue malosi mo le fai togalaau.

O le malūlū o le eleele e tausia e tusa lava pe a faʻaalia foliga o laau talavou, e oʻo atu i le faʻavaeina o se laʻau laʻau e lelei ona atiina ae. A maeʻa lena, o le taimi ole faʻavaivai e faʻaititia i le 1 taimi i le vaiaso. Faʻatau, faaaoga i mita taʻitasi o le moega e le itiiti ifo ma le 10 l vai.

Laʻau le talafeagai

E sili ona lelei le ola i se aganuu i se nofoaga mafanafana ma susulu. E fiafia o ia i le malamalama, eleele mama, ae e ola lelei i eleele oneone. Aganuʻu e le fiafia i le susu ma le mamafa o le palapala ma le faʻagasolo i le faʻavaeina o le palapala. O le laau toto e tupu vaivai ma i luga ole eleele. O se pH talafeagai o le eleele mo le totoina o le pasili o le 6.5-7.5. E mafai ona e siaki le aoga o le eleele e faʻaaoga ai le mita eletise.

Afai o le faitauga o le masini e eseese tele mai le tulaga masani, e tatau ona faʻaaogaina le faʻatinoga o le faʻamaʻi faʻamalosia o le palapala poʻo le faʻamalolo. O le eleele e masani ona faʻaleagaina e ala i le faʻaitiitia. Mo le lūlūina o le vavalaʻau o le diaacidation ua fautuaina i le tausaga na muamua atu i le totoina o le seleselega. E taua tele mo le totoina o laau toto ina ia maua aʻa uma ma se laʻau laʻau e lelei ona atinaʻe, o le mea lea, e maua ai le mea manogi ma se eleele talafeagai, ona o vao i le eleele eleelea e mafai ona mafua ai le vavaeina o aʻa. E masani lava ona tupu lenei mea pe a tupu aʻe i totonu o le eleele mamafa mamafa (eleele papa pe o le eleele) e maualuga le maualuga o le palapala.

I luga o palapala mamafa, e mafai ona e totoina ni fua i luga o moega, lea e faʻaleleia ai tulaga mo le tuputupu aʻe o pasili ma faʻasaina ai le totoina o aʻa. O le faʻalauteleina o aʻa e mafai foi ona mafua mai i le faʻaofiina o le vao fou i totonu o le eleele i le tautotogo, faʻapea foʻi ma le tele poʻo le leai o se vai i le palapala. I le faʻaopoopoga i eleele talafeagai i le togalaau, mo le tuputupu ae lelei o le pasili, e taua le matauina o le fua o le faatoaga.

E taua! Pasili fatu e faapipii i pepa pepa e mafai ona faʻatau i faleoloa faʻatoʻaga. Mo le lūlūina, o na fatu fatu ua tuʻuina i luga o se moega ma sausau i le palapala.

E tatau ona manatuaina o le aganuu e aofia i le aiga faamalu, aua nei lūlūina pe a uma isi laau totō o lenei aiga. I le mataituina o le fua o le fua, o le mea manogi e le mafai ona toe faafoi atu i le moega muamua na sili atu nai lo le tasi i le 4 tausaga. O le malepelepe i le fua o le seleselega e mafua ai le faʻaalia o faʻamaʻi ma meaola faalafua e matautia i le fua. Pasili, e pei o se aʻa, e le tatau ona totō ina ia maua ai ni aʻa i le va o isi aʻa laau (kāloti, beets, turnips). O le mea aupito sili ona lelei, e sili atu ona manuia pe a uma ona avea muamua ma tupu muamua e pei o laau toto. Ina ia mafai e le fualaau aina ona faafiafia oe, pe a totoina se fualaau toto, e tatau ona e gauai atu i laau totō e ola i autafa o le togalaau. Mo le pasili, o tuaoi pito sili o radish, tamato ma aniani, lea e puipuia ai le pasisa mai laʻau. Ina ia puipuia mai aʻa, ia sili atu ona lelei le totoina o paʻu i tafatafa o le pasili. Le lelei le vaʻai mo ia - laʻau ma le letisi.

Le lelei le susulu ma le susu

O le togalaau aina mo togalaau lanu meamata e masani lava ona i ai i se nofoaga na natia ile vaega o le ao. Mo le pasesa, o lenei mea e matua le taliaina, e vave ona tali atu i le leai o se malamalama, faʻaitiitia le alualu i luma i le tuputupu ae. I lenei tulaga, o le maualuga o le rosette laulaau e faʻavaivaia foi, o laulaʻau e mataʻutia, toetoe lava a samasama, e le maua ai le suamalie, ae maua ai le malosi ma le tumau o petioles.

E te iloa? I le 2001, na amata ai ona faʻamalosia se pepa aloaia i le Malo o Rusia i le tuʻuina o le pasesa i laau totō maualuga maualuga o le nakoti, malosi poʻo mea vevela.

Mo fualaʻau lanumeamata, o faʻamalama lelei o se tasi lea o manaʻoga autu mo tulaga tuputupu aʻe, o lona uiga o le moega ma le pasili e tatau ona i totonu o se nofoaga e malamalama lelei ile la. A o le mea e sili ai, o ave o le la e tatau ona faʻamalamalamaina le aganuʻu pe a ma le 5-6 itula i le aso. Pasili e fiafia i le vai, ae le gafatia le susu tele ma luga o eleele lilo e vave ona gasegase ma aʻa. E sili ona lelei le taofi o le eleele i lalo o le faʻatoʻaga i taimi uma i sina tulaga paʻu. E sili ona matautia mo le aganuu o se tuufaatasiga o le mumulu o le malamalama ma le tele o le suavai, i le tulaga lea o le rosette laulaau e vave ona afaina i se tasi o faamai pipisi, e pei o le paʻu palapala.

E fia le taimi e tatau ona tupu

A maeʻa ona totogo i luga o le moega, lea e tupu i le leva o le taʻi 3 ma le 4 vaiaso, o le a tupu lemu le laʻau mo se isi vaiaso. I le taimi lava e amata mai ai le laʻau o le 4-5 tusiga i luga o le fua, o le a faʻavaveina vave, ma a maeʻa le masina ma le afa talu ona lulu, e mafai ona selesele muamua fualaau lauusiusi.

O le ae fiafia e iloa le taimi e lulu ai pasili i le tautotogo.

A uma ona tipi, e vave lava ona toe faʻaleleia e le laau fasi pepa, aua e le silia le 10 aso. I le seleseleina o lau lauusiusi, fautuaina e aveese uma laulaau matutua i le pito i lalo o le alalafaga, talu ai o meaola laiti e le o vavaeeseina le faaitiitia o le fausiaina o laulaau lapopoa fou ma faaitiitia ai le lelei o le lanu meamata. O pasili o le a faʻaleleia uma laulaau ma lau fou i le taimi atoa mafanafana, seia oʻo i le amataga o le tau malulu. E masani lava o le tuputupu ae o le vaitau i luga o le auala e alu mai i le 5 i le 6 masina. E mafai ona e faʻalautele le vaitau o le totoina o mea manogi, e ufiufi ai le moega faʻatasi ma palasitika palasitika po o mea faʻamaʻi. O le tele o faletalimalo e faʻaaogaina foi le totoina o le vaomatua mai le togalaau i totonu o fagu ina ia faʻaauau pea ona tupu i totonu o le fale.

Faʻafefea ona e faʻaleleia le greens ma faʻavave lona tuputupu aʻe i le fale

O fugalaau kuka (pasili, pi, basil) e masani ona tupu i fale i luga o faamalama po o faletalimalo. O le tulaga e taatele pe a tupu le pasi i totonu o ipu, e le mamafa le laumei, o le petioles lau laʻau ua tele naua, ma o le lanu o le upega e pale-lanumeamata. E foliga mai, e le ausia le tulaga tuputupu ae: o le tuufaatasiga o le palapala e le fetaui, mimiti leaga i totonu o le fale pe i luga o le faapaologa, o le laau e tele tele pe itiiti foi le vai.

E taua! E mafai ona e teuina le pasesa tio (aʻa ma laulaʻau) i totonu o le pusaaisa i taga pepa faʻamau. O mea uma e vevela ma faʻamago, manogi e manogi ai le tele o mea totino.

Mo laau toto o loʻo ola i totonu o pusa, o tulaga le talafeagai e faigofie ona faʻaaogaina:

  1. Faatasi ai ma le leai o se malamalama e na o le tatau lava ona toe fetuunai le ipu i le pasesa i luga o le faamalama o le faamalama i saute, ma a mavae sina taimi o le a malolo le pallor o lau. Afai ei ai uma pupuni faʻamalama i le itu i matu poʻo sisifo, e lata ane i le ulo o loʻo tupu ai le lanumeamata, e fautuaina e faʻapipiʻi se moli mo le faʻapipiʻi. I le taumalulu, e susulu lauusiusi i le taeao ma le afiafi. O itula sili ona lelei mo lenei: taeao mai le 8:00 i le 10:00 ma le afiafi mai le 18:00 i le 20:00.
  2. E le maua ai se faʻalavelave mo le laau e faʻaitiitia ai taunuuga o le le faʻavaveina o le vai. Afai o le palapala i totonu o le fagu e tele lologa, e le faʻafefe mo le 7-10 aso seʻia maeʻa maeʻa. Mo le pasili o le pata, e le tatau ona sili atu i le vaiaso le fausiaina o le suāsusu, e ese mai le faʻasaina e tatau ona faʻalelei. O le faailoilo mo le faʻavaivai ua faʻatagogo i lalo (i le loloto o le 1-2 cm).
  3. O se faafitauli i se laasaga e le talafeagai o le palapala i totonu o se ulo e faigofie foi ona foia, fautuaina mo lenei mea e faatau se palapala i le fale e teu ai togalaau ma le tau paleni sao ma le totoga totogo i eleele fou. Pe a faʻapipiʻi le ulo, e mafai ona e tuua le mea tuai, ae ao le i amataina le faʻagasologa e fautuaina e mulumulu lelei ona puipui i totonu o le sipuni ma le sapalai tagamea. E talafeagai le tuʻuina o se alavai i le pito i lalo o le faatoaga toto, o le a fesoasoani lea e aloese mai le pala o aʻa. I le avea ai o se alavai, e mafai ona e 'aveʻesea ni fasi falaoa poʻo se fasi falaoamata. E le tatau ona sili atu i le 1/10 le voluma vai.
  4. O taimi taʻitasi, e manaʻomia ai aʻa ma fualaau aina. O sea manaʻoga e oʻo mai pe a uma le vavave o vao, e matua faʻaleagaina ai le laau. Ina ia toe faaolaola le laau ua pala, faʻaaoga le fuluʻi. Mo aʻafiaga o aʻafiaga o soʻo se mea faʻalapotopotoga e talafeagai pe a maeʻa. Talu ai ona o le fofo o le suauu oona e maua mai le gaioiga, ina ia le mu ai aʻa o le mea manogi, e 10 vaega o le vai e ave mo se tasi o vaega o le faʻala. O luga o laʻei e ala i le organic e faʻatino 2 taimi i le masina. O le laau e faʻamaʻiina i aʻa ina ua uma ona faʻafeinu (i luga o le palapala susu). Mo le laei pito i luga, e mafai foi ona e faʻaaogaina le fugalaau mo fualaʻau lanumeamata na faʻatauina i totonu o le nofoaga o togalaau. E pei o le faʻamaʻiina o laʻau, e mafai ona e fufuluina laʻau i se vaifofo o le tuputupu ae olaola e faʻaleleia, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma Emistim poʻo Appin.

Faufautua togafiti aoga

Ua iloa e le au fai togalaau fai togalaau i le faagasologa o le tuputupu ae o so o se seleselega ei ai ana lava nuances. O le faʻaleleia o pasili e le o se faʻalavelave. E faapefea ona toto le pasesa e maua ai se seleselega lelei:

  1. E mafai ona e ola i se aganuu i luga o moega mafolafola poʻo luga. O le auala muamua e sili atu lona lelei i oneone ma oneone mama. Pe a mamafa le palapala, manino, e fautuaina le totoina o se seleselega i luga o moega sisiga (ridges). Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o le palapala i totonu o mauga e vave ona pala vave nai lo luga o fanua laugatasi, ma i le tulaga o le lamala, e tatau ona sili atu ona inu vai mo nei moega. Ina ia mafai ona faia ni laasaga pe a lūlū fatu, e mafai e le tagata e teu vine ona faʻasaʻo le manoa maʻa ma fai ai ni vao i luga. E faʻaaoga foi le twine marker pe a lūlū fatu i luga o laulau eleʻele e lulu ai laina.
  2. O le totoina o le pasili e amata i le taimi o Mati ma Aperila. E fautuaina e vaʻaia fatu aʻo leʻi totoina ma se sauniuniga faapitoa mo le faʻaleagaina o faʻamaʻi ma meaola faalafua na faʻasalalau ma le fatu, ona faʻaalu lea i latou i sauniuniga e faʻamaʻi ai faʻamaʻi poʻo faʻaleagaina e pathogens palapala. Pasili e umi le taimi o le germination (3-4 vaiaso) ma se vaitau ola umi, e tatau ona totoina i le vave e mafai ai, aemaise lava talu ai e le o nofouta i le maualalo o le vevela. Parsley fatu amata amata ona tupu i le + 2 ... + 4 ° C, ma o laupepa ma laau o le taumalulu e mafai ona tetee atu i le vevela e oo i le -9 ° C.
  3. O fatu e totoina i le loloto e tusa ma le 2 cm, o laina e tuu i 20-30 cm uma. O le mamao i le va o laau i le laina e faʻatonutonuina e ala i le tosoina o isi laau toto pe a uma ona totoina fatu laau e lua o laulaau moni. A maeʻa ona totoina fatu i le va o fualaau, o le ai ai se mamao e 4-6 cm.
E taua! A oʻo i le faʻavasegaga e manaʻomia ona e mautinoa o le pasene pasene e le o loloto i totonu o le eleele, aua i lenei tulaga o le a le mafai e le laau ona tupu lau laulaau fou.

O pasili e mafai ona vaaia e ola i le toetoe lava o togalaau uma, ma e lauiloa foi e pei o se lanu meamata mo mea e ola ai. Afai e te tuʻuina atu le laau ma tulaga talafeagai uma mo le tuputupu ae, i le vaitau o le tuputupu ae e mafai ona e oʻo i le 5 lanu meamata ma ola ai aʻa malolosi.