Cumin

Mea tau vailaau faʻasaina ma faʻailogaina i le faʻaaogaina o fatu kumini

Cumin fatu teuteu oloa gaosi falaoamata, faʻaaogaina e pei o se meaʻai i aano o manufasi ma iʻa. O Cumin e avatu ia i latou se tofo iloga, nutimomoia, tofo. E le gata i lea, e faʻaaogaina i faʻamaumauga mo isi vailaʻau ma faʻamaonia o se vailaau faʻataʻitaʻi i togafitiga aloaia i Kanata, Suiselani, Ausetalia ma isi atunuu. E tusa pe faapefea ona foliga le laau, ma pe faʻapefea ona faʻaaoga tatau ona fatu mo togafitiga faafomaʻi, faitau lenei tusiga.

Faamatalaga ma vailaʻau

Cumin (Cara) o se igoa taatele mo le sili atu ma le 30 laʻau o le aiga faamalu. Ae na o le 10 o latou e faʻaaoga mo meaai. O le taatele o le kumini (Carum carvi). O le laau lava ia e foliga mai o se vao e foliga mai ma ola vao i luga o auala, fiafia ma vaomatua. E oʻo atu i se maualuga o le 50 cm. O loʻo faʻamatalaina e alalaʻi saʻo. I luga o latou taʻitasi o loʻo i ai itu e 2-3 o lanu lanu uliuli-lanumeamata. Lafoaʻi - veins lautele, vevese vevela. Length - 6-20 cm O le lautele - 2-10 cm. Cumin - o se togalaau vave totō. O fatu e amata ona tupu aʻe i le amataga o Aperila, o fulu malulu e oʻo i le -5 ° C. O fuʻa e amata ia Iuni. O foliga o faamalu o loʻo i luga o le laau. O fugalaau papaʻe e paʻuina e pi. Laʻau - lautele, uʻamea, vaʻavaʻa. E aofia ai le 2 halve, lea o le a faʻaleagaina e ausia ai le matua. O lo latou lapoa e 3 × 2.5 mm. Le lanu samasama lanu enaena. Le numera o nusipepa i le itu felafolafoa - 8 pcs. O le pito o le fatu o le fatu e lamolemole. I totonu o le 'auʻusiʻo o le suauu. Faatasi ai ma lenei tulaga e mafai ona e puʻeina le manogi manogi o le laau. Afai e te togi i totonu o tamatamailima, o loʻo siomia le uiga o le manogi. Maturation na tutupu ia Iulai ma Aokuso. O fatu o Cumin e lelei. Latou te maua mai le tele o gaʻo (aemaise lava gaʻo tino), protein ma meaʻai i le meaʻai.

E taua! Ona o le ata le atoatoa o igoa o laau i Rusia, o le kumumu o le kumumu (Carum carvi) e masani ona fenumiai ma cumin (Nigella sativa), lea e le fesootai i ai, faapea foi ma nisi mea manogi faamalu. Ina ia aua le faaseseina, ia gauai atu i foliga vaaia o fatu pe ae faatau mai mea manogi.

Fualaau o mea taumafa:

100 g o oloa Aofaʻiga (g)
calories375
squirrel17,81
Gaʻo:
  • tumu
  • faʻamaonia
  • polyunsaturated
22,27
  • 1,53
  • 14,04
  • 3,279
gaʻo44,24
suka2,25
fiber10,5

O fatu ei ai se manogi malosi. E mafua mai i le maualuga o mea taua o le suauu taua. O vaega autū o le eletise o mea manogi o le cuminaldehyde ma le kulimi kulimi, o le mea lea elemene taua e maua mai i fatu o loʻo faʻaaoga i oloa o le tausiga o le paʻu. O le kulimi Cumin e aafia i le faatonutonuina o le pule faalilolilo o le vaovao, o le togafitia lelei o paʻu: paʻu, paʻu o le paʻu tino. O le gaosiga o le suamalie o fatu e seasea ona mafaufau i ai, e ui lava o le tele o vitamin B, vitamini E, C, A. E faigofie le mafuaʻaga - tatou te le 'aiina i ni aofaiga tetele, o lona uiga o le ai ai so latou aafiaga itiiti i aso uma .

Vitini faʻamatalaga 100 g o fatu:

Vitamini Aofaʻi, mg % o alauni o aso taitasi (RDA)
A (peta petrot)648
B1 (aliamine)0,62855
B2 (riboflavin)0,3327
B3 (Nikane)4,5631
B4 (filifilia)24,75
B6 (pridoxin)0,4433
B9 (folate)10 mcg3
C (acid ascorbic)7,79
E3,3322
I5,45

O le manogi o loʻo i ai le tele o mea ola maloloina faʻapitoa, e aofia ai meaola, flavonoids ma alkaloids. O nisi oi latou o loʻo i ai ni mea faʻamalosia malolosi. E mafai ona latou aveesea faʻamalolo saoloto mai le tino, faʻaititia ai le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi. O le faʻamaʻiina o gaʻo gaʻo e mafua ai le faʻamaʻiina o gaʻo ma faʻamaʻi o le cardiovascular system. O faʻamaʻi pipisi e puipuia nei faʻamaʻi ma faʻaitiitia le lamatiaga o lo latou tupu. O fatu e aofia ai se tele tele o minerale e manaʻomia e le tino.

100 g o oloa e aofia ai:

Minerale Mass (mg) % o alauni o aso taitasi (RDA)
Omea66,36510
Magnesium931262
Manganese3,3159
Kalaku93193
Vaʻalele49971
Zinc4,851
Potassium178838
Sodium16811

O le leai o se paʻu o se tasi lea o mea e sili ona taatele o taumafa. E silia i le 20% o le faitau aofaʻi o le lalolagi e afaina mai lona paʻu. Spice - o se faletua masani o le uʻamea. E na o le sipuniti o fatu e maua ai le tino ma le fua o aso nei o lenei minerale. O le uʻamea e matua talafeagai lava mo tamaiti e ola ma o tamaitai talavou e fai mo tupe gau ao faagasolo le taamilosaga.

O faʻamanuiaga o fatu kulini mo le tino o le tagata

O le meafaigaluega e faʻafofogaina pe faʻaaogaina i totonu o masini mo le paʻu, lauulu, ma mo le faʻamalosi ile cellulite. E mafai ona maua i le faʻapitoa o mea faʻapitoa, siaki, teuteuga, suauu, na o fatu ma le paʻu e maua mai fatu eleele. Faʻamaumauga faʻapitoa vailaʻau faʻaalia le maualuga o lona faatinoga i togafitiga o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract. I le lisi o mea e fesoasoani i le kumuni, o vailaʻau masani e iloa ai faʻamaʻi gasegase. Ae i itu i sasaʻe, o lenei lisi e lautele atu.

E te iloa? O Cumin e mafai ona mafua ai le vaivai. O lenei meatotino sa faʻaaoga e tagata anamua Eleni ma Roma tamaiti e faʻamaonia le faiaoga latou te "aʻoaʻo i le po atoa."

Mea aoga mo le vaega o meaʻai:

  • le mafai o le puleaina o toxins mai le tino;
  • o le i ai o se vailaʻau oona ma le leaga;
  • aveeseina o vailaau oona;
  • faateleina le 'ai i tamaiti laiti;
  • faʻamaʻiina o faʻamaʻi i fafine maʻitaga.

E aoga foi Cumin i le togafitiga o:

  • maʻisuka - mafai ona faʻaleleia le maualuga o le suka toto;
  • faʻamaʻi o le fatu cardiovascular - faʻaitiitia le aofai o le cholesterol i totonu o le toto ma fesoasoani i le soifua maloloina o toto toto;
  • mamafa tele.
E faaitiitia ai foi le lamatiaga o iniseti o meaʻai e mafua ona o ana meatotino antimicrobial, ma e mafai ona i ai se aafiaga e tetee ai le inflammatory.

E te iloa? I lalo ole falesuesue suʻesuʻega, faʻapipiʻi kulumu e faʻaitiitia ai faʻailoga o le tagofia o vailaau faʻasaina i mumumu. E uiga i le i ai o le aafiaga tutusa mo tagata e leai se mea e iloa.

Mo tamaitai

O fatu e aofia ai le 100 masini vailaʻau, e aofia ai vitamini, proteins, carbohydrates, minerals ma gasegase oona, o lona uiga e talitonu le lafitaga i le lumanai e aoga tele i tagata uma.

Mea aoga mo fafine:

  1. Faʻaaoga mai fatu e aoga i le foia o paʻu faafitauli. E tusa lava pe o le paleni masani o le paʻu, e faʻaitiitia ai le afaina ma le fusi.
  2. E mafai ona faʻaaogaina e faʻafefe ai le mamafa o le mamafa e mafua mai i meatotino faʻasao.
  3. Puipuia le matua o le matua e mafua mai i meatotino faʻasao. Taua e aunoa ma se totogi e osofaia ai le paʻu ma mafua ai faailoga o le matua: o maunu, tausaga o le matutua ma le paʻu paʻu.
  4. Ona o le maualuga o mea o le uʻamea, o le meaʻai e togafitia ai le anemia, faʻamalosia ai le toto ma le hemoglobin, ma faʻaleleia ai le tuʻuina atu o sela ma le okesene.
  5. Faʻaaogaina mo le faʻasaʻoina o le faasolosolo malie mo tamaitai o vaitausaga uma lava.
  6. E mafai ona faaleleia le lactation.
O le mea manogi e saogalemu le 'ai ma faʻaaoga e fai ma vailaʻau. E leai se faʻamatalaga e uiga i lona afaina i le maʻitaga poʻo le lacting o tamaitai ma faʻaaoga lelei. Ae peitai, afai e te leʻi faʻaumatia le oloa i luma atu, amata i ni tootoo laiti ma mataʻituina le tali a le tino.

E taua! Cumin e faʻaitiitia ai le maualuga o le testosterone. E mafai ona faʻaititia le fausiaina o tamaʻitaʻi, ma i luga o mea maualuga. - mafua ai le le mautonu i tamaitai.

Mo alii

O le a sili atu ona pagatia tamaloloa mai mafatiaga nai lo tamaitai. E fesoasoani Cumin i le tino e feagai ma le atuatuvale ma ona aafiaga. E faʻaleleia foi le manatua ona o le tele o seti o vailaʻau faʻasolosi o loʻo aʻafia ai le gaioiga o le faiʻai.

Mea aoga o fatu mo tane:

  1. O fua o le kumumu uliuli e aoga i le togafitia o faafitauli o le lauulu: o le leiloa, mimiti, oti o siama fulufulu (ulu lauulu).
  2. O fatu o le cumin masani e taofia ai le matua o le tino, ona o ona aʻafiaga.
  3. Faʻaitiitia le toto maualuga, faʻamalolo le tino cardiovascular.

Mo tamaiti

Mo tamaiti, o le kumumu e aoga e avea o se faʻaopoʻopo uʻamea e tatau mo le tuputupu aʻe ma le tau faasaga i le anemia. E faʻaleleia le faʻalaumalie ma faʻalauteleina le manaʻo. O ituaiga uma o le kumini e iai mea e masani ai ona o le antiviral, antibacterial ma antimicrobial, lea e sili ona lelei i le vaitau malulu ma le pisapisao.

E te iloa? O le tuufaatasiga o le kumini, pepa uliuli ma le meli ua taʻua o se aphrodisiac i nisi atunuu o Sasaʻe Tutotonu.

Metotia faʻaaoga i vailaʻau masani

Faʻasologa masani o atunuu i sasaʻe - India, Pakisitana - e sili atu ona lelei i fualaau mo le faʻaaogaina o lenei mea manogi. I totonu o itulagi, e tupu ai le vao ma ua faʻaaogaina i le tele o afe tausaga talu ai. I le Sasaʻe Tutotonu, ua talitonuina "o le kumini e fesoasoani mai mea uma sei vagana ai le oti." Na atiina ae ai le tele o auala e 'ai ai le kumini, ma pe a tatau ona faia: muamua poʻo le maeʻa foi o meaai.

Cumin mai anufe

Ua manatu le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi e 80% o faamai o le taunuuga lea o le inupia o le tino, e aofia ai mea e fesootai ma foliga vaaia o parasite: mele, protozooa poo le alofa. Ona o ona mea faʻamamaina, o le manogi o le a aveesea mai le tino ia oloa o la latou galuega taua ma le pala. O le tuufaatasiga o Nigella sativa e aofia ai tannins ma mea faʻalelei. Vailaau e fegalegaleai ai ma le atigi pusa o le parasite, faʻamavaeina. O le auala pito sili ona faigofie e faʻaaoga ai le oloa o le oloina lea o fatu i totonu o se faila kofe ma ave 1 teaspoon i le aso. Tamaiti - e le silia le 0.5 tsp. E fufulu 0,5 ipu tioata vai. Taimi aʻoga - 3 vaiaso.

Mo paʻu paʻu

E lelei Cumin mo le paʻu. O aʻafiaga e mafua mai - o le taunuuga o le faʻaopoopoga o toxins. O le faʻaauau ona faʻaaogaina o lenei mea manogi i meaʻai e fesoasoani tele e puipuia ai le paʻu mai ia i latou, ona o le i ai i le tuufaatasiga o le cuminaldehyde, thymol ma le phosphorus, o loʻo lelei ai le faʻamautuina o sooupu. Latou te aveesea toxins e ala atu i le urinary system, ae le o le faʻapipiʻi. Vitamin E i le tuufaatasiga o le a lagolagoina ai le soifua maloloina o le paʻu.

E taua! E moni o soʻo se togalaau ma se tofo malosi (mea manogi) e iai mea e puipuia ai faʻamalosi ma e mafai ona faʻaumatia faʻamaʻi pipisi mai siama aʻa: haʻi, faʻamaʻi ma le fefete.

Metotia faʻaaoga:

  1. Fufulu foliga ma le vineka e fefiloi ma fatu eleele.
  2. O le kulimi faʻatasi ai ma le kumini e faʻateleina ai le faʻamaloloina o manua ma isi paʻu o le paʻu. Faaaoga e faamama le paʻu 3 taimi i le aso mo le 15 minute. Fufulu i le vai mafanafana.
  3. Saunia se masikulu mata: faʻafefiloi aʻa ma le fatu eleele i le fua faatatau o le 3: 1. Faaaoga le oloa i luga o ou foliga ma faatali sei maeʻa, fufulu ile vai mafanafana. A maeʻa, faʻamalulu le paʻu i le jojoba suauu.

Vitio: katini i maʻi paʻu

Cumin Fatu mo le Maualuga

O le faateleina o le mamafa o le uiga lea o le sili atu ma le ¼ o le faitau aofaʻi e silia i le 45 tausaga. E le gata o le a aafia ai galuega a le loto, ae o isi foi vaega o le tino. O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona faaititia e ala i le faia o suiga i le taumafataga. O le kumumu uliuli o se tasi lea o auala sili e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maualuga. O ona vaega e faʻamalolo ai maso ma faʻalautele ai toto toto, lea e fesoasoani e faʻaitiitia ai le mamafa. E fautuaina e amata ona ave sina tootoo - 0.5 tsp, faʻapupula i le 1 tsp 3 taimi i le aso.

E taua! O le aveina o pulu cumin mumu e mafai ona faʻaitiitia ai le toto i le 7.66 / 4.89 mm Hg. Art.

Tuutuuga o le faaaogaina:

  1. Liligi le 1 sipuniti o fatu o le eleele ma le 250 ml o vai kuka.
  2. Faatali seia oʻo i le manava o le mea e faʻaaogaina.
  3. E mafai ona e filifili pe faʻapefea ona inu lauti. Ae sili atu le faia i le taeao i luga o se manava gaogao, pe a uma ona ala.
E mafai ona e kukaina togalaau o nisi o laau. Sasaa vai inu ma inu i le auala lava e tasi. E aofia ai vaega tutusa: fatu o le pi, cuminini uliuli, aʻa valerian ma le mutia momwort. O le tuufaatasiga ua sasaaina le 1/3 le ipu vai inu. Inu 3 taimi i le aso.

Cumin fatu mo le mamafa o le mamafa

O Cumin e aoga i le tau faasaga i le mamafa o le mamafa. E lava le ave mo le 20 aso e amata ai ona faʻaumatia tino gaʻo. Calories e vave ona mu tele ona o le saoasaoa o le metabolism. Ma faʻamalosi mea faʻamalosi e faʻamaeʻa ai le ata, aveese le tele o vai mai le tino. E faʻaleleia foi e le Spice le faʻafefeina o le tino, e puipuia ai le afaina ma faʻaitiitia ai le faʻamaʻi.

E taua! Mo i latou o loʻo i ai faʻamalama i luga o le paʻu, e mafai ona e faʻafefiloi le tuufaatasiga ma le meli ma faʻaaoga le talosaga i luga o le nofoaga mumū. O i latou e paʻu i le paʻu le paʻu, e fautuaina e faʻafefiloi le kulupu ma sina yogurt.

Auala e faʻaaoga ai le kumini mo le gau o le mamafa:

  1. Sasaa le vai 2 tbsp. sipuni o fatu mo le po.
  2. Faʻapipiʻi le taeao i se faʻala.
  3. Faʻamamago e aveese ai fatu.
  4. Liligi le ½ lemon juice i totonu o le susu.
  5. Inu i luga o se manava gaogao i le taeao mo le 2 vaiaso.
E mafai foi ona e faʻafefiloi 1 sipuni o le kumumu eleele ma le 1 tbsp. sipuni koko. Ia faia i aso uma e tetee atu ai i le meaʻai ma avea o se auala e puipuia ai faʻamaʻi eseese.

Isi faʻaoga:

  1. Faʻafefiloi 3 g o fatu eleele i le vai ma le 1 sipuniti o le meli, ona inu ai lea.
  2. Kuki le kuka ole kuka ma faaopoopo 1 teaspoon o le kumini i le pito o le kuka.
  3. Faaopopo i le masani masani o le suka suka kuka. O lenei mea e faʻaleleia ai le tofo o le ipu ma o le a fesoasoani i le paʻu mamafa.

Contraindications ma le afaina

I le faʻaopoopoga i le numera o faʻamanuiaga, e iai foi aʻafiaga o le kumumu.

Lapataiga lautele:

  1. A faʻaaogaina i le tele o mea e mafai ona mafua ai le fatu ma le fusi.
  2. O le i ai o le paluga e afaina ai le toto toto, e tatau ona faia ma le lapataiga e tagata o loo mafatia mai hemophilia, poo i latou o le a faia taotoga i le tino.
  3. O le masusu e mafua ai le moe.
  4. O le Cumin e maualalo ai le toto toto, o lona uiga e tatau i le maʻisuka ona pulea le toto.

E taua! O se fua talafeagai o le kumini e faalagolago i le tele o mea, e pei o tausaga o le tagata, tulaga o le soifua maloloina. E fautuaina e fuafua le fua o le tagata lava ia mo togafitiga togafitiga, e amata i se vaega itiiti ma faasolosolo malie ona faateleina i lena o loo faailoa mai i le fua.

Isi faʻaogaina o fatu kulini

Cumin e faatauina i le ituaiga o fatu, paʻu, mea e manaʻomia ai le suauu, faʻapea foi i foliga o capsules, extracts and tinctures. O le faʻaaogaina sili ona faʻaaogaina mo faamoemoega o meaʻai. Ona o le lapoa tele o suauu e manaʻomia, o loʻo faʻaaogaina foʻi e avea ma sui o meaʻai i le tapaa, faʻamaʻi ma mea teuteu.

Kuka

O le sili ona lauiloa o mea manogi: curry, stews, fuālaʻau, aano o manu ma iʻa. E manaʻomia e avea ma mea teuteu mo oloa faʻatau falaoamata ma fusi. Aʻo leʻi faʻaogaina, o le fatu e falai. Mai lenei mea latou te maua ai se tofo lelei.

Auala e faʻaaoga ai mea manogi i le umukuka:

  1. Faaopopo i totonu o lapisi suasami i aano o manufasi po o moa.
  2. Faʻaaogā mo le saluina o le paluga po o le mamoe aʻo leʻi faʻavelaina pe taoina.
  3. Faʻaaogā sauʻai keke ma vai inu.
  4. Faaopopo i le paluga, tao falaoa, muffins poo muffins.
  5. Fafasi i latou i le omeletisi poo le sisi ipu.
  6. Fuga i aniani ia faʻamalo ai ipu o fuālaʻau mai laumei i luga o le tumato.
  7. Faaopopo i le tofo suka.
  8. Faʻafefiloi ma pateta falai ma isi fualaau faisua.
  9. Faaaoga i sau vevela vevela ma i taimi uma i le keli.
  10. Faʻaoso i totonu o le yogurt poʻo le kulimi mumu e fai ma saula mo salati fualaʻau.

Cosmetology

I le cosmetology, o suauʻu e mafua mai i le kumumu e faʻaaogaina. O suauu e mafai ona taua ma faʻavae. Manaomia - matua faʻalautele. E tuʻuina i totonu o fagu laititi ma faʻaaoga i lālā. E manaʻomia le laasaga e avea o se faavae mo masofi, mea faʻapipiʻi, ma faʻafefiloi eseese. Ona o le tele o vitamini ma mineral, o le suauʻu caraway e faʻaaogaina e faʻamautinoa ai le soifua maloloina lelei ma le paʻu.

E te iloa? O Cumin o se mea taua tele. I Roma anamua, na avea ma faailoga o le amiolelei ma le matapeʻapeʻa. O Marcus Aurelius ma Antoninus Pius, o tupu ma se igoa sili ona matapeʻapeʻa, na maua igoa tauvalaau na taʻua ai le kumini.

Auala e faʻaaoga ai le pata:

  • mo le faʻamamaina ma toe faʻafouina le paʻu;
  • mo togafitiga o le paʻu o le paʻu ma le paʻu;
  • ia toe faapaleni le paleni;
  • ia faʻaleleia le tuputupu ae o lauulu ma faʻamalosia le folasia o lauulu;
  • e faʻafefe ai le paʻu ma le lauulu lauulu lauulu;
  • mo vailaau anti-cellulite e afifi;
  • mo aromatherapy;
  • mo massage anti-cellulite.

Vitio: aluminui foliga fagu mata

Cumin fatu auala e teuina ai fatu

I le masani ai, o le kumini o loʻo teuina i totonu o se pusa faʻamaufaʻailoga e faʻasaoina ai suauʻu ma flavonoids taua, lea e faʻalauiloaina i le vaalele. Malosiaga e teuina i le leai o se faʻafesoʻotaʻiga ma le susulu o le la. O lea ituaiga o tuaoi o le a faʻaumatia ai vitamini o loʻo i totonu o le mea manogi. E le taliaina le tausia o suauʻu e latalata i punavai afi ona o meatotino a esters e faigofie ona mumū. Afai o le susu i le nofoaga e teu ai e le sili atu ma le 10%, ma o le vevela o le + 7 ° C, o fatu o le a taofia o latou meatotino mo le 3 tausaga.

Saili pe faapefea ona aoga le kumini uliuli mo tagata.

Но в современной квартире это невозможно, поэтому срок хранения семян - не более 1 года, а молотого порошка - не более 3 месяцев. Toto fatu i le paʻu vave aʻo lei faʻaaogaina. Afai e te leʻi faʻaaogaina le kumini i le umukuka, matou te fautuaina oe e amata faia lenei mea. O ona fualaau suamalie suamalie ma minerale faavae o le a faʻaaogaina uma i lau meaʻai suamalie ma avea ma fofo.