Laʻau

Ehmeya - tausiga ile, toe gaosia, ata

Ehmeya (Aechmea) - o se laau lafoaia mai le aiga o le gospel. O atunuu o Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu o loʻo taʻua o le atunuʻu. I le XIX senituri. fugalaau na amata ona ola i totonu o togalaau o Europa. Talu mai le faaiuga o le 20 seneturi. oe na fiafia i togalaau aina na amata ona fiafia i le immei.

I le fale, o le maualuga o le laau e mafai ona oʻo ile 1 mita, peitaʻi, o lona lautele e tusa ma le 30 cm, ma le umi o laulaau - 60 cm. O le fugalaau ei ai le fua faatatau o le alualu i luma. I le fale, o ola e oʻo i le 7 tausaga, o loʻo faʻafeiloaʻi ai soʻo fafine. O laʻau uumi, faʻataʻamilo i tafatafa o pito, fai se fao.

E susulu Echmea i le olaga atoa, amata i le 4 tausaga. I le taumafanafana, e aliali mai ai ni mea leaga, e faia i le tele o laulaau lalac ma le lanu violē ma le papa. E tele ituaiga o echmea o laau epiphytic e ola i le natura i papa, palealii o laau ma laau.

Fua faʻatatau o le tuputupu ae.
E fuga mai i le tautotogo ma le taumafanafana ma fugalaau piniki matagofie.
E faigofie ona toto le laau.
Laʻau tele.

Le oona o le umei

Ehmeya o se laau oona. O le sua o loo iai i ona laʻau, faʻapipiʻiina o le paʻu ma mucous membranes, e mafua ai le ita. Galulue ma le fugalaau, ma ofuina totigilima. A uma le galuega, fufulu fufulu ou lima.

Tausi ile echmea i le fale (faʻapuupuu)

O Ehmeya i le fale e atiae lelei pe afai e faamalieina ona manaoga autu mo le malamalama, susu, meaai paleni:

LuluI le taumalulu - e le laʻititi ifo i le 17 ° C, i le taumafanafana - e le maualuga atu i le + 28 ° C.
Faʻamamaga o le eaFaateleina; siaki le laulauina o laulaau ma vai vai (e le mafai ona e fufuluina); o le fugalaau e tuʻu i luga o se paʻu ma le susu susu.
MalamalamaE fiafia o ia i le susulu o le malamalama, o le itu i sasae ma sisifo o le faamalama, faatasi ai ma se nofoaga i saute e tatau ai i le paolo.
FaʻasaI le tau mafanafana, ia susu le eleele ile susu; e tasi i le vaiaso i le taumafanafana latou te liligiina atu vai inu i totonu o le pusa; pe a uma ona totogo ma i le taumalulu, na o le eleele e susu.
SooMatagofie ma le lafoaia (o se faʻafefiloi o oneone, sphagnum, peat ma fanua niniʻi poʻo se paluga oneone); lelei alavai manaomia.
Fertilizer ma le faʻamaloloI le taumafanafana ma le tautotogo - 1 taimi i le 2 vaiaso; i le tau malulu - faʻaitiitia le tele: i le tautoulu - 1 taimi i le masina, ma i le taumalulu - 1 taimi i le 2 masina, faʻafefe pe faʻafefeteina laulaʻau faʻalua ona faʻamamaina suavai faʻapitoa mo fualaau fugalaau poʻo se faʻapitoa faʻapitoa mo faila.
SuigaLaʻau laiti - i tausaga taʻitasi, aʻo leʻi fuga; otaota ua galo ua totoina pe a manaʻomia e vavae ese ai tamaiti.
TofigaE faʻatinoina le faʻatinoga e pei ona tatau ai. Mo le faʻalauteleina, vavae, pito i luga o tipu poʻo vaega o laʻau na maua e ala i le teuteuina poʻo le fausiaina o se togavao e mafai ona faʻaaogaina.
Tulaga TutupuE le talia e le laau tulaga faigata, faʻataʻitaʻiga, suiga faʻafuaseʻi i le vevela, faʻalautele le faʻaalia i le susulu o le la, vaʻa vevela ma le tele o le eleele.

Faatasi ai ma le manino faigofie o le tausiga o le laau, e mafai ona faailogaina foliga o le tuputupu ae o le mumu. O loʻo faʻaaogaina e le aufaʻataʻitaʻiina faʻapitoa e faʻafefe ai ina ia latou le faʻavaivaia ai le laau. E aʻafia vaivai Ehmeya ma e mafai ona ola i luga o le eleele poʻo i luga o se lagolago - o se fasi uila, palasitika po o se tioata (o se pu ua faia i totonu o le tulaga e faʻaofiina ai le uchmea, afifi aʻa i le mutia susu).

Tausiga o echmea i le fale. Auiliiliga

O le uia o le fale o le a faʻamalieina i le amataga o laʻau ma laʻau matagofie, pe a fai o le fale sili ona lelei e faia mo lea.

Fuga o le fuga

E masani ona susulu Ehmeya i le taumafanafana. Fuga o le fuga - o se mea umi, ae tasi le taimi. E na o se tagata matua e fuga, e amata pe a ma le 4 tausaga. E tupu mai le fugalaau i luga o se vao matua. Masalo o le tamaititi na tupu aʻe ai o ia na vave vavae ese mai le tina tina ma atiina ae lemu, e aunoa ma le lava o meaai. O lona matua, o le a ia faʻasaʻoina ai foi se fua o fugalaau pupula.

Ina ia faatelevaveina le amataga o le ola, o le tamaʻi umeya e tuu mo le 10 aso i totonu o se ato ma faʻi po o apu. O le fufuluina o fua o le ethylene-fua o le a faatelevaveina ai le alualu i luma. Ae aua le taumafai ma le le mafaufau mo le foliga mai o fugalaau. A maeʻa ona ola, o le talavou echmea e le sili atu ma le tausaga, e le maua se taimi e fai ai ni taamilosaga.

O le a le toe totogo se laau matua, ae o le a tupu mai ai pama e mafai ona totoina. Ua vave aveʻeseina faʻamaʻi faʻamalosi ina ia latou le faʻaleagaina le foliga mai o le laau, aua nei faʻaitiitia lona tuputupu ae ma aua neʻi faʻaleagaina le pito i luga.

Tulaga o le vevela

Ina ia ola malosi ma maloloina, o le tausiga o le aiga e taʻu mai ai o le potu e masani lava ona faʻamalosi, aua e manaʻomia ai le ea fou. I le tau mafanafana, o le fugalaau ua alu i luga o le auala. Mātauina le puleaina o le vevela. I le taumafanafana, e tatau ona i ai le fale i le va o le 25 - 28 ° C, i le taumalulu - e le laʻititi ifo i le 17 ° C.

O le vevela o aso uma e faʻaalia. Ehmeya o se laau e le masani ai e fiafia i se mataua o le vevela i le po: o sina mataua laʻitiiti e aoga i ai mo le fuga.

E puipuia le vao mai le ata.

Lafoaia

O se fugalaau echmea tele i le fale o le a lagona le mafanafana pe afai e tumau pea le susu i le 60 - 70%. I le taimi o le mafanafana ma i le vevela o le taumafanafana, o le totoina o laulaau ma se vai mafanafana, o le a fesoasoani i lenei mea.

O le fufuluina ma le faʻapipiʻiina o le vao i totonu o se apa ma le susu susu lautele o ni auala talafeagai mo le faateleina o le faʻaleleia o le ea i totonu ole fale, e le mafai ona e fufulu lau lau.

Malamalama

I le fale, e tatau ona i ai le fuga uumi i faamalama e vaavaai i sisifo po o sasaʻe: o iina o le a lava le malamalama. A tuu i luga o se faamalama e feagai ma saute, o le a susulu tele le malamalama ma umi. O lenei mea o le a mafua ai le mu o lau.

Afai e le mafai ona toe fetuunai le fugalaau, e tatau ona paolo. I le pito i matu o le potu e itiiti se malamalama, o iinei o le a faʻagesegese ai le tuputupu ae o le echmea. O le sili mo ia o le susulu malamalama tele.

Faʻasalaina o mea

O le faʻasalaina o le umei o se faiga faʻapitoa ma masani. Suavai pe a magoto le pito i lalo. I le taumafanafana, e tasi i le 7 aso uma, latou te sasaa mai ai le mafanafana ma le faʻafefeina o le vai i totonu o se eletise, ona suavai lea o le palapala. I le taumalulu ma pe a uma le fuga, e faʻamapulaʻaina i le eleele mama (e le tatau ona faʻamago), e le sasaaina le vai i totonu o le pusa, ina ia aua nei mafua ai le pala o le fua o le tupu.

E le talafeagai le uʻamea suamalie: o ona lau laʻau tele e faʻamuta ai le susu, ma o le vai i totonu o le fale e fesoasoani e faʻapalepale ai le leai o se vaiinu. E fiafia Ehmeya e pulupulu ma taʻele i lalo o se vai vevela. A maeʻa nei faʻatonuga, ona tuʻu ai lea i totonu o se potu malulu ina ia magoto le vai ma e le maua ai e le laau se lanu i laulaau.

Soo

Ehmeya o se fugalaau e le taua le elemene o le palapala. E taua le manava ma le lafoaia o le eleele. E mafai ona e faʻatau ni mea faʻapitoa mo le faʻaleleia o bromelia, faʻaleleia ma sphagnum ma gaʻo ai le malala.

E mafai ona e saunia le mea e te sui ai, ia tutusa le tutusa o le palapala palapala, peʻa, humus ma le afa afa o le oneone. Faʻaopopo le upega ma faʻapipiʻi sela i le faʻafefiloi. Ia mautinoa ia liligi le pala po o piliki gau mo le alavai i le pito i lalo o le ulo.

Fertilizer ma le faʻamalolo

O laʻei pito i luga ma le fugaga e lelei mo fugalaau. Ehmeya e tali atu i le fausiaina poʻo le faʻaleleia o laulaʻau ma se faʻaaogaina o le fugalaau e faalua-diluted mo fualaau fugalaau poʻo le mea e faʻapitoa mo faʻalua.

O loʻo faʻatinoina nei faʻatulagaga pe a uma ona faʻafefeteina i le timu po o le afiafi, ina ia le mu ai laulaʻau (i le tautotogo ma le mafanafana - e tasi i le 2 vaiaso, i le autumn - tasi i aso uma 30, ma i le taumalulu - tasi i le 2 masina). I le taumalulu, o le vaifofo ua faʻaitiitia 3 taimi.

Ehmei totoina

Ehmei faʻaliliuga o se galuega faigofie, mafai ona oʻo atu i se tagata e leai se poto masani. O vao vao e toe totoina i tausaga taʻitasi aʻo leʻi oʻo i le fuga. E mafai e tagata matutua ona totoina pe a uma ona fuga, pe a manaʻomia ona vavae ese tamaiti. A oʻo loa ona tautau i luga o laulaau mai le ulo ina ia le toe maua ai le siaki, e tatau ona faʻapipiʻi.

O le aʻa o le echmea e laiti, o lea e manaʻomia ai se tamai ipu papaʻu. O le eleele e tutusa ma le totoina o se fugalaau, ia mautinoa ia faʻaaoga vai faʻavaivai. A maeʻa ona totoina, ona tuu lea o le vao i totonu o se fale paolo ma e le susu mo ni nai aso.

Latou te galulue e ala i le ofuina o totigilima e puipui ai o latou lima mai le faʻalavelave faʻafesoʻotaʻi ma le vailaʻau oona ma le afaina i vao tuitui i lau.

Teuteu

E le manaʻomia ona faia le togavao, o lea e le manaʻomia ai le teuteuina masani. Ina ua uma ona tupu, o le a amata ona mou ese ia fasi uʻamea ma se naifi malosi ina ia latou le faalavelave i le uchmea ma faaleagaina ona foliga vaaia. Pe a tutupu aʻe tamaiti i le va o laulaʻau e tupu tele, e vavae ese.

Auala e alu ai i le tafaoga

O se tagata e alofa, ma tuua le fale mo se vaiaso pe lua, o le a mafaufau pea i le auala e tuua ai se umeya e le o faʻamoemoe i le tafaoga? O le tagata e ona le siame na laki: e mafai ona ola le laau i le 2 vaiaso e aunoa ma le fafagaina, ae ao le i tuua, o le a faʻafeinu, mulched with sphagnum, ma sasaa le vai mafanafana i totonu.

E tuʻuina Ehmeya i totonu o se fata ma susu susu ma, pe a tatau ai, e faʻafeoloolo. Afai e umi se toesea, latou te fesili i aiga e tausi le fugalaau.

Faʻapenaina o aʻafia

O le faʻaauau o le aʻafia e mafai ona faia i auala e lua.

Faʻapenaina o aʻafia e fanau

  • Atinaʻeina o le fanau (oʻo atu i le tasi vaetolu o le maualuga o le fugalaau matua) e vavae ese mai se tina matua matua ma se naifi mama maamaai. Latou te maua aʻa.
  • O mea tipi ua fufusi i le paʻu o le malala e puipuia ai le pala.
  • Totoina i le eleele malamalama ma faʻafeinu.
  • Latou te ufiufi ai i le polyethylene, faia ni pu i totonu ina ia mafai ona manava le fatu.
  • Ua aveeseina le ata mo le fausiaina ma le ea.
  • A maeʻa le 30 i le 45 aso, o le a tupu.
  • O le togavao ua totoina i totonu o se atigi pusa lapoa ma ua tausia lelei o se laau matua.

Tetele mai le fatu mai fatu

Fanauina o fatu - o fatu e totoina i le peat (poʻo oneone + peat), o loʻo ufiufi i se ata tifaga ma tuua i le 23 ° C. A mavae le 3 vaiaso, o le a totogo fatu. E tusa ma le 3 masina mulimuli ane, pe a uma ona foliga mai e 3 laulaau, e toso i totonu o ipu. Echmea e maua mai fatu o le a fuga i le 3 tausaga.

O auala e faʻaleleia ai mea e faigofie, ae masani ona faʻaaogaina le muamua: o lea e mafai ai ona e faʻatali seʻia oʻo i le fuga o le siama, o mea eseese eseese e faʻasaoina.

Maʻi ma meaʻai

Ehmeya e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa, ae o le tiute o le fugalaau e fai ai ni tulaga lelei mo le laau. Afai e te siosioina le fugalaau ma le gauai, e mafai ona e mautinoa: o faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi o le a le aʻafia i ai. A le o lea, o le maʻi e mafai ona faʻaalia o ia i foliga o faʻamaoniga:

  • tuai tanu oti - O se togafitiga faʻale-natura masani, e masani ona tupu pe a uma ona fuga;
  • pala e pala - faʻaleleia o le suavai i le maualalo o le vevela (faʻaititia le numera o le faʻavaivai, faʻafefe le vai mai le pusa; tuʻu i totonu o se mafanafana, nofoaga faʻamalosi);
  • ehmea lau paʻu - tele le malamalama (paolo o le vao);
  • lanu enaena i laulaau - faʻamaʻi faʻamaʻi (faʻamaʻi faʻamaʻi); pe a fai o lanu e paʻu enaena - o le lanu (ata lafoia, toe teuteu);
  • laulaʻau paʻu mata - le lava o le susu (faʻafefe, faʻafefea le vai i totonu o le pusa);
  • fua mataʻu o lau echmea - Ava vevela (faʻaleleia le maualuga);
  • moli lanu meamata lanu meamata o laupega siliva - solo ese sikula pe a fufulu le ie ma se solo;
  • lau lanu samasama ma pau - faʻaleleia vai faʻalelei (fetuʻutuʻi vaiinu, faʻamaʻalo);
  • pe a uma ona fuga, e faʻavaivai laʻau ma pa'ū - le faagasologa o le matua tuai, e le mafai ona laveaiina le togavao;
  • o le leaga na liua miti palapala - faʻavave le malulu (toe faʻafeiloaʻi i se nofoaga mafanafana).

O isi taimi e aafia ai i aphids, mealybugs, fuainumera iniseti, miti vaʻavave. O faʻalavelave faʻafuaseʻi e faʻaaogaina i le vevela ma le faʻaleleia o le malulu o le ea poʻo le taimi o le mafanafana ma le vevela o le fugalaau. O foliga vaaia ma le toe gaosia o iniseti e faigofie ona puipuia nai lo le taulimaina mulimuli ane.

Ituaiga o mea na faia i fale ma ata ma igoa

E silia i le 250 ituaiga o echmea e maua i le vao. O nisi oi latou e totoina i le fale.

Eliu Ehmea (Aechmea Fasciata)

O lanu lanumeamata lanumeamata ma se mamanu ma mamanu laiti i ona pito e fai ai se siva maualuga. O le laupepa laupepa o le eletise, o le uʻamea (umi i le 0.6 mita). O le faʻamalosi poʻo le pyramidal saʻo tonu o le paʻu e oʻo i le 30 cm. O fugalaau lanu mumu lanu mumu e siomia e paʻu piniki lanu piniki.

Echmea Weilbach (Aechmea Weilbachii)

O laupepa lapopoa lautele, o loʻo i ai se lanu mumu-lanu mūmū ma se foliga o le laina, fausia ai se rosette tutusa. Laʻau e aunoa ma ni vao tuitui, e oʻo atu i le 50 cm le umi. O lapisi lapoa lapotopoto e aoina i le faavae, i le va oi latou o fugalaau laiti ma fuga lanumoana-lanu violē.

Curved Achmea (Aechmea Recurvata)

O lanu lanumeamata lanumeamata lanumeamata ma se foliga faʻasolosolo ma pito i lalo e avea ma fusi tele. Lanu le lautele - e oo atu i le 1, 5 cm, umi - e oo i le 40 cm. O le capitiga inflorescence e tusa ma le 0.2 mita le maualuga.

Ehmeya - o se laau e mafua ai le fiafia i laulaʻau lanu meamata ma fugalaau fugalaau. E fuga mai i le olaga atoa, ae o fugalaau e matua matagofie ma e le masani ai, latou te maofa ai i latou e iloa lelei le matagofie. O le tausia o se laau toto e le faigata. O le mea lea, o le numera o tagata fiafia o le ehmei o loʻo tuputupu aʻe ma le mausali.

Faitau nei:

  • Alocasia fale. Totoina ma le tausiga
  • Chlorophytum - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Aglaonema - tausiga ile, ata
  • Jasmine - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata
  • Tillandsia - tausiga ile, ata