Fua o le gaosiga

Hogweed laau: mea aoga ma mea leaga

I le tele o punaoa, e masani lava ona maua e se tasi le manatu e faapea, o le vao, po o le "itracle grass" o se laau oona. Ae ui i lea, e le saʻo lenei. O le mea moni, o nisi o ona ituaiga e le mafai ona suamalie ma matautia pe a faʻafeiloaʻi ma paʻu o le tagata, ae o le tele o ituaiga e mafai ona faʻaaoga e avea o se mea teuteu, faʻapea foʻi ma meaʻai manu. O nisi o ituaiga meaola e mafai ona 'aina e tagata, faʻapea foʻi ma le faʻamalolo mai o latou tino. Matou te valaʻau atu ia te oe e te fia iloa lelei, iloa pe faapefea ona foliga, o le a le mea matautia ma po oa aoga aoga o ia.

Faamatalaga faʻamaonia ma nofoaga e nonofo ai

Hogweed (Latin Heracleum) e aofia ai le aiga o Ulala. O lenei mea totino o se genus o vaomatua poʻo ni meaola laʻau, o loʻo numera pe tusa ma le 70 ituaiga. O le sili ona taʻutaʻua i totonu ia i latou o Siberia, masani, Sosnovsky, shaggy, vaapiapi, Persian ma isi.

E mafai ona e feiloai i se laau i le tele o taimi i vaega mauga o le Itulagi i Sasae, faapea foi i totonugalemu o Rusia, i Urals, ma le Caucasus. Vaitafe o Vaomatua, auvai o vaitafe ma vaitafe - o nofoaga nei e masani ona tupu ai le vao.

E te iloa? Ona o le mea moni e faapea, o ituaiga ituaiga o hogweed e tetele tele ma ola vave, na faaigoaina i le faamamaluina o le toa mai tala o anamua Eleni Hercules - Heracleum.
Matou te faamatalaina pe faapeʻese foliga o le tino. O le laau ei ai lona lauulu lauulu ma ona pito, o lona maualuga e eseese mai le 20 cm i le 2.5 mita. Laʻau tele e sau mai le roetette. E pupuʻu, e aofia ai le tolu i le fitu o laval.

O laau toto e tupu i Iuni ma Iulai. I le taimi nei, o foliga mai o foliga o faamalu e 40 cm le lautele mai le lanu paʻepaʻe po o le piniki. Latou te maua se manogi manaia, sina lauiloa. A maeʻa le ottsvetaniya foliga mai - visloplodnik. O fua e amataina ia Aokuso ma Setema ma lava ai le moe. O le aoina o laulaau laititi mo salati, gaosi mo borscht ma pateta paluga o loʻo gaosia i le taimi tonu e aliali mai ai faʻafitauli. O se teuteuga o le parsnip povi e pei o le susu o le moa i lona tofo, ma o laulaau e talitutusa ma le tofo.

Ona o le suamalie suamalie o le rhizome, ua mafai ai e le hogweed ona suia aʻa o fua.

O vailaau oona e aofia ai Durishnik, togafitiga Chernokorolenka, Euphorbia cypress, folafula, lemoni o le aconite, volcheyodnik, suauu taʻele a Europa, crocus autumn, dodder.

Vailaau faʻamaʻi

Ina ia mafai ona e iloa, pogweed oona pe leai, matou te fautua atu ia te oe ia faamasani oe lava ia i lona fusi oona.

Hogweed e aofia ai:

  • suka - e oo atu i le 10%;
  • fualaau faisua - e oʻo atu i le 16%;
  • ascorbic acid;
  • pati;
  • taua o suauu;
  • tannins;
  • nickel;
  • uʻamea;
  • apamemea;
  • manganese;
  • apa;
  • fanafana;
  • amino acids;
  • moe.
O ituaiga eseese o Hogweed e eseese o latou meaʻai. O nisi oi latou atonu ei ai se aafiaga leaga i le tino o le tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le furanocoumarins o se vaega o le Hogweed Sosnowski, e mafai ona mafua ai ogaoga mu pe a paʻi i le paʻu.

E te iloa? I aso anamua, na na o le valaau lava "borsch". O lona igoa o loʻo taʻua i pepa faʻataʻatia mai i le 17 senituri. E foliga mai, o le mutia na matua valaʻauina ona o foliga o laulaau, aua i na aso "borsch" taua o se mea ei ai nifo.

Mea tau vailaau

Hogweed ei ai le tele o mea aoga, e aofia ai:

  • anti-inflammatory;
  • antispasmodic;
  • antipruritic;
  • tiga tiga;
  • manuʻa faʻamaʻi;
  • maofa;
  • faʻamalosi;
  • faʻailoga;
  • filifili

Talosaga

O ituaiga eseese o Hogweed e faʻaaogaina e pei o ni mea teuteu, faʻaaogaina i le kuka, faʻapea foi ma le sauniuniga o vailaʻau i vailaʻau masani.

I vailaau

O le faʻagasologa masani o faʻamalologa a tagata ua faʻaaogaina togafitiga faafomaʻi e mafai ona faʻaitiitia ai faʻamaʻi paʻu, tiga o le rumati, faʻamaʻi o le tino, faʻafitauli ma gaʻo, gaʻo ma le ate.

O faʻavae e faʻalagolago i le Hogweed e fesoasoani lelei i le le mautonu o le vaega o le digestive, faʻaitiitia le manava o le manava ma le fatu, faʻaleleia le manaʻo.

Ua faamaonia le aoga i le togafitiga o le maʻisa. O vao o le Heracles o loʻo faʻaaogaina foi e avea ma fesoasoani mo faʻamaʻi o le tino, e le gata i alii ma tamaitai. O nisi taimi o vailaʻau e faia mai Hogweed e fautuaina mo le faʻamaʻiina o le faai mo le faʻamaʻi tiga, stomatitis, gingivitis ma isi faʻamaʻi o le mucosa oral.

I vailaau masani, e naʻo le tasi le ituaiga o hogweed ua lauiloa o se faleopathic laau - masani. I totonu o tagata faʻaleagafesa, latou te faʻaogaina foʻi le Siberian hogweed, dissected, Sosnowski.

I le kuka

E mafai ona e 'ai se meaʻai, ua uma ona tatou iloa. O lenei matou te tuʻuina atu faʻamatalaga pe faʻaaogaina i le kuka.

I le taimi muamua, o le "Herb Herb" na faʻaaoga lelei e saunia ai ipu eseese, aemaise lava, sa saunia le borsch mai aʻa.

I aso nei, sei vagana ai le borscht, salati, soupeti, pies e faia mai i laau ma vine. Fua le masima, tipi, faʻaaoga e pei o se faʻavasega. O fualaau talavou e maua ai se tofo suamalie, o lea o lapisi ma jam e faia mai ia i latou. E tunuina le Rhizome i soupasi, sisi i totonu o le kuka, faʻaopoopo e pei o le faʻavasegaga. Laʻau faʻamago ua maeʻa e fai falaoamata mo falaoa ma pusa.

O ituaiga ituaiga o hogweed e pei o le vevesi, Siberia, ma le malulu ua maua e faaaoga i le kuka. O le Persian Hogweed e lauiloa e pei o se taumafataga i Sasae, lea e faʻavasegaina i salakeke, vasega muamua, faapea foi ipu mai pateta ma leki.

Recipes o togafitiga masani

  • Pe a soli le vaega o meaʻai. E tatau ona saunia se fua o le 30 g o laau mamago, 400 ml o vai inu. Faafefiloi, taofi 1.5 itula. Faʻafefe faʻafefe i le gau e faamama ai. Inu 50 ml 15 minute aʻo leʻi 'ai.
  • Mo le gallstone faamaʻi. E tatau ona kuka se teuteuga o le 15 g o aʻaʻoti lelei, o ipu inu vai. Faʻafefiloi meaʻai faʻafefe 10 min. A maeʻa lena mea, tatou te tumau i le taimi e tasi ma inu 20 moli 3 taimi i le aso.
  • Faatasi ai ma le malepelepe o feusuaiga. Saunia se teuteuga o le 70 g aʻa, se lita o vai. E tatau ona faʻafefiloi le paluga mo le 10 minute, ona faʻaosoosoina lea mo le 10 minute. Mo le aso e ave i totonu o le broth atoa.
  • Ina ia faʻamalolo le maʻi tiga. E tasi le sipuniti o aʻa gaosia e sasaa mai i se ipu 90% ava malosi. A maeʻa le fa i le lima itula, e fautuaina e faʻaaoga mo le fufuluina o se nifo maʻi.
  • Faʻamaʻi ma le faʻavevesi. E tatau ona saunia se decoction o le 20 g o aʻaʻoti lelei gaʻo ma le 250 ml o le vai. Matou te tuʻuina le faʻafefiloi i luga o le afi ma faʻavela seia oʻo ina vavae ese le tolu o le vai. Ona faʻafefe lea o le susu i totonu o le susu. Inu 20 ml fa i le ono taimi i le aso.
  • Ma le rūmāmati. Laulaau fou e sasaa vai. Ufiufi se fusi poʻo se ie ma faʻaoga i le nofoaga tiga e faʻanoanoa ai le tiga.
  • Faʻamamaina paʻu. Saunia le fusi o le 50 g o vao mamago, 400 ml o le vai. Mea faʻafefiloi e taofi 2.5 itula. Faʻafefe faʻafefe e ala i le susu. Inu ae leʻi fafaga lua punetini fa fa i le aso.
  • I le furunculosis. Saunia o se teuteuga o le 15 g o fatu ma se ipu vai. Palu mo le 15 minute, malu mo le 1 itula, faamama. Inu ae leʻi fafaga lua punetini fa fa i le aso.

E taua! O togafitiga faʻapitoa e mafai ona faʻaaogaina e avea o se togafitiga faaopoopo. Afai o le ae suʻe teuteu ma mea laiti, ona tatau loa lea ona e feutagai ma lau fomaʻi..

Sauniuniga o vailaau faafomai

O vaega maualuluga o eleele ma aʻa e faʻaaogaina mo togafitiga faʻapitoa. O lau ma laʻau e tipi i le vaega o le fuga. Ona faʻamago lelei lea. Toto le lima i le ono 'ulu o loʻo fusifusia i fusi ma fusifusia i lalo o se pulou, i se nofoaga e lelei le vaʻaia, i le mea e le paʻu ai le la.

Yucca, Scorzonera, kupena, maple, bitter wormwood, Kalanchoe Degremona, atisiliko Ierusalema, manogi o loʻo faʻamaloloina ai foi meatotino.
E taua le aua le faʻamago le mutia - e le tatau ona malepe i le pefu.

O aʻa e eli i luga i le tautoulu pe a oti laulaʻau ma aʻa. Ona faʻamamāina lea o le eleele ma fufulu. Faamama aʻa ua tipi i ni fasipepa ma mamago.

E mafai ona tuʻuina i se tulaga faʻasaga i luga o se mea faʻapipiʻi i luga o se sieve, pusa, pepa tao ma tuʻu i se mea malulu i luga o le auala poʻo totonu o se potu e maua lelei le vaalele.

Contraindications ma le afaina

Hogweed e mafai ona aumaia e le gata o penefiti ae e afaina foi. O le mea sili e ono lamatia ai lenei laau i le tagata lava ia pe a faʻafesoʻotaʻi o se mu. Burns e mafai ona tupu malosi ma e le o toe mamao e faʻamalolo, e le galo le faʻafeagaiga ma lenei tagata mo se taimi umi.

E i ai ni mataupu pe a ogaoga le vevela ma ogaoga na maliliu tamaiti laiti mai ia i latou. E matuā matautia lava le faʻafesoʻotaʻi ma le mutia i le vevela o le tau.

Dermatitis, o le mafuaʻaga o le "Hercules grass" i luga o le paʻu o le tagata pe a oʻo mai i lona sua, e muamua faʻapipiʻi, ona liua ai lea i se mea lanu. Faamalologa e sau i le tolu i le ono masina.

E le gata i lea, o nisi o ituaiga o laau e mafai ona faʻafefe ai meaʻai i totonu o tagata pe a faʻamaʻaina le pollen, mai le manogi poʻo le avea foi ma suavai i totonu. O lenei tulaga e mafai ona o mai faatasi ma le gasea, vomiting, totogo ma le ulu. A oʻo mai i mata, e mafai e se ugweed ona mafua le tauaso. Ina ia puipuia oe lava mai aʻafiaga leaga o le mutia, e le tatau ona e savali i tafatafa ane o ona vaovao ma vaega matala o le tino, aua e te aveina ni vaega i lou lima, aua le inu le manogi.

O faʻamaoniga i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaloloina e maua ai le faʻataʻitaʻiga, o le le lava o le tagata, o mea e afaina ai, o le afaina, gastritis. E le mafai ona e aveina atu i fafine maitaga, tamaiti, tina tausi maʻi.

Fesoasoani Muamua

I le tulaga o le faʻafesoʻotaʻi ma le suamalie o le suamalie i luga o le paʻu, e tatau ona fufulu vave le vaipanoa e aʻafia i le vai ma fufulu foʻi i le fasimoli. O le mulumuluga lea e tatau ona faia i se vailaau oona poo le vaifofo o le potassium. E aoga foi le gaosia o fualaau faasaina "Panthenol", furatsilina.

E taua! A maeʻa ona faʻafesoʻotaʻi le sua o le suamalie i luga o le paʻu o le tagata ma le togafitiga o le nofoaga o le liona, e tatau ona aloese mai le alu i fafo mo le 48 itula e aloese ai mai le susulu o le la..
Afai na tupu le mu, ona tatau lea ona togafitia i le suauʻu synthomycin pe faʻaaogaina le sodium i le fir balsam. E le talafeagai le faʻaaogaina o laei. Ina ia aloese mai foliga o le edema ma allergies, e tatau ona ave se antihistamine.

Afai e maua i totonu o le vai poo le pollen totonu, i le tulaga o ogaoga mumu, e tatau ona e sailia togafitiga faafomaʻi.

Hogweed - o se togalaau aoga e maua ai le faʻaaogaina i aganuu teuteu, kuka, togafitiga masani. Ae ui i lea, o le tagofiaina e tatau ona faʻaeteete, aua i le vaitau o le tuputupu ae e faʻapupulaina ai mea matautia i tagata e ono afaina ai le tino.