Laʻau i totonu

E faʻapefea ona iloa le vaʻaiga mai le sulu?

Amaryllis ma laʻau o le bulbous bulbous e foliga tutusa i foliga vaaia: i luga o le maualuga maualuga, lapopoa tele o lanu susulu. Ina ia iloa lelei fugalaau ma tausia lelei, e tatau ona e iloa nisi o latou foliga.

Faʻamatalaga ma faʻatusatusaga o laau

E iai uma laʻau vavalaʻau o loʻo i totonu o le vaomalo ma o se taimi e moe ai. E toetoe lava a maeʻa le tutusa o fugālaau fugalaau.

E te iloa? O le igoa Amaryllis e mafua mai le leoleo mamoe, o le heroine o le solo o Virgil, mai le uiga Eleni "e susulu".

Faiga o tagata matutua

Amaryllis fuga i le tasi tausaga i le tausaga, atonu e faalua. E masani lava ia Aokuso - i le amataga o Setema. O fugalaau e aoina i vaega e 6-12 gramophones ma se manogi manaia. O le lanu e sui mai i le pesini molioo e alu i le pogisa i luga o le pito. O le aʻa o le aano, mafiafia. Lea le i ai.

Faʻapitoa sulu

O fugalaau o Hippeastrum e mafai ona faʻailoaina i le fa taimi i le tausaga, e faʻatatau i le laʻau ma le tausiga. O se ogaumu uumi ma le 2-6 fugalaau e i ai le lautele o le 25 cm le siosiomia e lau lanu o lanu lanumeamata lanumoana. Le manogi e le o iai.

Eseesega i le va o aiga

E foliga tutusa i le taimi muamua, o loo i ai le tele o eseesega i totonu o laau. I le iloa o le eseesega i le va o fugalaau taitasi, e le mafai ona fenumiai.

I le amataga

Homeland Amaryllis ─ Aferika i Saute. Muamua na taʻua le fugalaau i le 1737. I totonu o faʻamaumauga o le taimi, o fugalaau e taua o le lilionarcissi. I le natura, na o le tasi le ituaiga o meaola e lauiloa ─ Amaryllis e manaia, o loʻo faʻaleleia fugalaau i totonu - Belladonna. I le 1821, na faamatalaina ai e le tusisolo ma le failaʻau o William Herbert le eseesega i le va o le gippeastrum, e iloa ai le amataga o le konetineta o Aferika. O le fugalaau e sili atu ma le 90 ituaiga o ituaiga lanu eseese: lanu paepae, moli, lanu piniki, ma le eseesega o tafaoga i autafa.

E taua! Amaryllis e le o taatele, i le faʻatau atu faʻateleina o gippeastrum. O fugalaau uma o teuteuga o le aoina o laau i totonu.

I foliga vaaia

Eseesega o "foliga" o tamaʻi teine ​​ma le lalaga vavalalata fesoasoani e iloagofie ai laau i le tilotilo atu:

  • peduncle Hippeastrum e masani ona siosiomia i laʻau lanu meamata;
  • Amaryllis e leai ni laulaau i le taimi o fugālaau;
  • i le tele o le gasegase e oʻo i le 12 gramophones, faʻamaʻi i totonu o le vaiaso;
  • i totonu o le lafu mamoe - e le sili atu ma le 6 lanu i le aū, afai e te tipiina ma suia le vai i aso uma, o le fugalaau o le a tutu mo le 10-12 aso;
  • Amaryllis fuga mo 30-40 aso, mo Hippeastrum lua masina;
  • lanu lanu lanu meamata e foliga mai pe a uma ona fuga, galue e toe faatumu meaʻai;
  • Amaryllis bulb - pear-shaped, ma paʻu. I lalo o le fua o sikuea;
  • i totonu o le lapisi o le sipuni o loʻo lapotopoto, laʻititi le laugatasi, faʻatasi ai ma laulaʻa malamalama e aunoa ma le lauulu.

Eseesega o le tuputupu ae ma le fugalaau

O laau totō uma e lua, o lapisi, fua, pepe ma fatu.

Fugalaau e iai se taimi malolo ma se vaega o le vao:

  • i totonu o le gaogao, o le vaitau vegetative e amata i le faaiuga o le taumalulu ma tumau ai seia oʻo i le tautotogo. Afai o le fugalaau ua lava meaʻai, o le vevela i totonu o le potu e tumau pea le mafanafana, e le mafai ona malolo le ogaoga. Ina ia maua se malologa, taofi le fafaga ma tuu i totonu o se potu malulu. O laʻau uumi umi e faʻatasi ma le taimi o le fuga;
  • Amaryllis e faʻamalofia le mumu o le vevela i le faaiuga o le taumafanafana, le umi o le fuga ─ e oʻo atu i le tasi ma le afa masina. O nisi taimi o se fugalaau e ola i luga o le laufanua e manaia ma manaia manaia faalua i le tausaga. O laʻau e amata ona ola ae na o le amataga o le fuga, latou te avea o se punavai faaopoopo o meaʻai.

Tausia o laau i le fale

Mo le galueaina e le tagata lava ia, e sili atu le lelei o le faatauina o se aniani i se faleoloa faapitoa, i totonu o le afifiina. O lea e mafai ai ona e aloese mai le mea sese o le fenumiai o laau. Pulu e le manaʻomia tele le tausiga ma le tausiga. E leai se faʻasesega ─ o le vavao ma le vaʻavaʻa.

Tuputupu Aʻe Amaryllis

Tipi totasini vave i totonu o se ipu tumau. Ua sasaa le eleele ile lua vaetolu o le riki, ma tuu ai se vaega e tatala. I le vevela o + 20 ... + 25 ° C i le lua tausaga o le a tuʻuina atu ai e le laau ia mea muamua. Vai le fugalaau aʻo faʻapalaina le eleele, i luga o le pito o le fugalaau, ae le o le siʻi. E uiga i le amataga o le vaitau vegetative o le a lapatai mai foliga o le aū i le masina o Mati.

E tatau ona taofi le suāsusu seia oʻo ina oʻo le uʻamea i le 10 cm. O le vaitau vegetative ua maeʻa pe a tupu le vaivai ma tupu lau. Leai se mea e tatau ai ona fai. Latou te faʻaleleia fugalaau fugalaau, faʻaauau pea ona faʻainuina mo le lua masina, ma faʻaitiitia ai le faʻavaeina o le va i le va o vai. O le laau e alu "malolo." I le faaiuga o Fepuari, o le ipu ma le pulufana ua tuu i se mea manaia i le vevela o + 25 ° C e fafagu i le vaega fou vegetative.

E taua! Faʻatoʻa faʻaaogaina laau tuluvao taʻitasi i tausaga taitasi e le manaʻomia.

Tuputupu ae i luga

O le taamilosaga aloaʻia o le a fuga i le 6-8 vaiaso talu ona toto i totonu o se ulo ma le susu. Sei vagana ua aliaʻe mai le totogo, fafaga le laau e le talafeagai. O le tulaga autu mo le tuputupu ae lelei ma vave vave ona tupu: vevela potu ma potu susulu. O le tele o le pulou, o le televave lea o le fugalaau "fafagu", ma o le sili atu foi o le a maua ai le faʻamalosia.

A maeʻa foliga o le aū ma lau, i le maualuga o le 3-5 cm, e sasaa le fale i le vai i le vevela o le potu, aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma le pulu. O aso uma e 14 e maua mai ai le faʻaleleia o fugalaau mo fua o laau toto I le faaiuga o le piriota, ua vavae le laʻau ma lau, faʻaauau pea ona fafaga mo le tasi ma le afa masina, ona ave lea o le ipu ma le riki i totonu o se potu malulu.

Aʻo leʻi amataina se vaitau fou o le vegetative, o le aniani o loʻo totoina i se eleele ese poʻo le pito i luga o le eleele ua suia i totonu o se ulo, toe ave i totonu o se potu mafanafana ma malamalama lelei. Afai e maua e le "matua" pulufana lana fanau, e tatau ona totoina, o le fugalaau e pei o le fugalaau tina o le a ola.

E taua! I le saʻo lelei o le fuaina o le vaitau o le fuga, latou te maua ai se faʻasalalauga o le matagofie o le lafoaʻiina o le lappeastrum e le aso filifilia: New Year, birthday, or jubeli.

O le faʻaleleiina o faʻataʻitaʻiga o le au matutua ma le laʻau e tupu aʻe i latou lava, teuteu le fale mautotogi, o le a avea ma uluai meaalofa i aiga ma uo mo le sauniga mamalu.