Laʻau i totonu

Medinilla: faʻamatalaga ma uiga o tausiga ile

Medinilla o se tasi lea o laau sili ona le masani ai ma taugata e mafai ona ola i le fale.

O le mataupu e le faigofie, ona o le tele o le aganuʻu faʻale-aganuʻu e sili ona mataʻutia. Faitau e uiga i faʻaaliga uma o le tuputupu ae i lalo ifo.

Faamatalaga faʻapitoa o le laau

Medinilla ua faatulagaina o le aiga o Melastom. E sau mai vaʻaia o Aferika, Asia, ma Atumotu o le Pasefika. O se laʻitiiti laʻitiiti, laau poʻo le fetolofi i le maualuga o le 0.3-2 m. I lalo o tulaga masani, e mafai ona ola se laau mai le eleele ma isi laau totō.

O lanu lanumeamata lanumeamata, o loʻo feagai ma le faʻafeagai poʻo le faasologa. E mafai ona faʻapipiʻiina na o le fatu poʻo le ola i luga o petioles. Faʻalagolago i le ituaiga o mata e mafai ona mausali pe faʻamalosi. O fualaau faʻapitoa e fuga mai i le tautotogo ma tumutumu poʻo le faʻamalosi i le foliga o pulumu e tupu i luga po o le paʻu i lalo. E tusa ma le 4 i le 6 fugalaau e maua ai ni peti piniki, paʻepaʻe, lanu viole, fugalaau. I lalo o le natura masani, o aʻafiaga e mafai ona oʻo i le maualuga o le 0.5-1 mita. I luga o le tasi togavao, e 8-10 faʻaupuga o loʻo fusifusia. O fuga e tumau i le 1.5-2 masina.

A maeʻa le palotaina, fualaau aina-vine e faia i foliga o polo, ovals, jugs, o fatu o loʻo tuʻuina i se laumolemole lamolemole.

E te iloa? Medinilla ua faaigoa ia José de Medinilla ma Pineda, o le na galue i le 1820 o le kovana o le Atu Mariana, lea o loo i le Pasefika o le Pasefika ma o loo i ai i le au Sipaniolo.

O ituaiga autu o laau

O le genus medinilla e tusa ma le 200 ituaiga. O le sili ona lauiloa o:

  1. Spiny O lenei laau i le natura o le afa-epiphyte. E i ai ona togitogi mumu i foliga o tubules, o laʻau lanumeamata lanumeamata lanumeamata ma pito mataʻu ma vevela manino. I le umi latou te oʻo atu i le 9-20 cm, 5-9 cm le lautele. I le tautotogo, e aliali mai i totonu o sinusina i foliga o tubules ma fugalaau lalac paʻepaʻe poʻo le malamalama. O lenei ituaiga o loʻo ola i greenhouses.
  2. Kuminga. O lenei meaola e taʻitaʻia ai foʻi le olaga soifua semi-epiphytic. O ona laulaʻau e susulu, oval, e toʻaitiiti. Ole umi e oo i le 30 cm, i le lautele - e oo i le 20 cm. Inflorescences i le ituaiga o pulumu. O latou fugalaau piniki.
  3. Javanica. O se tamai laau ma o lavoid lau. O loʻo i ai ona aʻafiaga i fugalaau lanu violē e aunoa ma ni papa.
I le fale, o le tele o taimi e tupu ai le matagofie ma le matagofie ma Zhador Vita. Muamua e 1-1.5 mita le maualuga. O loʻo i ai faʻamalosi malolosi e ufiufi i paʻu. O laulaau o le laau e lanumeamata lanumeamata, 35 cm le umi ma le 15 cm le lautele. O loʻo i luga o le au. E tolu mita le umi i lalo ifo. Fuga - paʻepaʻe ma le piniki.

Iʻadore Dolce Vita o se uila o le mea matagofie matagofie. E faia ai ni fugalaau lanu piniki ma le tele o faʻamavaega.

E te iloa? I le 2012, o tagata atamamai o le Iuni Faavaomalo mo le Faasaoina o le Natura i le taimi o suʻesuʻega o meaola eseese i le Fiti Islands na maua ai se ituaiga ituaiga fugalaau mai le ituaiga Mininilla, ma i se kopi se tasi. Sa faaigoa o ia i le nuu na maua ai o ia - Matasavaleva.

Tulaga mo le tuputupu ae i le fale

Medinilla, e pei o le tele o aganuu tau vaomatua, o loo faigata mo tulaga tuputupu ae ma le tausiga lelei o tausiga masani. Ua taʻua o ia o le lalelei matagofie. Afai e le fatuina e le fugalaau ni tulaga e sili ona fiafia i ai i le ituaiga o moli lelei, vevela, maualuga maualuga ma le leai o ni faʻataʻitaʻiga, ona avea lea o se mea leaga pe mumusu foi e ola.

Nofoaga ma moli

Mo lenei aganuu, o le malamalama ma susulu ma malamalama i se aso umi. I le tautotogo ma le taumafanafana, e tatau ona puipuia mai le susulu o le la, e ola i le itu i saute sasaʻe po o faamalama i sauté sisifo. I le taumalulu, o le itu i saute e talafeagai lelei mo le taumalulu. Medinilla e fiafia i le ea fou, o lea pe a tupu i totonu o se potu, e taua le lele pea. Ae e tatau ona faʻamautinoa e le pa'ū le fale i lalo o le gaioiga o vaʻalele malulu. O faʻataʻitaʻiga o le fugalaau e faʻaleagaina.

E taua! Pe a fuga mai le fugalaau i le laau, sui le mea o iai le fagu ma liliu ai e le tatau. O lenei mea o le a afaina ai le tupuina - o le a faapuupuuina lona taimi ma taitai atu ai i se vave paʻu o fugalaau.

Lave malulu ma le susu

O le maualuga o le vevela mo le tuputupu ae o laau e mai le 20 ° C i le + 25 ° C. I le maualuga o le vevela, e le lelei le fugalaau. I le vevela e tatau ona faatumauina i le maualuga o le susu.

I le taumalulu, i le vaitaimi o loʻo momoe, o le a maua ai le mafanafana o le fale i le maualalo o le vevela, ae le o lalo ifo o le + 16 ° C. O le faʻaitiitia o le vevela i le taumalulu e le talafeagai, ae o loʻo i ai sona aoga aoga i le fuga o fugalaau. O le maualuga o le ea i totonu o le potu e faʻalautele ai le ala e tatau ona tausia i le 75% ma le luga. O ia faailoilo e mafai ona maua e ala i le tosoina i aso uma o le avanoa i le fugalaau i le mafanafana, vai le mama, tuʻuina o le fagu potopoto i luga o se fata ma le susu susu, pebbles, ma le soloia o laʻau ma se susu susu. I le taimi o le mafanafana, pe a vevela le ea i totonu o le potu, e tatau ona e faʻapipiʻi se mea faʻavailaua.

Tausiga ile

Ina ia ausia le maualuga o le teuteuga ma le fua mai i le pine, e tatau ona maua le tausiga faifai pea ma le maualuga, o se tulaga faapitoa o le faʻavaivai, faʻaaogaina o le faʻaaogaina, teuteuina ma le totoina.

Faʻasaina tulafono

O le tele o le suāsusu e manaʻomia mo fugalaau pe a sau mai se malologa ma seia oʻo i le amataga o le fuga. O le eleele e tatau ona susunuina, ae le faʻafefe. A fuga mai fugalaau, e tatau ona faaitiitia le vai. I le tau mafanafana, e tatau ona toe faʻateleina ma faʻateleina, pe a maeʻa ona faʻapala le palapala papaʻe luga. Mai le ogatotonu o le taumalulu seia oo i le faaiuga o le taumalulu, e tatau ona faʻaitiitia le faʻafefe. Suavai mo le faamamaina e tatau ona faʻaaogā vai faʻafefe, ae pasia se faamama e aveesea ai chlorine ma mea le mama, pe faʻamautuina mo le 1-2 aso. E tatau ona i ai i le vevela o le potu. Faʻasaga ile vai malulu e afua ai le faaleagaina o le laau.

E mafai ona e suʻeina le medinuila i le auala pito i luga masani poʻo totonu o le apa. A oʻo i luga o le faʻasusu, e taua tele le faʻamautinoa e le pa'ū ifo pa'ū i luga o laʻau, lau ma fugalaau. O lenei mea e oʻo atu ai i le fausiaina o mea leaga pogisa.

Laʻei pito sili

Ina ia mafai e le laau ona ola ma ola lelei, e tatau ona fafagaina. Fafaga gaosia mai Mati ia Setema. O le taimi fautuaina o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le tonisi i vaiaso uma. Mo medinilla e tatau ona faʻatau ni mea e faʻapipiʻi ma teuteuina ma minerale, faʻapipiʻiina mo le totoina o fualaau aina. E talafeagai "Kemira Universal", "Darina".

I le taumafanafana, e mafai foi ona fafagaina le laau. Ae ui i lea, e le tele taimi ma laiti. Korovyak sili atu le vavaeeseina.

E taua! I le taimi o le malolo (mai Oketopa e oo ia Fepuari) e faʻasaina le faʻasaina. O lenei mea e mafua ai le tele o le faaleagaina o le laau, lea talu mai le tautotogo e faaitiitia ai lona manaia ma e le totogo lelei.

Teuteu

I le taimi o le fugalaau, e tatau ona e vave aveese faʻamaʻi ottsvetye inflorescences. O lenei mea o le a maua ai se faʻamalosiaga mo le fausiaina o fugalaau fou, o le a fesoasoani i se faʻateleina ma faʻalauteleina le fugalaau.

O le teuteuina o le aganuu o le aganuu e maua pe a vevela lau fugalaau mulimuli. Aveese aʻa malolosi. E mafai ona faʻaaogaina lala e faʻaaogaina e fai ma mea e faʻapipiʻi ai mo le fausiaina.

Suiga

A o le toe gafa, lea e faia i le tautotogo, e tatau ona saunia le eleele ma se fagu mo le totoina. O le medinilla ei luga o aʻa, o lea e talafeagai lelei ai se ipu papaʻu ae lautele. E tatau ona i ai le 4-5 cm le lautele nai lo le vai ua mavae. O le palapala e pikiina i luga le malamalama ma le lelei lelei o le ea ma le susu. E faʻatau atu e le faleoloa mea e fai mo epiphytes, kulupu (faatasi ai ma le faaopoopoina o le peat), lea e fetaui lelei mo medintilla.

Afai e leai se avanoa e faʻatau ai fanua, e mafai ona faʻafefiloi ma lima o se tasi mai le afa o le eleele ua faaleagaina, moss-sphagnum ma le pepa fibrous i tutusa tutusa. A o leʻi totoina, o le a tatau ona faʻamaʻi le tino i luga o le vaʻa, kuka, fafaga faʻasaʻi, ma tuʻu i totonu o ogaumu poʻo microwave.

O le faagasologa o le gafa e faapenei:

  1. O le aso ao lumanaʻi le totoina o le laau e lelei i le vai.
  2. Aveese le vao mai le fagu tuai.
  3. Faamama le aʻa ma iloilo ma le totoʻa lona tulaga. Afai e talafeagai, aveese aʻa ua faaleagaina.
  4. I le pito i lalo o le ipu e sasaa ai se vaega o alavai.
  5. Fafasi i se vaega o palapala.
  6. Seti le ogatotonu o le fugalaau fagu.
  7. E oo lava ina tufatufaina atu aʻa.
  8. Ufiufi le gaogao i le eleele, ma tuʻu ai le 1.5-2 cm mai le pito i luga o le ulo.
  9. Ina ia maua ai le suavai.
O le faagasologa o le gaosiga e tatau ona faia ia le itiiti ifo i le tasi i le 2 tausaga.

Taimi e malolo ai

Mo le lelei atili o le totogo i le tautotogo, e manaomia e le laau ona fatuina ni tuutuuga ina ia alu i se taimi malolo: faasolosolo lava, ia amata ia Oketopa, faaitiitia le fuainumera ma le voluma o le faavaivai i se tulaga maualalo ma faaitiitia le vevela i totonu o le potu. Mai Setema, taofi le fafaga. E fautuaina e ave le fagu i se fugalaau i se nofoaga o le a lava ai lona malamalama. Afai o le a faʻaitiitia le faʻamalama, e tatau ona faʻatulagaina faʻamalamalamaga faaopoopo.

Tofiga

E mafai ona faʻalauteleina se mediangilla i auala e 2: e ala i le tipiina ma ala i fatu. Peitai, e taua le iloa o le toe gaosia o soʻo se tasi o nei metotia e faigata. E oo lava i tagata faifaatoaga poto masani e toilalo pe a taumafai e faalauiloaina sea ituaiga laau toto.

Laʻau

O le seleselega e vavaeina ia Ianuari - Me. Filifili pulo sili ona malolosi, maloloina, ma mama. Latou te vavaeina se fasi fanua e 8-12 cm le maualuga ma 2-3 inumaga. O le pito pito i lalo e tipi i se gutu mataga, magogogo, ona tolo ai lea i le "Kornevin." I le aʻaina o aʻa, ua totoina i se pito i totonu o le oneone, ma tuu i tulaga ma le maualuga o le vevela ma le vevela o + 25 ... + 30 ° C. A maeʻa ona toto le fuʻa, faʻapipiʻiina ina ia faʻaleleia ai le tuputupu ae o taamilosaga lanu. I se taimi mulimuli ane, pe a lelei lona aʻa, ua totoina o ia i se nofoaga tumau.

Fatu

E mafai ona faatauina ni fatu laau mediunilla i se faleoloa faapitoa po o luga o le initaneti. E masani lava ona faʻatau atu i le 5 pcs.

O le suaina e faia mai Fepuari ia Mati. Malosiaga mo le tulaueleele filifili umi ma papaʻu. E tumu i le faʻafefiloi o laumei ma le oneone. O fatu e tuʻu i luga o le palapala ma faʻaloloto e 5 mm. Ona faʻamamaina lea i se fagu moli ma ufiufi i le tioata poʻo le ata. Malosiaga e tuʻuina i se nofoaga mafanafana, sili atu ma le faʻaogaina.

Saili po o fea fugalaau e lelei mo le ola i le fale.

O mea toto e totoina i aso uma ina ia le tupu ai siama i le eleele. Humidification na gaosia pe a manaʻomia. E tatau ona vaʻai i totonu o le masina. Ona aveese lea o le malutaga. Pe a oʻo mai le 2 laʻau moni, ona tupu mai ai lea i totonu o ni atigi pusa eseese e 7 cm, ua tumu i le paluga o eleele lanu (1 vaega) ma le oneone (0.5 vaega), latou te tuu i tulaga o le maualuga o le suavai. Latou te faʻaauau pea le susu i le taimi lava e mamae ai le eleele i luga. A maeʻa le tuʻuina atu o 5-6 laʻau ma se aʻa malosi, e totōina laau laiti i totonu o potopoto tumau e ala i le fesiitaiga.

Faigata i le tuputupu ae

Falemaʻi ile gasegase pe afai e le lelei le tausiga, totō ile eleele leaga ma le gafatia, poo le teuina i ni tulaga le lelei. O le mea moni o le fugalaau e maʻi pe aafia i vailaau iniseti e mafai ona iloa e ala i suiga o foliga vaaia. O faafitauli uma e iai uiga taua.

Maʻi

Afai o le laau e masani ona faʻaalia i bays, ona aʻafia ai lea o aʻa i le pala. Ua amata ona vaivai le laau, lafoaʻi laulaau, ma o se manogi manogi e sau mai le palapala - atonu e pala le aʻa. O loʻo i ai se manaʻoga faanatinati mo se gaioiga. Ua aveeseina le fugalaau mai le ulo, o loʻo aʻafia le aʻa, ua faʻamaʻaina aʻa o maʻi, o togafitiga maloloina e togafitia i soʻo se fomaʻi faʻamalosi, o meaʻai e palu i le koale mago ma faʻamago. A maeʻa nei faʻatonuga, totoina le laau i totonu o se fagu fou ma le palapala. O le muamua faʻasusu e leʻi faia muamua nai lo le 1.5-2 vaiaso.

E taua! Afai e pala le laau, ona le toe faʻaaoga lea o le ipu pe a uma. E tatau ona lafoai.

E le gata i le pala, atonu o iai isi faafitauli:

  1. O laulaau e laʻititi ma eli i pito. Le mafuaʻaga - i le maualalo o le timuga. E tatau ona faʻaleleia i metotia o loʻo faʻamatalaina i luga i le parakalafa o le "Faʻamafanafana o le ea ma le susu".
  2. O loʻo i ai se pepa faʻamau. E tupu mai le paʻu pe a faʻaalia le laau i faʻataʻitaʻiga. Afai o loʻo faʻamalulu pepa i luma o lenei, atonu e vevela tele i totonu o le potu. O le veleina o laʻau i le taumalulu e faʻaalia ai le malulu o le fugalaau.
  3. I le tautotogo e leai se fuga. Atonu e iai ni mafuaʻaga: le lava le malamalama i le taumalulu, pe a faʻatupu fugalaau; umi le toesea o mea e gaosi ma le faʻaaogaina o palapala. Afai e le fuga le laau, e tatau ona totoina pe fufuluina, ma tuʻuina i lalo o le moli susulu.
  4. Sa i ai ni lanu malamalama i luga o le laʻau. O lenei faafitauli ua matauina ma se malamalama tele. Fugalaau e manaʻomia le faʻamanuia mai le la.
  5. O le laau e paʻu le tupu. E foliga mai, o loʻo i lalo o le faatosinaga o faʻataʻitaʻiga pe ua siitia atu i se isi nofoaga. E le gata i lea, o le faʻaleleia o fugalaau e tupu i lalo ifo o le malamalama E taua tele le puipuia o agavaʻa i totonu ole tusi ma tuʻu i se nofoaga ma se malamalama lelei.

Pests

Mai iniseti e tele taimi e osofaia ai mealybug ma le apogaleveleve. Afai o se iniseti laitiiti e iai le lapoa 0.2-0.5 cm, o lona tino e ufiufi i le paʻepaʻe paʻepaʻe ma lauulu, e iloa i le fugalaau, ona avea lea o se mealybug. I le gasologa o ana gaoioiga leaga o le olaga, na te tuua ai le eleele ma totō faʻalilolilo o lanu paʻepaʻe e pei o ni fulufulu mamoe. Pe a faʻamauina i fugalaau, e faʻagesegese pe taofia ai le tuputupu ae. Mo le togafitia o agaifanua i totonu e mafai ona togafitia i le siva eletise, insecticidal o lona uiga "Intavir", "Fufanon", "Decis".

Faitau atili e uiga i le auala e taulima ai peni vavave.

O le apogaleveleve o se tamai iniseti fausua o le 0.1-0.2 cm le lapopoa, lea e nofo i luga o na laau toto e ola i le vevela ma le ea malulu. E mafai ona uliuli pe mumu. I le faagasologa o le olaga o le a lafoaʻi le laupepa i le upega tafailagi. O le laau e gaoioi i ona luma e ala i le samasama ma faʻapalapala lau, foliga vaaia o lanu enaena i laulaau. Ina ia togafitia se fugalaau, e tatau ona sosoloina i le silati, ona togafitia lea ma Apollo, Flumaite, acaricide Sunmite.

O lea la, o medinilla o se laau e le mafaamatalaina i lona lalelei le masani ai. Ae peitai, ina ia mafai ona teuteuina, e tatau ona e faʻaaluina le tele o taumafaiga ma le taimi. Amataga i le fugalaau pisinisi o le tuputupu ae o lenei fugalaau atonu e sili atu i le malosi. Medinilla e mafai ona tuputupu ae na o tagata onosai ma gafa mafaatoʻaga.