Fua o le gaosiga

Faʻaaogaina o meaʻai o mea muamua ma fualaau mo le faʻaaogaina i vailaʻau

E i ai fugalaau o latou foliga pe a maeʻa le moe umi o le taumalulu ua faʻatali ma le le mautonu, o le mea lea o la latou matagofie e foliga matagofie ma le manino. O nei laau toto e aofia ai le primrose, e le o se mea e leai sona igoa - e tautala mo ia lava. E i ai le isi igoa mo ia - mea muamua. O nei fugalaau e ese lava le lalelei ma tulaga aoga aoga.

Faʻamatalaga

Faʻataʻitaʻiga - mai fatu laʻau o le aiga Primrose. Na ia maua lenei igoa mo le totoina i totonu o le muamua ina ua mavae se taumalulu umi, e ui o loʻo i luma atu o ia i le laina o le snowdrops ma coltsfoot i lenei laina. Primula, amata ona fuga mai ia Me, fiafia i le tele o lanu mo se taimi umi lava. O ona ituaiga eseese e masani lava ona nonofo i le Himalaya, Asia, ma Saina; e maua i Amerika, Aferika, i le Peninsula Arapi. E tusa ma le tolusefulu ituaiga o laau o lenei aiga o loʻo i Europa. O le Europa o le Rusia Federation - o le vaega o tufatufaga o primroses. O nei laau toto e filifilia lelei eleele eleele, lea e avea ma mafuaaga autu mo lo latou nofo ai i luga o auvai o vai eseese, vaitafe, vaituloto, vaitafe, faapea foi ma isi eria ma le maualuga o le susu.

O le i ai o se pupuu, kosovatogo rhizome ma se fuainumera lapopoa o laasaga vevela o se uiga o se mea e amata ai. O lona umi, pe tusa ma le 15 cm le uumi laulaau e foliga mai o foliga mai. O le faʻataʻitaʻiga o se faamalu e aofia ai ni paopao se lima, ua tutupu faʻatasi ma le tasi. O le maualuga o le laau lava ia e eseese, mai le 10 i le 80 cm. E iai ituaiga muamua o meaola e leai ni laʻau - oa latou fugalaau e aliali mai mai le rosette o lau. O nei laau toto, talu mai aso anamua, na faʻaaogaina e avea o se mea faʻapitoa faʻapitoa. E le gata i lea, ua leva ona amata ona faʻaaogaina ona o le matagofie o le susulu ma le tele o laulaau.

O tamai primroses mai le 1.5 i le 4 cm e mafai ona i ai se paʻeʻeʻe, paʻepaʻe, lanu viole, lanu samasama o fugalaau. Ae o le primula (primrose) e le tatau ona fenumiai ma le muamua o le afiafi, o nei laau uma ei ai a latou lava mea e faʻamalolo ai ma faʻailoga.

E te iloa? Snowdrop (galantus) e masani lava ona faaigoa le igoa "primrose", ae leai se mea e faatatau i le aiga Primrose, talu ai ona o le aiga Amaryllis. E saʻo le taʻua o le snow snow primordes, i le uiga o le uluai tafaoga o le tautotogo.

Ituaiga o mea muamua

E tusa ma le lima selau ituaiga o nei laau toto; e eseese i latou i le vaitau o le fugalaau, fugalaau, laulaau. Faʻavae muamua i mea tau togafitiga, e tele ituaiga: tautotogo (vailaʻau), tele-ipu, maualuga, mealy.

Paʻu totogo (togafitiga)

Le amataga o le tautotogo - faʻapitoa i mea tau vailaʻau, ei ai lona maualuga e 15 i le 30 cm. E tufatufaina i le itu i saute o le teritori o Rusia o Rusia ma lana vaega o Europa. Toto faʻatasi ma aʻa, o lau o loʻo i ai foliga lapotopoto, mamao, vaapiapi. O fugalaau e aoina i se umi, faʻapipii i le itu o le aū ma se lanu samasama samasama ma le manogi o le meli. O le fua o loʻo i le foliga o se pusa lanumoana ma se numera tele o fatu.

E taua! O le tautotogo o le tautotogo o se laau taua tele e aofia ai le tele o le vaitamini C, lea e avea ai ma togafitiga sili ona lelei ma vai vitamini mo fofo, tale ma le popole i mea tau le tino. O se vaega taua o le acid ascorbic e fesoasoani e faaitiitia ai le numera o radical saoloto i le tino o le tagata ma faagesegese le faagasologa o le soifua matua.

Faʻasalaga tele

I Siberia, le Caucasus ma le Urals muamua tele, e faʻapitoa foʻi ma faʻamalologa o meatotino. E tusa ai ma ni faʻavasegaga, e manatu o ia o se faʻasologa o le tautotogo. I fafo atu, o nei laau toto e eseese lava: o le muamua o le tele-capped, e le pei o le tautotogo, o loo i ai se paʻu tele, ma laulaau ma le matagofie o le gaosiga. O lenei ituaiga o mea muamua e talafeagai mo le sauniuniga o fualaau oona e faatalitali mo ituaiga faamaʻi ma ituaiga o le tale. Faʻapipiʻi foʻi le ipu tele e fesoasoani i le faʻaleleia o le faagasologa o le excretion of urine, soothes, faʻasaʻo ai spasms. Ina ia maua ai se auala mo le vavaeese o le afu ma le mimi, 1 tbsp. l aʻa ma laulaau, lea e muaʻi faʻamamaina, sasaa se ipu vai inu vai ma faʻaaoga mo le tele o itula. O loʻo faʻaaogaina e 1 tbsp. l faatolu i le aso. O lenei faʻasolosolo ua teuina e sili atu ma le aso.

E te iloa? I nisi o atunuu, e talitonuina o le teineititi muamua na te mauaina muamua lona alofa ma faaipoipo ao lei oʻo i le faaiuga o le tausaga. O le mea lea, i nisi o atunuu ua iloa ai o se fugalaau o le faaipoipoga. E faapitoa le talafeagai ia te ia i Egelani, i le mea e faamamaluina ai le primula e pei o se fugalaau e fai togafiti, aua o loo i ai i luga o le ogatotonu ma faila laiti e puipuia mai le tau.

Faʻavae maualuga

O se mea e maualalo mai i le 10 i le 40 cm, i luga o ona lau o loʻo i ai lauulu, ma o laʻau lava ia e fesoʻotaʻi ma le tasi i le isi, o loʻo taʻua o le pito i luga. O lenei laau e mama fugalaau lanu samasama mai le 9 i le 15 cm le umi, e faʻaputuina i totonu o le sefulu i luga o puʻu taʻitasi, o le numera aupito maualuga o inflorescences i luga o le ogaumu e tolusefulu.

Faʻavae maualuga e tupu i Asia Minor, Transcaucasia, Altai, Siberia, i nofoaga malulu i le paolo. I Rusia, o se meaola vao o lenei meaola e toetoe lava a le maua. O le tuufaatasiga ma meatotino o le maualuga ma le tautotogo e toetoe lava leai se eseesega, o le mea lea, o faailoga mo le latou faaaogaina e leʻo ese foi.

Mealy primrose

O loʻo i ai i le laau ni aʻa felafolafoaʻi, o ni uʻamea i foliga o se aʻau ma fugalaau-umilalulu ma e le maualuga atu i le 20 cm. Ua ufitia i se paʻu paʻepaʻe-paʻepaʻe, sina lanu samasama, lea o loʻo i ai i se aofaiga taua i luga ifo o lau. O lenei ituaiga o meaola muamua e ese mai isi ituaiga i lanu eseese i le taimi o le fugalaau: lili lanumoana ma le lanu, piniki ma le lanu viole, e seasea oo mai i fugalaau paʻepaʻe. Vaʻaia lanu lanu mealy primrose o le i ai o se "mata" pupula le tele o le tasi centimita i le ogatotonu o le fugalaau. O lenei ituaiga meaola e taatele i le itu i mātū o lena vaega o Rusia, e aofia i Europa; e tupu foi i le itu i saute o Siberia ma Sasaʻe Mamao. O laʻau o lenei primrose o loʻo i ai le tele o vaitamini C. Ua saunia lelei auala o le powdery primrose e fai ma fofo mo le dermatitis, ua olopalaina i totonu o le anufe mo le lelei atili o lauulu. I Tibet, o lenei mea muamua e togafitia.

E te iloa? I Eleni anamua, na taʻua le primrose o le "fugalaau o atua e toʻasefulu lua" ma faia o ia e pei o le fugalaau o Olympus. Fai mai le tala na liliu e atua le paralysos talavou o loʻo mafatia i le maʻi pipili ia te ia.

Faʻavae

O le tuufaatasiga o le primrose e aofia ai le tele o vitamini ma minerale. O se pea o ona laupepa e avea ma meaai e mafai ona faamalieina ai le manaoga o le tino mo le vitamini C i le aso. E le gata i lea, o le primrose e aofia ai le provitamin A (carotene), vitamini E, suauu manganese, saponins, flavonoids, glycosides, o suauu taua.

Faʻasologa o mea muamua

O Primrose e tele mea tau togafitiga, faʻaleleia le faagasologa o le urination, sweating, expectoration. E i ai foi le antispasmodic, analgesic ma le metotia i luga o le tino o le tagata. O vaifofo mai lenei togalaau e mafai ona faʻamafanafana ma toning, ma o latou vailaʻau oona e avea ai le mea muamua ma mea e sili ona tulaga ese.

Talu ai ona o le i ai o le acid ascorbic i le vaega muamua, o tupe mai i lea tulaga e faʻamaonia ai le faʻaogaina o le tino, faʻavaeina o toto ma le faʻamalamalamaina o le uʻamea, faʻamavaeina radical free, faʻamalosia le system endocrine, aveese le cholesterol le tatau mai le tino, faʻamamaina ma faʻamalosia vaʻa, faʻamalosi faʻamalosi malosi, E maua e Carotene le paʻu ma le mucous membranes i foliga vaaia lelei, e faʻamalosia ai le toe faʻafouina o paʻu, faʻaleleia le puipuiga, fesoasoani e faʻatonutonu le maualuga o le hormone, ma faʻamaonia le gaioiga o le tino o le tino. Faafetai ia te ia, e sili atu le lelei o mata, ma e tupu aʻe ponaivi ma faʻamalosia malosi atili, o se taimi lelei mo le atinaʻeina lelei o le masikalokelet system.

O le vitamin E o loʻo i totonu o le primrose e faʻamalosia ai le faʻamaʻi o manuʻa i le faʻaogaina o le tau, faʻaititia le maualuga o le thrombus, ma faʻamautuina ai foi toto na faia, faʻaleleia le lelei o le faʻatinoina o le tino, ma foia faafitauli i le taimi o le misa.

O suauu o Manganese e fesoasoani i le faia o ponaivi ma mea e fesoʻotaʻi ai, faʻatonutonu le metabolism lipid, fesoasoani e synthesize cholesterol, insulin, hormone thyroid, ma sili atu ona gauai ma suia gaʻo. Saponins, faʻaleleia le faʻamalolosi o laʻau, fesoasoani i le faʻaitiitia ma le faigofie o le tolopoina o le pipisi mai le bronchi, faʻamalolo le mumū; e faʻasaina foi le DNA i totonu o siama tumo, puipuia ai le faagasologa o le toe gaosia; faʻamalosi galuega o hormones, faʻatonutonu le metabolic, masima-masima ma le metabolism.

E taua! Coltsfoot e aofia ai carotenoids ma kulupu, lea e faʻaitiitia ai auala o le mumū ma faʻaitiitia ai le mumu o le faai. E pei foi o le primrose, e faapena foi aofia ai Saponins. Faʻatasi i se tasi mea faigaluega, koltsfoot ma primula e faʻamalosia e le tasi le isi. Faatasi ai ma isi fualaau faʻalaʻaulaʻau, o vaega ia o le pusa o pusa.

O le faʻamalosia o le tino mai meaola toto ma le capillaries, puipuia o le tino mai i meaola faʻapitoa, fesoasoani i le sili atu ona aoga o le vailaʻau C, faʻamalosia le tetee atu i faʻamaʻi pipisi, taofiofi aʻafiaga ma toxins saoloto, faʻamalo le edemas ma le mumū, taofia le fatuina o le cholesterol leaga ma le atinaʻeina o ituaiga o kanesa, , faʻaitiitia le faʻaalia o allergies, faʻateleina le maualuga o le mafaufau ma le tino. Glycosides faamamāina le tino o le tino, faʻasaʻo le toto ma le fatu, faʻaitiitia le toto. Ole suauu taua e faʻaleleia vave le faʻamaloloina o manuʻa, faʻavasegaina o tiga ma le vavae ese o le kulupu, faʻamalo le tale, faʻamamā le tino o le tino, faʻamaonia le tulaga o le fatu, vaʻa toto, manava, gaʻo.

Faʻavae i vailaʻau

O le faʻaaogaina o le primrose o se vailaau faʻatele e taatele i vailaʻau masani a le tele o atunuu.

O tagata fomaʻi i Tibet i aso nei e faʻaaogaina mo faʻamaʻi toto, faʻapea foi ma le taofia o le tuputupu ae o le tino ma faʻalauteleina ai togafitiga. Faʻavae muamua o togafitiga e togafitia ai le tele o faʻafitauli, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina mo faamoemoega faʻasolosolo. Latou te fesoasoani i le solia o le toto totoga o le mafaufau, fatu fatu, maʻila, malulu, mumu, neuralgia, edema, mata ma le maʻi o le tino, migraines, insomnia ma le tele o isi maʻi.

O le aʻafia o aʻa o se tonic sili ona lelei, faatasi ma le aʻafiaga o le vevela ma le urination. O teuteuga ma le faʻaogaina o nei aʻa e fesoasoani e faafaigofie ai le faagasologa o le faʻamoemoeina o le pipili ma faʻalauteleina le pulelasi o gutu mucous i le bronchitis. O lau laʻau muamua e aoga e pei o se 'oa tele i vitamini, ma o latou tulaga le lelei, faʻapea foi ma le solia o le fia' ai ma faʻamaʻi o maʻi. Mo le faaaogaina i fafo, o laʻau muamua e faʻaaogaina e faʻaleagaina.

E taua! O se teuteuga o fugalaau fugalaau ma le hawthorn e matua aoga lava ma e masani ona maua ai le fatu.

Toto muamua

O sauniuniga muamua e sili ona lelei mo togafitiga o le tale ona o le tele o saponins, lea e faamalūlūina ai le tale ma saofagā i le faʻasaʻoina o le toto i le mago ae le o le moe mo se taimi umi. O ia togafitiga e fautuaina foi pe a tupu le malosi o le fatu, o lona uiga o le tuuina atu o le toto i le mama e faateteleina ma o se maʻi masani masani e foliga mai, e faigata tele ona taofi. I lenei tulaga, e tatau ona le na o le togafitia o totoga o le tino, ae ia faatelevave ai le toto, faapea foi ma le faaitiitia o le tele o vai mai le tino. Ina ia faia lenei mea, o ni nai laʻau o le primrose e tatau ona liligi le 200 ml o le vai inu ma faʻamalosi i ni nai itula, ave le 1/3 ipu faʻatolu i le aso.

O le tale lelei o le tale o le verbena officialinalis, bitterormwood, marmala paʻepaʻe, saxifrage, horseradish, cherry plum, rasipi, woodberry, rutabaga, nivyanik.

Faʻasologa i le taimi o le maitaga

I le taimi o le maʻitaga, e le mafai ona tagofia fualaau faasaina: e mafai ona mafua ai se faʻalavelave faʻafuaseʻi, e mafua ai le faʻamalosia o le vavaeina o uterine.

Laʻau suamalie ma le popo

O le sipuni o le siva o se fualaau faasaina e faafaigofie ai le faagasologa o le faatalitali ma se tulaga maualuga o le aoga. E faʻaaogaina pe a faʻavauvau i le faʻagogo, faʻatasi ai ma le tracheitis, faʻamaʻi pipisi o le tino, bronchitis. 1 tsp o aʻa e velaina e vela i le afa o le vai mo le 5 minute ma fefiloi ma le meli e fai ai se masini viscous. Ave le 1 tsp. Fafa i le aso. O se siva, ma se lanu enaena ma se manogi uiga ese, e mafai ona faatauina i le fale talavai.

E te iloa? O le isi tala na faapea mai, ina ua lafo ifo e le aposetolo o Peteru ki i faitotoʻa o le lagi, ma i le nofoaga o lo latou pau, o fugalaau matagofie na faaali mai i luga o le eleele, e pei o se faaputuga ki. O le mea lea, o le isi igoa mo primrose - "ki".

Atagofie

O le mea teuteu teuteu e aoga lelei i le bronchitis, le niumonia ma le cou toopop: 20 g o mea e gaosia mo le 200 ml o le vai ma le kuka mo le 20 minute. A maeʻa lenei mea, faʻapipiʻi le susu ma faʻauʻu tasi sipuni tele i le aso.

E faapena foi talema fofo e mafai ona saunia i luga o le faavae o aʻa: 1 tbsp. l o aʻa o le laau, na muai nutimomoia, sasaa 200 ml o le vai, tapuni ma tuu i totonu o se vai taele mo le 30 minute. Ona faʻamamāina ai lea o le susu ma ave faʻafia i le aso, 70 ml. O le isi teuteuga o aʻa: 20 g o meainu mata i le 400 ml o le vai vevela ua vevela, faʻaaogaina mo le 20 minute. O lenei meafaigaluega ua fautuaina e faʻaaoga le 100 ml e le silia ma le fa taimi i le aso, ma faʻamaʻi o tino toto, gaʻo, rūmatism, gout.

Faʻatau

Lelei fesoasoani mo le tale o le laulaau: 2 tbsp. l lapisi lau ile 0.5 lita o vai inu ma tumau. O lenei aofaiga o le afu e tatau ona faʻaaogaina i le aso, tusa lava po o le a le taumafataga.

Faʻaleleia o le gaioiga gaosini ma faiga faʻapitoa, o le faʻafouina o vitamini e tupu pe'ā faʻaaoga le faʻasaga mai se vaega o le ola muamua i luga ae o le eleele. Fugalaau poʻo soʻo se isi lava vaega o le popo e mamafa le 25 g sasaa 200 ml o le vai fefe, faʻasolosolo 30 minute, faamama ma faʻaaoga 2 tbsp. l faatolu i le aso.

Tincture

O lenei filifiliga o le muamua, e pei o le tincture, e fesoasoani e aveesea ai le ulu o le ulu, valevalenoa, le lava o le moe ma le fiaai, leai se malosi, rumati. E tatau ona ave 2 tbsp. l aʻa ma laulaau, sasaa se ipuinu o le 70% ava malosi ma tuʻu ai mo le tusa ma le 12 aso i se nofoaga e aunoa ma se malamalama, lulu i nisi taimi. A maeʻa ona inu le ava, faapipii laʻau ma aʻa ma faʻafefe le vai. A faʻaaogaina le tiga i sooga e ala i le solo ma le faʻamalosi, faʻatasi ai ma faʻamaufaʻailoga e totoe - faalua taimi i le aso, inu 10-15 togi.

Suauu muamua

O le suauʻu muamua o le suauʻu o loʻo i ai lona malosi, faateleina le puipuiga ma le faʻaleleia o le gaioiga o le fatu ma toto toto. O fugalaau e ufiufi uma i le suāuʻu manogi ma tuʻu i totonu o se mea e ufiufi mo le tele o vaiaso i le susulu o le la. Ona fufulu lea ma sasa. Suauu, lea na maua, sasaa le isi, tutusa ma le numera muamua o fugalaau. O le faʻataʻitaʻiga ua toe faʻafouina. O le suauu ua uma ona sasaa i totonu o ipu, lea o le a teuina mo le silia ma le tasi le tausaga. Ave le meafaigaluega i ni nai taimi i le aso, 2 ml; sili i le taeao ma le aoauli.

Vaovao muamua le sipuni

O le vaovao o le vaovao o se togafitiga faʻapitoa faʻalaʻauʻau lea e faʻateleina ai le faʻamoemoeina o le gaosiga ma e iai sona aʻafiaga faʻaleaga. E faʻaaogaina e fai ma faʻaoga i se faʻalavelave o vailaʻau faʻasaina. Fesoasoani i le mumu o le trachea ma le bronchi, ma faʻamaʻi pipisi o le manava ma le ita o le mucosa respiratory, e faʻaumatia ai le maʻi le mautonu. E fautuaina e faʻaaoga lenei siva sau tolu i le aso pe a uma le 'aiga: mo tagata matutua - 15 ml, mo tamaiti mai le sefulufa tausaga - 10 ml, mai le lima i le sefulufa - 5 ml, mai le lua ma le afa i le lima - 2.5 ml. E fautuaina le meafaigaluega e inu i vai mafanafana poʻo le lauti. Umi o le taimi e talia ai le siva - mai le lima i le fitu aso. O aʻafiaga leaga i le siva toetoe lava a le tupu, ae atonu e ono tupu le ita, sverbezh, nausea, ma isi mea. I le avea ai o se tulafono, o lenei mea e mafua mai i le faʻalauteleina o le faʻatupulaia o fualaau.

Contraindications

O Primrose e tele mea aoga aoga, ae, e pei o le tele o vailaau faʻasaina, o loʻo i ai le faʻasalaga: o le maʻi e faʻapipiʻi ai sauniuniga, o le i ai o maʻi mama. O se vaomatua saogalemu ma leai se faʻaogaina i le faʻatonuga o faatonuga mo lona faʻaaogaina.

Faʻavae muamua

Лечебную ценность представляют все части первоцвета, поэтому нужно точно знать, когда можно собирать их, чтобы свойства растения сохранились наилучшим образом. E fautuaina le saunia o laulaau pe a fuga le laau, vave ona vave vevela i le la po o masini faʻapitoa faʻagogo ile vevela ile 50-60 ° C (faʻavaveina le faagasologa, o le maualuga o le acid ascorbic i mea laititi e faʻaititia). A maeʻa le faʻagogo, e lanumeamata laulaʻau ma se lanu uliuli; latou te manogi o le meli ma maua sina suamalie itiiti, ma liliu atu i se taimi mulimuli ane o le oona oona.

O laʻau e tatau ona saeia e lima, ma tuʻu ai le afa i luga o le fatu mo le fuaina mulimuli ane ma le fuaina mai o se meaʻai. Mai le ogatotonu o le tautotogo e oo i lona iuga, e mafai ona e aoina mai fugalaau e aunoa ma ni ipu, ua mamago i le ea, mulimuli ane e tatau ona i ai se manogi manogi ma le tofo suamalie.

O aʻa, faapea foi ma le rhizomes, ua fautuaina ina ia eliina i le tautoulu pe a uma ona mamae le laau, pe i le tautotogo ae lei tupu. Latou te manaomia le luluina, fufulu, tuʻu sina mea itiiti, ona vevela lea i se vevela e le maualuga atu nai lo le 60 ° C i totonu o se mea faʻagogo poʻo se tulaga masani. O le rhizomes, ua maeʻa, e lanu enaena ma lanu mumu, o lanu e lanu enaena, o sina manogi manogi ma se mea oona. Taofi le laau mamago e tatau ona i totonu o taga pepa poo se ie i totonu o se potu e lelei lelei le ea.

E taua! I le aoina o se mea muamua, e le tatau i se tasi ona galo o loʻo lisiina i le Tusi Ulaula.

Faʻasologa o Meaʻai

O le Primrose e faʻaaogaina e le gata o se vailaau faʻamalositino, ae faʻaaoga lelei foi i le kuka mo le kukaina o salakeke eseese.

Ina ia saunia se salamata muamua, e tatau ona e ave ni laulaau se tolu pe fa, aniani, lanumoana, ma fuamoa e tolu. O mea uma e tipi, fefiloi, masima, pepa ma le vaitau ma le kulimi suamalie poo le fuālaʻau manogi. O le isi filifiliga o le salati o le popo ma le gaʻo: 40 g o le aniani lanu meamata, 120 g o lau o le primrose, 100 g beets cut, salt and season with cream cream. Aʻo leʻi tautua, o se salati e tatau ona tu mo sina taimi i totonu o le pusaaisa. Na matou iloa o le mea muamua o se laau tulaga ese ma se tulaga sili ona taua o meatotino aoga lea e mafai ona fesoasoani i gasegase eseese. Le faʻaaoga pe leai foi o le amataga - oe filifili, ae ia e masani ma ona gafatia o le a le faʻateleina. O le mulimuli i tulafono faigofie, e faigofie ai ma vave faʻaleleia lou soifua maloloina ma le fesoasoani a lenei meaalofa o le natura.