Laʻau

Pelargonium zonal - tausiga ile, fatuina o fatu

Pelargonium zonal (Pelargonium) - fugalaau a le tinamatua masani, lea e masani ona taʻua o geraniums, i le mea moni, e tusa ai ma le faʻavasegaina o fatuga mai le aiga o Geranium. E sau mai Amerika i Saute. E fiafia o ia, e le pei o lona aiga malulu-o le geranium moni, lea e maua i le ogatotonu o Rusia i fanua ma togalaau.

Zonal pelargonium na i ai lona igoa mo lona tuaoi - o se lauʻeleʻele lanu uliuli lanu-i luga o laulaʻau laʻau lauulu. O laulaʻau ma laʻau o le laau e aofia ai suauu taua, o le mea la pe a paʻi atu i ai e faʻaleleia ai se manogi manaia.

Zonal pelargonium o se laʻau faʻamaina faʻamalosi e oʻo i le 90 cm le maualuga. O le tuputupu ae o le mama e maualuga - 20-30 cm i le tausaga. Manaomia faafouga i le 2-3 tausaga.

E fuga i le taumafanafana uma. O faʻauigaga e faigofie pe faalua, e aoina i pulou malu ole lafu. Paleni mai le paepae i le mūmū mumu.

Tuputupu ae vave. Mo le tasi vaitau, e faaopoopo atu ai e le fale le 25-30 cm i le tuputupu ae.
E fuga mai le amataga o le tautotogo i le amataga o le autumn i ni lanu susulu tele.
E faigofie ona toto le laau.
Laʻau tele.

Mea aoga o le pelargonium zonal

O mea aoga o le zonal pelargonium ua leva ona lauiloa:

  • o lona manogi e faʻaaogaina i fualaau oona i le togafitiga o le le lava, neurosis, maualuga maualuga, maʻi maʻi cardiovascular;
  • laʻau e iai le antimicrobial activity;
  • o le laau e faamamaina le ea i totonu o le potu;
  • tautua o se punavai o le suauu taua mo le gaosiga o mea gaosi.

Tausia le pelargonium zonal i le fale (faʻapuupuu)

Zonal pelargonium i le fale e tupu lelei i lalo o tulaga nei:

LuluI le taumafanafana + 20-25 ° C, i le taumalulu + 13-15 ° С.
Faʻamamaga o le eaTele.
MalamalamaE le salalau solo.
FaʻasaFaʻateleina i le taumafanafana, faʻalelei i le taumalulu.
Soo"Faʻatau" le laʻau faʻavae lautele.
Fertilizer ma le faʻamaloloMai ia Aperila ia Aokuso 2 taimi i le masina.
SuigaI le tautotogo, afai o aʻa e sau mai le lua o le faʻavaivai, e faʻafeiloaʻi le laau i se ipu e sili atu lona lautele.
TofigaApical cuttings ma fatu.
Tulaga TutupuO se faamalama o le la, o se fagu vevela, laei masani ma fafaga i le vevela o le tau, malulu malulu, faʻafiafiaina e le aunoa.

Pelargonium zonal tausi ile fale (auiliiliga)

O tausiga ile pelargonium zonal i le fale e le manaʻomia ai se mea faapitoa. O le laau e matua le lelei lava, tali atu ma le agaga faafetai i lona taulimaina lelei.

Fuga

Fugalaau e tele ma umi, mai le tautotogo i le autumn. Ua faʻamaluina faʻamalaʻau uila ina ia vave ona tupu vave. O le lanu o fugalaau e faalagolago i le ituaiga, o lanu paʻepaʻe sinasina, piniki, samasama, mumu. E i ai foi ituaiga eseese, faatasi ai ma lanu lanu eseese i luga o petals.

E vaʻaia e le au faʻatasi le pelargonium tele, ma i le taimi nei i le maketi fugalaau e mafai ona e maua ituaiga eseese ma fugalaau e foliga foliga tutusa i rosa, tulip ma cacti.

Tulaga o le vevela

O mea uma i totonu o geraniums e fiafia i le mafanafana. O le faʻaitiitia o le vevela i le ea i lalo ifo o le 8 ° C, o nei sauté e faigata ona faʻafefe. O tulaga e sili ona mafanafana mo pelargonium zonal e: + 20-25 ° С i le taumafanafana, + 13-15 ° C i le taumalulu malulu. E le fiafia le laau i suiga faafuaseʻi i le vevela, ata, paʻu i le malulu malulu, faʻafefe o gaioiga o le faʻavevela o masini.

Lafoaia

Pelargonium zonal i le fale e le manaʻomia le faʻaleleiaina masani o lau. Na o le vevela vevela e mafai ona fufuluina i le vai mafanafana, puipuia.

I le taimi o le mafanafana, o le a vevela le ea o le papa e leaga ai. Ina ia aloese mai lona aʻafiaga, o le ulo ma le laau e tatau ona tuʻuina i luga o se paʻu ma le susu.

Malamalama

O ituaiga uma ma ituaiga o pelargonium e le fiafia i potu malulu. Faatasi ai ma le leai o se malamalama, o latou foliga vaaia e matua pagatia lava, o uaua ua laugatasia ma ua leai ni mea i le vaega pito i lalo, o laulaau e pale ma laiti.

O le vaomatua e sili ona matagofie le vaomatua e maua mai i luga o pupuni o loʻo feagai ma saute. I le vevela vevela, o le a tatau ona ufiufiina, puipui le lau mai le la.

I le faamalama i sisifo ma sasaʻe, o le a fuga mai foi le pelargonium ile fale, ae itiiti ifo le ofoofogia ma umi. O le mea moni, mo le tele o fugalaau, e manaʻomia lona 16 itula o malamalama susulu.

Faʻasa

Faʻasalaina o le pelargonium o se mea faʻapitoa. Lafoaʻi vave le lanu samasama mai le fuʻe, ma aʻa e pala ona o le suavai.

O le mea lea, e faʻafeinu i latou pe a maeʻa le palapala i le loloto o le 2 cm: i le taumafanafana 3-4 taimi i le vaiaso, i le taumalulu e le tele-e tasi i le 8-10 aso.

O le vai o loʻo totoe i luga o le paleta ua faʻafefe.

Soʻo mo le pelargonium zonal

O le eleele e le tatau ona tele naua ma "gaʻo". O le tele o taumafa o le a mafua ai le tuputupu ae o le tele o le vegetative mass i le tau o le fuga.

I totonu o le faleoloa fugalaau e mafai ona e faʻatau ai le eleele ua saunia mo le faʻaaogaina masani. Ina ia saunia le mea e sui ai oe lava ia, e tatau ona e faia i le tutusa tutusa le eleele elefete, eleele humus ma peat. Faʻaopopo le oneone lapoʻa mo le vavalalata ma le manava.

E mafai ona faaopoopo ni kalama e puipuia ai le pala. I le pito i lalo o le ulo - aua neʻi galo e tuʻu le alavai mai le lapoʻa poʻo le lapoa.

Fertilizer ma le faʻamalolo

Mo laʻau vavalalata ma faauo, e manaʻomia e pelargoniums le faʻalauteleina o meaʻai minerale ma se faʻateleina o mea e maua mai le potassium ma le phosphorus. Nitrogen e mafua ai le tuputupu ae malosi o laulaau ma laʻau, o lona uiga e tatau ona le amanaia lona sea. E fafagaina ai pasi i 2-3 vaiaso mai le tautotogo i le autumn. Laei faapitoa mo le pelargonium po o tamato e talafeagai.

Afai ua totoina le laau talu ai nei, ona faatoa amatalia lea o isi mea taumafa pe a uma le 1.5 masina.

O laei pito i luga o Foliar na faamaonia le lelei - laulauina o laulaʻau ma le zircon i le fua o le 4 pata i le vai vai.

Pelargonium transplant

O le pelargonium zonal fuga laau i le fale e mafai ona faʻatinoina i le taimi o le tuputupu ae. O le ipu e tatau ona avea ma se mea itiiti mo le pelargonium - ona faʻaalu lea e le laau lona malosi e le o le tuputupu ae, ae i luga o le fugalaau.

Faʻasalaga i totonu o se atigi pusa lapoa e talafeagai lelei pe a tupu tele le aʻa.

O pelargonium matutua e le o faʻaviliina i totonu o fagu tetele, ae na o le suia o latou eleele.

Teuteu

O le faʻamautuina o le pale o le pelargonium o le mea sili lea ona faigata i le tuʻuina atu ma le tulaga mo se laʻau vavao matagofie e ola ai. A aunoa ma le totoina o le tautotogo ma le fufuluina o fualaau o le tipu, o le laau e foliga le manaia - o ni fagu e le o ni meaʻai e le masani ai.

Pepe a le Pelargonium zonal e lua:

  • i le tautotogo e faʻaleleia ai le vaʻaiga - ua faʻapuupuuina pupuvaʻa, ma tuʻu ai le 2 i le 5 i luga o le taʻitasi;
  • i le tautotogo mo le sili atu le malosi - togi le tumutumu o apical ma tipi puʻu vaivai.

O le "taotoga" e tatau ona faia i se mata mata po o se naifi eleele. O meafaigaluega e gaui ai e tatau ona faʻamamāina e taofia ai faʻamaʻi pipisi.

Faʻafouina o le pelargonium zonal

O le pelargonium e fafagaina e ala i tipi ma fatu.

Faʻapenaina o le pelargonium e ala i le tipi

Laʻau - o le auala sili ona vave ma sili ona faigofie e faʻaleleia tele laau. O lenei metotia e taua tele i le faʻafeiloaia o uiga eseese o varietal mai le tina i le tama teine.

Laʻau 7-15 cm le umi e tipi i le amataga o le tautotogo poʻo le tuai o le taumafanafana - amataga o le tautoulu. E seleseleina le afa ile senitimita i lalo o le lau lau. O le pepa pito i lalo ua vavae ese. Laʻau tele e vaeluaina le afa e faʻaitiitia ai le faʻaleleia.

Afai ei ai se paʻu i luga o le vaega ua saunia, ona lelei lea e aveese ai ina ia le aveesea mai le laau le malosi i luga o le aʻafiaga o aʻa. Afai e ave le aʻa mai se laau vaivai, ona mafai lea ona togafitia le pito maualalo i se aʻafiaga o aʻa.

O le pasene o aʻafiaga o tipi i le pelargonium e maualuga tele. I le vevela o le 20-25 ° C, o aʻa e aliali mai i le mavae ai o le 2 vaiaso. Pelargonium zonal faigofie ona maua aʻa i vai manino. E tāua le le malulu o le faamalama, a leai o le aʻafiaga o le aʻafiaga o le fesuiaiga ona o le "lanu uliuli" maʻi.

Tuputupu ae pelargonium mai fatu

O le pelargonium zonal e faigofie ona faʻalautele e fatu. O le peleue o le fatu e fai si faigata. Mo le faʻaleleia o aʻafiaga, fautuaina e taulaʻi i latou - faʻamau i luga o se penisini lelei.

Ona susunuina lea o fatu mo le tele o itula i le va o le palapala. Ona latou lūlūina lea i totonu o se atigipusa o loʻo i ai se mea faʻafefeteina e aofia ai le peat ma le perlite i le ratio 1:10. Fafasi i le palapala, ufiufi i le tioata. O vaʻa ma mea faʻapipiʻi e teuina i le vevela ile 20-23 ° C. Vaavaai le puipuia o le susu i luga o le pito i luga. Selesele fatu mo le 2 vaiaso. Ua aveese le ipu tioata ma tuu i totonu le pusa o loʻo i ai fasi laau. A maeʻa ona faʻaalia 2-3 laʻau moni, ona filifilia lea o fatu.

Maʻi ma meaʻai

Zonal pelargonium faʻamaʻi ua faʻasalalauina ile eleele pe foliga mai ile tausiga le talafeagai. O faafitauli sili ona taatele o:

  • Paʻu paepae i luga o lau o le pelargonium - o se faailoga o le ele. O le maʻi e aliali mai ona o le mafanafana ma le susu.
  • I luga o laʻau ma le pito i lalo o laʻau, o loʻo i ai se fulufulu lauulu - mea lanu enaena ona o le suavai.
  • Pelangonium lau lanu mumu - o le ea i totonu o le potu e mamago pe malulu foi.
  • O laʻau pito i lalo o le pelargonium na liua samasama ma lanu enaena i luga oi latou - le lava le suāvai.
  • Liliu le ogalaau o le pelargonium i le palapala - faʻafeinu tele.
  • O le pelargonium e i ai se mea lanu uliuli - maʻi faʻaleagaina "vae uliuli". O le mafuaʻaga ua faʻaleleia ai le eleele poʻo le palapala eleelea.
  • E le fuga le pelargonium - sili atu fualaʻau, poʻo le leai o se malamalama, poʻo le mafanafana mafanafana.
  • Lanu samasama i laulaau - susunuina le la ".
  • Brown leaf leaf tips - e vevela le ea.
  • O le fagu e alu mai le pito i lalo o le aʻa - O se faʻagasologa masani e tupu i le tuputupu ae o laau.
  • Le lanu samasama o lau o le pelargoniuma - faʻataʻitaʻiga, vavalalata o le pamu faʻavevela, suiga faʻafuaseʻi i le vevela.

O meaola faalafua, o le pelargonium zonal e masani lava ona aʻafia i le papaflies, pusi miti, mealybugs, ma aphids.

Ituaiga o le pelargoniuma fale ma ata ma igoa

Geranium geone (Pelargonium zonale)

Faʻailoaina o le laau toto, e oʻo atu ile 90 cm le maualuga. O laʻau papala e lafoaʻi o loʻo i ai se lauʻeleʻele lautele o le lanu uliuli. Fugalaau e iʻu ile tolu mita 2-3 cm, ata mai le papae i le mumu, faigofie poʻo le faalua, e aoina mai i le faamalu o le faamalu. E fuga mai le tautotogo i le autumn. I le tau mafanafana, e mafai ona e totoina i luga o le eleele.

Royal Geranium (Pelargonium Regal)

Isi igoa - hybride pelargonium tele-flowered, Igilisi pelargonium. O lenei ituaiga meaola e saʻo, e le o gatasi ma aʻafiaga o le acutifoliate e gaugau lau laʻau-i le pito i tua. O fugalaau e matagofie, tele, e oo i le 5 cm le lautele, faigofie ma faalua, mai le paepae i le lanu mumu. Ua na o totonu o le fale ua tupu.

Thyroid geranium poʻo thyroid (Pelargonium peltatum)

Laʻau laititi maualalo ma le paʻu, lala laititi. O laʻau o lau vevela, lanumeamata lanu meamata, manu. Fugalaau o 5-8 fasi vaega e aoina i faamalu. E fuga i le taumafanafana uma. E masani ona faʻaaogaina o se aganuu ampel.

Keranisi manogi (Pelargonium odoratissimum)

O se laau e iai se lanu lanumeamata lanumeamata. O paʻu ua vaneina o le pama-lobed ua lilofia i le villi, e faʻaaogaina ai se manogi manaia pe a paʻi atu. O fugalaau nondescript e aoina i faamalu ma e le o faʻataʻitaʻiina tulaga taua. Faʻaaogaina i totonu o togalaau ma aganuu i totonu.

Faitau nei:

  • Geranium fale. Tuputupu ma tausia i le fale
  • Laʻau tupu aʻe i totonu o se ulo - tausiga, tuputupu ae ma toe gaosia, ata
  • Oleander
  • Chlorophytum - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Jasmine - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata