Laʻau

Afelandra - tausiga ile, ata

Afelandra (Aphelandra) - vao vao umi - O se "malolo" fiafia tele o faleoloa greenhouses e faʻafefe mai le vaomatua Amerika.

I le fausiaina o le aiga, o le maualuga o le sui o le aiga o Akantov e oʻo atu i le 30-70 cm. O loʻo faʻaalia i le televave o le tuputupu ae o laʻau ma vine (sili atu ma le 4 i le tausaga). O le faʻamoemoe o le ola o laau talavou e le sili atu ma le 2 tausaga.

E ese mai i laʻau tetele ma le lanu lanumeamata lanumeamata ma se laumei o loʻo paʻu i veins o lanu paʻepaʻe poʻo le kulimi.

E iloagofie e tagata fugalaau i totonu o le fale le faʻailoa o se fale mo se laufanua laʻau faʻaleleia umi. O le fua o le fugalaau e pau i le faaiuga o le taumafanafana po o le amataga o le autumn, e sili atu ma le tasi le masina.

Maualuga maualuga. I le tasi tausaga, 6-7 lau fou.
E fuga mai i le taumafanafana, ma le maualuga o le timuga e mafai ona fuga i le taumalulu.
Afelandra fuga i le taumafanafana. Fugalaau ma mea samasama samasama.
Tausaga taʻitasi. E fuga mai mo le tausaga e tasi. Ma le isi, ua vavae le laau.

Faʻaaogaina o meatotino a le teritori

E tatau ona e iloa o le sui o le vateatea e le gata ina matagofie, ae aoga foi mo le soifua maloloina o le tagata:

  • O le taulai atu i le lanu eseese o laʻau, e mafai ona e faʻaumatia le atuatuvale, o aʻafiaga o le atuatuvale, ulu o le tino, faʻavavega o togalaau - o se tasi o auala sili e faʻaleleia ai galuega;
  • o le faamalologa o le laulaau o se fesoasoani sili lea mo mumu, fulufulu ma le paʻu o le tino.

Afelandra tausi ile fale. Faʻapuupuu

Fans o le matagofie o le vevela e tatau ona iloa o lenei laau toto e manaomia ai se gauai faapitoa. Ina ia mafai e le tagata faaseʻe i le fale ona lagona le mafanafana ma faʻafiafia i taimi faʻafuaseʻi o le tele o faʻafitauli, e manaʻomia ona ia faia ni tulaga faʻapitoa, faʻapitoa ia gauai atu i taimi nei o lona galueaina:

LuluE le mafai e le laau vevela ona suia le vevela o le vevela, o le laau e ola lelei i le taumafanafana i se vevela o le ea + 24 ° C, i le taumalulu, e tatau ona tausia le vevela i totonu e le itiiti ifo nai lo le 15 ° C.
Faʻamamaga o le eaAfelandra e valea, e tatau ona fafaga i lea taimi i lea vai, ae le lolovaia. O le filifiliga pito sili ona lelei - felafolafoaʻi laʻau, tuʻu faʻamalo ma laʻau susu. O le vaitau o le vavao e manaʻomia ai le faʻaitiitia o le faʻavaivai.
MalamalamaO le malamalama o le vevela o loʻo talia pea mo se vaomatua, o lona uiga o le itu i sasae o le fale o le nofoaga sili lea mo lona atinaʻeina. Afai e le mafai lenei filifiliga, e tatau ona puipuia le laau mai le susulu o le la.
FaʻasaO le suavai e aʻafia ai le atinaʻeina o le aʻa o le laau, o le mea lea, ina ia mautinoa lona mafai, e tatau i se tasi ona mulimulitaʻi i auala o le faʻaleleia o le vai: phase tuputupu aʻe - 2p i le vaiaso, vaʻalele - 1p mo le 2 vaiaso, taimi faʻaleleia pe a uma ona tupu - 1p i le masina, se vaiaso.
SooO le manaomia o laau mo le manava o le palapala e tau atu i le faʻaaogaina o alavai e faʻatumu ai fagu fugalaau. O le natura masani o le eleele malamalama mo le totoina o eleele taalaelae: turf, sandi (perlite), peat (humus) i le ratio 1/1/2.
Fertilizer ma le faʻamaloloIna ia saunia laau totō mo le olaola lelei ma faʻaleleia le alualu i luma, e tatau ona fafagaina le eleele i meaola faʻaleleia o le tuputupu aʻe, faapea foi ma le faʻamaʻiina o vailaʻau faʻasaina. O le vaitaimi sili ona lelei o le lagolago mo Afelandra o Mati-Novema. O le faʻamaʻi e faʻatino 2 taimi i le masina. I le taimi o le taumalulu taumalulu, o le fafagaina le taua o se laau e maua ai le faʻamalosi faʻasaina e manaʻomia e puipuia ai laʻau.
SuigaIna ia mautinoa le mafai, o le laau e tatau ona suia i le lua i le tolu tausaga. Afai o le faʻalaʻauina e ala i le tipiina o le mea e tupu, e tatau ona faʻauluina le totoina muamua ao le i fuga.
TofigaI totonu o le fale, e mafai ona faʻaleleia le lauʻeleʻele e ala i tipi (tipi ma laʻau e lua e maua lelei aʻa) ma le lūlūina o fatu (talafeagai i le amataga o le vaitau o le tautotogo). Tausiga mo le vaʻaia ma aʻafia faʻamataʻitaʻiga tutusa.
Tulaga TutupuO se fale e vevela-vevela e fefefe i faʻataʻitaʻiga, faʻafeiloaʻi i le ea (o le manogi o le kesi ma le suauu e matua aʻafia ai le aʻafia), faʻatasi ai ma le amataga o le vaitau o le tau vevela, e manaʻomia le faʻaogaina o le laau - ave i totonu o potu malulu o le fale.

Afelandra tausi ile fale. Auiliiliga

E le mafai ona ola le teritori afelander pe afai e maua ai le natura masani mo lona tuputupu ae ma lona fua, lea e masani ai. Ina ia mafai e se fugalaau ona taofiofi lona manaia ma le toe faafou mo se taimi umi, e tatau i se tagata ona iloa le taua o le tuputupu aʻe o laau vegetative.

Faʻamasinoga

Afelandra i le fale e foliga i luga o le taugata pe afai e matauina taimi faasao i le taimi e tulaʻi mai ai. O lea la, o se taimi lelei mo le totoina o se fale i totonu o se ulo o le amataga lea o Mati. I le vaitau o le tautotogo ma le taumafanafana o le laau:

  • maua le numera aupito maualuga o fomaʻi, lea e faʻavaveina ai le tuputupu ae o laʻau;
  • puleaina sauniuni mo vaitau o le vaitau.

A e totoina, e mafai ona e faʻaaogaina ni auala mo le lapalapa o laʻau, aʻoe manaʻomia le mafaufau pe o le a le ituaiga o laau e tatau ona totoina i le fale. E sili atu mea e sili ona mamafa fatu fatu. E tatau ona faʻatagaina le faʻavaivai.

Fuga o laufanua laufanua

O le amataga o le fuga o laufanua e tafe mai i le faaiuga o Aokuso - amataga o Setema. O le faʻavaeina o inflorescences e mafai ona tasi i le lua masina. O le numera o pulou e faʻavae e faalagolago i le matua o le laau ma le saʻo le faʻaaogaina o le faʻamaʻi.

Ia lava lanu samasama, mumu, moli lanumeamata (20 cm) pe a maeʻa ona aveeseina. E ui lava o le tele o faifaatoaga fugalaau latou te le faia lenei mea o se suʻega, lea e tau atu i le fausiaina o ni fua lapopoa o se fale fale.

Afelander e faʻaaogaina le tele o meaʻai i luga o lenei gaioiga, o le mea lea, talu ai ona o le puipuia o le gafatia o le laau i le taumalulu ma taimi mulimuli ane, e tatau ona vavae ese i lalo i le taimi.

Tulaga o le vevela

O le Tropican "malo" i le va o le ea i lalo ifo o le 10 ° C. E le fautuaina le faʻaalia o paluga i luga o laufanua faʻasalalau i nofoaga e masani ona faʻaaogaina, e tuu ai i luga o balcony malulu.

E le fiafia o ia i se fugalaau ma tulaga sili ona leaga. I le maualuga o le ea (+ 26-35 ° C), e le maua e le laau le taimi e teu ai i luga ma susu.

Lafoaia

O le fugalaau Afelander i le tuputupu ae o le aiga e matua faigata lava i luga o mea e iloagofie ai le susu. O le faʻamalosia tele e mafai ona mafua ai le fesuiaʻiina o le aʻa o le laau, o le mea sili lea o auala aupito sili ona lelei o le faʻamamaina o le ea i totonu ole:

  • totoina vai i nofoaga e faʻapipiʻi ai fagu fugalaau;
  • togafiti togafitiga o laau;
  • le faʻaaogaina o tagata faʻamaualuga ua fuafuaina mo le faʻaaogaina o fale.

O le pasene o le susu e mafai foi ona faʻaleleia ona o vaega e taofi ai le susu i totonu o le fagu. I le tele o tulaga, e fesoasoani le sawdust e ausia ai le mea e manaʻomia. O loʻo taatia i se mea manifinifi i luga o le vaega muamua o palapala.

Malamalama

O le malamalama lelei o le tulaga autu lea mo le atinaʻeina o pupu tetele ma malosi o le laau.

  • O le susulu malamalama e mafua ai le faia o faiga maualuga ma le vaivai, leai se malamalama e tau atu i le faalavelaveina o le tuputupu ae o le fana, ma e le mafai ona ausia le fausia o se pale paleni o se laau.
  • I le tau mafanafana, e manaʻomia ai le tele o le malamalama nai lo le taimi o le taumalulu i le taumalulu, o le mea lea e le manaʻomia ai e le tagata e teu vine ona faʻaaoga nisi auala faaopoopo e faʻaleleia le umi o le ao.
  • O laʻau matagofie o le faʻasalalau e matua nofouta lava i le vevela ultraviolet.

Faʻasa

O le faʻamaoniga o le umi o le afelandrara o le faʻamautu lelei.

  • Ina ia faʻamamaina palapala, fautuaina e faʻaaoga vai inu i le vevela o le potu.
  • Faʻasagaina o le laʻau o se fugalaau e tumu i le uila.

Pamu mo le vaʻavaʻa

Pe a filifilia ni koneteina mo le totoina o vaomatua i le fale, e tatau ona sili atu i le 15 cm ni ipu e le sili atu ma le 15 cm. O le tele o le gafatia, o le sili atu foi ona faigata le ausia o le matagofie ma le sao o le pale.

O le faʻaleleia o masini volumetric o se faʻalavelave i le atinaʻeina o le aʻa, ma o le mea lea e faʻaititia ai le tuputupu aʻe o faiga faʻavae.

Nofoaga mo le faʻasao

O le eleele mo le totoina o se fale vevela e mafai ona faʻatau i se faleoloa faapitoa, mo se faʻataʻitaʻiga, "Biogrunt", poʻo le faia o le eleele. O vaega autū o mea faʻafefiloi o: peat, humus, oneone, suauu palapala, malala, gaʻo o le ponaivi, moa, vermiculite, fanua faʻasalalau poʻo lau lauʻeleʻele.

Fertilizer ma le faʻamalolo

Ina ia mautinoa le alualu i luma lelei, o fagafalaʻau fugalaau e fafagaina le alalafaga ma fugalaʻau mo laau teuteu ma mea totino ile fale, ma mo le gafatia o lau vaomatua, latou te filifilia ni faataitaiga mo laau teuteu teuteu teuteu.

O fomaʻi sili ona lauiloa mo le vaʻavaʻaʻiga: "Energene", "Agricole", "Baikal-M1", "Bona Forte", "Palani-vai". Fertilizing le eleele ua fautuaina e tusa ai ma faatonuga o loʻo ofoina mai e tagata faʻatau oloa.

Suiga

O le teritoriu ua totoina e ala i le faʻapipiʻi mai le tasi pusa i le isi. O lenei faiga e manaʻomia ai le suia o le eleele i se fou, faʻapea foʻi ma le suʻeina o le aʻa o le laau. Afai e tatau ai, o le a vavaeeseina vaega o aʻa. Ole fua ole ao ole palapala ma alavai i totonu o le fagu fufulu e tatau ona 1: 3.

E tatau ona fai se mea e fai i le amataga o le tautotogo. Afai e mamae le laau, ona le toe taua lea i le isi masina o le tausaga, sei vagana ai le taumalulu.

Teuteu

E le mafai ona e matauina le laufanua i lauusiusi fugalaau. O lona pale matagofie lava ia e tosina atu i ai le mafaufau. O lalelei uma e mafai ona avea ma se lalelei. Faatasi ai ma le fesoasoani o le teuteuina, e mafai ona e suia le laau i nisi o taimi, aemaise lava e pei o se mea e sili ona lelei e pei o le laufanua.

E le alu le tausiga ile fale e aunoa ma le faʻaaogaina o masini tetele, faaleagaina laʻau, lea e fesoasoani i le faʻaleleia lelei o le laau i le taimi mulimuli ane.

  • O le teuteuga e fautuaina ina ia faia i le amataga o Fepuari ao le i tuua e le laau le vaega malolo.
  • O se isi fuataga o le aveeseina lea o mailei mai lala.

Faʻasalalauga faʻasalalau

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

O le tele o faifaatoaga e masani ona masani i le togavao o le faʻalauteleina o le vaʻalele. E talafeagai le faʻatinoga i le amataga o le tautotogo po o le taumalulu.

O le faasologa o vavaega e faapenei:

  • o le tipiina o tipi - e mafai ona aʻafia uma le seleselega laʻau, apical faatasi ma laʻau laiti e lua, ma le laʻau;
  • gaosiga o mea e selesele ai ma se mea e faatupuina ai le tuputupu ae;
  • totoina togalaau i totonu o fagu i le susu ma le oneone, tuʻuina o pusa i lalo o le tioata poʻo le ata;
  • faia ni fatu laau i se nofoaga mafanafana i + 25 ° C, faʻamautinoa le faʻaleleia ma le faʻamalolo mo le masina.

Faʻateleina o laufanua mai i fatu

O le luluina o meaʻai fatu e talafeagai i le faaiuga o Fepuari - amataga o Mati. E masani ona masani le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le ituaiga o fualaau 'aina.

  • aoina mai o meafaitino o fatu;
  • tapenapenaga eleele mo le luluina - palapala eleele, oneone i le ratio 1 / ¼;
  • lūlū fatu;
  • uuina o le atigi pusa i lalo o le tioata i le faigamalo o le vevela e le sili atu i le + 20 ° C;
  • eleele ma suavai;
  • faʻavasegaina o laau toto;
  • suavai malosi i totonu o pusa eseese mo laau e faʻaaogaina ai se palapala faʻafefiloi - vaovao, eleele laʻau, oneone i le ratio 2/2/1;
  • sosoʻoina o fualaau ma fa lau i vavae fugalaau eseese seia oʻo i le muamua ona tupu.

Maʻi ma meaʻai

Afai e te le mulimulitai i fautuaga mo le tausia o se pusa vevela i le fale, o le tulaga lamatia o le atinaʻeina o faʻamaʻi vailaʻau eseese. Ma, o faafitauli nei e mafai:

  • fualaʻau lau Afelanders malogo - o le potu e malulu;
  • e faʻaumatia le pito i lalo o 'au o le vao (faʻapena le pala) - sili atu le susu o eleele, e malulu i le potu;
  • fugalaau fugalaau vave - leai se ofu pito i luga, faʻaaogaina le faʻaaogaina o le faʻaaogaina;
  • e le fuga - vavalalata palapala palapala, teenaina le teuteu;
  • totoina otaota laʻau i le taumafanafana - tele le faʻaalia i le ultraviolet radiation, drafts;
  • laʻau pau i le taumalulu - le lava le eleele;
  • o foliga vaaia o lanu enaena i laulaau - le la, le lava o le ea i le potu;
  • mou ese - maualalo o le ea vevela, faʻataʻitaʻiga, faʻaleleia o aʻa;
  • fufuluina o laʻau ma le feosofi e pei o le uumi o le fautuaga - vevela maualuga, vevela tele;
  • laʻau lau Afelanders na enaena - atinaʻeina o laʻau, siama faʻaleagaina (togafitiga faʻasolosolo e manaomia), vaalele malulu i totonu;
  • laʻau faʻasusu - le atinaʻeina o le lanu enaena;
  • lanu uliuli - o le atinaʻeina o le gaogao o le tino.

Afelandra viability e mafai ona faʻavaivaia e faʻamaʻi pepe: mealybug, aphid, fuainumera iniseti, whitefly, tick, nematodes.

Ituaiga o laufanua faʻasalalau fale ma ata ma igoa

O aso nei, e sili atu i le selau ituaiga o Aphelandra e lauiloa, ae na o le lua o latou ua aʻafia i le tulaga o le lalolagi ma le avanoa mo le galueaina o fale:

Faʻasalalau faʻasalalau

O le laau e masani lava i Amerika Tutotonu. O le maualuga o le paʻu e oʻo i le 40-50 cm, o le umi o laulaau o le fulufulu, o le paleni, o le paleni i vevela paʻepaʻe - 30 cm. E fuga mai i le tautotogo o le tautotogo i le ogatotonu o le autumn.

Lanu moli vao

O le laau e masani lava i Mekisiko. O le maualuga o le faagasologa e 30-50 cm. O le laʻau o le fuamoa lea i le siliva o siliva ma le 20-25 cm le umi. O fualaau lanu mumu o lanu moli moli po o lanu mumu mumu-lanumumu ma mea lanu meamata i foliga o se totoa avanoa, maualuga 10-15 cm. O loʻo faʻamatalaina e ala i le fugaina vave i le amataga o le tautoulu.

Faitau nei:

  • Hoya - tausia ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Aspidistra - tuputupu aʻe ma tausi i le fale, ata
  • Tillandsia - tausiga ile, ata
  • Dieffenbachia i le fale, tausiga ma toe gaosia, ata
  • Gimenokallis - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata o meaola