Lafumanu

Fai i solofanua: faʻamaoniga, togafitiga ma puipuiga

O faʻamaʻi, o le mea e leaga ai, e masani ona aafia ai solofanua. Ioe, o le toatele oi latou e le mafai ona faʻatautaia, o lea e tatau ai i tagata taʻutaʻua uma o solofanua ona mafai ona iloa le faʻamaʻi. I totonu o lenei tusiga, o le a tatou talanoa e uiga i ituaiga faʻamaʻi e pei o glanders, faʻapea foi ma faʻamatalaina pe faapefea ona iloa, faʻamaonia ma puipuia.

O le a lenei maʻi

Sap o se faʻamaʻi pipisi. E tele ma e faʻatasi ma le faʻapipiʻiina o le paʻu ma mucous membranes o maʻi o le tino, pustules, faʻapea foʻi ma le tele o togi i totonu o totoga.

Saili pe mafai faapefea e se solofanua ona maʻi.

Mamo, mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le faamai o le Gram-negative bacilli Burkholderia mallei o le aiga Burkholderiaceae. I fafo atu o le siosiomaga, o lenei siama e le maluelue, e tupu i luga o suauu paleni masani. I le palapala ma le suavai, o lo latou gafatia e tumau ai i le 60 aso, ma i feeseeseaʻiga o manu mamaʻi - 14-20 aso.

O le Burkholderia mallei vave maliu i lalo o le malosi o le maualuga ma le vevela ultraviolet. E le gata i lea, o le uaua e matua nofouta lava i le fomaʻi. O le salalau o glanders i le lalolagi, le setete o le 2017. E ono mafai ona pipiʻi i glanders mai nisi o manu vaefa (miula, asini, kamela, lapoa, lapisi, kamela). O le tele lava o manu e afaina i Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu, Asia, ma Aferika.

E taua! E le seasea lava tagata e maʻi i glanders.
E tupu le afaina pe a ulufale atu le pathogen i le paʻu ua paʻu, paʻu mucous o le respiratory or digestive tract. I totonu o le toto, o le siama e mafua ai le foliga mai o granulomas i totonu o totoga, lea e tutupu mai ai ni mumū mumū ma e tupu ai se togafitiga faʻapitoa.

Faailoga ma le faʻavae o le maʻi

O le faagasologa o le faʻamaʻi i le taimi muamua e maua e aunoa ma ni uiga manino, e tele lava ina maua i luga o totoga i totonu. O faʻaaliga vaaia e aliali mai i le 4 vaiaso talu ona faʻamaʻi, o le mea lea o le i ai o le faʻamaʻi e mafua ona o se teteʻe i Mallein, lea e tupu i le 14-20 aso talu ona faʻamaʻi.

E faʻatatau i le nofoaga o le faʻamaʻi, o nei fomu e iloga:

  • pulmonary;
  • fana;
  • paʻu
O le ata o le faʻamaʻi e faʻalagolago i foliga o lona ala.
Aoao e uiga i faamaʻi o mata ma vae o solofanua.
Sapa 3 Sapa:

  • foliga lapopoa. Ole vaitaimi ole faʻalavelave ole maʻi ile 1-5 aso. O le maʻi e amata faʻafuaseʻi ma le maualuga o le vevela i + 41-42 ° C, o le foliga mai o le ulu ma tiga faʻatasi, fiva, ma musika le gatete. Conjunctiva ma foliga mucous vaaia e mama, o le manava ua vaivai (60-80 pa i minute taitasi), o le manava e masani ona faifai pea ma e le mautonu. E le fiafia le manu, leai se manaʻoga.
E ui i le mea moni e faʻapea, pe a aʻafia e le sapa ia mama, o lenei faagasologa e tupu lemu ma e foliga mai e le mafai ona iloa. Mai lea taimi i lea taimi, o le suʻu, susu susu, ma le manava malosi o loʻo matauina. O ia faailoilo o uiga ia o le sulu ma le paʻu. E maua i luga o le mucous membrane o le isu o le solofanua, ma a maeʻa le 2-3 aso, e mafai ona vaaia nodules samasama io latou nofoaga, lea e malepe, e mafua ai ona o le gaʻo po o le oval. E faʻamalolo mai se vai mucopurulent faʻamalolo totoʻa mai nei manua.

E taua! Suiga i totonu o le fogaeleele e tupu pe a uma le faʻailoga o mama.

O le faateleina o le maivi e mafai ona fusia, ma mafua ai le fausia o le tele o luga o le paʻu. Afai e faʻalautele le taulaiga, o le septum nasal ma le concha e faʻaumatia.

I le taimi lava e tasi, o le a tafe mai i pogaiisu, ma manava le manava. Afai e tuai le faʻamaʻi, o le a faasolosolo taimi uma. O maʻi o le tino, ma i lo latou tulaga, e foliga mai ai sikula e pei o fetu.

E le gata i lea, pe a afaina ai le itulagi mata, o le gasegase lymph submandibular e tosoina i le faagasologa. Latou te feosofi, vevela ma tiga. A maeʻa lena, ona faʻamaufaʻailogaina lea o faʻailoga ma faʻapipiʻi. I le tulaga o le paʻu eseese, o faʻamaʻi o le liona e masani lava ona faia i le ua, ulu, prepuce, ma pito i tua. Muamua, i luga o le paʻu, e tupu le fulafula o le fatu, lea e faʻasalaina pe a uma le 1-2 aso, ma i lo latou nofoaga o loʻo i ai ni mea faʻapitoa, lea o le a vave ona faʻapalapalaina ma liliu atu ai i manua lavelave.

Aoao pe faapefea ona togafitia solofanua equine.

Laʻau o le Lymph i le taimi lava e tasi e fulafula ma o latou auala o loʻo manino lelei. O nei faamauga e faamaluluina ma tatalaina e le tagata lava ia. O le tino laupeʻa e 8-30 aso ma e faʻauʻu uma i le oti, pe lele atu i le foliga masani;

  • foliga masani. E sili ona taatele i solofanua (tusa ma le 90% o mataupu) ma e mafai ona tumau mai le tele o masina i nai tausaga. E tele taimi e maua ai e aunoa ma se faʻamatalaga manino ile falemaʻi. O faʻapogai autu o le maʻi o: maʻi vaivai, pulumu emphysema, paʻu mamafa. I luga o le mucous membranes o le isu e mafai ona vaʻai i sikila i le foliga o se fetu, lea na tulaʻi mai i luga o le nofoaga o le maʻi umi. I le taimi lava e tasi e mafai ona mataituina le faʻateleina ma le faʻamalosia o laina lalo ifo. O nisi taimi, pe a foliga mai o le paʻu foliga o glanders i luga o vae o le pelvic e fai ma malosi malosi (o le elephantiasis);
  • latent form. Maitauina i nofoaga tumau e le lelei. E mafai ona tupu e aunoa ma ni faʻaaliga vaaia (e afaina ai totoga i totonu) mo le tele o tausaga.
E taua! I le masaniga masani o le maʻi, toe faʻafoʻi mai mai lea taimi i lea taimi.

Faʻailoga

E mafai ona faʻamaonia togafiti faʻatasi ai ma le fesoasoani a nisi o suʻega suʻega, lea e tatau ona o mai faatasi ma auala faʻataʻitaʻi e mafai ai ona iloa le faaleagaina o totoga i totonu.

Lalaga i solofanua e ese mai le myta, melioidosis, ulia, rhinitis ma le epipotic lymphangitis.

O auala autu e faʻaaogaina:

  • fesuiaiga ole tino. Faʻatagaina oe e iloa le faʻamaʻi i le 95% o mataupu. Mullein e faalua ona faia faalua i le va o le 5-6 aso. O le auiliiliga e faia i le taeao ma faʻaaogaina ma se pipette faʻamaʻiina i le vaʻaia o se mata soifua maloloina. O le gaioiga e matauina pe a uma le 3, 6, 9 ma le 24 itula. Afai o le purulent conjunctivitis e atiina ae, o le tali e manatu lelei. O nisi o meaola e foliga mai o le mai-satula mai le pogaiisu. I se tulaga e le masani ai, o le tali e faaalia i le mata lona lua. Afai o le tali e le lelei poʻo le masalosalo, pe a mavae le 5-6 aso, toe faʻaauau le faʻamautuina i le mata e tasi;
  • gaioiga laiti. Gafatia - 95%. O loʻo faia i le mataupu pe a iai le maʻi o le tino. I lenei tulaga, o le vevela e vave fuaina - e le tatau ona maualuga luga atu +38.5 ° C. Mullein ua tui i lalo i se mea faʻafuaseʻi i le ua. O le aso e sosoo ai, i le 6 i le taeao, fua le vevela. O faitauga faitau e faia pe a maeʻa le 18, 24 ma le 36 itula. O le taunuuga e faia i le suia o le vevela ma tali i le lotoifale. O le tali e manatu lelei pe a fai o le vevela e maualuga atu i le +40 ° C ma tumau i lenei tulaga mo le 6-8 itula. O le i ai o faʻamaʻi e faʻaalia foi ile fulafula ogaoga i le nofoaga o inisiua ma o le vevela e maualuga atu +39.6 ° C. Afai e le tupu le fula i le nofoaga o inisiua pe e le taua ma e le maualuga le vevela i luga atu o +39 ° C, o le tali e manatu e le lelei;
  • auala faʻapitoa. Faʻaaoga e suesue ai afa o solofanua vao. E tui le Mallein i le ua ma mataʻituina mo le 48 itula. Afai o se vevela vevela, vevela ma ni taʻavale manino ua faia i le nofoaga o inisiua, o le tali e manatu lelei. Afai e leai se tali i mallin, e toe faia le tui pe a uma le 48 itula ma matauina i totonu o le 24 itula;
  • auiliiliga o le toto i totonu o le tali o le faʻapipiʻiina o le toto. O sea suʻesuʻega e na o solofanua e maua ai se tali lelei i mallein. O sea suʻesuʻega e faʻamaonia ai tagata taʻitoʻatasi o loʻo i ai se gaioiga galue malosi.
I nisi tulaga, e faʻaaoga ai le suesuega o le bacteriological ma le histological.

E te iloa? I le amataga o le 20 senituri, o tafaoga i Rusia sa taatele. Naʻo le Soviet Union na latou faʻamalosi ai lenei faʻamaʻi. O le taunuuga - o le faʻamaʻi i le teritori o le USSR na iu ina faʻaumatia i le 1940.

Faʻamatalaga o le sap: vitio

Suiga faʻaleaga

E naʻo tulaga faʻapitoa (mo se faʻataʻitaʻiga, e faʻamalamalama ai le faʻamaoniga) o se autopsy faatagaina. I le taimi lava e tasi, o tulaga e puipuia ai le faasalalauina o le siama e matua matauina.

O le maʻi faʻapitoa e faʻalagolago i foliga ma le faagasologa o le maʻi. O foliga ma le paʻu e foliga tutusa ma uiga e tutupu i le taimi o le olaga. Pe a tatala i luga o le mucous membrane o le larynx ma le trachea maua nodules.

O le tele o taimi, o na faʻamaufaʻailoga e aofia i pulmonary ma lymph, i nisi o tulaga - ate, fulafula ma fatuga (o loʻo i ai ni granulomas e pei o le gasegase).

E te iloa? Mo le taimi muamua, na faamatalaina e Aristotle le Sap i le amataga o le seneturi 4 senituri BC. Ae mo se taimi umi, o lenei faamai e le o se mea e ese mai ai, aua o le ituaiga o moth ma le lymphangitis.

I le tulaga o le pulmonary form, e mafai ona i ai le nopular sap poʻo le niumonia. O loʻo faʻapipiʻi faʻamaʻi i totonu o le lotoifale, faʻatasi ai ma se tipi, faʻasolosolo faʻamalosi ma faʻasologa faʻasologa e maua i nisi. Faatasi ai ma le salalau o glanders, o ia ituaiga mea e mafai ona maua i totonu o le ate, totogo ma isi totoga. Tuna e aafia i glanders

Togafitiga

Ae paga lea, i le taimi nei e leai ni togafiti togafitiga lelei. O solofanua mamaʻi e tatau ona faʻaumatia.

Puipuiga ma le Faʻamamaina

Ina ia puipuia le faamatuu ese o le faamai, i le setete, na o manu ola maloloina mai se teritori lelei e mafai ona aumai i totonu o le atunuu.

I le taimi lava lea e matua mataʻituina tulafono mama ma vailaʻau. E tatau ona tuʻuina atu solofanua mai fafo e suʻeina (e aofia ai ma le fesoasoani a se suʻesuʻega meli) ma le faʻamaʻi.

Aoao pe faapefea ona fua le vevela o le solofanua.

E le gata i lea, o solofanua matutua uma lava i le tautotogo ma le autumn e suʻesuʻeina i le masini. Faʻaiʻuga leaga, e faʻaaogaina manu e aunoa ma ni tapulaa. Afai o le suʻega e lelei, o ia meaola ua manatu masalomia.

I lenei tulaga, ua vavae ese i latou i totonu o se potu e ese mai (e masani lava i le tasi lea sa teu ai) ma suʻeina ma le fesoasoani o se suʻega tauvaga. Afai o le taunuuga o le suʻega e le lelei, o le solofanua ua manatu saogalemu. Faatasi ai ma se taunuuga lelei, o manu ia o loʻo aʻafia i le faʻaumatiaga ma isi suʻesuʻega faʻapitoa. Sores i luga o le paʻu o se solofanua Afai e maua ni suiga uiga ese i le autopsy, o le suʻesuʻega o glanders ua fuafuaina e faʻatuina. O meaola o ia meaola ua susunuina. Ma o nofoaga uma e teu ai manu, o loʻo lata ane, mea faigaluega, uila, uʻamea, seevae ma lavalava o le aufaigaluega e faʻamaʻi (3% malosi chlorine, 20% o paluga o le lime, 4% faʻamalolo vai).

I le taimi lava e tasi, o le lafu uma lava, o le sui na afaina, ua vavae ese ma suesueina.

Aoao pe faʻapefea ona e iloa le anemia i totonu o se solofanua.

Taulima mea faʻapitoa ma meafale i le auala lenei:

  • suavai suavai - liligi le vailaʻau (200 g i le cubic dm) ma fefiloi;
  • nofoaga ma fale - E amata i le fofo pipisi, ona ave lea o le masini faamama ma le faʻapalapala. A maeʻa lena, e faia le paʻu paepae ma se 20% o le fofo o le lime;
  • manu, fafaga meaʻai, moega - i le maeʻa ai o le faʻamaʻiina;
  • le palapala - faʻamaʻi faʻamaʻi i se vevela vevela o soda (10%), formalin (4%) poʻo le vai fofo (5%);
  • lavalava, solo - faʻapipiʻi i vaifofo vai (2%) itula;
  • afu, totini lima - sola mo le itula i se fofo o le chloramine (1-3%);
  • taofiga, seevae - fufulu faʻatasi ma se solosolo ua faʻamamaina i le chloramine solution (1-3%) faalua i se vaitaimi o le 15 minute;
  • tatala vaega o tino - togafitia i se vaifofo o le chloramine (0.5-1%), ava malosi (80%);
  • felauaiga - togafitia i le chloramine (1-3%) ile fua ole 300 cu. cm i sikuea mita.
I le leai o suiga taua, o suʻesuʻega o le bacteriological ma histological e faia.

Talu ai o faʻataʻatia o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia, e taua e le gata ina asiasia solofanua i taimi uma, ae ia puipuia foi i latou i le tele e ono mafai ai mai punaoa saogalemu. E na o le pau lea o le ala e tausia ai le lafu i le malosi atoatoa.